Strona 4 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#6840 - 25/09/2001 00:39 Re: Re: Wybory 2001
Anonymous
Unregistered

Czasami jak patrze naludzi zabierających głos o polityce to wydaje mi sie że maja telewezory bez głosu poustawiane do góry nogami. Wnik samoobrony świadczy tylko o jednym - o bardzo!!! niskiej kulturze politycznej Polaków(nie chcę tu nikogo urazić) i praktycznie
tylko o tym. Ludzie którzy bez mydła cukrują SLD (czyt> Morpheus - lub coś podobnego) chyba maja rodzinę w partii - ciekawe czy z takimi tekstami bedziesz wyskakiwał za pół roku -
bez urazy starałem poziomem dorównać tobie ale mi nie wyszło . Teraz na serio:wyniki były dosyc zbliżone do sondaży w ostatnim tygodniu , ale takiej egzotyki naprawdę jeszcze nigdy nie było w parlamencie. Osobiście głosowałem na P.O ale nie uważam ich za cudotwórców- spełniłm swój obywatelski obowiazek na którego wielu tzw. patriotów nie było stać . Szczerze powiem patrząc na wypowiedzi na tym forum , że od erazu można poznać kto ma pojęcie o polityce( a raczej demokracji). Teksty typu ,że któś nie wyjechał z Polski bo zaufał SLD są śmieszne chyba że chciał wyjechać do Afganistanu. Niektóre wypowiedzi nadają się do szopki noworocznej. Ale tak to juz w Polsce jest . Myśle że frekwencja i wyniki wyborów wystawiają Polakom najlepsze świadectwo.

Pozdrowienia - dla ludzi centrum i prawicy , na pocieszenie dodam że reszta bedzie za pół roku bardziej rozgoryczona niż my. I to tyle ....... trzeba wrócić do bardziej bierzących spraw ważnych dla ludzi na tym forum.

Do góry
Bonus: Unibet
#6841 - 25/09/2001 00:48 Re: Re: Wybory 2001
Szakal Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/06/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał SebaS.... ...:
[qb] Buzek na wózek... [/qb][/QUOTE]

inwalidzki!

Ja też zabiorę głos choć jescze jestem na tyle młody by nie wtrącać sie do Polityki. W Polsce mowią ze władzę teraz przejęli ex-komuniści. Ale omijają nawet to stwierdzenie i zasłaniają się nazwą SLD-UP. Czytałem dziś artykul na stronie CNN i tam dopiero mozna zobaczyc kim są naprawdę Ci ludzie. Tam nie owijają nic w bawełnę nazywają ich (SLD-UP) komunistami którzy powrócili by przywrócić w Polsce reżim(!)

Wiele młodych ludzi głosuje na SLD, dlaczego ? tego ja nie wiem - ale wiem jedno jestem przeciwko i zawsze będę przeciwko komuchom jacy oni by nie byli.

Kto pamieta całonocne "imprezy" pod sklepem, wyplate sięgającą 20$ cytryny raz w roku. NIKT znamy to tylko z opowiesci rodzicow!

Jedyne czym zyje w nadchodzaczych dniach to to ze niezdobedzą (SLD-UP) wiekszości w Sejmie.

Przypomnę scenę: Siwiec i Kwachu wysiadają z helikoptera i robią sobie jaja z papieza. I dlatego choćby nie lubie komuchów. I jescze dlatego że Kwachu pogania Buzka aby się poddał do dymisji! I dlatego uważam ze kto głosował na SLD-UP to utzosamia się z tymi ludzmi.

Szakal który głosował na Kaczorków

Do góry
#6842 - 25/09/2001 00:50 Re: Re: Wybory 2001
Szakal Offline
Carpal Tunnel

Do góry
#6843 - 25/09/2001 01:39 Re: Re: Wybory 2001
hpc Offline

Meldunek: 06/07/2001
witam
nie powinienem zabierać głosu ale... było to tak:
Lechu, na którego głosowałem zawsze, miał poparcie 10.000.000 zwolenników i kilku doradców, w tym pana z fajką, którzy doradzali podzielić związek ( w końcu Wałęsa pluralizmu nie wymyślił) bo o tym w jego akurat szkole nie uczono. Rozłam Porozumienia Centrum z Unią Demokratyczną to również efekt knowań panów z fajką. Rządy ostatnich czterech lat panów z fajką i profesora doprowadziły do tego co mamy. A teraz czekają czy będą mieli ponad 3% i zwroty za kampanię ze Skarbu Państwa. Życzę 2,99%.
Żal mi tylko, zaangażowanych w ich kampanie, oszukanych ludzi.
Moim zdaniem za każdą porażkę odpowiada nie partia, jako całość, a pojedyńczy ludzie.
AWSP położył Krzaklewski, bojąc się wziąc odpowiedzialność, panowie (ciągle Ci sami) z UW nigdy nie poniżyliby się do wynajęcia człowieka od polepszenia wizerunku itd itp. Głosowałem na LRP i jestem oburzony pierwszymi reakcjami na ich 7,5% które graniczą z inwektywami. To obok PiS, jedyna partia która nie jest umoczona w starym politycznym układzie (wyłączam przekazanie bukietu Bierutowi przez jednego co ukradł księzyc).

Do góry
#6844 - 25/09/2001 03:11 Re: Re: Wybory 2001
juan_carlos Offline
veteran

Meldunek: 08/07/2001
hpc czytałeś wypowiedzi wrzodaka na temat komitetu obrony robotników?
co z tego że nie są umoczeni jeśli mają wypaczone poglądy
jeśli chodzi o sld to ich elektorat jest wymierający... a poza tym zwróćcie uwagę na fakt że oni w kampanii nie mówili nic o konkretach a jak już powiedzieli to im poparcie o 10% spadło... ciekawe prawda?
teraz będzie w polsce cienko z gospodarką ale chłopaki powiedzą że to wina poprzedniego rządu bo na bank zapomnieli że w latach 93-97 dyskontowali osiągnięcia poprzednich rządów i przypisywali sobie zasługi w uzyskiwaniu wzrostu gospodarczego
śmieszy mnie jak ktoś się cieszy ze zwycięstwa sld... koledzy zrozumcie że w polsce polityka jest chora i aws i sld nie różnią się niczym z wyjątkiem stosunku do kościoła... sposób sprawowania władzy i poglądy na gospodarkę mają takie same
teraz ciężka sprawa w polsce będzie na szczęście to przewidziałem i akcji już nie mam trzeba inwestować w marki i funty
i jeszcze pytanko do zwolenników sld... wymieńcie mi jakichś wybitnych polityków tej partii wraz z osiągnięciami tylko nie piszcie o leszku bo to król populistów
z góry dzięki

Do góry
#6845 - 25/09/2001 03:32 Re: Re: Wybory 2001
Ralf. Offline
enthusiast

Meldunek: 31/07/2001
Ostatnio ogladałem RAI 3 i tam również wymawiają nazwę "postcomunisti". Niestety zachód zna nas lepiej niż my sami siebie a najgorsze jest to że np z 29 mln uprawnionych tylko ok. 48% zabrało głos czyli niecałe 14 mln. Jeżeli SLD-UP dostało ok 42% głosów to jest to elektorat ok 6 mln ludzi. 23 mln uprawnionych to nie jest elektorat "postcomunistów" i jakby poszli do głosowania mogłoby byc całkiem inaczej. To ci wszyscy co nie poszli zachowali się bezmyslnie gdyz te 29 mln wyborców będzie rządzone przez partię która tak naprawde popiera ok. 6 mln dorosłych obywateli.

Do góry
#6846 - 25/09/2001 03:35 Re: Re: Wybory 2001
hpc Offline

Meldunek: 06/07/2001
juan_carlos
wypaczone poglądy ma większość polityków od lewa do prawa. Ci na pozór normalni ludzie, po objęciu władzy stają się półbogami, i w sposób niewyobrażalny tracą poczucie więzi i zrozumienia ze społeczeństwem.
A wybór sld dla nas to prawdopodobnie 20% zamiast dotychczsowych 10% podatku od wygranej.

Do góry
#6847 - 25/09/2001 03:55 Re: Re: Wybory 2001
juan_carlos Offline
veteran

tak zgadza się... ale sam juz niewiem może mamy za wysokie wymagania odnośnie polityków...
ja bym teraz chciał żeby państwo działało sprawniej we wszystkich dziedzinach a jednocześnie nie wtykało swoich macek we wszystkie dziedziny życia... i to mi chwilowo wystarczy niestety sld tego nie gwarantuje
a co do podatku to ich olewam bo się częściowo przerzuciłem na wirtualnych a jak będzie trzeba to się do końca przerzucę... leszek mi chyba konta nie zablokuje chociaż kto go tam wie
i jeszcze jedno o smutny paradoksie to tragedia ze sld nie dostało powyżej 230 mandatów jeśli bedzie koalicja z psl to trzeba zapasy zrobić bo się szykuje kilka chudych lat... albo może się zapiszę do psl

Do góry
#6848 - 25/09/2001 14:28 Re: Re: Wybory 2001
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Lechu to najbardziej skompromitowana osoba w polskiej polityce. Taką ciemnotę można jedynie porównywać do Leppera i panów z LPR. Lechu miał kiedyś uznanie w kraju i zagranicą ale po tym jak się pchał dalej na chama to stracił wszystko. Jest to człowiek, który tylko potrafił burzyć a nie budować. A to, że był agentem SB/UB nie budzi u mnie wątpliwości. Bolek nawet sam swoje akta wykradł. Ostatni gwóźdź do trumny wbił mu GW Bush, mówiąc w Polsce, że tylko jedna osoba jest odpowiedzialna za obalenie komunizmu: Papież.

Partia Leppera nie ma pojęcia jak rządzić państwem, własne gospodarstwa rolne nie potrafią poprowadzić. Patrząc na jego wypowiedzi widać, że mamy następnego, który lubi burzyć a nie budować. Ta partia powinna zmienić nazwę z "Samoobrona" na "Samodestrukcja." W jego rękach Polska byłaby biedniejsza od naszych wschodnich sąsiadów. Szkoda, że prokuratura się za niego wcześniej nie wzięła. I ten człowiek chce działać w dekokratycznym sejmie???: "Jezeli nie będzie zgody na przyjęcie którejś z naszych propolskich ustaw, to jesteśmy gotowi blokować obrady sejmu... dopóki dana ustawa nie zostanie przyjęta, tak jak chcemy." Chcą też ograniczenia uprawnień Rady Polityki Pienięznej i odejście Balcerowicza. Amen.

Podobnie jak kraje arabskie my też mamy swoich fundamentalistów w postaci LPR. To chyba tam jest ten psychicznie chory Janowski, ten który skakał po sejmie? Ich uważam ze jeszcze bardziej niebezpiecznych od Leppera, bo podczas gdy Lepper będzie wysłuchiwał się obradom i bezradnie głosował w mniejszości, to LPR będzie próbowała głosić swoją demagogię na żywo w telewizji. To jest patria nieprzychylna do Nato (chyba za późno przyszły pieniądze z Moskwy) oraz dla UE. Wspierana przez Radio MoAsRkYwJaA i Rydzyka zabiera się za pranie mózgu na wielką skalę. Może trochę przesadzam, ale poznaję ludzi po ich czynach a Ci (czy umyślnie czy nie) działają dokładnie na korzyść Kremlu. Nidgy nie krytykuję instytucji, która jest kościół, ale ingerencja w politykę to wielkie nadużycie władzy i zaufania wiernych.

Cały czas czekam na pierwszy gest od Platformy w sprawie koalicji. Sam prezydent powiedział, że mogą się zacząć rozwowy o ewentualnej koalicji, ale najpierw Platforma musi powiedzieć, że dopuszcza taką możliwość.

Na zakończenie muszę powiedzieć, że w tym temacie możemy się spierać i debatować, bo mamy inne poglądy i wyobrażenia o przyszłości kraju. Ale w pozostałych temetach na szczęście jesteśmy razem i po tej samem stronie Także nie wynoście z tego tematu złych uczuć bo wybory mamy już za sobą.

Do góry
#6849 - 26/09/2001 17:20 Re: Re: Wybory 2001
Anonymous
Unregistered

[QUOTE]Oryginalnie wysłał forty:
[qb]Zna może Ktoś stosunek głosów Geremek-Piskorski?[/qb][/QUOTE]
PAP podaje, ze w Warszawie I wygral Borowski przed J.Kaczynskim i Piskorskim.
Geremek w srodku peletonu.

Sad but true - w wyborach mniej niespodzianek niz w "sporcie". Zwroccie uwage na cudzyslow....

Chris

Do góry
#6850 - 26/09/2001 22:17 Re: Re: Wybory 2001
forty Online   karty

Meldunek: 14/05/2001
Wymierna korzyść z wyborów to 700zł.Do końca w niepewności trzymał mnie stosunek głosów PO-PSL(0-4%)ale weszło.

Do góry
#6851 - 29/09/2001 00:29 Re: Re: Wybory 2001
Szakal Offline
Carpal Tunnel

Wracając do tematu:

Wybory - maszynka do robienia pieniędzy
Partie, które startowały w wyborach i uzyskały więcej niż 3 procent głosów, dostaną w sumie z budżetu 75 mln zł dotacji w ciągu najbliższych 4 lat! Za te pieniądze można by wypłacić półroczne zasiłki 26 389 bezrobotnych.

Parlament we krwi
- Koniec z rządami urzędniczej mafii. Nadszedł czas rozprawy! - donośny ryk przerwał posiedzenie lokalnego parlamentu w szwajcarskim kantonie Zug. Na salę obrad wdarł się ok. 50-letni mężczyzna z karabinem w rękach. Zaskoczeni deputowani zdążyli tylko odwrócić głowy w stronę, z której dochodził wrzask. Desperat zaczął strzelać na oślep. Zabił 14 osób.

Na podstawie SuperExpresu

Komentarz by Szakal:

Ad.1 Jak ktos juz wspomnial kiedys Te same koryta tylko świnie się zmieniją

Ad.2 Gdzie mozna kupić gnata i jak dojechać na Wiejską?

Do góry
#6852 - 29/09/2001 00:34 Re: Re: Wybory 2001
juan_carlos Offline
veteran

szakal to było raczej niesmaczne :rolleyes:

Do góry
#6853 - 29/09/2001 02:53 Re: Re: Wybory 2001
macgaj Offline
addict

Meldunek: 07/04/2001
Ja interesuje się polityką odkąd poznałem poglądy pana Janusza Korwina-Mikke.Postać to barwna i błyskotliwa na polskiej scenie politycznej,dlatego tak mało go w telewizji. UPR w tym roku startowało z list PO i to był jej duży błąd.PO z trzema cwaniaczkami źle poprowadziło końcuwkę kampanii wyborczej i dlatego(na szczęście) ma tylko tyle %. Tusk , Olechowaski i Płażyński poczuli smród pod własnym stołkiem i podwineli nogi za pas tworząc PO...ale to temat na długą dyskusje.

Conrad - bez Lecha żył byś dzisiaj w komuniźmie.On swoje zrobił i za to należą mu sie za to słowa uznania.Dostał za to nagrodę i powinien usunąć się już wtedy z polityki w, blasku chwały.Niestety jego późniejsze wyczyny nie były już tak znaczące dla naszego kraju.

Conrad - Balcerowicz hmm nie wiem czemu dażysz taką sympatią tego człowieka,ale zapoznaj się przynajmniej z jego sposobem zwalczania w Polsce na początku lat 90' hiperinflacji to zmienisz zdanie.Nie wspomnę o tym że ulubioną formą jego ekonomi była ekonomia socjalistyczna-nie znająca rachunku mnożenia.Główne założenia tej ekonomi to sprzedać i podzielić...aha i sprawdź o ile wzrosło zadłużenie naszego kraju po "fantastycznych" dwóch planach JE Balcerowicza.

SebaS - Lepper (+Jankowski) to jedyni ludzie nie sprzedający Polski w tych czasach i tu się z tobą zgadzam.

Swoją drogą jestem ciekawy jak Miller zechce wyciągnąć nasz kraj z tego makabrycznego kryzysu.Dowiemy się wszyscy za 4 lata jak mu poszło,ale już dziś wiem,że jak mu się nie uda to będzie to oczywiście wina AWS (zacytuje L.Millera wypowiedź z 2005 roku "po fatalnych 4-letnich rządach prawicy w naszym kraju 1997-2001 udało na się w końcu z SLD naprawić wszystkie szkody i nadszedł teraz czas na budowanie silnego państwa...itd" i w ten sposób wygra kolejne wybory 2004-2008 wciskając ciemnote bądź co bądź głupiemu narodowi.

Polecam artykuł o jego przeszłości(tej prawdziwej) w Najwyższym Czasie Nr39 jeszcze do kupienia w Kioskach.

Pozdro.

Do góry
#6854 - 29/09/2001 03:17 Re: Re: Wybory 2001
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Masz rację, Lechu powinien był się usunąć wtedy kiedy miał jeszcze uznanie. Dzisiaj nie ma niczego i przechodzi do historii jako osoba skompromitowana. Podobną tezę wygłosił Zbigniew Brzeziński w jednym z wywiadów, a jego najbardziej cenię z wszystkich osob na arenie politycznej. Według mnie Lechu był "pionkiem" i dopiero teraż wychodzi na jaw, że jest to głównie zasługa Papieża. Balcerowicza cenię za to, że wprowadził na początku bolesne i niepopularne reformy i dzięki niemu Polska dzisiaj stoi na nogach. Można było pójść "lżejszą" drogą i mieć taką gospodarkę jak Rumunia. Janusza K-M nigdy dobrze nie poznałem ale jak usłyszałem, że zamiast do UE powinniśmy wstąpić do NAFTA to zastanawiałem się czy uczył się kiedyś geografii. Tak z ciekawości, czy on był za czy przeciw rozszerzeniu NATO?

Do góry
#6855 - 29/09/2001 03:38 Re: Re: Wybory 2001
macgaj Offline
addict

Za NATO przeciw UE.
NAFTA - UE - nie znam dobrze warunków na jakich mielibyśmy wstąpić do NAFTY(z tego co wiem nie było by tyle ceregieli co z UE) ale jak patrze na wyrzeczenia jakie nas czekają po wstąpieniu do UE to mnie krew zalewa.
np ostatnio:Jak każdy kraj będziemy musieli odprowadzać do Uni obowiązkową składke. Z tej składki dostaniemy kredyt(albo i nie) na inwestycje w Polsce(to już jest głupie w samym założeniu).Nie dostaniemy kredytu jeżeli projekty zagospodarowania pieniędzy nie będą odpowiadały uni(tylko czemu o tym nie mówi się w naszej TV),czyli np:na budowe drogi nie dostaniemy nic a na budowe oczyszczalni i owszem...gdzie jest paradoks tej sytuacji?Flaszke temu kto pierwszy na to wpadnie.

Do góry
#6856 - 29/09/2001 03:50 Re: Re: Wybory 2001
juan_carlos Offline
veteran

zaraz... co ma geografia to wstępowania do nafta? pomysł był orginalny ale bardzo fajny

Do góry
#6857 - 29/09/2001 03:52 Re: Re: Wybory 2001
sikor Offline
addict

Meldunek: 26/04/2001
Bedąc na studiach w latach 80-tych byłem świadkiem zakladania Unii Polityki Realnej. Również poznałem osobiście Korwina i miałem okazje staczać długie dykusje w czasie strajków studenckich. Korwin jest bardzo ciężkim rozmówcą, nie przyjmuje innych argumentów. Ja nie jestem np. zwolennikiem kary śmierci ( temat dla mnie bliski gdyż studiowałem prawo ) i próbowałem prowadzić nie raz polemikę z Korwinem ale bezkutecznie. Raczej był to monolog z mojej strony. Powracając do Cefty to nie byl to taki głupi pomysł. Warunki geograficzne nie mają w tym przypadku większego znaczenia a przede wszystkim geopolityczne. Co do NATO to nie był gorącym zwolennikiem choć przyjmował konieczność wejścia Polski. Natomiast bardzo krytykował Unię Europejską ("to jest prawdziwy socjalizm") Program UPR-u jest programem do przyjęcia dla społeczeństwa już rozwiniętego o ugruntowanej, długoletniej demokracji i silnie rozwinietej gospodarce rynkowej. Wiele rozwiązań gospodarczych jest w programie UPR-u najwłaściwsze, ale świadomość społeczna w Polsce i w wielu socjalnych państwach np Niemcy jest jeszcze zbyt uboga aby mogła to zaakceptować przynajmniej częsciowo. A tak na marginesie, co sądzisz o takim rozwiązaniu. Rząd mniejszościowy przy poparciu w głosawaniach zasadniczych Platwormy. Moim zdaniem takie rozwiązanie daje szanse przetrwania Radzie Polityki Pieniężnej ( Balcerowicza chyba nie ruszą ) i możliwość kontynuowania procesu wejścia Polski do Unii. Chciałbym wszystkim przeciwnikom wejścia uświadomić jedną rzecz. To, że Polska musi dostosować prawo do prawa unijnego jest dla nas ogromnym skokiem, pójsciem na skróty, skokiem cywilizacyjnym, co najmniej 20 lat bo tyle by potrwał proces legislacyjny przy takiej świadomości społecznej-wybory-posłowie-ustawy.
pozdrowienia

Do góry
#6858 - 29/09/2001 04:02 Re: Re: Wybory 2001
juan_carlos Offline
veteran

sikor masz łeb na karku chłopie
tylko to nafta a nie cefta bo cefta to obrzydliwa biurokratyczna organizacja do której już jakiś czas należymy (mam plan... występujemy z cefty i oszczędzamy na tym z miliard rocznie na zaaltanie dziury budżetowej)
zwolennicy leppera posłuchajcie!!!
istnienie państwa to nie familiada
tam jeśli 10% ludzi stwierdzi że 2x2=5 to to jest ok
w demokratycznym państwie są jednak pewne prawdy obiektywne i zasady i to że lepper dostał 10% głosów nie oznacza że mogą one być złamane
posłuchajcie co ten koleś bełkotał o uchwalaniu nowych ustaw...

Do góry
#6859 - 29/09/2001 04:18 Re: Re: Wybory 2001
macgaj Offline
addict

[QUOTE]Oryginalnie wysłał juan_carlos:
[qb](mam plan... występujemy z cefty i oszczędzamy na tym z miliard rocznie na zaaltanie dziury budżetowej)
[/qb][/QUOTE]

z której listy i w jakim okręgu startowałeś,chciałbym oddać na ciebie głos
...nawiasem,fajnie by było,gdyby było to takie proste.

Do góry
Strona 4 z 5 < 1 2 3 4 5 >