wybitny dyplomowany krytyk filmowy Llama

obejrzał kilka oskarowych filmów. i tak:
infiltracja - słabizna! zlitowali się nad biednym scorsesse, ale gdybym był na jego miejscu byłoby mi wstyd odbierać nagrody za ten film.
lista płac oszałamiająca, ok, ale czy któraś persona stworzyła ciekawą kreację? nawet nicholson /którego uwielbiam/ był beznadziejny. zero identyfikacji z bohaterami, średnio ciekawa fabuła, poza tym człowiek ma nieodparte wrażenie, że gdzieś już to widział i to nie raz. nie można zapomnieć o zakończeniu, które w zamyśle reżysera miało być głębokie -> ciężki i beznadziejny los tajniaków, ojej giną wszyscy... pusty śmiech i rozczarowanie.... 3/10!
i tyle o gniotach

teraz dwa, moim zdaniem dobre filmy:
królowa - nie jest filmem wybitnym, bo ciężko z dialogu na odległość, bez większej akcji zrobić taki film.
Helen Mirren - Królowa Elżbieta II
Michael Sheen - Tony Blair
James Cromwell - Książę Filip
Sylvia Syms - Królowa Matka
Alex Jennings - Książę Karol
właśnie streściłem film

bardzo dobre kreacje Mirren i Syms. moim zdaniem, obsada doskonale uporała się z ciekawym scenariuszem. w filmie spodobało mi się co jeszcze, pozostawienie widzowi możliwości oceny postępowania rodziny królewskiej, pokazanie całego zagadnienia z wielu perspektyw. cały film ce*ch*uje dość duży obiektywizm i udana próba wytworzenia stanów w których widz może się poczuć jak członek rodziny królewskiej, jak premier, jak zwykły anglik. to naprawdę IMO nie było proste.
7,5/10
i na koniec:
życie na podsłuchu: 9/10!są tematy, które reżyser może łatwo spiep*rzyć. temat inwigilacji, cenzury, zdrady jest świetnym materiałem na spiep*rzenie dobrze zapowiadającego się filmu. w tym filmie nic podobnego się nie zdarzyło! produkcja urzekła mnie...włącznie z ostatnią sceną.
zbyt wiele nie chcę zdradzać, kto nie widział niech zobaczy, bo warto.
oczywiście sprawne oko dojrzało 1-2 niedociągnięcia

ale...reżyserowi zostało wybaczone

polecam!
zapomniałem, że c*E*chu*je na cenzurowanym