Strona 5 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#744399 - 24/11/2006 15:19 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
gomes Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/01/2006
Napisze na poczatek ze popieram Lupusa i ludzi o pogladach zblizonych bo moja opinia jest podobna. Kazda smierc to osobista tragedia, ale przepraszam nie calego kraju. Wiecej ludzi ginie codziennie na drogach itp a nie mowie juz o pojedynczych przypadkach. Przypominam ze zginelo kilkanascie osob BEZ przywilejow gorniczych a czy mieli uprawnienia to nikt nie mowi. Widze ze dyskusja dzieli sie na dwie grupy: tych biednych i pokrzywdzonych ze Slaska i ta zla, bezczelna i nieczula reszte kraju. Mowicie o niebezpieczenstwie - zgadza sie ale do kopalni nikt go nie wrzucil, kazdy ma wybor. Ktos wspominal o przekwalifikowaniach. Pamietacie co bylo kilka lat temu jak rzad zaczal likwidowac nierentowne kopalnie? Protesty, glodowki, strajki w Warszawie. A pamietacie ile wtedy kazdy gornik z likwidowanej kopalni dostawal odprawy? Z tego co slyszalem w tv (tylko nie bluzgajcie na mnie zaraz ze nie wiem, bo nie znam nikogo ze slaska i nie mam tam rodziny) bylo to iles tam pensji w przod + odprawa co dawalo razem ponad 100 tys na jednego gornika, wielu odrazu szlo na emerytury co nie rownalo sie z odebraniem odprawy, cale uposarzenie szlo dla nich. Z tego kazdy mogl sie przekwalifikowac na dowolny zawod, widzialem kilka przykladow zakladania firm, przedsiebiorstw a napewno bylo tego wiecej. A wystarczy tylko pomyslec a nie jak sie mowi 'przejesc' te pieniadze w rok czy dwa a potem narzekac ze kopalnie mu zamkneli
Jesli chodzi o lans kaczorow: zenada. Z publicznych pieniedzy kazdemu latwo pomagac i rozdawac na prawo i lewo. Z tego co kolega wyzej napisal to wychodzi ponad 60 tys na rodzine + renty i jeszcze 2 mln od telewizji... taaa to chyba oplata za prawa telewizyjne spod kopalni. Jak ktos dobrze napisal po prostu "szopka".
Na koniec powiem wam ze ogladalem wczoraj 'Wydarzenia'... przelaczylem po kilku minutach bo myslalem ze Hania sie poplacze przed kamera... przepraszam ale ja mam w planach studia dziennikarskie w przyszlym roku i ogladajac jakikolwiek program, tym bardziej na zywo, wymagam profesjonalizmu. A pani ktora czyta wiadomosci lamiacym sie glosem stojac przed kopalnia Jak juz jest taka emocjonalna itp to nie powinna prowadzic tego typu programow, jest wielu innych dziennikarzy/dziennikarek ktore poradzilyby sobie o wiele lepiej. I to nie tylko moje zdanie. Pozdrawiam.

Do góry
Bonus: Unibet
#744400 - 24/11/2006 15:31 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
My chyba jesteśmy mistrzowskim narodem, jeśli chodzi o opluwanie się Nikt nam nie podskoczy, co drugi u nas to Kargul lub Pawlak

Tak trzymać rebiata. Paka!

Do góry
#744401 - 24/11/2006 15:43 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Emrod Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/06/2004
Jak zwykle gorolstwo ma najwięcej do powiedzenia na temat śląskich problemów...

Kiedy śląski przemysł utrzymywał krajową gospodarkę od 1918 roku to wszystko było cacy, byłoby dalej nieźle, gdyby panowie ze "stolycy" nie wzięli się za reformy w swoim cudnym stylu!

Czesi mają gorsze warunki wydobycia, mniej węgla słabszej jakości, a ich kopalnie są dochodowe - cud kurwa, cud!

Żeby było śmieszniej to w ostatnich latach wielu górników z tego polskiego raju jeździ pracować na kopalniach za południową granicę.
No w dupach się poprzewracało od tego dobrobytu - nie dość, że pensje po 5 tys. mieszkania, samochody, odprawy po 100 tys. itd. to jeszcze dorabiać jeżdzą.

Większość ofiar z Halemby to pracownicy prywatnej firmy - tam pensja w wysokości tysiąca złotych to już jest coś!

Niektórzy z nich byli już na emeryturach! Ktoś wierzy w to, że jakby mieli je na poziomie 2 tys. to ryzykowaliby życie
dla paru dodatkowych stów!

100 tys. odprawy - Milion, dwa, trzy i pół

Górnicy mogliby rzeczywiście pracować do 65 roku życia, ZUS by się ucieszył, bo wtedy emerytury doczekałby jeden na stu!

Przyłączam się do zaproszenia Viniciusa!

Wpadajcie na Śląsk po te ekstra górnicze fuchy - 5 tysięcy pensji, drugie tyle premii, 3 miesiące płatnego urlopu, opłacone mieszkanie w familokach (to po noszymu taka dzielnica willowa...), raj na ziemi...

Ja jakoś nie narzekam, że trzeba dopłacać do zapyziałej ściany wschodniej, do stoczniowych bamkrutujących molochów, czy kulejącego rolnictwa! Tak to jest w społeczeństwie - trzeba sobie czasem pomagać.

P.S Medialna szopka to rzeczywiście przegięcie, ale niektórzy popadają w skrajność! Na tej samej zasadzie po co nam 1 listopad, zmarli nie żyją przecież cały rok

Do góry
#744402 - 24/11/2006 15:44 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
vinicius Offline
old hand

Meldunek: 21/01/2006
Mnie rowniez nie podoba sie to, co dzialo sie w telewizji w ostatnich dniach, ale trzeba przyznac, ze takie "atrakcje" maja w TV duza ogladalnosc i to sie dla nich liczy. Przejechalem wczoraj obok KWK Halemba wracajac z pracy i to co tam zobaczylem przeroslo moje oczekiwania. Powstalo tam istne miasteczko telewizyjne. W miejscu ogrodzonym barierkami, gdzie gornicy spotykaja sie przed praca (ktos powie chleja piwsko) i nie mozna stawac samochodem bylo kilkanascie wozow transmisyjnych!!! Malo tego postawili jakis duzy namiot, ktory bardziej przypominal koncert.

Co do tych odszkodowan z kazdej strony, to niestety ale tak sie dzieje na calym swiecie, gdzie zginie w jednym miejscu wieksza liczba osob zawsze pojawiaja sie "zdruzgotani" ta tragedia politycy i odszkodowania z publicznych pieniedzy. Tak bylo jest i bedzie, nic na to nie poradzimy.

Ja nigdzie nie pisalem, ze gornicy sa biedni, a cala Polska przeciwko nim. Zgadzam sie, ze maja jedne z najwiekszych przywilejow, o ile nie najwieksze z grup zawodowych w Polsce. Protestowalem tylko przeciwko pisaniu ewidentnych bzdur przez "wszystkowiedzacych", ktorzy tak naprawde maja blade pojecie w tym temacie, a prowokuja tym tylko innych do agresji i wyzwisk.

Do góry
#744403 - 24/11/2006 15:53 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Emrod Offline
Carpal Tunnel

I wcale nie chodziło mi o to, że polskie górnictwo jest pokrzywdzone, bo tak nie jest, ale akurat górnik jest w tej machinie najmniej ważny!

Rozrośnięte związki zawodowe, koszmarny przerost administracji w spółkach węglowych, aż w końcu brak prywatyzacji - to jest przyczyna słabej rentowności kopalń, a nie bajońskie pensje górników.

Czeskie kopalnie są w dużej mierze prywatne, znacznie bardziej dochodowe niż polskie, a górnicy w nich zarabiają lepiej niż w Polsce - no naprawdę cud!

Do góry
#744404 - 24/11/2006 16:02 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
vinicius Offline
old hand

Nawet nie trzeba az tak daleko szukac. W Zabrzu jest prywatna kopalnia, byly "Pstrowski", ktorej wlascicielem jest byly posel/senator Chojnacki. Kopalnia prosperuje bardzo dobrze, zarobki gornikow sa nieco nizsze niz w panstwowych kopalniach, ale nikt nie narzeka, bo kwestia czasu jest ich poprawa. Czyli u nas tez mozna. "Pies pogrzebany" jest w tym co Emrod ujal w drugim akapicie.

Do góry
#744405 - 24/11/2006 16:05 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Igor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2004
Quote:

Dlaczego wiec z NASZYCH pieniedzy beda wyplacane jakies glupie zasilki dla rodzin zmarlych?

Dlatego że wybory jeszcze się nie skończyły.
A poza tym nie ma tego złego co by nie wyszło na dobre. Media przynajmniej mają robotę i pewnie sporo zarobią na reklamach emitowanych w przerwach programu dotyczącego tej tragedii.
Najgorzej mają właściciele dyskotek. O nich prezydent zapomniał

Do góry
#744406 - 24/11/2006 16:16 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
GSE Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/11/2005
Emrod, aktualnie mieszkam na Obrokach dość blisko likwidowanej kopalni "Kleofas", nie zapraszaj nikogo do familjoków, tam aż strach w dzień chodzić

Do góry
#744407 - 24/11/2006 16:17 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
most7wanted Offline
addict

Meldunek: 16/05/2006
Heh ta tragedia to szok :/ fakt refleksem sie nie popisałem ale lepiej pozno niz wcale ... Nasuwa mi sie fragment jednej piosenki

"...To ludzie ludziom zgotowali ten los ..."

I to jest święta prawda ...

pozdro!

Do góry
#744408 - 24/11/2006 16:18 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Emrod Offline
Carpal Tunnel

Wydawanie publicznych pieniędzy wszystkich zadowolić nie może!

Jeden zapyta - "dlaczego z moich pieniędzy zasiłki mają dostać rodziny górników"?
Drugi zapyta - "dlaczego stoczniowcy"?
Trzeci zapyta - "dlaczego mam płacić za czyjeś becikowe"?
Czwarty zapyta - "dlaczego mam fundować stypendia białoruskim studentom"?

Itd. itd. itd.

Takie są już zwyczaje politycznej pokazówki...

P.S GSE - zależy kto gdzie chodzi Ja bym się na Pragę raczej nie zapuścił

Do góry
#744409 - 24/11/2006 16:24 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
to moze jeszcze ja doloze swoje 3 grosze do calej dyskusji:

1) pracuje na kopalni i wiem jakie sa zarobki, wiec to co niektorzy tutaj wypisuja wola o pomste do nieba ! 3 tys. to moze i zarabia na kopalni, ale sztygar panowie, czasy wielkich zarobkow na kopalniach juz dawno sie skonczyly. ci co poodchodzili w latach 90-tych i w ostatnich 6-ciu latach na emerytury, dostaja po 2.5 tys., ale tylko dlatego, ze emerytury maja wyliczone z przepracowanych lat wczesniejszych.
fakt, posiedza tacy pare miesiecy na emeryturze i wracaja do roboty, zajmujac mlodym miejsca pracy. ale tak prawde powiedziawszy, to nie jest to ich wina, tylko wina polskich wladz i kopaln. wladze pozamykaly szkoly gornicze, kopalnie chca wykwalifikowanych pracownikow, ale nie maja mozliwosci szkolenia mlodych ludzi, poniewaz nie maja na to czasu. teraz licza sie tylko tony wegla i pieniadz, z tego rzad polski rozlicza kopalnie, a jak cos jest nie tak, to zamykamy kopalnie i jest cool - kolejne 3 tys. osob na bezrobociu :|
poza tym ogromny procent pracownikow na kopalniach stanowia pracownicy firm podwykonawczych, ktorzy zarabiaja naprawde psie pieniadze. np. chlopaki, ktorzy na mojej kopalni robia przebudowe chodnika zarabiaja po 800 - 1000 pln, a zapierniczaja przez 7 godzin non-stop w warunkach, do jakich psa bym nie wpuscil, bo by mi bylo zal.
obecnie pracownicy zatrudnieni na kopalni zarabiaja na powierzchni okolo 1500 pln, na dole w odzialach przodkowych i na odstawach okolo 2300 pln, natomiast w oddzialach poza przodkowych max 2000 pln.

2) osoboscie nie dalbym zadnych dodatkowych pieniedzy tym rodzinom, ktorych bliscy zgineli. fakt, jest to tragedia, a jako pracownik kopalni przezywam ją napewno w troche inny sposob niz osoby, ktore nie maja stycznosci z kopalnia, ale fakt jest taki, ze gdybym ja sam zginal na kopalni (a nie w zbiorowym wypadku) to moi bliscy dostaliby tylko kase z ubezpieczenia i ZUS`u. nikogo by nie interesowalo ile mam dzieci, czy moja zona pracuje etc. inna sprawa jest na jaka kwote byli ubezpieczeni, ale to juz nie moj problem, ze niektorzy gornicy ubiezpieczaja sie na kwote 5 tys. pln na wypadek smierci, zeby tylko placic mniejsze skladki ubezpieczeniowe

3) to co wyprawiaja media i rzad polski to jest jeden wielki cyrk, poprostu tragedia. nie pozostaje nic innego jak tylko nie wlaczac ani radia, ani telewizora.

4) zaloba narodowa ? no wybaczcie ! ja po tej tragedi nosze zalobe w swoim sercu, wspolczuje rodzinom i bliskim ofiar, ale moje uczucia zachowuje tylko dla siebie !

@maverick

barborki, 13-stki, 14-stki, oplacone mieszkania ? w jakim swiecie ty zyjesz czlowieku ? czasy internatow (dla uczniow) i hoteli (dla pracownikow) kopalnianych juz bardzo dawno minely i zadna kopalnia nie placi gornikom za mieszkania !!! 13-stki ? nie rozsmieszaj mnie ! kopalnie juz od dawna nie placa 13-stek. zostaly one "wciagniete" do wyplaty i sluch po nich zaginal, a wyplata jaka byla przed "wciagnieciem", taka jest nadal. 14-stki ? tylko i wylacznie na kopalniach najbardziej rentownych, na pozostalych stalo sie z nimi to samo co z 13-stkami. barborki jeszcze sa i mam nadzieje, ze beda jaknajdluzej
oczywiscie barborki wyplacane sa tylko pracownikom kopaln, a nie pracownikom firm podwykonawczych.

wyszlo troche wiecej niz 3 grosze, ale moze komus uda sie przeczytac calosc

Do góry
#744410 - 24/11/2006 16:40 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Quote:

Nawet nie trzeba az tak daleko szukac. W Zabrzu jest prywatna kopalnia, byly "Pstrowski", ktorej wlascicielem jest byly posel/senator Chojnacki. Kopalnia prosperuje bardzo dobrze, zarobki gornikow sa nieco nizsze niz w panstwowych kopalniach, ale nikt nie narzeka, bo kwestia czasu jest ich poprawa. Czyli u nas tez mozna. "Pies pogrzebany" jest w tym co Emrod ujal w drugim akapicie.

Na ile ona jest prywatna?

Ja czytalem chyba niecaly rok temu we Wprost, iz wtedy była tylko jedna prywtatna kopalnia, i nie znajdowala sie ona na slasku, tylko bodajze gdzies na Wschodzie...
W kazdym badz razie, dziala sobie, przynosi zyski.

Na slasku jest tak, jesli ktos powie, ze chca zamknac taka a taka kopalnie, bo jest nierentowna, to zwiazkowacy od razu jak to?
Przeciez kompania przynosi zyski...teraz
Bo jest koiniunktura na wegiel na Swiecie,

Jak sie mowi, iz zamkna kopalnie, bo koszt wydobycia wegla coraz wiekszy, a pokladow niewiele, to zaraz zwiazkowcy od rzu oglaszaja, ze to klamstwa a wegla tam jest jeszcze na 100mln lat

I nie chca dopuscic do prywtayzacji, z prostego powodu.
Prywatyzacja pociagnie za soba reforme, i pierwsze osoby, ktore poleca to beda wlasnie oni...zwiazkowcy, gowno robiacy, tylko siedzacy na dupie i trujacy jak jest zle i niedobrze.

Zwiazki zawodowe = najwiekszy shit III, IV i 10 RP

Do góry
#744411 - 24/11/2006 17:04 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
vinicius Offline
old hand

Moze wyrazilem sie dosyc nieprecyzyjnie. Chojnacki jest jednym z udzialowcow i stoi na czele tej kopalni, niejako firmujac ja swoim nazwiskiem. Oprocz niego udzialy ma kilka firm prywatnych dzialajacych w branzy gorniczej wczesniej, ale niezwiazanych w zaden sposob ze sfera panstwowych pieniedzy.
Ta kopalnia byla likwidowana i wtedy zainteresowala sie nia w/w grupa osob, bo jednak mozna na tym zarobic. Kilka lat temu bylo o tym glosno w gazetach na Slasku.

Do góry
#744412 - 24/11/2006 17:59 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
luk4sz_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
wlasnie w TV podali, ze caritas przekazal 1mln zlotych na pomoc rodzinom, ktorym zgineli bliscy podczas tej tragedii

Do góry
#744413 - 24/11/2006 18:05 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
gobel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/10/2005
Jeszcze trzeba odliczyc podatek od tego miliona tego to juz wogole nie kumam.

Do góry
#744414 - 24/11/2006 18:09 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Quote:

Jeszcze trzeba odliczyc podatek od tego miliona tego to juz wogole nie kumam.

Panstwo żreć musi

Do góry
#744415 - 24/11/2006 20:21 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
meyde9 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/02/2004
Code:
Według danych Wyższego Urzędu Górniczego w Katowicach, do wtorku w tym roku w kopalniach węgla kamiennego zginęło już 20 górników

To ja się tylko zapytam, czy któraś z tych rodzin dostała choćby grosz od naszych wspaniałego premiera, prezydenta, Caritasu, TVP, TVN-u ??

Już mnie to zaczyna irytować, ta cała otoczka tej tragedii. Jak zginęło wielu górników to wszyscy chcą im zaraz pomagać, a jak zginie jeden to nikt się tym zbytnio nie zainteresuje. No przecież wiadomo to nie byłby aż tak interesujący temat dla mediów na reality-show, czy dla kochanej władzy na pokazywanie jacy to oni nie są chojni.

A te pomysły z wysyłaniem sms'ow na datki dla rodzin to już paranoja.

Nie odczytujcie tego posta jako to, że jest mi obojętny los tych ludzi, bo nie jest, śmierć to tragedia dla rodziny, ale według niektórych tylko taka spektakularna katastrofa to tragedia dla rodziny ofiary, a jak ktoś zginie bez takiego rozgłosu to już nikogo los jego rodziny nie obchodzi.

Do góry
#744416 - 24/11/2006 22:20 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Aandja Offline
old hand

Meldunek: 01/06/2003
cos kolega maverick nie zabiera glosu w temacie, ciekawe dlaczego

Do góry
#744417 - 24/11/2006 23:07 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
kto pamięta, ile osób zginęło pod dachem hali w katowicach? podkreślam, kto pamięta?

Do góry
#744418 - 24/11/2006 23:38 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
meyde9 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/02/2004
Quote:

kto pamięta, ile osób zginęło pod dachem hali w katowicach? podkreślam, kto pamięta?

A powinniśmy pamiętać ??
Chyba coś około 60, wydaje mi się tak bez sprawdzania.

Do góry
Strona 5 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >

Moderator:  Biszop, rafal08