#616613 - 09/07/2006 08:23
typowanie długofalowe w piłce nożnej
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/12/2004
|
Witam, kończy się Mundial, a więc krótki "sezon ogórkowy" w piłce nożnej przed nami. Czas na przemyślenia, refleksje nad sezonem minionym. Czas na wstępne przymiarki przed rozgrywkami ligowymi w sezonie 2006/07.
Niedawno (po raz kolejny) przejrzałem sobie zapis w dziale NHL i po raz kolejny jestem pod wrażeniem strategii typowania długofalowego jaką z powodzeniem stosuje tam Lemex .
Pomyślałem sobie, może by tak spróbować przenieść elementy tej strategii na grunt kopanej ?
Jak wiadomo, najbardziej popularnym przykładem typowania długofalowego jest progresja X, o której napisano już "całe tomy". Przyznam, że grywam tą progresją, ale kilka razy nadziałem się na długie serie bez remisu i ... spanikowałem. Dla mnie lepsze są krótkie serie, np. zakładam sobie, że w najbliższych 7 meczach drużyna X zremisuje. Jeżeli nie, to trudno, godzę się ze stratą. Uważam, że jest to lepsze niż wyczekiwanie cały tydzień na następny mecz i ciągłe rozmyślanie, co zrobię gdy znowu nie będzie remisu.
Można stosowwać typowanie długofalowe również w odniesieniu do innych typów, jak np: zakłady HT/FT, rozmiar wygranej, ilość bramek, dokładny wynik. Jednym słowem wszędzie tam, gdzie kursy na to pozwalają.
Chciałbym w tym temacie zainicjować dyskusję na temat takiego sposobu gry, bo zdaje się, że tak właśnie spróbuję pograć w nadchodzącym sezonie.
Zapraszam wszystkich do dzielenia się swoimi przemyśleniami na temat takiego sposobu grania w zakładach bukmacherskich.
|
Do góry
|
|
|
|
#616614 - 09/07/2006 19:06
Re: typowanie długofalowe w piłce nożnej
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/01/2005
|
Quote:
Witam, kończy się Mundial, a więc krótki "sezon ogórkowy" w piłce nożnej przed nami.
Nie ma co przesadzać jak dla mnie szwedzka, fińska czy norweska to nie ogórki Lubię grać te ligi i jak dla mnie są łatwiejsze do trafienia niż te główne europejskie 
-------------
A co do sposobów gry to zastanawiałem się nad progresją remisową na poszczególne druzyny. Jednak biorąc pod uwagę analizę kilku ostatnich sezonów drużyny, które przykładowo w zeszłym sezonie miały bardzo dużo remisów w kilku poprzednich bardzo mało. Dlatego przede wszystkim trzeba się skupić na doborze drużyn, a przy odrobinie szczęścia można naprawdę ładnie zarobić.
W polskiej lidze pod koniec sezonu Korona Kielce miała sporo meczy X/1, a kursy były na taką ewentualność powyżej 4.00. Też ładnie przyciąłem kasę kilka razy.
Wystarczy trochę pokombinować, a naprawdę można na tym dobrze wyjśc.
|
Do góry
|
|
|
|
#616615 - 10/07/2006 05:45
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Nie ma co przesadzać jak dla mnie szwedzka, fińska czy norweska to nie ogórki
Witam, ja wcale nie uważam, że ligi skandynawskie to "ogórki". Na dowód proponuję taki oto typ:
Trelleborg - lider szwedzkiej 2 ligi, na 14 rozegranych spotkań wygrał 10. Bilans bramkowy bardzo korzystny: 23:3. W dotychczasowych meczach odnieśli 6 zwycięstw w stosunku 1-0 lub 2-0 (ok. 43%). Typuję, że w następnych 6 spotkaniach choć raz wygrają w takim właśnie stosunku. 10.07 Norrkoping - Trelleborg FF 16.07 Trelleborg FF - Norrkoping 31.07 Qviding FIF - Trelleborg FF 07.08 Trelleborg FF - Väsby IK FK 14.08 Trelleborg FF - Assyriska 20.08 Jonkoping Sodra IF - Trelleborg FF.
ps. Mimo wszystko coś tutaj zbyt cicho, zapraszam ponownie do dyskusji i współpracy. Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#616616 - 10/07/2006 05:51
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/01/2005
|
Quote:
Quote:
Nie ma co przesadzać jak dla mnie szwedzka, fińska czy norweska to nie ogórki
Witam, ja wcale nie uważam, że ligi skandynawskie to "ogórki". Na dowód proponuję taki oto typ:
Trelleborg - lider szwedzkiej 2 ligi, na 14 rozegranych spotkań wygrał 10. Bilans bramkowy bardzo korzystny: 23:3. W dotychczasowych meczach odnieśli 6 zwycięstw w stosunku 1-0 lub 2-0 (ok. 43%). Typuję, że w następnych 6 spotkaniach choć raz wygrają w takim właśnie stosunku. 10.07 Norrkoping - Trelleborg FF 16.07 Trelleborg FF - Norrkoping 31.07 Qviding FIF - Trelleborg FF 07.08 Trelleborg FF - Väsby IK FK 14.08 Trelleborg FF - Assyriska 20.08 Jonkoping Sodra IF - Trelleborg FF.
ps. Mimo wszystko coś tutaj zbyt cicho, zapraszam ponownie do dyskusji i współpracy. Pozdrawiam.
Bardzo ciekawe jak to wyjdzie. Jeżeli coś takiego się sprawdzi teraz to myślę, że warto szukać drużyn z podonymi statystykami bo całkiem ładnie można na tym wyjść. Oczywiście wszystko trzeba byłoby testować przez jakiś czas i może spróbujemy zrobić to w tym temacie?
|
Do góry
|
|
|
|
#616617 - 10/07/2006 06:08
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Bardzo ciekawe jak to wyjdzie. Jeżeli coś takiego się sprawdzi teraz to myślę, że warto szukać drużyn z podonymi statystykami bo całkiem ładnie można na tym wyjść. Oczywiście wszystko trzeba byłoby testować przez jakiś czas i może spróbujemy zrobić to w tym temacie?
Oczywiście, że tak. O to właśnie chodzi  Zapraszam do współpracy.
|
Do góry
|
|
|
|
#616618 - 10/07/2006 06:58
|
enthusiast
Meldunek: 14/03/2006
|
wg mnie progresja to najpewniejszy sposob zeby zarobic u buka lecz niestety ma pare minusow. po pierwsze trzeba sporego kapitalu i niestety trzeba sporo czasu czekac. czasami nawet ponad dwa miesiace az sie zwroci. za niedlugo przejrze statystyki z zeszlego sezonu bo chcialbym zagrac za duza kase wygrana faworyta po przegranej w poprzedniej kolejce. przynajmniej jedna niespodzianka na tydzien sie zdarza i w nastepnym meczu faworyt juz raczej wygrywa. musze tylko sprawdzic jak czesto sie to udawalo w tamtym sezonie, bo kursy na takie wydarzenia sa bardzo niskie i trzeba by zagrac powyzej 1000 zeby cos wyciagnac. oczywiscie nie same statystyki z zeszlego roku bede bral pod uwage ale tez obecna forme druzyny. jedno jest pewne: analiza musi byc nadzwyczaj dokladna bo bedzie chodzilo (jak dla mnie) o duze pieniadze.
|
Do góry
|
|
|
|
#616619 - 10/07/2006 08:32
|
Pooh-Bah
Meldunek: 28/05/2003
|
Quote:
wg mnie progresja to najpewniejszy sposob zeby zarobic u buka lecz niestety ma pare minusow.
@holly
z całym szacunkiem,ale na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski?Czyżby z własnego doświadczenia?Radzę,żebyś pograł w ten sposób,przedstawił go na łamach forum,wtedy ocenimy...
Nie zrozum mnie źle-nie atakuję Cię,ale Twój tok rozumowania jest dość infantylny i opiera się raczej na teorii niż praktyce.Na papierze rzeczywiście może wygląda to interesująco,ale życie nieraz brutalnie weryfikuje te poglady.Jak słusznie zauważyłeś progresja wymaga dość dużego kapitału.Nieraz przychodzą długie serie bez remisów (czy na coś innego np. X/1) i może się okazać że nie masz już kapitału na kolejny etap.Poza tym trzeba mieć naprawdę mocne nerwy,żeby walić konkretną kasę na np. ostatni etap i ryzykować bankruta.Czy wziąłeś to pod uwagę?
Nie chcę totalnie krytykować progresji,bo ktoś może wyjść tym sposobem na swoje,ale to raczej nieliczne jednostki a ryzyko jest w mojej ocenie zbyt duże.Poza tym podstawą progresji są dobre TYPY.Bez tego ani rusz.
Aha,warto spojrzeć w temat o progresji na X.To już daje stosunkowo spore wyobrażenie o tym systemie gry.
|
Do góry
|
|
|
|
#616622 - 10/07/2006 14:16
|
enthusiast
Meldunek: 14/03/2006
|
Jarkow : teraz nie mam zamiaru grac. chodzilo mi raczej o ligi takie jak wloska niemiecka hiszpanska angielska. el camino: zgadzam sie z Toba dlatego napisalem ze ten system ma pare minusow ale wg mnie nie ma pewniejszego w grze u buka.przynajmniej ja nie znam. oprocz federera na trawie to chyba nie ma takiego ktory by nie przegral lub zremisowal  . a minusy to takie jakie wypisales. a z mojego doswiadczenia wynika brutalna prawda o rzeczywistosci - nie raz mi braklo kasy na koncie na nastepny etap progresji.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|