Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#744339 - 23/11/2006 16:27 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
ciekawe jak z tymi czujnikami metanu. jeśli były podkręcane, to z tragedii mamy morderstwo.

jedno jest pewne, w pracy zginęli niewinni ludzie , którzy zostawili dzieci i żony

ps. w szczecinie ciągle brak spawaczy, po kursach każdy znajdzie robotę, 2500-3000zł na starcie spokojnie. stoczniowcy rzadko wylatują w powietrze.

Do góry
Bonus: Unibet
#744340 - 23/11/2006 16:30 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
codi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/12/2005
W pelni popieram mavericka w wiekszosci kwestii, jedynie o zarobkach sie nie wypowiadam, bo pojecia o tym nie mam. Szczegolnie jedno zdanie dobrze oddaje sytuacje...

"Pewne rzeczy robi sie wewnatrz siebie, a to co pokazujesz na zewnatrz to jest egoizm - chcesz pokazac ludziom jaki jestes wspanialy."

...

Do góry
#744341 - 23/11/2006 16:42 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Rancorn Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 09/02/2006
maverick, dokladnie wyjales mi to ust

Do góry
#744342 - 23/11/2006 17:39 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/06/2002
Śmierc jak śmierć. Trzeba wyjaśnić czy zachowano wszystkie procedury bezpieczeństwa i ewentualnie winnych ukarać.

Szkoda tylko że śmierć i tragedia ludzi jest traktowana instrumentalnie. Jak sprawa jest medialna to od razu prezydent i ministrowie pokazuja jacy sa wrażliwi społecznie i rozdają pieniądze. A co z ludzmi, którzy nie giną w "świetle kamer" oni dostaną od prezydenta zapomogi ??

Tak samo dziwi mnie odznaczanie żołnieży tylko za to że zginęli. A co z żołnierzami, którzy zaliczyli dziesiątki niebezpiecznych akcji i przeżyli? Oni jakoś tych medali nidostają.

Do góry
#744343 - 23/11/2006 18:04 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
nie bede zabieral zdania w calej dyskusji ale przytocze jeden z komentarzy z onetu, ktory bardzo mnie zaskoczyl:

+ Głośno huknęło i blask ujrzałem + Już nie pamiętam czy się go bałem... + Pamiętam "Szczęść Boże" na pożegnanie + Któż by przypuszczał, że TAK się stanie? + Bóg mi poszczęścił, los mi nie sprzyjał + Zastygłem nagle... Jak węgla bryła... + Nad moim ciałem nie rozpaczajcie! + Dusza przeżyła! O tym pamiętajcie! + Pocieszcie Matkę, Żonę Ukochaną + Utulcie Dzieci! Niech sami nie zostaną! + Chociaż Wam ciężko z losem się pogodzic + I uznać Wolę Pana Najwyższego + Wiary nie gaście i żyjcie nadzieją + Bo się spotkamy kiedyś w Domu Jego! + Święta Barbara nas tu nie opuszcza + Obiecała również nad Wami czuwanie... + Cała Polska dzisiaj z moim cierpi Śląskiem... + Ja proszę o jedno WIECZNE SPOCZYWANIE... +

autorka - Malopolska

Do góry
#744344 - 23/11/2006 18:27 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Aandja Offline
old hand

Meldunek: 01/06/2003
Quote:

Gornicy dostaja odpowiednio wysokie pensje, (do teg owszelkie przywileje - trzynstka, czternastka, przydzial wegla, oplacone mieszkanie itd), i jak kazdy czlowiek ryzykuje swoim zyciem w pracy - bo przeciez rownie dobrze kierowca moze zginac w wypadku, jak i magazynier moze zostac czyms przygnieciony albo uderzony śmiertelnie. TO JEST RYZYKO ZAWODOWE I JESLI CHCESZ WYKONYWAC DANY ZAWOD TO SIE Z NIM LICZYSZ. Dlaczego wiec z NASZYCH pieniedzy beda wyplacane jakies glupie zasilki dla rodzin zmarlych? podobnie bylo w Katowicach, teraz scenariusz sie powtarza - kolejni ministrowie przescigaja sie w powtarzaniu w telewizii jaka to tragedia sie stala i jak oni wspolczuja, i ile pieniedzy wyloza na pomoc. TYLKO NIE SWOICH PIENIEDZY a NASZYCH? Dlaczego jeden z drugim nie wplaci na konto rodziny poszkodowanej pewnej kwoty z wlasnej kieszeni?

Konstytucja gwarantuje wszystkim obywatelom rownosc wobez prawa - a tutaj kolejny raz okazuje sie ze tak nie jest!
Ta śmierc to kolejny etap rozgrywek politycznych, teraz kazdy polityk chce pokazac, ze to on najbardziej wspolczuje, jaki to on dobry i w ogole ...

A mnie szlag trafia jak slysze o wizytach premiera na Slasku aby tylko pokazac sie w telewizji z dobrej strony.

Zamiast zajac sie gospodarka (choc moze lepiej niech nic przy niej nie grzebia bo z pewnoscia popsuja) to politycy robia sobie igrzyska.Zobaczycie ile kamer bedzie na ich pogrzebie - ciekawe ktory biskup bedzie msze odprawiał? moze prymas? choc to slask, to pewnie tamtejszy biskup

@maverick
rozpierdoliles mnie tekstem "oplacone mieszkanie"

powiedz mi ile TY masz lat i co porabiasz na co dzien bo zżera mnie ciekawosc

Do góry
#744345 - 23/11/2006 19:00 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
czuczu1910 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/12/2005
Quote:

Gornicy dostaja odpowiednio wysokie pensje, (do teg owszelkie przywileje - trzynstka, czternastka, przydzial wegla, oplacone mieszkanie itd), i jak kazdy czlowiek ryzykuje swoim zyciem w pracy - bo przeciez rownie dobrze kierowca moze zginac w wypadku, jak i magazynier moze zostac czyms przygnieciony albo uderzony śmiertelnie. TO JEST RYZYKO ZAWODOWE I JESLI CHCESZ WYKONYWAC DANY ZAWOD TO SIE Z NIM LICZYSZ. Dlaczego wiec z NASZYCH pieniedzy beda wyplacane jakies glupie zasilki dla rodzin zmarlych? podobnie bylo w Katowicach, teraz scenariusz sie powtarza - kolejni ministrowie przescigaja sie w powtarzaniu w telewizii jaka to tragedia sie stala i jak oni wspolczuja, i ile pieniedzy wyloza na pomoc. TYLKO NIE SWOICH PIENIEDZY a NASZYCH? Dlaczego jeden z drugim nie wplaci na konto rodziny poszkodowanej pewnej kwoty z wlasnej kieszeni?

Konstytucja gwarantuje wszystkim obywatelom rownosc wobez prawa - a tutaj kolejny raz okazuje sie ze tak nie jest!
Ta śmierc to kolejny etap rozgrywek politycznych, teraz kazdy polityk chce pokazac, ze to on najbardziej wspolczuje, jaki to on dobry i w ogole ...

A mnie szlag trafia jak slysze o wizytach premiera na Slasku aby tylko pokazac sie w telewizji z dobrej strony.

Zamiast zajac sie gospodarka (choc moze lepiej niech nic przy niej nie grzebia bo z pewnoscia popsuja) to politycy robia sobie igrzyska.Zobaczycie ile kamer bedzie na ich pogrzebie - ciekawe ktory biskup bedzie msze odprawiał? moze prymas? choc to slask, to pewnie tamtejszy biskup

jedyne co mi sie cisnie na usta to jest to ze ty glupi jestes
tyle w tym temacie
nara

Do góry
#744346 - 23/11/2006 19:12 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Prawda jest taka, iz smierc jest tragiczna.
Oczywiscie wspolczuje rodzinom, bo ten okres niepewnosci jest okropny. Takie rzeczy sie zdarzaja

Tragedia tragedia, ale chyba zadna inna tragedia mnie nie drazni niz te w gornictwie, z prostej przyczyny, przywlije gornicze i tak sa ogromne, a przy okazji nastepnego strajkum najazdu na Warszawe, prawdopodobnych starc podchmielonych ludzi z policja domagajacych sie kolejnych przywilejow, jest niedorzeczne.
Oczywiscie beda wtedy mowic, jak paca jest niebezpieczna.

Ale jaka nie jest?

Przeciez zginac mozna nawet idac chodnikiem.

Polakom gratulujemy zwiazkow zawodowych...

Do góry
#744347 - 23/11/2006 19:20 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
gobel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/10/2005
Z ta zmiana pracy na slasku naprawde nie jest latwo,poza tym jabys mial tylko wyksztalcenie gornicze co jest u nas tradycja to tez bys pracowal na kopalni bo innego wyboru nie ma i nie piszcie ze nikt im nie kazal pracowac na kopalni bo oni tez musza jakos zarobic na rodzine.

Do góry
#744348 - 23/11/2006 19:25 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
vinicius Offline
old hand

Meldunek: 21/01/2006
Quote:

Prawda jest taka, iz smierc jest tragiczna.
Oczywiscie wspolczuje rodzinom, bo ten okres niepewnosci jest okropny. Takie rzeczy sie zdarzaja

Tragedia tragedia, ale chyba zadna inna tragedia mnie nie drazni niz te w gornictwie, z prostej przyczyny, przywlije gornicze i tak sa ogromne, a przy okazji nastepnego strajkum najazdu na Warszawe, prawdopodobnych starc podchmielonych ludzi z policja domagajacych sie kolejnych przywilejow, jest niedorzeczne.
Oczywiscie beda wtedy mowic, jak paca jest niebezpieczna.

Ale jaka nie jest?

Przeciez zginac mozna nawet idac chodnikiem.

Polakom gratulujemy zwiazkow zawodowych...

To zapraszamy do pracy na kopalni, przeciez to istny raj. Uczyc sie nie trzeba pol zycia, a wysokie pensje, ogromne przywileje (w tym oplacone mieskania - lol) i dodatkowo jeszcze praca niebezpieczna jak kazda inna. Zyc, nie umierac. Jakos nie widze kolejki chetnych.

pozdro

Do góry
#744349 - 23/11/2006 19:28 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
raiders_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/03/2004
KAzdy wybiera sobie zawod ,jeden wybiera to co lubi inny to co musi bo innego wyboru nie ma .
Wiem jak jest mam rodzine na slasku obecnie nik naszcescie w kopalnie nie pracuje ,ale moj dziadek tam kiedys robil i wiem co nieco jak to wyglada.
Strasznie przykre jest to ze Ci faceci wychodza rano do pracy zegnaja z sie zrodzinami i nigdy nie wiedza czy wroca na kolacja ,a ida po te marne grosze zeby bylo na chleb i inne niezbedne potrzeby .
Smutne lecz brutalnie prawdziwe .

[']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']

Do góry
#744350 - 23/11/2006 19:28 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
lupus Offline
antimadrista

Sluchaj czytalem dzis o gornictwie srednia pesnja to 2k.

Gornicy ktorzy zgineli, to juz gornicy na emeryturze, badz mlodzi ludzie, kopalnia wynajmowala firme, ktora miala takich ludzi na dole.
I to zgineli wlasnie ludzie z jednej z firm.
Opisany byl przypadek ludzi pracujacych w owych firmach, i kolesie tam robia za 800zl, a to nie sa kokosy, a narobic sie trzeba.
Za takie(psie) pieniadze mozna znalezc wiele innych zajec, a na pewno bezpeiczniejszych.

Do góry
#744351 - 23/11/2006 19:32 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
raiders_ Offline
Carpal Tunnel

Lupas z calym szacunkiem ale te bajki ze srednia 2k pensji dla gornikow to sobie wsac w bajki .
Z tego co mi wujek mowil to przecietny gornik ma 1.400-1.600 zl z dodatkami i innymi tam i to gornik z doswiadczeniem.Mlody gornik pewnie nawet tysiaka nie wyciaga .
ratownik gornuczy ma 2.100(zawodowy) ,ale to elita ktora ryzykoje swoje rzycie rattujac innych.

Do góry
#744352 - 23/11/2006 19:34 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
lupus Offline
antimadrista

Wiesz co to jest ŚREDNIA?

Do góry
#744353 - 23/11/2006 19:41 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
raiders_ Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Wiesz co to jest ŚREDNIA?

zalezy jaka sredni ,krajowa ? na kopalnie? czy na region?

zacznijmy od tego prawda jest taka ci FACECi zarabiaja zdecydowanie za MALO a zdecydowanie za iele ryzykuja .
W zaleznosci od kopalini zarabiasz wiecej albo mniej owszem moze i srednia wyjdzie 2k ale tkie pieniadze to bierze garstka ludzi w tym zawodzie .Moze jacys kierownicy grup ,czy sZczalowi itp.Z tego co sie dowiedzialem z rozmowy z wujkiem to jak mi opowiadal jak jego sasiedzi zarabiaj to normalnie az nie dowiary.
Ze koles z doswiadczeniem 15 letnim na kopalni ma na reke 1.400zl :|

Do góry
#744354 - 23/11/2006 19:43 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
lupus Offline
antimadrista

W gornictwie.

Oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe, iz nie kazy tyle zarabia, a do sredniej podciaga go ktos inny, ale przywileje maja naprawde niezle.

I jak mi ktos ma mi zamiar zarzucic, jaki jestem nieczuly, od razu mowie, ze moj wujek takze zginał na kopalni juz dobre kilka lat temu.

Do góry
#744355 - 23/11/2006 19:49 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
raiders_ Offline
Carpal Tunnel

Quote:

W gornictwie.

Oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe, iz nie kazy tyle zarabia, a do sredniej podciaga go ktos inny, ale przywileje maja naprawde niezle.

I jak mi ktos ma mi zamiar zarzucic, jaki jestem nieczuly, od razu mowie, ze moj wujek takze zginał na kopalni juz dobre kilka lat temu.

Nie bron boze nie pomysl sobe ze ja ci cos zazucam nieczulosc czy cos .poprostu chcialem sie wypowiedziec i podzielic sie tym co wiem na dany temat .Naprawde zycie gornika nie jest wesole ani toche ,jesli mowa o radosci to ctylko w tedy gdy koncza zmiane i wracaja do domu zobaczyc rodzine

Do góry
#744356 - 23/11/2006 19:53 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
vinicius Offline
old hand

Meldunek: 21/01/2006
Jesli chodzi o mnie, to moj post nie byl skierowany tylko do Ciebie (poprostu ostatni poruszyles ten temat), a do tych ktorzy twierdza ze w gornictwie jest tak pieknie.

Co do sredniej to chyba wiadomo ze podwyzszaja ja ludzie najwyzszego szczebla, czy tez wladze spolek weglowych, ktorzy raczej nie ryzykuja swojego zycia w cieplych i przytulnych gabinetach.

Szczerze mowiac pasowalo mi to , ze przez kilka dni nikt nie zalozyl tego tematu pamietajac burze jaka rozpetala sie w temacie dotyczacej katastrofy w czasie targow golebi i teraz zaczyna sie to samo. Dochodza jeszcze watki polityczne, bo przeciez premier urzadza sobie wycieczki (co by niektorzy mowili gbyby wcale nie przyjechal, pewnie okazalby sie zimnym, nieczulym draniem).

pozdro

Do góry
#744357 - 23/11/2006 19:57 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
lupus Offline
antimadrista

Quote:

Szczerze mowiac pasowalo mi to , ze przez kilka dni nikt nie zalozyl tego tematu pamietajac burze jaka rozpetala sie w temacie dotyczacej katastrofy w czasie targow golebi i teraz zaczyna sie to samo. Dochodza jeszcze watki polityczne, bo przeciez premier urzadza sobie wycieczki (co by niektorzy mowili gbyby wcale nie przyjechal, pewnie okazalby sie zimnym, nieczulym draniem).

Prawda, i takze prawda jest to, ze na wszelkiego rodzaju tragediach mozna zbic niesamowity kapitał polityczny, one sa wrecz politykom potrzebne

Do góry
#744358 - 23/11/2006 20:22 Re: Tragedia w kopalni Halemba.
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/01/2003
[']

Tylko po co ta żałoba narodowa? Codziennie przecież giną ludzie w tragicznych wypadkach np. na drogach. Nastawiłem sie, że Joey'a obejrze, a tu zonk

Do góry
Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >

Moderator:  Biszop, rafal08