#642407 - 21/08/2006 08:58
Kolarstwo - La Vuelta a Espańa 2006
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
WITAM, no i po Giro, TdF, najwyższy czasn na Vueltę. Jak dla mnie najbardziej dynamiczny z tych 3 wyścigów i najbardziej ciekawy. Jedyny minus to zdecydonie za dużo Hiszpanów startuje, ale co się dziwić. Na Tour de Pologne cieszymy się gdy mamy możliwośćobejrzenia sporej liczby polskich kolarzy. Na początek oczywiście strony www , dzięki którym możemy śledzić live jak i wyniki , etapy itp. oficjalna LA VUELTA strona EUROSPORT ROWERY.ORG Z tego co widzę , ofertę na Vueltę wystawił już Expekt.com Typ na zwycięstwo we Vuelta a España 2006 Alejandro Valverde 2.50 Alexandre Vinokourov 5.50 Carlos Sastre 5.50 Denis Menchov 7.50 Koldo Gil 9.00 Iban Mayo 9.00 Andrey Kashechkin 14.00 W szczególności kolarze 2-4 mnie interesują. Vinokourov z racji tego że jego ekipa w TdF rozpadła się za nim jeszcze wystartowała będzie chciał pokazać się z jak najlepszej strony. Sastre widać było że jest mocny, tylko szkoda że w czasówkach wypada na tle czołówki słabiutko. Menchov, powinien byc w pierwsej piątce wyścigu. Alejandro Valverde - forma zagadka. Osobiście nie stawiałbym na niego jako triumfatora wyścigu. Bardziej pewnejszy Kazach albo Sastre ! Powodzenia 
Edited by tomo (27/09/2006 10:24)
|
Do góry
|
|
|
|
#642409 - 26/08/2006 09:12
Re: La Vuelta a España 2006
|
Na pełnejjj kurrr...
|
Przykro patrzeć, że startem Vuelty [prawie] nikt nie interesuje się. A dziś start do pierwszego etapu. I etap [TTT 7,3km] Tak jak linijka wyżej napisane, I etap to drużynowa czasówka na 7,3 km  - sprint ! Euskaltel Euskadi - RaboBank @ 1,85 Expekt 6/10 Hiszpanski, a raczej baskonski team nigdy nie byl jakas dobra druzyna do jazdy na czas. I wydaje mi sie ze rowniez na tych nieco ponad 7 kilosach nie powinni byc w czolowce. A w parze z Rabobankiem widze tylko zwyciestwo tych drugich. Iban Mayo i Zubeldia - to bardziej znane nazwiska w Euskaltel, ale tylko Zubeldia jest [raczej] bardziej czasowcem. Mayo w czasówkach słabooo. Dosiadczenie równiez powinno byc po stronie Holednrów. Jedyne co mnie martwi to krociutki dystans, na ktorym nie bedzie mozna wyrobic sobie przewagi. Astana - Illes Balears @ 1,75 GB 5/10 Ciekawe jak sie pokaze team Valverde w pojeedynku z Vinokourovem. Mysle ze Hiszpan po wycofaniu sie z TdF bedzie chcial pokazac sie z jak najlepszej strony na Vuelcie ! Za postawieniem na Baleary przemawia fakt ze w druzynie tej jezdzi [jeszcze] 2 zawodnik TdF Periero Sio. A taki maly dublecik na pewno sponsora ucieszy. 
|
Do góry
|
|
|
|
#642410 - 26/08/2006 14:47
|
journeyman
Meldunek: 04/08/2004
|
Całkowicie zgadzam sie z poprzednikiem, rowniez zagralem te pary. Jak ktos ma konto w ladbrokes to na Illes Balears jest kurs 1.83. Oprocz tego zagrałem: Team Credit Agricole - Team Milram 2 Unibet 2.1 4/10 Ag2R Prevoyance - Bouygues Telecom 1 Expekt 2 5/10 Crédit Agricole - Saunier Duval-Prodir 2 Expekt 2.55 6/10 Team T-Mobile - Team Gerolsteiner 2 Unibet 1.75 4/10 Davitamon-Lotto - Phonak Hearing Systems 1 Expekt 2 4/10 Czasowka bardzo krotka wiec moga zdarzyc sie sporo niespodzianki. Team CSC wyglada bardzo mocna, ale odradzam grania na zwyciestwo etapowe po takim kursie jak oferuja buki Pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#642411 - 27/08/2006 10:48
|
Na pełnejjj kurrr...
|
Na dzisiaj tylko jeden typ.
Paolo Bettini - Alejandro Valverde @ 1.83 Bet365 7/10 Dzisiaj typowo sprinterski wyscig wiec mozna zaryzykowac ze zwyciesca bedzie Pettacchi. Ja wybralem zaklad z Bet365 [szkoda ze nie mam tam konta]. Zaklad na Bettini wydaje mi sie jak typ dnia na Vuelcie. Valverde na pewno jest w stanie powalczyc na mecie ze sprinterami i rowniez z Bettinim. Ale on ma wyzsze cele [wygrana Vuelty, etap gorski, podium w koncowej klasyfikacji]. A Bettini powinien znalezc sie dzisiaj w pierwszej 10-ce etapu, a noz w pierwszej 5-ce.
powodzenia
|
Do góry
|
|
|
|
#642412 - 27/08/2006 20:23
|
journeyman
|
Aurelien Clerc - Rony Martias 1 Expekt 1.85 3/10 Luca Paolini Top 3 Baw 6 1/10 Etapy dla sprinterow sa dosc ciezkie do grania, znacznie bardziej wole gory, ale chyba za niska stawke mozna zagrac na Clerca. Z nalepszymi szans raczej nie ma, ale powinien przyjechac w czolowce, bardzo mozliwe ze przed Martiasem. Swietny kurs byl w Pinnacle na pare Danilo Napolitano vs Inaki Isasi na 1, kurs 1.92, teraz okolo 1.6 a to juz troszke malo. Paolini dzis 3, znalezc sie w 3 jutro bedzie ciezko, ale kurs 6 warty zagrania.
|
Do góry
|
|
|
|
#642413 - 27/08/2006 20:34
|
journeyman
|
Jeszcze typy od bukow u ktorych niestety nie mam konta Erik Zabel - Stuart O'Grady 1 Nordicbet 1.85 5/10 Jean Patrick Nazon - Robert Förster 1 Bet24 1.98 3/10
|
Do góry
|
|
|
|
#642414 - 27/08/2006 21:26
|
Na pełnejjj kurrr...
|
Jutro kolejny etap. Jeszcze nie miałem okazji zobaczyć tegorocznej Vuelty LIVE na Eurosporcie, więc jutro za nim pójdę do pracy może coś looknę. Co do posta wyżej, to nie zgodzę się z tym że Napolitano to dobry typ przeciwko Inaki Isasi. Jeśli kursy na Isasi są wyższe to brałbym zakład na zwycięstwo właśnie Inaki Isasi --> dziś Inaki był 7., a Danilo 14. To chyba o czymś świadczy. A poza tym Isasi już wcześniej pokazywał się jako dobry sprinter. Mój typ na jutro to para H2H z Gamebookers: Kto lepszy na 3 etapie Cordoba - Almendrajeo 220km ?? Zabel E - Paolini L. @ 1,9 GB 7/10 Dziwię się temu kursowi i ustawieniu pary przez GB. Na dzisiejszym etapie Zabel był dopiero 10, za to Włoch był 3  Możliwe że coś się stało, albo Niemiec był przyblokowany. Mimo to wydaje mi się, że kurs na Włocha bardzo dobry, tym bardziej że etap 3 to jeden z najdłuższych w tegorocznym wyścigu. Etap rozgrywany na południ Hiszpanii, więc temperatura wysoka i słońce. Zabel to profesjonalista, więc powinien poradzić sobie z tym, ale kolarz ten ma 36 LAT !!! Poza tym jest pomagierem Petacchiego, który jakoś wydaje się być bez formy...oby bo gościa nie mogę zdzierżyć. Zabel mimo że to Niemiec, jest to jeden z mioch ulubionych kolarzy ! Tak więc Luca Paolini vs Zabel Eric to dla mnie typ nr 1. Długi i bezmyślnych analiz nie ma co pisać, bo wiadomo - liczy się tylko zakład. A czy z wnikliwą analizą czy bez to już drugorzędne - najwważniejsze żeby siadłooo powodzenia VAMOS Vuelta !
|
Do góry
|
|
|
|
#642415 - 27/08/2006 22:56
|
journeyman
|
Zobaczymy jak z tym Danilo, mimo wszystko stawiam go troche wyzej niz Inakiego. Jak grasz w Pinnacle to teraz na 2 w tej parze kurs 2.5. Rowniez sie zastanawialem nad tym typem Zabel-Paolini 2, ale zagralem Bettini-Zabel 1 Bwin 1.9 5/10 Kurs taki sam, a Bettini wyglada jeszcze mocniej niz Paolini, jesli brac pod uwage niedzielny etap:)
|
Do góry
|
|
|
|
#642416 - 28/08/2006 05:28
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/11/2005
|
Quote:
Jutro kolejny etap. Jeszcze nie miałem okazji zobaczyć tegorocznej Vuelty LIVE na Eurosporcie, więc jutro za nim pójdę do pracy może coś looknę.
Co do posta wyżej, to nie zgodzę się z tym że Napolitano to dobry typ przeciwko Inaki Isasi. Jeśli kursy na Isasi są wyższe to brałbym zakład na zwycięstwo właśnie Inaki Isasi --> dziś Inaki był 7., a Danilo 14. To chyba o czymś świadczy. A poza tym Isasi już wcześniej pokazywał się jako dobry sprinter. Mój typ na jutro to para H2H z Gamebookers:
Kto lepszy na 3 etapie Cordoba - Almendrajeo 220km ??
Zabel E - Paolini L. @ 1,9 GB 7/10 Dziwię się temu kursowi i ustawieniu pary przez GB. Na dzisiejszym etapie Zabel był dopiero 10, za to Włoch był 3 Możliwe że coś się stało, albo Niemiec był przyblokowany. Mimo to wydaje mi się, że kurs na Włocha bardzo dobry, tym bardziej że etap 3 to jeden z najdłuższych w tegorocznym wyścigu. Etap rozgrywany na południ Hiszpanii, więc temperatura wysoka i słońce. Zabel to profesjonalista, więc powinien poradzić sobie z tym, ale kolarz ten ma 36 LAT !!! Poza tym jest pomagierem Petacchiego, który jakoś wydaje się być bez formy...oby bo gościa nie mogę zdzierżyć. Zabel mimo że to Niemiec, jest to jeden z mioch ulubionych kolarzy ! Tak więc Luca Paolini vs Zabel Eric to dla mnie typ nr 1. Długi i bezmyślnych analiz nie ma co pisać, bo wiadomo - liczy się tylko zakład. A czy z wnikliwą analizą czy bez to już drugorzędne - najwważniejsze żeby siadłooo
powodzenia VAMOS Vuelta !
Ja tylko króciótko odniosę się do Twojego typu.
Paolini w zespole jest liderem, zaś Zabel pomocnik Petacchiego. Tak więc nawet jeżeli Włoch jest bez formy to Niemiec i tak będzie pomocnikiem Włocha na przynajmniej najbliższym etapie. Oby tylko Alessandro gdzieś się nie zgubił na trasie, bo wówczas finiszować będzie Zabel (a to miało miejsce właśnie wczoraj). Jeśli tak się nie stanie to Paolini powinien dac sobie radę.
|
Do góry
|
|
|
|
#642417 - 28/08/2006 07:18
|
Na pełnejjj kurrr...
|
Gdzieś przeczytałem że Alejandro Valverde nie będzie brał udziału w sprintach Pewnie zbiera siły na góry czyli na 'generalkę'. Każdy zakład z Valverde w pojedynku z jakimś sprinterem powinien przynieść $$ dla nas.
O'Grady - Forster @ 1.91 SportingOdds 5/10 Ventoso - Nazon @ 1.85 NordicBet 6/10 Dwa ciekawe typy. Nie mam w żadnym z tych buków konta , ale jeśli ktoś ma to mógłby spróbować. Bez analiz bo za chwilę wychodzę. A jeszcze przestrzegam przed graniem na Paolo Bettini w parach ze sprinterami. Może teraz sobie odpuścić...
|
Do góry
|
|
|
|
#642418 - 29/08/2006 09:08
|
Na pełnejjj kurrr...
|
Dzisiaj również krótko, bo wracam z nocki, a jeszcze siostrę musiałem odwieźć. [ Paolini - Forster @ 1.9 Ladbrokes 6/10 Luca przyjeżdża na bardzo wysokich miejscach i to regularnie przez ostatnie 2 etapy. Dlaczego i nie na tym dzisiejszym, tym bardziej że do przejechania są tylko 137 km. Forster i Petacchi chyba już na dobre odpuścili ściganie się w sprintach. Szkoda tylko że w Ladbrokes nie posiadam konta... 
|
Do góry
|
|
|
|
#642419 - 29/08/2006 21:28
|
Carpal Tunnel
|
Jutro zaczyna się prawdziwa Vuelta. Kolarze wjeżdżają w pierwsze poważne partie górskie, gdzie nastapi wstępna selekcja faworytów do końcowego triumfu.
Niestety znalezienie jakiegoś ciekawego, a przy tym w miarę pewnego typu jest niezmiernie trudne. Na tym etapie wyścigu prognozowanie co do czyjej formy przypomina wróżenia z fusów, dlatego też tak i ja obrałem sobie jedną propozycję ewidentnie na czuja.
Mayo I. v Valverde A. 1 1.90 Gamebookers W Euskaltel liderów wydaje się być trzech przy czym hierarchia na chwilę obecną wydaje się wyglądać następująco: 1.Samuel Sanchez 2.Haimar Zubeldia 3.Iban Mayo, co zresztą wydają się potwierdzać numery startowe kolejno przydzielone każdemu z nich. Dlatego też uważam, że jutrzejszy etpa może być dla Mayo doskonałą okazją do podskoczenia w ów klasyfikacji i przesunięcia się na pozycję lidera grupy. Końcowy podjazd jest długi i sztywny, a takie właśnie ukształtowanie terenu powinno premiować Baska. Valverde wydaje się, że na tym etapie ograniczy się do jednego -> nie stracić do głównych konkurentów (a w związku z tym że głowni konkurenci do końowego zwyciestwa zapewne będą mocno oglądać sie na siebie, nawet typ na ewentualne zwycięstwo etapowe Ibana też nie wygląda głupio). Przeciwko mojemu typowi przemawia oczywiście to, żę Mayo zdarzało się już wiele razy bardzo zawodzić, a i pewności co do jego aktualnej formy mieć też nie możemy.
Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#642420 - 29/08/2006 22:47
|
journeyman
|
Na tym etapie powinno byc ciekawie, choc ciezko wyczuc forme gorali. Co do pary Mayo I. v Valverde A to na 1 jest kurs 2 w baw, nordicbet, bet365 i expekt. W sportingbet nawet 2.02:) Ja tego nie gram, choc bardzo lubie Ibana, dla mnie on jest calkowita zagadka. Ja zagralem Menchov-Sastre 1 Pinnacle 2.45 5/10 2 wyrownanych kolarzy, byc moze troszku wieksze szanse ma Carlos, ale nadal kurs 2.45 wart zagrania. Bylo nawet przez chwile 2.7, ale za dlugo myslalem:) Rasmussen-Zubeldia 1 Pinnacle 2.7 5/10 Jak wyzej:) Manuel Beltran - Dario David Cioni 1 Expekt 1.85 6/10 Kursy wyrownane, a Beltran jednak jest lepszym goralem Sylvester Szmyd - Leonardo Piepoli 2 nordicbet 1.85 7/10 Niestety nie mam tak konta, ale zagralem w Pinnacle na Karpetsa 1.99 z Sylwkiem. Teraz kurs znacznie nizszy. Lubie Sylwka, ale az tak w niego nie wierze. Gdybym mial konto to bym zagral Daniel Moreno Fernandez - Josep Jufre 2 bet24 4/10 Alexandre Vinokourov - Oscar Pereiro Sio 2 bet24 4/10 Uzasadnienia moze niezbyt przekonywujace, po dzisiejszym lub jutrzejszym etapie podlicze moje typy, zobaczymy czy jest sens dalej stawiac. Pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#642422 - 01/09/2006 10:34
|
Carpal Tunnel
|
Witam!!! W Hiszpanii nieco w cieniu dzisiejszego meczu półfinałowego koszykarskich Mistrzostw Świata, odbędzie się kolejny ciekawy etap Vuelty. Dzisiejszy odcinek będzie się kończył 18 kilometrowym podjazdem. Jednak na ostatnim kilometrze nachylenie bedzie wynosić pomiędzy 5, a 7%, zaś ostatnie 500 metrów to pełne wypłaszczenie. Liczę, że dzisiejszy etap będzie rozgrywał się według następującego harmonogramu: 1)ucieczka - lepiej z jakimś silnym zawodnikiem co by peleton miał motywację gonić  2)dogonienie ucieczki u stóp finałowego podjazdu 3)walka najlepszych pomiędzy sobą, przy czym faworyci już raczej nie pozwolą na odjazd jakiejś grupce słabszych górali (przy całym szacunku dla umiejętności Di Luci, Brajkovica i Kaszeczkina). 4)na ostatnie metry powinno dotrzeć ok 2-4 kolarzy, a wśród nich główni faworyci: Sastre i Valverde 5)wygrana Alejandro, który jest zdecydowanie lepszym sprinterem niż Sastre (jedyne zagrożenie jest takie, że Carlos bardzo mocno przyciśnie na podjęździe, ale szczerze wątpię by ktoś chciał dziś pójść na całość, toż to dopiero pierwszy tydzień). Vamos Valverde  !!!!
|
Do góry
|
|
|
|
|
|