Strona 2 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#68897 - 19/09/2004 16:40 Re: problem blake 1
Maverick7000 Offline
veteran

Meldunek: 27/02/2004
Oczywiscie chodzi mi o to ze zaden buk z netu nie przyzna sie do organizowania zakladow w polsce.

Pozdro

Do góry
Bonus: Unibet
#68898 - 19/09/2004 16:47 Re: problem blake 1
kapitansb Offline
veteran

Meldunek: 26/12/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał insane:
[qb]Tak Kapitanie. Ale jest pewien problem (kiedys pisal o tym chyba Jahu, ale pewien nie jestem) - do kosztow uzyskania przychodu nie mozesz wliczyc zakladow przegranych. A wiec pusciles 100 zakladow po kursie 2,23 (po podatku bedzie 2,00). 50 wygrales 50 przegrales. Czyli jestes 'na zero' a podatek placisz od wygranych, wiec w rzeczywistosci nic nie wygrales ale placisz jeszcze podatek...[/qb][/QUOTE]Myślałem o czym innym .

Zbierasz tylko wygrane kupony z STS czy innych - a od nich zapłaciłeś podatek zryczałtowany 10% .Przez lata zbiera Ci się spora kasa - na wypadek jak by ktos sie pytał za co cos tam kupiłes .

Do góry
#68899 - 19/09/2004 16:48 Re: problem blake 1
Maverick7000 Offline
veteran

kapitansb wg mnie to swietny pomysl, czlowiek ma alibi

Do góry
#68900 - 19/09/2004 16:50 Re: problem blake 1
nieobecny konkurent Offline
old hand

Meldunek: 28/09/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał kapitansb:
Art. 107. § 1. (53) Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom zezwolenia urzadza lub prowadzi gre losową, zaklad wzajemny, gre na automacie lub gre na automacie o niskich wygranych,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolnosci do lat 2, albo obu tym karom lacznie.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym

Wkleiłem to jeszcze raz .Czytałem wiele dyskusji na ten temat , kilka osób próbowało się doinformować (szczególnie tzw.naganiaczy ) na bezpłatnych forach prawniczych . Niestety dobra porada jest płatna i wiem ,ze prawnicy niechętnie dzielą się wiedzą bez kasy .

Jak dokładnie wczytacie się w oba punkty łącznie -widać od razu lukę prawną .

Przecież żadna firma bukmacherska -Sportingbet,WH ,Expekt ,Unibet czy inna nie organizuje zadnych zakładów wzajemnych na terytorium RP - i daje 100 % na to ,że się do tego nie przyzna . A skoro nie organizuje - to jak mozna w nich uczestniczyć ?

Innym problemem i z inną ustawą zwiazane są dochody zwiazane z graniem (ale to dotyczy mniejszości) . Ale jak ktoś radzi sobie w necie ,to radzi sobie i u naziemnych i to żaden problem -róbcie xero wszystkich wygranych kuponów lub bierzcie zaswiadczenia o wygranych - jak ktoś sie zapyta skąd ten Rolls-Royce [/QUOTE]ta kwestia nie jest taka oczywista - o tym tez kiedys dyskutowalismy na forum; w zycie wiosna 2004 roku miala wejsc poprawka do w/w ustawy - dotad miejscem zawierania zakladu byl kraj, w ktorym stoi serwer bukmachera; poprawka miala zmienic to tak, aby miejscem zawierania zakladu byl kraj, z ktorego laczy sie klient bukmachera - czyli tutaj - Polska.

Do góry
#68901 - 19/09/2004 16:52 Re: problem blake 1
tatanka Offline
newbie

Meldunek: 22/11/2003

Jak dokładnie wczytacie się w oba punkty łącznie -widać od razu lukę prawną .

Przecież żadna firma bukmacherska -Sportingbet,WH ,Expekt ,Unibet czy inna nie organizuje zadnych zakładów wzajemnych na terytorium RP - i daje 100 % na to ,że się do tego nie przyzna . A skoro nie organizuje - to jak mozna w nich uczestniczyć ?

[/QUOTE]Faktycznie - dobry prawnik wiele potrafi i jego porada bylaby bardzo cenna. Znane sa przypadki pomrocznosci jasnej itp., co swiadczy ze nawet z najgorszego bagna da sie wygrzebac. Jednak patrzac obiektywnie:

§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakladzie wzajemnym

- zawierajac zaklad jestes na terytorium RP (nie chodzi o to gdzie jest serwer, tylko gdzie jest uczestnik),
- zaklad jest organizowany przez firme zagraniczna, nie zarejestrowana w Polsce i mozna go smialo nazwac zagranicznym zakladem wzajemnym

Wiadomo, ze nie ma co gdybac - pozostawmy to dziennikarzom ale wydaje mi sie ze kazdy kto obstawia w Polsce w bukow zagranicznych spelnia w/w kryteria

Pozdro

Do góry
#68902 - 19/09/2004 16:52 Re: problem blake 1
b6 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 12/09/2003
tatanka - temat byl juz walkowany 100 razy.

Ale dobrze ze ten post napisales.
Szczegolnie mi chodzi o ten drugi punkt zacytowany.

ZADEN URZAD NIE MOZE INTERPRETOWAC PRZEPISOW W SPOSOB NIEKORZYSTNY DLA OBYWATELA JESLI TO NIE WYNIKA JASNO Z USTAWY A TYM BARDZIEJ STOSOWAC SANKCJI KARNYCH

To, ze piszesz ze gazety trabily itd. - to niech sobie dalej trabia.
Wczesniej tez gazety trabily ze prezes Optimusa to zlodziej i najwiekszy wrog finansowy Panstwa - a POTEM trabily jakie to panstwo jest 'be' bo skrzywdzilo Pana Romana. Takze na to co pisza gazety to se mozna najwyzej uke:

Z tego co napisales wynika tylko tyle, ze kto na terenie Polski - czyli jesli ty bys latal po kolegach i zbieral zaklady - tak wtedy ty i twoi koledzy jestescie przestepcami. Bo robicie to na terenie Polski.
Jezeli bys robil to samo np. na Malcie i tamto prawo tego nie zabrania - w zaden sposob nie lamiesz prawa polskiego.

To samo sie tyczy internetu - gdzie tu masz teren Polski? Jakim prawem ktokolwiek moze tak to interpretowac? Ustawa nawet sama pisze w pewnym miejscu, ze miejsce przyjmowanai zakladów jest wyznaczone przez regulamin buka.

Miejscem zawarcia zakladów u buków jest Malta - kazdy kto tam ma siedzibe o tym pisze w swym regulaminie.

Zatem jak mozna na sile interpretowac, ze miejscem zawarcia jest terytorium Polski?

A to, ze pieniadze nie splywaja do urzedow skarbowych to panstwo samo sobie jest winne - jak ma nieprecyzyjne prawo to niech sie nie dziwi, ze nikt z wlasnymi dochodami nie bedzie sie obnosil - bo po co? Zeby sobie biedy napytac?

Caly problem sprowadza sie do tego, ze nie mozna przypisac tego, ze zaklad jest zawierany na terytorium RP.

A jeszcze jest inna kwestia: ustawa nie pisze, "kto z obywateli polskich....", tylko pisze "...kto".

Zatem odpowiedzcie na pytanie: czy jak np. do Polski przyjezdza Amerykanin i w swoim pokoju w hotelu czy gdzie tam wieczorem laczy sie przez internet z bukiem np. amerykanskim bo lubi sobie po prostu pograc - to znaczy ze popelnil w Polsce przestepstwo?

Zastanowcie sie nad ta sytuacja. Bo ustawa nie pisze nic o tym kogo ona tyczy tylko jest stwierdzenie: "kto...". A jesli by przyjac taki tok rozumowania: ustawa ta jest absurdalna sama w sobie, bo znaczyloby ze Amerykanin tez jest przestepca jesli z Polski gra u buka amerykanskiego. A tak na 100% nie jest. Zatem jesli Amerykanin nie jest to i Polak nie mzoe byc - bo stwoerdzenie 'kto' tyczy sie tak samo Polaka jak i Amerykanina.

I jeszcze jedno - czym sie rozni wygrana u buka a wygrana w Las Vegas? Czy ja bedac w Stanach nie mam prawa pojsc do kasyna i wygrac? A jak wygram i przywioze kase do Polski to przestepstwo?
Oczywiscie, ze nie. To samo tyczy sie bukow. Internet, telefon jest tylko i wylacznie medium sluzacym do przekazywania informacji - to czy ty osobiscie stawiasz zaklad na Malcie, czy robisz to przez telefon, internet to nie ma znaczenia - regulamin wyraznie pisze ze MIEJSCEM ZAWARCIA ZAKLADU JEST MALTA.
Nikt przy zdrowych zmyslach (oprcoz oczywiscie naszyc urzednikow panstwowych) nie podciagnie medium pod teren jakiegokolwiek panstwa (w tym Polski).

A jest kolosalna roznica miedzy stwierdzeniem: "kto na terytorium Polski" a stwierdzeniem "kto przebywajac na terytorium Polski dokonuje..."

Takze ta ustawa jest do bani - jezeli panstwo skrzywdzi obywatela - tak - droga moze byc trudna bo moze sie skonczyc w trybunale miedzynarodowym. (Juz nie mowie o zgodnosci ustawy z dyrektywa europejska - jedna z glownych - ktora gwarantuje wolny przeplyw sily roboczej oraz towarow i uslug).
Ale jesli taka sprawa skonczylaby sie w trybunale - to wygrana gwarantowana - i wtedy mozna zaczyczyc sobie takiego odszkodowania za straty moralne i inne od naszego panstwa, ze nikt tyle u bukow nie wygra ile te odszkodowane bedzie warte.

Do góry
#68903 - 19/09/2004 16:53 Re: problem blake 1
Maverick7000 Offline
veteran

Wtedy by bylo przej....

Do góry
#68904 - 19/09/2004 16:55 Re: problem blake 1
nieobecny konkurent Offline
old hand

Meldunek: 28/09/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał insane:
[qb]Tak Kapitanie. Ale jest pewien problem (kiedys pisal o tym chyba Jahu, ale pewien nie jestem) - do kosztow uzyskania przychodu nie mozesz wliczyc zakladow przegranych. A wiec pusciles 100 zakladow po kursie 2,23 (po podatku bedzie 2,00). 50 wygrales 50 przegrales. Czyli jestes 'na zero' a podatek placisz od wygranych, wiec w rzeczywistosci nic nie wygrales ale placisz jeszcze podatek...[/qb][/QUOTE]Myślałem o czym innym .

Zbierasz tylko wygrane kupony z STS czy innych - a od nich zapłaciłeś podatek zryczałtowany 10% .Przez lata zbiera Ci się spora kasa - na wypadek jak by ktos sie pytał za co cos tam kupiłes .[/QUOTE]jesli mnie pamiec nie myli to bukmacherzy zabieraja wygrane kupony..

Do góry
#68905 - 19/09/2004 16:58 Re: problem blake 1
Maverick7000 Offline
veteran

Gdyby polski sad skazal na kare poznawienia wolnosci jakiegos polaka za granie u buka w necie wybuchlby skandal na caly swiat, wierzcie mi to nie bzdury, wielu prawnikow by zaczelo wczytywac sie w regulamin bukow i naprawde jak juz ktos napisal to by trafilo do miedzynarodowego trybunalu.

Do góry
#68906 - 19/09/2004 16:58 Re: problem blake 1
b6 Offline
Pooh-Bah

[QUOTE]Oryginalnie wysłał tatanka:
[qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał kapitansb:
- zawierajac zaklad jestes na terytorium RP (nie chodzi o to gdzie jest serwer, tylko gdzie jest uczestnik),[/QUOTE][/qb][/QUOTE]To co pisalem wyzej - to jest tylko i wylacznie interpretacja - ustawa nie pisze: "kto przebywajac" tylko uzywa stwierdzenia lakonicznego "kto" - a to diametralna roznica.

Do góry
#68907 - 19/09/2004 17:14 Re: problem blake 1
kapitansb Offline
veteran

Meldunek: 26/12/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał konkurent:
[qb]jesli mnie pamiec nie myli to bukmacherzy zabieraja wygrane kupony..[/qb][/QUOTE]To nie problem , przeczytaj co napisałem we wczesniejszej wypowiedzi .

Oczywiście ,że temat ten powraca jak bumerang .

Każdy prawnik powie Ci jednak ,że do zawarcia zakładu na terenie RP - potrzebne są dwie strony : organizator gry i grający .Stąd takie dwupunktowe sformułowanie w ustawie .Nie wyobrażam sobie jak miałby brzmieć ten punkt po nowelizacji .

Fragment ze strony Sportingbetu :

" Pyt./ Mieszkam w kraju, w którym zakłady wzajemne są nielegalne, czy w związku z tym mogę zawierać zakłady w Sportingbet?
Odp./ Twój zakład jest zawierany i akceptowany w Wielkiej Brytanii na serwerach zlokalizowanych w Wielkiej Brytanii, gdzie zakłady wzajemne są legalne. Jesteśmy prawnie usankcjonowanym podmiotem gospodarczym i działamy na podstawie ściśle określonych zasad i regulaminów. Zgodnie z ustawodawstwem brytyjskim zawarcie zakładu jest niczym innym jak zawarciem umowy, która obowiązuje w miejscu jej zawarcia. "

Nie wiem czy może tak być ,ze wg jednego prawa zawieram zakłady w UK , a drugiego w Polsce .

Co bardziej zaawansowani mogą przeciez załozyć firmę w UK czy na Malcie , której celem bedzie osiaganie zysku z zakładów .

Do góry
#68908 - 19/09/2004 18:07 Re: problem blake 1
tatanka Offline
newbie

Meldunek: 22/11/2003
[QUOTE]Oryginalnie wysłał b6:
To co pisalem wyzej - to jest tylko i wylacznie interpretacja - ustawa nie pisze: "kto przebywajac" tylko uzywa stwierdzenia lakonicznego "kto" - a to diametralna roznica.[/QUOTE]Tak jak pisalem wczesniej nie ma co gdybac, bo wszsytko o czym piszemy to przypuszczenia - ze wzgledu na niejasna ustawe. Przyklad Optimusa jak najbardziej trafny. Narazie nikt sie nie czepia graczy (blake1 jest chyba wyjatkiem) i oby tak zostalo. Mam jednak pewnien pomysl, ktory powinien rozstrzygnac spor.

W tej chwili powinna juz obowiazywac ustawa o swobodzie gospodarczej czy cos takiego. Ustawa ta mowi, ze w przypadku niejasnych przepisow skarbowych kazdy obywatel moze sie zwrocic do US o ich jednoznaczna interpretacje. Poniewaz oslawiony juz tutaj art 107. $1 - $4 znajduja sie w dziale "Kodeks karny skarbowy" US ma obowiazek odpowiedziec. Wystarczy napisac jako zatroskany obywatel, ze chce przystapic do zakladow wzajemnych przez internet u buka zagraniczego i czy mi wolno w swietle przepisow skarbowych, oraz co z ewentualnymi wygranymi. Jesli tylko otrzymam odpowiedz przedstawie ja na forum.
A tym czasem zycze wygranych iwo:

Do góry
#68909 - 19/09/2004 18:25 Re: problem blake 1
b6 Offline
Pooh-Bah

A to bardzo madre co piszesz tatanka - super pomysl. Czekamy zatem na wyjasnienie - ale nie zdziw sie ze takie szybko otrzymasz.
Bedziesz mial lakoniczne stwierdzenie, ze o ile nie naruszasz przepisow prawa polskiego to mozesz prowadzic dzialalnosc. Zaden urzad skarbowy sie nie podejmie czegos takiego chociaz chyba oni beda musieli wydac odpowiedz. Tylko na dzien dobry jesli beda zmuszeni podac to dla spokoju ducha podadza odpowidz negatywna.

Ale beda jaja. Ile US tyle interpretacji uke:

Do góry
#68910 - 19/09/2004 19:42 Re: problem blake 1
goike Offline
member

Meldunek: 30/05/2001
i ile prawników tez tyle interpretacji. Opinie negatywna o legalnosci gry w sieci beda sie przewijac nie raz jeszcze w prasie sponsorowane przez nasze sts i profy bo w ich nteresie lezy zastraszenie ich potencjalnych klientów przed gra w sieci u konkurencji. W obecnym stanie prawnym luk prawnych jest tak duzo ze kazdy prawnik chetnie sie podejmonie obrony przed tymi artykulami ustawy karno-skarbowej, dopóki zas sprawa nie znajdzie finalu w sadzie 100% pewnosci nie ma jaki bylby wyrok , choc mam duze przekonanie ze uniewiniajacy gracza netowego. Poniewaz trudno w ogóle o dowody w takich sprawach to spraw sadowych nie ma , chyba równiez naszym bukom nie zalezy na wyjasnieniu ale raczej na tym aby byly watpliwosci.
Przypomne swoja wypowiedz z sprzed pól roku gdy walkowalismy ten temat:

[QUOTE]Oryginalnie wysłał goike:
[qb]Legalność zakładów w sieci to jedna rzecz a opodatkowanie druga. Moim zdaniem obydwie kwestie są nieuregulowane w naszym prawie. A panowie prawnicy z vagla prawdopodobnie wydawali taką nadinterpretacje przepisów na zamówienie STSu albo Totomixa, aby wszystkich przestraszyć i zniechęcić do gry w sieci. Rozmawiałem z prawnikiem w naszej firmie i według niego przepis kodeksu karno-skarbowego nie mają zastosowania do gry w sieci, gdyż ustawa krano-skarbowa stanowi przepisy wykonawcze do innych ustaw, a z innych ustaw nie wynika aby granie w sieci było zakazane, nie ma takiego przepisu zakazującego takiej gry w ustawie o grach losowych i zakłądach wzajemnych. Poza tym co by to oznaczało, przyjechał od mnie kuzyn z Anglii i puścił z mojego kompa kilka zakładów on-line i co ma iść do więzienia bo naruszył ustawę karno-skarbową. Kwestia gdzie uczestniczymy w tych zakładach jest bardzo dyskusyjna i mój prawnik nie potrafił jednoznacznie odpowiedzieć przynajmniej nie na szybko ale razcej powątpiewał w tą teorię że grając w sieci uczestniczymy w zakładach na terenie Polskim, a raczej tam gdzie znajduje się serwer.[/qb][/QUOTE]

Do góry
#68911 - 20/09/2004 00:22 Re: problem blake 1
VillBill Offline
member

Meldunek: 25/03/2004
Nie wiem czy napewno taki jest ale chyba prawo polskie musi być zgodne z prawem UE, i jezeli nasze pieniądze nie wychodzą poza obszar UE i krajów z którymi mamy podpisane umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania to nie ma sie co strosować niepotrzebnie. A pozatym co do niepłacenia podatków to mi sie wydaje ze jak ktoś wygrywa to i tak płaci podatki np vat, akcyzę itp bo moze więcej konsumować i daje ludziom prace , ja np kupiłem sobie samochód dzięki grze w necie i płace za samą benzyne ok 400zł miesięcznie i jak będzie trzeba to będę musiał jezdzic na słowację bo mam blisko ale co z ludzmi z głębi kraju? a wtedy będę tankował na Słowacji i padnie Orlen

Do góry
#68912 - 20/09/2004 13:18 Re: problem blake 1
wwwoland Offline
journeyman

Meldunek: 22/07/2002
Pamietam ze kiedys był rozpatrywany chyba przez jakąs komisje UE przypadek bodajze włoskiego gracza, który wygrał duze pieniadze u jakiegos buka internetowego (jesli sie nie myle był to tzw. Garibaldi case). Nie wiem jak si eto skończyło ale miało to przyniesc pewna wykłądnie UE co do zawierania zakladów w necie.
I nie piejcie tak ze skoro jestesmy w UE to jest wolny przepływ towarów i uslug i mozemy sobie wnosic zakłady w necie i mówic, ze US i inne organy moga nam skoczyc bo gramy w UE - wystarczy popatrzec na sytuacje Holendrów.

wwwoland

Do góry
#68913 - 20/09/2004 22:39 Re: problem blake 1
blake1 Offline
stranger

Meldunek: 16/09/2004
Byłem dzisiaj na tym przesłuchaniu, zarzut mnie troche rozsmieszyl. Art 107 &2, zarzut brzmial mniej wiecej tak:

"Pod koniec 2003 roku, zawarł pan zakład wzajemny z firma expekt.com na terytorium RP, ktorej serwery umiejscowione sa na malcie"

Mniej wiecej wygladalo to tak, zarzyczylem sobie jeszcze przyslanie uzasadnienia oskarzenia, wiec jak przyjdzie to napisze na forum. Teraz mam czekac albo na pismo o umorzeniu sprawy, albo na wezwanie do sadu, o tym zdecyduje prokurator.

Do góry
#68914 - 21/09/2004 07:36 Re: problem blake 1
Don Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 23/07/2002
Mógłbyś wyjaśnić nieco dokładniej o co zostałeś oskarżony ? Tzn chodzi mi o to czy oskarżenie dotyczy tego że po prostu sam obstawiasz w Expekcie (ale jak to wogóle mogli sprawdzić ?) czy to ma raczej coś wspólnego z programem partnerskim.

Do góry
#68915 - 21/09/2004 13:13 Re: problem blake 1
rzepek Offline
newbie

Meldunek: 05/09/2003
Nie wiem czy wiecie, ale od dluzszego juz czasu dziala w Polsce taka sympatyczna jednostka o nazwie GIIF - Glowny Inspektor Informacji Finansowej. O tym czym sie zajmuje mozecie sobie poczytac np. tu: http://polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1011496
Z tego co wiem w samym czerwcu splynelo do GIIF z roznych instytucji okolo 1,5 mln zgloszen o transakcjach powyzej 15tys. EURO i transakcjach podejrzanych. Najwazniejsze jest dla nas to jak banki z ktorych uslug korzystamy przy wyplatach srodkow od bukow traktuja te transakcje. Mysle ze to zalezy od kazdego banku z osobna, ale podkreslam ze wg ustawy transakcja podejrzana nie ma limitu kwoty wiec teoretycznie nawet wyplata 100 czy 200$ z Malty, Cypru itp. moze byc traktowana jako transakcja podejrzana.

Do góry
#68916 - 21/09/2004 13:25 Re: problem blake 1
Fozzie Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/03/2004
No to qrwa mam problem, bo chcialem wyplacic sobie 10 tys. i teraz sie cykam.....

Do góry
Strona 2 z 5 < 1 2 3 4 5 >

Moderator:  rafal08