Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#914511 - 31/01/2007 18:17 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: dardaw]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
http://stooq.pl/n/?f=88205

Bardzo ciekawy artykul. Dopiero teraz go znalazlem ...

a tu do indeksu gieldy w Arabii Saudyjskiej:
http://bloomberg.com/apps/cbuilder?ticker1=SASEIDX:IND

Do góry
Bonus: Unibet
#914917 - 31/01/2007 19:30 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: rivex]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/03/2003
Rzeczywiście bardzo ciekawy artykuł.Potwierdza moje domysły że jestesmy juz bardzo blisko.Te 1:63 robi spore wrażenie.
Minął styczeń i jego popularny efekt,zobaczymy co przyniesienie luty a moze znowu jak przed laty niespodzianka w pamiętny Dzień Kobiet.
Ja w kazdym bądź razie jestem dobrej mysli (czyt. dołowanie)

Do góry
#915027 - 31/01/2007 19:47 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: rivex]
Belisariusz Offline
old hand

Meldunek: 16/03/2002
Co do pierwszej części artykułu to nie pamiętam gdzie to czytałem (Parkiet, Fors), że sprzedaż akcji przez insider’ów wcale nie musi oznaczać tego co dotychczas z tego powodu, że w Stanach właśnie mijają terminy rekordowych opcji menedżerskich, które po raz pierwszy objęły bardzo dużym zakresem personel średniego szczebla.

Ostatnio nie czytam żadnych takich genialnych raportów bo każdy pisze co innego i ma swoje argumenty.

O co chodzi z tą giełdą w AS ?

Do góry
#915059 - 31/01/2007 19:50 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Belisariusz]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Gielda AS - na koniec pisali, ze ostatnie miesiace tam to bessa. I ja tak z ciekawosci luknalem na wykres. Dalem linka aby tak dla przypomnienia pokazac, ze na gieldzie nie zawsze sa wzrosty \:\)

Do góry
#915097 - 31/01/2007 19:54 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: rivex]
Belisariusz Offline
old hand

Ale ta giełda jest albo przynaj,miej była jeszcze do niedawna chora z tego powodu że araby nie mogły przeprowadzać transferó gotówki do państw zachodnich więc ładowali petrodolary w tą giełdę.

Do góry
#915137 - 31/01/2007 19:58 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Belisariusz]
Belisariusz Offline
old hand

jak pamiętam z artukułu w parkiecie to zdaje się że wskaźnik C/Z na poziomie 250 był tam normą

Do góry
#916177 - 31/01/2007 23:38 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Belisariusz]
Eska Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/02/2005
250 hehe no ladnie mieli heh...

Do góry
#917966 - 01/02/2007 17:08 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Eska]
Eska Offline
Pooh-Bah

a co do tematu to narazie sie nie sprawda. Wigi nowe rekordy. tak jak myslalem nie bylo co sprzedawac walorow przed nowym rokiem. Chociaz glebsza korekta jest przed nami ale bedzie jeszcze przynajmniej jedno wybicie mocne wiec nie ma co sprzedawac narazie tylko zarabiac. Od poczatku roku juz bardzo dobry % mozna bylo zarobic

Do góry
#918532 - 01/02/2007 18:24 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Eska]
Belisariusz Offline
old hand

Do góry
#919178 - 01/02/2007 20:06 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Belisariusz]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Na razie Eska rzeczywiście się nie sprawdza.Ale przecież nie mialo się sprawdzac tak szybko,styczeń to okres wzrostów i trudno bylo się spodziewac iz przy niezlej ostatnio koniunkturze efekt stycznia ominie nas w tym roku.
Pisałem tytułowy post w drugi dzień świat.Wiadomo że dzień później czy tydzień nie poleci od razu na południe.Po prostu podzieliłem się pewnymi przemysleniami i obserwacjami bo zauwazyłem sporo przeslanek aby giełda zmienila kierunek.
Zdania nie zmieniam i nadal twierdzę ze gielda ostro poleci a luty/marzec to doskonaly okres na spadki.
Dziś przy ładnych wzrostach również da sie zauwazyć tego symptomy :zupelne ignorowanie ostatnich sygnalów z NBP o prawdopodobnej presji inflacyjnej a co za tym idzie mozemy spodziewac sie podwyzki stóp procentowych i oslabienia zlotego.Jest to typowe zachowanie giełdy przy koncu wzrostów kiedy to na złe informacje rynek nie reaguje.

Do góry
#920320 - 01/02/2007 23:32 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: dardaw]
rivex Offline
Carpal Tunnel

http://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/chinska;banka;inwestycyjna,23,0,220183.html

To prawie jak u nas w Polsce \:\)

Masz racje dardaw. Wazne info z NBP bylo niezauwazone. Indeksy bija rekordy. Banki sa strasznie napompowane. Do tego niektore sesje sa strasznie skokowe. Tak jak dzisiaj: 5% na Tepsie - czym to spowodowane? Na pewno niczym rozsadnym \:\)

Do tego strasznie napompowane spolki z branzy budowlanej. Nie wazne co, nie wazne czy ma zyski czy straty ale trzeba kupowac bo ta firma buduje. Taka jest obecnie zasada na GPW. No coz, branza teraz troche zwolni. Mamy coraz wyzsze ceny nieruchomosci. Brakuje rak do pracy w branzy, pensje rosna i beda rosnac. To zwiekszy koszty a niestety ceny nieruchomosci juz nie beda tak rosly jak wczesniej. Przykladowo w Warszawie juz sie uspokoilo. Duzo mieszkan jest kupionych jako inwestycja, to podbilo cene a przy obecnych stawkach coraz mniej ludzi na to stac. Problemy z sila robocza powoduja opoznienia - to konczy sie czesto karami. Tak wiec branza budowlana nie bedzie juz tak swietna jak w poprzednim roku.
Oczekiwania rynku sa ogromne - wysokie zyski zostaly juz dawno zdyskontowane. Wiele spolek jedzie jedynie na newsach wydawanych przez zarzad.
Spolki surowcowe nie beda napedzaly gieldy bo surowce sa dosyc drogie i wzrostow duzych nie bedzie. W poprzednim roku fundusze windowaly cene ropy. Teraz to juz chyba nie bedzie mialo miejsca. Wystarczy, ze Chiny troche zjada z tych swoich prawie 10% wzrostu i surowce moga staniec.

Tak wiec korekta bardzo ale to bardzo wskazana. Przeciez nie moze rosnac w nieskonczonosc. Sytuacja jest coraz bardziej goraca. Byc moze bedzie powtorka z maja 2006.
Dlatego trzeba byc teraz bardzo uwaznym na GPW. Ja coraz wieksze mam obawy. Dlatego wole poczekac jeszcze troche - trudno jak omina mnie te wzrosty.
jak na razie sa oglaszane wyniki. Oczywiscie sa dobre. Ciekawe co bedzie pozniej ....

Do góry
#920375 - 01/02/2007 23:55 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: dardaw]
Eska Offline
Pooh-Bah

W zeszlym roku w maju tez byla korekta ale szybko ja odrobilismy. Mysle ze w tym roku tak jak mowisz okolo marca moze byc rowniez korekta ale jak w poprzednim roku znowu sie odbije. Wg mnie nie ma szans na besse w tym roku...

BTW: Pisales ze wyszedles z gieldy przed nowym rokiem, dalej nie masz zadnych akcji czy jednak cos kupiles? Jesli tak to co - oczywiscie jesli mozna wiedziec ;\)

pozdrawiam

Do góry
#920386 - 01/02/2007 23:58 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Eska]
Eska Offline
Pooh-Bah

post wyzej byl do dardaw

sorka nie zauwazylem Twojego posta rivex

Do góry
#920582 - 02/02/2007 01:08 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Eska]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Eska - nie mam w portfelu żadnych akcji ani funduszy akcyjnych.
Naprawdę bardzo licze na głębsze spadki i nie myślę tu o kilku procentach.Wiem jak trudno zatrzymac rozpędzony pociąg ale mam nadzieję , ba , jestem przekonany że musi tąpnąc.Wiele na to wskazuje.
Pewnie ktoś napakowany po uszy akcjami wyciągnie swoje argumenty co do dalszych wzrostów .I tez pewnie bylyby przekonywujące.
Jednak ja mam swoje zdanie.Pamietam doskonale krach sprzed laty, na pewno takiej euforii nie ma i byc moze nie bedzie .Ale otoczka jest bardzo podobna,juz wyraxnie widac iz ludziska traktuja fundusze i giełde nie jako instytucje finansowe a jako maszynki do robienia pieniedzy.Kazdy chce wskoczyc do tego pędzacego pociągu, na pewno dla tych co stoja jeszcze na peronie lub trzymają sie drzwi bedzie to bardzo bolesne.
Czas goi rany i ludziska pozapominali że giełda to nie tylko północ.Oj będzie placz.
Pewnie zadziała to jak spręzyna czym wiecej jeszcze urosnie tym wiecej potem spadnie.

Na tym forum tez dobitnie widac iz zainteresowanie robieniem pieniążkow rosnie wraz z WIGiem.Tematy do których przed miesiącami zaglądali tylko finansowi zapalency jest teraz często odwiedzany pzrez laików.Dobrze ze czytaja i się ucza ale to wzmozone zainteresowanie "łatwą" kasą tez o czyms świadczy.

Do góry
#920609 - 02/02/2007 05:22 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: rivex]
Belisariusz Offline
old hand

Originally Posted By: rivex

Do tego strasznie napompowane spolki z branzy budowlanej. Nie wazne co, nie wazne czy ma zyski czy straty ale trzeba kupowac bo ta firma buduje. Taka jest obecnie zasada na GPW. No coz, branza teraz troche zwolni. Mamy coraz wyzsze ceny nieruchomosci. Brakuje rak do pracy w branzy, pensje rosna i beda rosnac. To zwiekszy koszty a niestety ceny nieruchomosci juz nie beda tak rosly jak wczesniej.

Tak to się zgadza tyle tylko, że budowlanka i dveloperka to dwie rózne bajki, których nie można łączyć. W budownictwie zysków rzeczywiście nadal nie widać.

Do góry
#921372 - 02/02/2007 13:28 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Belisariusz]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Belisariusz
Originally Posted By: rivex

Do tego strasznie napompowane spolki z branzy budowlanej. Nie wazne co, nie wazne czy ma zyski czy straty ale trzeba kupowac bo ta firma buduje. Taka jest obecnie zasada na GPW. No coz, branza teraz troche zwolni. Mamy coraz wyzsze ceny nieruchomosci. Brakuje rak do pracy w branzy, pensje rosna i beda rosnac. To zwiekszy koszty a niestety ceny nieruchomosci juz nie beda tak rosly jak wczesniej.

Tak to się zgadza tyle tylko, że budowlanka i dveloperka to dwie rózne bajki, których nie można łączyć. W budownictwie zysków rzeczywiście nadal nie widać.

No niby tak. Ale i developerzy juz nie beda robic takich kokosow. Grunty strasznie podrozaly (w Wawie olbrzymie ceny), wykonawcy coraz wiecej chca a popyt na miekszania juz mniejszy. Byloby dobrze gdyby nie to, ze oczekiwania sa bardzo wyoskie na rynku .... ale i tak na razie tutaj sa wzrosty.

Do góry
#921676 - 02/02/2007 15:39 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: rivex]
Eska Offline
Pooh-Bah

Ja tam uwazam ze puki mozna to trzeba zarabiac. Przeciez jak bedzie jaks glebsza korekta to nie zacznie spadac gwaltownie w jedna sesje tylko bedzie to rozlozone w czasie i wtedy mozna myslec o uczieczke. Mysle ze warto stracic wtedy te kilka procent niz wychodzic kilka miesiecy przed zakladana korekta czy bessa... Bo nawet jesli sie straci to te zyski ktore sie wypracowalo nie uciekajac z gieldy...

Ogolnie mysle teraz o funduszach europy srodkowej i wschodniej. Ruminia blugaria weszly do uni wiec pewnie bedzie podobnia jak w kazdych innych krajach po wejsciu do uni - gielda zacznie sporo rosnac. Mysle ze tutaj nie ma ryzyka wejsc w taki fundusz.

Planuje jeszcze chociaz raz jeszcze mocniej wejsc na 2 miesiace w PKO MiS - w ciagu 3 miesiecy zrobil prawie 40 % wiec zarbiony i tak jestem porzadnie a dlaczego by nie zyskac wiecej. Najwyzej strace ale napewno nie 40 % tylko z jakies 10 max a zarobic moge duzo wiecej. Kto nie ryzykuje ten nie jedzie ;\)

Do góry
#924012 - 02/02/2007 22:25 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Eska]
Dylu Offline
enthusiast

Meldunek: 28/12/2002
No nie wiem Eska , na giełdzie jestem raczej nowy ale patrząc na wykresy z historii to widać że w jeden dzień można stracić miesięczny zysk i to nie jest nic szczególnego a przy ogólnej panice może byc nawet gorzej.

Do góry
#927518 - 03/02/2007 23:52 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: Dylu]
muppet Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/11/2003
Nie wiem gdzie moge takie pytanie zadac wiec zadam je tu ;\)

Wiadomo ze na gieldzie zarabia sie na inwestowaniu w konkretne spolki, ktorym przewiduje sie wzrost itd.

A czy mozna zarobic w jakis sposob przewidujac... spadki cen akcji konkretnej spolki?

Do góry
#927580 - 04/02/2007 00:36 Re: Czyżby to koniec ??? [Re: muppet]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Tak,również mozna zarobic na spadkach.
W tym przypadku inwestujesz w instrumenty pochodne,przykładowo mogą to być kontrakty terminowe.Przewidując spadki spółki mozesz sprzedac kontrakty na te spólkę i jesli rzeczywiscie akcje spólki spadną zarobisz na jej spadkach .Niestety jest tu ograniczone pole manewru ponieważ tylko kilka spólek jest notownych na kontraktach terminowych.
Równiez a nawet przede wszytskim mozesz zarobić na ruchach całego rynku.Jesli sądzisz ze będa spadki na gieldzie mozesz zając krótką pozycję(sprzedać) któryś z indeksów giełdowych.Gra na kontraktach jest ryzykowna i w związku z tym można bardzo szybko zarobić ogromne pieniądze ew je równie szybko stracić.(szczególnie przy małych zabezpieczeniach)

Do góry
Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >