#823463 - 31/12/2006 22:23
Prawda o grze , systemach , itd.czyli jak wyjść na swoje
|
old hand
Meldunek: 28/11/2005
|
Ponieważ ktoś musi nie balować żeby balować mógł ktoś w tę szczególną noc korzystając z chwili czasu postanowiłem napisać parę słów prawdy (jak mi się wydaje)O BUKMACHERCE. Tych parę słów prawdy powstało gdyż doprawdy nie mogę już spokojnie czytać co poniektórych wypowiedzi na temat "cudownych systemów" jak również nie rozumiem reakcji na tego typu...banialuki.. Zacząć trzeba od tego , że aby zrozumieć istotę bukmacherstwa należy wyjść z podstawowego założenia , że buki mając za sobą dziesiątki lat doświadczeń , sztaby fachowców , itd...mają przewagę nad graczami. Prostym potwierdzeniem tego jest fakt , że najprzeróżniejsze firmy bukmacherskie powstają jak grzyby po deszczu i jakoś rzadko słychać o ich bankructwach(mam przy tym na myśli firmy w miarę wiarygodne). Co więcej buki stać na ładowanie milionów dolców w reklamy, sponsoring , itd.A więc jest to działalność dochodowa:) może i jest to oczywista prawda ale dochodzę do wniosku , że jakże często nie pamieta się o niej. Z tego wynika podstawowy wniosek , że .... nie istnieją żadne cudowne systemy.... Panowie i Panie tę oczywistą myśl należy sobie powiesić przed monitorem...Wszelkie progresywne remisy, undery/overy , wyjazdy faworytów , itd itd ...to woda na młyn buków...i mnie osobiście totalne wkurzenie bierze kiedy czytam kolejną taką bzdurę , a jeszcze większe przygnebienie mnie ogarnia kiedy czytam z jaką śmiertelną powagą tego typu systemy są przyjmowane...a już z czcią niemal jeśli się zdarzy , że taki system dajmy na to w tydzień , miesiąc , czy dwa przyniesie zysk.. Pamiętajmy gdyby systemy mogły przynosić zyski to dawno wszyscy bukmacherzy poszliby z torbami... Systemy z ich natury opierają się przede wszystkim na prawdopodobieństwie i zazwyczaj na podnoszeniu stawki w razie przegranej...a więc graniu za coraz wyższą stawkę - czyli robieniu tego do czego zachęca nas każdy buk. Moim skromnym zdaniem najprostsza droga do bankructwa (i to takiego konkretnego) to opieranie się na "cudownych systemach" opartych na prawdopodobieństwie , a zwłaszcza progresji..Między bajki włóżmy opowieści o "węgierskim księgowym" itp. legendy... nie mówię , ze coś takiego nie mogłó się zdarzyć , ale nie są to żadne cudowne systemy do powtarzania , jak nie jest rozumowanie , że np. w totolotka cudownym, systemem jest obstawianie np. daty urodzin tylko dlatego , że jakiś Jan Kowalski tak grał i wygrał ...po prostu ktoś miał szczęście a tysiące innych nie miało i zbańczyło...a prawdopodobieństwo , że my będziemy tym jednym jest znikome No to jak grać, bo nie mówię żeby nie grać Grać należy oczywiście po to aby wygrać...ale traktując grę przede wszystkim jako zabawę bukmacherki nie można traktować jako sposobu na zarabianie pieniędzy... co nie znaczy , że nie można spróbować "być do przodu" Zakładając , że buki są racjonalni i tym co robią usiłują osiągnąć dla siebie jak największe profity... przypatrzmy się ich taktyce....i spróbujmy zachowywać się wbrew temu...na odwrót .. No więc na dzień dobry zachęcają nas żeby grać ;)ale tutaj wyjątkowo nie będziemy stawali okoniem ale grać będziemy  1.Orgaznizując np. (ziemniaki) różnego rodzaju konkursy o "największy kurs wygrany" usiłują nas skłonić do grania "pociągów" z jak największym AKO... grajmy więc single , lub krótkie przemyślane kupony.. 2a.Publikują (w necie) listy tzw. najpopularniejszych zakładów - zastanówmy się dwa razy zanim obstawimy taki mecz , bo kursy są zaniżone , starajmy się wybierać mniej popularne ligi z dobrymi kursami 2b.na Herna nie grajmy Celtów, Rangersów , Chelsea, PSV , itd itd po kursach 1,2 itp.... 2c. nie grajmy na nazwę zespołu - że jak niby Rangersi , Celtowie , Chelsea no to muszą wygrać... nic nie muszą , grają zawodnicy a nie "nazw zespołów".. 3.publikują typy różnych fachowców - nie ruszajmy tego śmiecia I dochodzimy do miejsca żeby przedstawić moją opinię co zrobić żeby moim zdaniem dać sobie jak największą szansę : Czytajmy w necie o tym co się dzieje w zespołach , oczywiście podstawa to kontuzje i inne absencje..bardzo ważne są wzmocnienia w okresach transferowych , atmosfera w drużynie , sytuacja w tabeli , potencjał finansowy klubu ...czytajmy fora , ale nie jakieś suche typy , ale rzeczowe analizy...i analizujmy to wszystko sami...szukajmy okazji...(np. jakieś 3 miesiące temu Peterhed - Forfar - w Forfar totalny szpital , kilkunastu zawodników out - skończyło się 7-0 , buki nie zorientowały się ). Nie kierujmy się "wewnętrznym głosem"  Wybierajmy mniej popularne ligi w których są bardziej atrakcyjne kursy. Szukajmy zespołów np. nisko notowanych w których zaszły jakieś ciekawe zmiany na lepsze (nowy dobry trener, sponsor, zawodnik) np. o ile w Premiership na zwycięstwa najlepszych zespołów (typu Chelsea , MU) w meczach u siebie np. ze średniakami w naziemnych mamy kursy typu 1,2 -1,25 (W NECIE 1,12 -1,15) to już np. w Championship spokojnie na np. Birmingham, WB będziemy mieli zaqzwyczaj kursy 1,6-1,8.A moim zdaniem prawdopodobieństwo wejścia porównywalne (oczywiście przy odpowiednio dobranym meczu).Inne tego typu ligi - niższe angielskie, szkockie , francuska . W mojej ocenie stosując się do tych paru drobnych rad , mamy jakieś szanse ...przynajmniej nie zbankrutować , a od czasu do czasu z satysfakcją skasować wygraną Czego i ja wszystkim graczom , za wyjątkiem "nawiedzonym wizjonerom z cudownymi systemami" w Nowym Roku życzę .. tym ostatnim nie życzę bo i tak życzenia wiem , że im nie pomogą , a niestety swoimi wizjami przy okazji "pomagają" wtopić masom nowych adeptów.
|
Do góry
|
|
|
|
#823761 - 01/01/2007 08:38
Re: Prawda o grze , systemach , itd.czyli jak wyjść na swoje
[Re: Kefir70]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 28/05/2003
|
Masz coś przeciwko graniu overów?
|
Do góry
|
|
|
|
#823781 - 01/01/2007 09:37
[Re: Ry$$]
|
old hand
|
Dzień dobry w Nowym Roku
Rysiu - ja wiem , że nie odkryłem nic nowego. Mój post z natury postu nie zawierał wszystkich założeń , wyjaśnień do kogo jest skierowany itd. Ale w takim razie wyjaśniam- wiem , że ktoś kto trochę już się w bukmacherkę bawi nie odbierze tego jako coś odkrywczego..ale czytając przeróżne wypowiedzi na forach stwierdziłem , że nadal żywa , a co więcej w mojej ocenie coraz powszechniejsza jest wiara w różne "cudowne systemy" oparte na prawdopodobieństwie matematycznym. Mój post adresowany jest przede wszystkim dla tych którzy zaczynają zabawę w obstawianie oraz do tych zwolenników "cudownych systemów" którzy nie stali się jeszcze ich "wyznawcami" lub .....ofiarami...
Co do overów ...nie mam nic przecisko obstawianiu overów czy remisów....Ale ja za głupotę (wybaczcie) uważam granie tego typu zdarzeń kierując się nie analizą sportową (piłkarską) meczu a prawdopodobieństwem matematycznym. Bo ok. obstawianie overu poparte analiza sportową jest tym samym co obstawianie wygranej np. wspominanego Birmingham . Czyli analiza sportowa zdarzenia (że np. 3 lata temu stawianie underów na Juve w lidze bo - super bramkarz , żelazna obrona i styl gry oparty na jedno bramkowych systematycznych zwycięstwach - to oczywiście uproszczenie) i stawienie w takiej sytuacji under-u Na Juve ma sens i ja nic do tego nie mam , chociaż osobiście uważam , że jest w tym jednak więcej przypadku.
Mnie wkurza robienie wody z mózgu dzieciakom sugerując , że np. jak drużyna nie zaliczyła w np. 5 spotkaniacvh under-u to zaczynamy progresję na over...albo i na odwrót - , że jak zaliczyła 3 pod rząd undery to gramy teraz dalej undery - bez sportowej analizy ... bo nagle taki Terry albo Buffon łapie kontuzje i "system" się sypie
Ot i
|
Do góry
|
|
|
|
#823791 - 01/01/2007 10:01
[Re: Kefir70]
|
veteran
Meldunek: 29/08/2005
|
Wiecie co, moim skromnym zdaniem kazdy 'typer' powinien znalesc, najbardziej skuteczny system gry dla siebie. Sytemow jest mnostwo i kazdy z nich moze przyniesc zyski oczywiscie przy dobrym doborze meczow oraz skutecznym zarzadzaniu budzetem.
Jedni graja single bazujac na stawce 1-10, systematycznie powiekszajac portwel. Inni graja remisy,inni progresje ... kazdy system, czy sposob gry ma swoje PLUSY i MINUSY.
Ja np. gram systemem na AKO 2.00 lub wieksze, stram sie dobrac 2-3 pewne mecze, no i poprostu trzeba je trafic. Nie trafie zwiekszam stawke o 100-120%, wiem ze potrafie trafic... choc czasami zdarzaja sie tzw. niespodzianki lub przychodzi czarna seria nie zadluga na szczescie niz. 3-4 kupony z rzedu nietrafione w moim przypadku.
A teraz fakty w zeszlym roku gralem kupny po 5-10 euro i AKO 2.00 ugralem ponad 600 euro w ciagu 4 miesiecy.Gralem 1 kupon w sobote a jak przegralem to 2 w niedziele.
Moim zdaniem najwazniejsze jest odpowiednie zarzadzaniem budzetem, niekiedy widze jak ludzie trafiaja 8 singli na 10 i sa na MINUSIE (Single kurs 1,91-4,00)NBA. A dlaczego? Te 2 nietrafione zagral za grubsza kase, po prostu ludzka glupota.
|
Do góry
|
|
|
|
#823800 - 01/01/2007 10:25
[Re: ComeWithMe]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/10/2002
|
Po przeczytaniu tego tematu odnoszę wrażenie, że Kefir chciałeś nas osztrec przed progresją. Ja też nie jestem zwolennikiem progresji, bo jeśli jest udana to i tak daje małą stopę wzrostu.
Później jednak Kefir atakujesz inną popularną metodę, która jest moim zdaniem na drugim biegunie bukmacherskiego fachu, a mianowicie analizowanie meczy. Zgadzam się w stu procentach. Wielokrotnie pisałem, że analiza jest "złudna". Przykład, który zwykłem podawać: analizujemy absencje i kontuzje, ale nie jesteśmy przewidzieć czerwonej kartki w 20 minucie meczu albo kontuzji kluczowego gracza w 17 minucie meczu. A przy absencjach duzo i tak nie zarobimy, bo bukmacherzy tez o tym wiedzą. ComeWithMe ma rację w jednym - w skutecznej bukmacherce trzeba mieć "plan", niezmienne zasady, nie wolno się poddawać emocjom.
|
Do góry
|
|
|
|
#823893 - 01/01/2007 12:23
[Re: comp]
|
veteran
Meldunek: 14/11/2001
|
poziom jest jaki jest,jezeli ktos sie kieruje proroctwami,bzdurnymi argumentami to niech to robi,oby tylko ci inteligentniejsi byli górą w ogolnym rozrachunku czego sobie i wam zyczę Dawno się tu nie odzywalem, wlasciwie tak dawno, ze juz praktycznie nie kojarze nickow, ale wszystkich, ktorzy mnie pamietaja POZDRAWIAM. Rzeczywiscie poziom jest jaki jest, lecz mnie cieszy roznorodnosc zarowno sposobu gry jak i patrzenia na bukmacherstwo roznych osob. Dla wielu bukmacherstwo to przygoda na pare lat, nawet jak sie wygrywa to pojawia sie dobrze platna praca, rodzina, brak czasu i ostatecznie rezygnacja. Jesli sie przegrywa to rezygnacja jest jeszcze szybsza... A w perspektywie kilku lat mozna sporo wygrac nawet nie znajac sie zbytnio na temacie. Nazwe to szczesciem, obliczyc potrafilby to z pewnoscia uQ$. Doskonalym dowodem rotacji ludzi jest chocby to forum. Ludzie przychodza, tworza teorie i systemy, odchodza, ucza sie, zmieniaja poglady. Sam balbym sie zajrzec w swoje archiwum wiadomosci, bo troche dziwne byloby smianie sie z samego siebie. Spotkalem sie w wieloma ciekawymi (w sensie dobrymi) graczami przez te pare lat i tylko moze z kilkoma ciekawymi systemami gry. Moze to znowu ta kwestia szczescia...
|
Do góry
|
|
|
|
#823919 - 01/01/2007 12:53
[Re: tysio111]
|
enthusiast
Meldunek: 23/12/2006
|
Kefir 70 piszesz że matematycznie nie można ułożyć sensownego systemu gry mam pytanie do Ciebie.
Co miałeś z matematyki w szkole???
A już na pewno nie było Cię na lekcjach z rachunku prawdopodobieństwa!!!
Pozdrawiam i życze wszystkiego naj......w nowym roku !!!
|
Do góry
|
|
|
|
#823968 - 01/01/2007 13:12
[Re: typers01]
|
old hand
|
Typers widzisz----W przeciwieństwie do Ciebie , ja typując wyniki i kierując się analizą sportową mam w pełni świadomość , że to nic pewnego i dlatego należy traktować to przede wszystkim jako zabawę.. Natomiast Ty ze swoim "systemem" jesteś przekonany o swojej nieomylności i cudowności "systemu" tak jak jesteś przekonany o tym , żę "na pewno nie chodziłem na lekcje z rachunku prawdopodobieństwa"...Pogratulować wszechwiedzy ..nie tylko masz cudowny system ale jeszcze wiesz na jakie lekcje chodziłem w szkole a na jakie nie.... czy kurs franka szwajcarskiego też przewidujesz ? Oraz pogodę na lipiec ? Właśnie , w mojej skromnej ocenie tacy "pseudofachowcy" jak Ty robią wodę z mózgu dzieciakom .. Tak , typer ...widzisz przeczytałem parę Twoich postów i śmiać mi się chciało i płakać czytając te Twoje "złote myśli".. To zdaje się Ty na bardzo sensowne pytanie co zrobisz kiedy progresja na powiedzmy 5 czy 6 poziomie nie wypali odpisałeś......wtedy mam na takie okazje parę super drużyn które nigdy nie zawodzą ....he he he ....Wiesz na takim poziomie to ja argumentowałem w szkole podstawowej , tak powiedzmy w 1 czy 2 klasie.. Grając progresję , w przypadku niepowodzenia zwiększasz stawkę...czyli ryzykujesz coraz więcej dla dużo mniejszego zysku ...chociaż każde kolejne zdarzenie na które obstawiasz wcale nie ma większego prawdopodobieństwa żeby "wejść".... wiesz przepraszam możesz się powymądzrać tutaj , chociaż polecałbym Ci Twój własny temat , ale dyskusja z Tobą to żaden spór merytoryczny...Przedstawiaj się dalej jako zawodowca , tego , który już tyle kasy wygrał , że gra już tylko z pełnym komfortem...:) Typer tylko co Ty w takim razie skoro już tyle wygra.łeś robisz tutaj...przecież wygrywqając tyyyyyyyyle kasy to jest tyle bardziej przyjemnych rzeczy do roboty- choćby na ryby można pojechać do Kanady albo do Mongolii.. albo wybyczyć się na Kubę...albo wiele innych rzeczy.. A TY taki fachowiec i zawodowiec .... i nadal piszesz z nami szaraczkami.. Ok. Czas na spacer, a potem na Anglię  owocnego typowania
|
Do góry
|
|
|
|
#823993 - 01/01/2007 13:19
[Re: tysio111]
|
old hand
|
Tyso111- to co napisałem to jest bardzo mądry komentarz co do "cudownych systemów".. Zgadza się ludzie znikają ...ale dlaczego.... bo z czasem przekonują się , że nie jest to żadna maszynka do robienia pieniędzy , że nie ma cudownego sposobu żeby wygrać.. A zostają przy tym Ci dla których jest to po prostu zabawa , hobby...czasami do przodu , czasami do tyłu:) Dla mnie jest to hobby - interesuję się piłką , kibicuję , gram , lubię hazard - idealnym więc połączeniem tego wszystkiego jest bukmacherstwo.I dlatego ja pomimo tego , że mam rodzinę , swoją firmę , nadal się w to bawię ...także dla tego , że kiedy (jak mi się wydaje)zrozumiałem parę prawd podstawowych dotyczących bukmacherki to zaakceptowałem , że nie można zakładać , że na tym się zarobi...I to jest prawda którą zawsze powtarzam tym którzy zaczynają się w to bawić - traktuj to jako zabawę , graj za tyle za ile Cię stać ... graj tak żeby wygrać , ale nigdy nie zakładaj że wygrać musisz... nie "odgrywaj się " nie podnoś stawki... ot i. miłego popołudnia
|
Do góry
|
|
|
|
#824079 - 01/01/2007 14:04
[Re: chris]
|
enthusiast
|
To zdaje się Ty na bardzo sensowne pytanie co zrobisz kiedy progresja na powiedzmy 5 czy 6 poziomie nie wypali odpisałeś......wtedy mam na takie okazje parę super drużyn które nigdy nie zawodzą ....he he he ....Wiesz na takim poziomie to ja argumentowałem w szkole podstawowej , tak powiedzmy w 1 czy 2 klasie.. Kefir 70 (NIEWIEM DLACZEGO TO NAPISAłEś ALE NIGDY POWTARZAM NIGDY ANI NA TYM ANI NA INNYM FORUM NIE NAPISAłEM TAKIEGO TEKSTU).
Jeżeli będziesz grał płaską stawką to aby uzyskać minimalny zysk musisz mieć ponad 50% skuteczności kuponów o ako ponad 2,00 a bajek o takim skutecznym typowaniu to już nawet nie musisz opowiadać.
Jeżeli będziesz miał stawkę zróżnicowaną to znaczy że grasz progresją czy tego chcesz czy nie tak to wygląda (matematycznie)
Pozatym widze że nie patrzysz na moje tematy a odnosisz sie do nich nie ładnie odnosić się do wyssanych z palca bzdur tylko po to aby bronić swoich teori
|
Do góry
|
|
|
|
#824105 - 01/01/2007 14:11
[Re: typers01]
|
enthusiast
|
Każdy system się sprawdzi jak typy będą wchodzić i każdy sie nie sprawdzi jak nasze typy będą nie skuteczne.
A więc śmiało można stwierdzić że najważniejszy jest dobór zdarzeń sportowych do obstawiania a nie system, a jeżeli połączymy to z systemem gry który jest dla naszej osoby odpowiedni to jesteśmy na najlepszej drodze do osiągania zysków !!!
|
Do góry
|
|
|
|
|
|