#68917 - 21/09/2004 14:38
Re: problem blake 1
|
newbie
Meldunek: 26/02/2004
|
Przyłączam się do pytania Dona - daj nam jakieś dowody i wyjasnij wszystko przejrzyście. Blake1, niestety ale z racji tego, że zarejestrowałeś się dopiero we wrześniu i nie masz zbyt wielu postów nie unikniesz podejrzenia wielu osób, że jesteś tu w jednym celu, a mianowicie w celu zastraszenia (zastraszenia autorstwa wiadomo kogo :zobacz: ). Wszyscy doskonale wiemy, że to forum jest anonimowe, a że w Polsce providerzy internetowi, poza SDI i może jeszcze jakąś jedną wypasioną usługą srepsy, oferują zmienne IP, jesteś nie do wykrycia. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że policja oskarżyła Cię o to, że pod koniec 2003 roku zagrałeś w Expeku. Sory, ale skąd można mieć takie info, że zagrałeś w Expeku. Ze strony Expeka cynk o tym jest niemozliwy (nie udostępniliby Twoich danych, poza tym, nie masz chyba sztywnego IP). Jedyne źródło informacji to może być bank i US, przy wpłacie i wypłacie. Tylko, że sa dwa ale. Grając w Expeku wpłacasz kasę do pośrednika IClear Ltd. Wprawdzie wpisujesz tytuł usługi bukmacherskie, ale cały czas to jest pośrednik i nie wiadomo do kogo ta kasa poszła (przy Moneybookers, w ogóle już nie są w stanie nic udowodnić, bo mogłem sobie na przykład wpłacić, żeby kupić waciki w Paryżu online) I druga sprawa, dlaczego się przyczepili do Ciebie, a około 20 tys grających w Polsce pozostawili? Z tego co wiem, banki nie zawracają sobie głowy transakcjami mniejszymi niż 10 tys. zeta i nikt tego nie sprawdza. Tak więc biorąc pod uwagę stan polskiej policji, i polskich US nie sądzę, żeby ktoś sobie Tobą głowę zawracał, no chyba, że grasz za grube setki tysięcy  (ale to nie w expeku). Nie jestem prawnikiem, ale poza tym jakos dziwna mi się wydaje cała ta procedura - przesłuchanie - Policja, potem decyzja prokuratora (?) czy umorzyć czy nie? może się ktoś wypowie na ten temat. Ja mam tu spore wątpliwości odnosnie tego tematu (krzykilwy tytuł), wiadomym jest, komu zależy, żeby przestraszyć graczy online. Tylko, że w Polsce granie online jest nie unormowane i nikt mi nie wmówi, ze ktos mnie może wsadzić do pierdla za zagranie w Expeku bez jaj, nikt mi tego nie udowodni, a nawet jeżeli udowodni, to nie jest to unormowane prawnie Pozdrawiam wszystkich "zastraszonych" i czekam na dowody blake1 i szczegółowe wyjaśnienia  al: bo może tu chodzi o cos innego skoro sprawa toczy się juz tak długo, a może o nic nie chodzi ??
|
Do góry
|
|
|
|
#68920 - 21/09/2004 15:33
|
Meldunek: 02/12/2001
|
Witam, Po pierwsze jesli zarzut juz zostal ci postawiony i go podpisales, ze zrozumiales i nie przyznajesz sie do winy i zadasz uzasadnienia na pismie ( zapewne tak bylo ), to mogles zazadac odpisu ( kopie ) aktu oskarzenia.
I moja prosba jakbys mogl taka kopie w postaci skanu lub ewentualnie uzasadnie prokuratury, ktore maja ci wyslac, umiescic gdzies w sieci.
A jesli chodzi o IP dynamiczne, to identyfikacja jest mozliwa, przeciez np. TP ma to wszystko w logach, kto kiedy mial jaki numer przydzielony. Oczywiscie udostepnienie tych danych wymaga nakazu sadowego, ale i tak problem udowodnienia ze to ty siedziales akurat w danej chwili po drugiej stronie kabla przy kompie.
Ja rowniez nie wierze w cala ta historie, ale wszystko jest mozliwe w naszym kraju...
Jesli chodzi o zglaszanie tych podejrzanych transakcji przez banki , to ogolne wytyczne dla bankow jest powyzej 10 tys dolarow ( badz euro nie pamietam ), ale niektore banki maja wlasne wytyczne np. Pekao SA powyzej 7500$, ale sa to sumy dosc wysokie.
Tyle ode mnie Pozdrawiam i czekam na jakies potwierdzenie tej calej historii.
|
Do góry
|
|
|
|
#68921 - 21/09/2004 15:57
|
stranger
Meldunek: 16/09/2004
|
Dla niedowiarkow zdjecie wezwania (dostalem 2 do wyboru terminu) tutaj A zaczelo sie wszystko od tego ze jakis palant wymyslil sobie, ze na swojej stronie przyjmuje zaklady wzajemne (czyli naczej mowiac ze jestem bukmacherem). Na stronie nie mialem nic innego oprocz tekstow reklamowych z expekta i ... zrzutu jednego kuponu (cos takiego jak na tej stronie. Pewnego dnia na gg zagadal do mnie admin mojego serwera, ze dzwonil do niego policjant i chce moje dane. Troche mnie to zdziwilo, ale powiedzial ze nie dal zadnych danych i musi miec oficjalne pismo to wtedy moze podac. Minely 3 tygodnie, pisma nie bylo to myslalem ze ktos moze chcial wyciagnac od niego ta informacje, tylko po co? Kilka dni pozniej dostal pismo, wiec musial podac moje dane. Za jakis miesiac przyszlo mi wezwanie, ze mam sie stawic w charakterze swiadka. No to mysle sobie ze powiem, ze nie jestem bukmacherem i po sprawie. Tak tez zrobilem, tylko... popelnilem jeden blad. Pytal sie czy mialem z tego jakas kase (dzieki tej stronie), powiedzialem, ze ok 20 pln, ktore i tak przegralem. Minelo pol roku i juz w sumie zapomnialem o tej sprawie, a tu kolejne wezwanie jako podejrzany. No i bylem wczoraj (z tym, ze jako podejrzany nie musze nic zeznawac i w sumie nie zeznawalem tylko uzupelnilem zeznania o to ze ta kasa ktora postawilem wyplacili mi oni na konto gracza, czyli, ze nie wplacalem swojej kasy do nich). No i tyle. Teraz czekam co dalej. A tak przy okazji znalazlem jeszcze taka strone >>>>>>>>>>> Mozecie powiedziec o co to w niej chodzi?
|
Do góry
|
|
|
|
#68922 - 21/09/2004 17:21
|
Meldunek: 06/07/2001
|
Np. http://www.bezcenzury.net/index2.htm i setki innych. Jest co robić, tylko trzeba chcieć. A nie chodzić na łatwiznę i szukać dziury w całym.
|
Do góry
|
|
|
|
#68924 - 21/09/2004 18:00
|
stranger
|
Ja myslalem skoczyc z tym do TVN
|
Do góry
|
|
|
|
#68926 - 21/09/2004 18:49
|
addict
Meldunek: 31/01/2002
|
Ja od siebie mogę dodać parę prostych porad: - To sąd wydaje wyroki, a nie prokuratura, która nie wnika i nie myśli w takich sprawach tylko kręci maszynkę, i często ma ubogą wiedzę w temacie, dlatego dużo spraw jest umorzonych - zwracana jest z sądu, dotyczy to spraw proceduralnych i dowodów, - Dolegliwość w takiej sprawie jest podobna do tej z Procesu Kafki - Jak się jest już oskarżonym, to mocno wskazane jest poszukanie prawnika, gdyż u nas bez prawnika to mogą skazać za sam jego brak, - Nigdy nie dopuścić do uprawomocnienia nawet najbardziej absurdalnego wyroku, bo wtedy to prawie koniec, - Nasze zeznania jako świadek we własnej sprawie nie stanowią dowodu w sprawie, tylko rodzaj "tropu" - Żeby sprawę skierować do sądu potrzebne są dowody, często są to tylko zeznania, więc tu trzeba być uważnym, (zeznania są to poważne dowody w wilu sprawach i jedyne), - Uważać na wszelki pouczenia i korzystać z nich, - Sprawy opierają się na dowodach, a nie strachach lub widzimisie pana ... - Jeżeli ma się wezwanie jako podejrzany - to ma się prawo do odmowy zeznań - z czego na ogół należy w 100% skorzystać, nic nie "uzupełniając", nie ma się też obowiązku odpowiadania na kwestionariusz o nas samych, w tych i naszej sytuacji materialnej, - Na koniec - nawet w najbardziej głupiej sprawie warto mieć rozsądnego prawnika, choćby jego poradę, pzdr
|
Do góry
|
|
|
|
#68930 - 11/01/2005 21:12
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Quote:
Sory, ale skąd można mieć takie info, że zagrałeś w Expeku. Ze strony Expeka cynk o tym jest niemozliwy (nie udostępniliby Twoich danych, poza tym, nie masz chyba sztywnego IP).
Akurat coś takiego zdarzyło się tu na forum. Expekt jest jedyną firmą bukmacherską jaką znam, która publicznie ujawniła, że ktoś jest ich klientem. 
|
Do góry
|
|
|
|
#68931 - 11/01/2005 22:21
|
stranger
|
Jak bys czytal od poczatku to bys wiedzial o co chodzi, expekt nie dal nikomu danych zadnych. Najpierw przypieprzyli sie o to ze na swojej stronie (dane moje musial podac moj provider na pismo z policji) JA przyjmuje zaklady. Wysmialem ich na przesluchaniu, ale jak pytali sie czy mialem kase jakas z tego to powiedzialem ze dali mi 20 pln, ktore przegralem, bo nie wiedzialem ze granie tez jest zabronione. Wiec dali sobie spokoj z tym ze EXPEKT to niby moja firma  (chociaz chcialbym i nie siedzial bym teraz przed kompem tylko bym lezal gdzie pod jakas palma z kilkoma laskami  ) i przypier... sie o to ze postawilem te 20 pln w zagranicznym zakladzie wzajemnym. I dokladnie o to 20 PLN mam sprawe w sadzie. Sam gosc ktory mnie przesluchiwal smial sie z tego, no ale... zobaczymy co bedzie dalej...
|
Do góry
|
|
|
|
#68932 - 14/01/2005 12:14
|
Inwestor
Meldunek: 07/12/2004
|
Wiesz kiedy masz rozprawę?
Może być precedensowa sprawa...
Masz adwokata? Skonsultowałeś się z jakims prawnikiem? co mówił?
Pozdrawiam, Giertych
|
Do góry
|
|
|
|
#68933 - 25/01/2006 15:09
|
addict
Meldunek: 16/08/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#68936 - 09/06/2006 21:57
|
stranger
Meldunek: 09/06/2006
|
Witam, zalozylem kolejnego nicka bo hasel do tamtego nie pamietam  rozprawa byla pare miesiecy temu. Tzn najpierw bylo "posiedzenie w celu warunkowego umorzenia postepowania". Wygladalo to mniej wiecej tak ze byla pani ASESOR i roponowala mi warunkowe umorzenie. Jak dostalem to wezwanie na posiedzenie (btw przyniosl mi je dzielnicowy) to zadzwonilem do prawnika ucieszony ze umarzaja i po problemie, ale uswiadomil mi ze to nie jest do konca tak. Warunkowe umorzenie = (w prostym jezyku) "przyznaje sie do winy, jestem przestepca, ale jest to zbyt mala szkodliwosc czynu i za to dostane tylko jakas grzywne". I powiedzial mi zebym sie na to nie zgadzal bo jest szansa na uniewinnienie, wiec bylem na tym posiedzeniu i pwoedzialem ze chce uniewinniene bo nie wiedzialem ze to jest nielegalne. Ale pani ASESOR powiedziala mi ze na "posiedzeniu" nie moze mnie uniewinnic i ze musi byc "rozprawa" w ktorej sad wyda wyrok. No wiec czekalem na normalna rozprawe w ktorej bylem oskarzonym itd. Za jakies 2 miesiace odbyla sie rozprawa, oczywiscie bylem sam na sali bo nie bylo ani prokuratora ani zadnych swiadkow i dalej mowilem ze chce uniewinnienie (akurat wtedy pracowalem w banku a "umorzenie warunkowe" = wpis do rejestru karanych, czyli iaczej mowiac na rok albo 2 dostaje wpis ze bylem karany). No ale na tej rozprawie nie zapadl wyrok bo pani sedzina zazyczyla sobie przesluchac swiadkow, czyli administratora serwera na ktorym mialem www reklamujacy expekt (oczywiscie on nic nie wiedzial, bo skad mial wiedziec ze ja postawilem tam 20 zl i je przegralem) i kogos z MF kto zlozyl to doniesienie. No wiec zaplanowala sobie nastepny termin rozprawy. Wtedy zapytalem czy musze jeszcze raz przyjezdzac na ta rozprawe skoro juz wszystko co mialem do powiedzenia powiedzialem. Odpowiedzial ze nie, dala mi nr tel. zebym mogl zadzwonic do sekretariatu sadu i dowiedziec sie jaki byl wyrok. Po rozprawie rozmawialem z administratorem serwera ktory byl na tym przesluchaniu i oczywiscie powiedzial mi ze jego przesluchanie trwalo 2 min, powiedzial ze nic nie wie i tyle. Pare dni pozniej zadzwonilemdo tego sadu jaki byl wyrok. Wyrok byl: "Warunkowe umorzenie postepowania na okres 1 roku" Czyli to samo co moglem dostac na tym posiedzeniu. Reasumujac: Jestem przestepca, na rok dostalem wpis ze bylem karany i musialem zaplacic 190 zl koszty postepowania i 400 zl na PCK. Pozdrawiam wszystkich graczy! PS. Jak by was przypadkiem ktos pytal czy gracie w necie to mowcie ze nie wiecie o co chodzi! Gdybym byl wtedy madrzejszy na tym pierwszym przesluchaniu i wiedzial o co chodzi to bym powiedzial ze zrobilem ta strone bo chcialem sie dowiedziec czy np ten expekt to nie sa jacys oszusci i naciagacze i dlatego zrobilem strone i ze zadnej kasy nie mialem od nich. Wtedy sprawa konczy sie umorzeniem juz na samym poczatku bo zaden polski policjant nie sprawdzi czy Jan Kowalski ma konto w expekcie, Bet-at-home itp...
|
Do góry
|
|
|
|
|
|