Strona 3 z 4 < 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#616568 - 08/07/2006 11:49 Re: bukmacherzy a prawo RP
gremlin Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/11/2004
Wracajac do kwesti podatkow mysle ze kazde rozwiazanie zgodne z prawem jest lepsze od tego ktore nagina prawo!

Do góry
Bonus: Unibet
#616569 - 08/07/2006 11:49 Re: bukmacherzy a prawo RP
warnu Offline
stranger

Meldunek: 08/07/2006
Witam. Jestem tu nowy, ale chciałbym ostudzić niektóre rozpalone głowy. Niestety mylicie pojęcia podatku. W zakładach wzajemnych, do jakich zalicza sie zakłady bukmacherskie podatek jest pobierany od każdej wygranej, która jednorazowo przekracza kwotę 2280 zł. Czyż nie mieliście do czynienia z sytuacją, gdy w "naziemnych" zakładach proponowano Wam podzielenie wygranej na kilka kuponów, tak aby tej kwoty nie przekroczyć? Podatek potrąca wtedy "świadcząca usługę" firma, automatycznie z naszej wygranej, przekraczajacej 2280 zł i odprowadza do urzędu skarbowego. Grający odbiera wygraną pomniejszoną o te 10 % podatku.
Co do mnożenia wygranej przez 90% w momencie zawierania zakładu, to te "brakujące 10%" nie jest żadnym podatkiem. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale posłużę sie przykładem LOTTO. Granie w Lotto opiera sie na tej samej ustawie. tazkże od wygranych powyżej 2280 pobierany jest 10% podatek. Nikt jednak w momencie zawierania zakładu nie oblicza 90 % wygranej.
Co do zakładów bukmacherskich, gdy obstawiam za 2 zł w naziemnym punkcie i moje AKO wynosi np 10000, to wygrana powinna wynieść 20000 zł. Ponieważ jednak firma automatycznie liczy mi 90% to wygrana moze wynieść juz tylko 18000 zł. Taka jest hipotetyczna wysokość naszej wygranej, jak wszystko trafimy. Wtedy odbieramy kwotę 16200 zł, te 1800 zł to jest właśnie podatek od wygranej (10%). Firma potrąca wtedy te 1800 zł i tyle odprowadza do budzetu. Nie odprowadza kwoty 3200 zł, jakby sie niektórym osobom mogło wydawać. Tak jest w przypadku naszej wygranej. Gdy przegramy ten nasz kupon za 2 zł, to budzet nie zarabia nic na naszym kuponie.Bo chyba nikt z Was nie wyobraża sobie, że firma odprowadza te 2000 zł od naszej hipotetycznej wygranej 20000 zł ? Opodatkowaniu podlegają wyłącznie wygrane powyżej kwoty 2280 zł.
Kwestia opodatkowania zysków firmy to już całkiem inna bajka, oparta na całkiem innych przepisach.
PS. Być moze przedstawiłem to trochę chaotycznie, ale tak to wygląda w wielkim skrócie. Temat jest mi bliski, z powodów zawodowych.
PS.2 Urzędnicy to też ludzie. Nikt nikomu krzywdy nie chce zrobić, pracujemy w oparciu o przepisy, które uchwala parlament Każdy wykonuje swoją pracę jak najlepiej.
Pozdrawiam i życzę wysokich wygranych.

Do góry
#616570 - 08/07/2006 11:51 Re: bukmacherzy a prawo RP
warnu Offline
stranger

W przykładzie oczywiście powinno być 3800 zł a nie 3200 zł. czeski błąd przy pisaniu.

Do góry
#616571 - 08/07/2006 11:53 Re: bukmacherzy a prawo RP
gremlin Offline
Carpal Tunnel

a nie wydaje sie Tobie ze skarb panstwa zabiera 0.20 graszy w przypadku postawienia przez ciebie kwoty 2 zlotych i przegrania jej??? pozostale opodatkowanie zgadzaja sie jak najbardziej! jezeli pracujesz w tej branzy to zadaj sobie troszke trudu i siegnij do zrodel!

Do góry
#616572 - 08/07/2006 11:55 Re: bukmacherzy a prawo RP
gremlin Offline
Carpal Tunnel

bo tu wl;asnie idzie o to 0.20 zlotego a nie o 2000 jezeli wygrasz kupon

Do góry
#616573 - 08/07/2006 11:58 Re: bukmacherzy a prawo RP
warnu Offline
stranger

Cóż, nie watpię że moje 2 zł podlega opodatkowaniu, ale jest to po prostu przychód firmy, która po odjęciu kosztów uzyskania przychodów płaci podatek dochodowy od osób prawnych, o ile oczywiście wykaże dochód ze swej działalności. Tak jak pisałem opodatkowanie zysków firmy reguleją inne przepisy. Podatek wynosi 19% od podstawy opodatkowania.

Do góry
#616574 - 08/07/2006 12:02 Re: bukmacherzy a prawo RP
holly_7 Offline
enthusiast

Meldunek: 14/03/2006
a dlaczego odchodzicie od tematu. przepraszam gremlin miales racje. ja nie doczytalem. ale nie o to mi chodzi. bo buki naziemne dzialaja zgodnie z prawem. chodzi mi o zawieranie zakladow przez internet. znalazlem taki tekst tylko nie wiem jak on sie ma do tych przepisow ze nie mozna zawierac zakladow przez internet. przeczytajcie
http://www.wgi.host.sk/Podatki.php

Do góry
#616575 - 08/07/2006 12:08 Re: bukmacherzy a prawo RP
warnu Offline
stranger

Masz jednak rację. Suma wpłaconych stawek podlega w zakladach wzajemnych opodatkowaniu podatkiem od gier w wysokości 10%. Czyli te 20 groszy też trafia do budzetu.

Do góry
#616576 - 08/07/2006 12:09 Re: bukmacherzy a prawo RP
skottie Offline
veteran

Meldunek: 28/09/2001
Warnu,
zapisałeś się na forum niecałą godzinę temu, a już mądrzysz się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. Gremlin ma tutaj całkowitą rację i nie wiem o czym chcesz dyskutować. Radzę poczytać przepisy prawne (wiem, wiem, to może być trudne), jeśli masz jakieś wątpliwości, a nie lansujesz sie na eksperta.

Ułatwię ci sprawę i wkleję przepisy wprosy z ustawy z 29 lipca 1992 r. o grach i zakładach wzajemnych. O opodatkowaniu gier mówi Rozdział 4. Z tego rozdziału:

Art. 42
Podstawę opodatkowania podatkiem od gier stanowi:
...
pkt 8) w zakładach wzajemnych - suma wpłaconych stawek.

Art. 45.
1. Stawka podatku od gier wynosi dla:
pkt. 1) loterii fantowych, gry bingo fantowe, gry bingo pieniężne oraz zakładów
wzajemnych - 10%;
...

Czy to ci wyjaśniło cokolwiek?

Do góry
#616577 - 08/07/2006 12:23 Re: bukmacherzy a prawo RP
skottie Offline
veteran

Meldunek: 28/09/2001
W kwestii wyjaśnienia jeszcze dodam, że zryczałtowany podatek w wysokości 10% od wygranej lub nagrody musimy zapłacić (w praktyce robi to za nas bukmacher) od wygranych w zakładach wzajemnych przekraczających kwotę PLN 2280.
Reguluje to ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych - art. 30 ust. 1 pkt.2)

To takie dodatkowe 10% dla wygrywajacych większe kwoty
Kolega Warnu chyba właśnie ten podatek pomylił z kontrybucją jakie pobiera nasze państwo od każdego kuponu zagranego w punkcie bukmacherskim.

Do góry
#616578 - 08/07/2006 12:26 Re: bukmacherzy a prawo RP
holly_7 Offline
enthusiast

apeluje o odejscie od bukow naziemnych i zajecie sie sprawa bukow internetowych i ustawa w tej kwestii

Do góry
#616579 - 08/07/2006 12:31 Re: bukmacherzy a prawo RP
gremlin Offline
Carpal Tunnel

Quote:

apeluje o odejscie od bukow naziemnych i zajecie sie sprawa bukow internetowych i ustawa w tej kwestii

no nie zabardzo widze mozliwosc oddzielenia jednej kwesti od drugiej poprostu buki naziemne dzialajace w polsce bezskutecznie usiluja znalesc droge aby zaistniec w necie- poprostu chyba tak jest przyszlosc tej branzy- wiec mysle ze trzeba szybko stworzyc prawo ktore to umozliwi- ja osobiscie nie widze mozliwosci legalizacji bukow typu expekt BiW itd z przyczyny lokalizacji i mozliwosci interwencji panstwa w mozliwosc sciagniecia podatkow od grajacych!

Do góry
#616580 - 08/07/2006 12:46 Re: bukmacherzy a prawo RP
gremlin Offline
Carpal Tunnel

wydaje mi sie ze optymalnym rozwiazaniem byloby doddanie do tego pkt. ktory mowi o mozliwosci grania w zakladach wzjemnych w pkt znajdujacych sie na terenie RP (czy jakos tak- nie chce mi sie szukac prawidlowego brzmienia) jeden zapis " oraz w necie w firmach majacych centrale na terenie RP) ja z przyjemnoscia oddalbym pare groszy za spokoj!!! a pierdolenie o tym ze mozna w ten sposob prac brudne pieniadze sluzy chyba tylko tym ktorzy chca aby taki stan rzeczy trwal!!!

Do góry
#616581 - 08/07/2006 12:49 Re: bukmacherzy a prawo RP
holly_7 Offline
enthusiast

mysle ze tak samo jak panstwo moze miec wglad w rachunki i operacje na kontach bankowych tak samo moze miec wplyw na konto u bukmachera. oczywiscie to nie jest takie proste ale taka mozliwosc jest. bo jak slusznie zauwazyles innej opcji nie ma. i tylko wtedy moglaby byc kontrola nad wplacanymi na korzysc skarbu panstwa podatkami. bo sami mozemy w rubryce inne przychody wpisac uzyskane korzysci tak jak to jest w tym tekscie do ktorego link przeslalem ale mnie caly czas zastanawia dlaczego formalno prawnie nie jest to uregulowane i dlaczego nie mozna nawet reklamowac bukow a ustawodawca od 12 lat milczy

Do góry
#616582 - 08/07/2006 12:52 Re: bukmacherzy a prawo RP
holly_7 Offline
enthusiast

ja poprostu sie boje ze ktoregos dnia mi nie przysla pieniedzy a ja nie bede sie mial do kogo odwolac. bo w sumie prawo polskie po moje stronie nie stoi. a jezeli stoi prawo europejskie to trzeba sie dowiedziec na jakich zasadach.

Do góry
#616583 - 08/07/2006 12:56 Re: bukmacherzy a prawo RP
zaberek1987 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/06/2006
nie bojcie sie jak was zlapia na graniu w internetowych bukach (prawie niemozliwe) i dostanie grzywne czy cos innego to w starburgu wygracie i odszkodowanie dostaniecie

Do góry
#616584 - 08/07/2006 12:59 Re: bukmacherzy a prawo RP
gremlin Offline
Carpal Tunnel

w sumie to chyba nie o to chodzi tylko ze my jako polacy jestesmy ubezwlasnowolnieni w e wszelkich sporach z kazdym z tych bukmacherow!!! i tu jest pies pogrzebany!

Do góry
#616585 - 08/07/2006 13:00 Re: bukmacherzy a prawo RP
holly_7 Offline
enthusiast

ale dlaczego polskie prawo ma byc inne niz europejskie?? moze poprostu trzeba na to pozwolic. tzn nie formalne pozwolenie juz maja bo przeciez sie wszedzie reklamuja. mnie tylko dziwi to ze reklamuje to nawet pzpn na meczach polski bo to przeciez oni sa organizatorami.

Do góry
#616586 - 08/07/2006 13:03 Re: bukmacherzy a prawo RP
zaberek1987 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/06/2006
bo "kaczki" chca byc blizej bialorusi

Do góry
#616587 - 08/07/2006 13:38 Re: bukmacherzy a prawo RP
Robak1984 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/01/2006
Polityka Nr 26 (2560) - 1 lipca 2006

Piotr Stasiak - MUNDIAL W WIRTUALU, KASA W REALU

"Ostatnie minuty meczu Niemcy - Polska miały dramatyczny przebieg nie tylko na boisku. Za każde 1 zł, postawione na wynik 1-0 dla gospodarzy, internetowe portale bukmacherskie wypłacały 6 zł. Za remis płacono przed spotkaniem 9 zł, a w jego trakcie, gdy rezultat ten stawał się coraz bardziej prawdopodobny, już tylko 2 zł. Tuż przed końcem, gdy Niemcy hurmem atakowali bramkę biało-czerwonych, tysiące internautów nerwowo klikało, zmieniając swoje typy. Ostatecznie wygrali ci, którzy do końca wierzyli w skutecznośc kadry Klinsmanna. Nasza drużyna wraca do dom, a rozgrywki o Puchar Świata trwają nadal. Jakikolwiek będzie wynik - prawdziwymi zwyciężcami tych mistrzostw świata okażą się właśnie bukmacherskie portale internetowe.

Trwające w Niemczech mistrzostwa są pierwszymi, w których na taką skalę uczestniczą internetowe serwisy. To gałąź e-hazardu, która w ostatnich latach najszybciej rośnie. Ich reklamy można znaleźc w materiałach promocyjnych, na koszulkach i imprezach towarzyszących mundialowi. Po raz pierwszy również stronom e-hazardu tak bardzo zależy na przyciągnięciu Polaków. - Nasza reprezentacja brała udział w rozgrywkach. Liczymy, że dzięki temu zainteresowanie zakładami będzie jeszcze większe - mówi rzecznik portalu Bet-at-home.com Robert Raszczyk.

Bet-at-home.com ze swej centrali na Malcie obsługuje 400 tys. graczy z UE, w tym 50 tys. z Polski. Są to dane szacunkowe. W sumie z internetowego hazardu korzysta ponoc 100 tys. polskich internautów. To coraz popularniejsza zabawa.

Zakłady bukmacherskie w sieci są prostsze niż te w realu, bo można obstawiac z domu albo przez komórkę z dostępem do sieci. Wystarczy kilka kliknięc na stronie www, aby wybrac jedną z kilkudziesięciu dyscyplin sportu, konkretny mecz, wskazac wynik i stawkę. Pierwsze kilka razy jest za darmo. Potem trzeba wpłacic, kartą lub przelewem na konto, minimum kilkadziesiąt złotych. Ale i wygrane będą wtedy na serio. Jan B., e-hazardzista, były dziennikarz popularnej stacji radiowej, zna takich, którzy obstawiając przez siec wygrali 3 tys. zł. Zna i takich, którzy stracili. On sam trzyma się żelaznych reguł bezpieczeństwa - co miesiąc obstawia nie więcej niż za 300 zł. Choc na czerwiec zrobił wyjątek i potroił swój próg ryzyka. Wiadomo - mundial.

Na to liczą portale bukmacherskie, dotąd promujące się tylko w sieci. Wychodzą z przekazem reklamowym z wirtualu do realu. Na przykład w maju i czerwcu wykupiły billboardy na ulicach największych polskich miast. Do zakładania się na sportingbet.com zachęcał piłkarz Tomasz Frankowski, choc do Niemiec z kadrą Janasa nie pojechał. Do typowania, ile bramek strzeli na mundialu, namawiał w kampanii bet24.com Maciej Żurawski. Z kolei Bet-at-home.com zamiast na twarze znanych piłkarzy postawił, z dobrym wyczuciem, na emocje związane z futbolem (hasło: z nami będziesz na pewno w finale MŚ!). Portal wykupił również w tym sezonie bandy na stadionach Orange Ekstraklasy i sponsoruje fanklub Wisły Kraków. - Chcemy byc liderem na polskim rynku - tłumaczy Raszczyk. Wśród sponsorów naszej reprezentacji jest i inny portal hazardowy - Expekt.

Podobnie jak na całym świecie. Logo Betandwin.com można znaleźc na koszulkach tuzów Ligi Mistrzów - FC Barcelona, Juventusu Turyn, Werderu Brema oraz węgierskiej kadry narodowej.

Problem w tym, że nie wiadomo, czy to u nas jest do końca legalne. - Polskie prawo w ogóle nie przewiduje możliwości zawierania zakładów przez Internet - mówi Izabella Laskowska, rzeczniczka ministra finansów. Choc portale bumkacherskie mają strony w języku polskim, polskojęzyczne infolinie i obsługę klienta, a pieniądze wpłaca się i wypłaca z konta w polskim banku, tak naprawdę firmy te mają siedziby za granicą. Zazwyczaj w krajach, które mają liberalne przepisy podatkowe - w Gibraltarze, na wyspach Man, Alderney, Jersey lub w tropikalnych rajach podatkowych. - Na terenie całej Unii Europejskiej działamy na podstawie licencji wydanej przez rząd Malty. Zakład zawierany przez Internet, według prawa ma miejsce w siedzibie naszej spółki na Malce - tłumaczy Robert Raszczyk.

To z kolei, według polskich przepisów, grozi sporą grzywną, a nawet - w skrajnym przypadku - karą 2 lat więzienia. - Odrynacja podatkowa zabrania uczestniczenia w zagranicznych zakładach wzajemnych oferowanych na terenie naszego kraju - mówi Laskowska.

Problematyczna jest kwestia opodatkowania wygranych. Teoretycznie gracz powinien odprowadzic do budżetu 10 proc. wygranej. Dochody z internetowej bukmacherki można sobie wpisac w PIT, ale to byłoby przyznanie się do popełnienia przestępstwa. Dlatego nie robi tego e-hazardzista Jan B. ani żaden jego znajomy. Choc media piszą o tym od lat, e-hazrd jest wciąż elementem szarej strefy w sieci. Do prokuratury w 2004 r. trafiły dwa zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Obie sprawy umorzono z powodu nie wykrycia sprawców. O nowszych dochodzeniach rzecznik Laskowska mówi jedynie enigmatycznie, że były.

Tymczasem takimi przypadkami powinna zając się specgrupa ścigająca przestępstwa podatkowe i przekręty w sieci, która rodzi się w bólach w Ministerstwie Finansów. Jej powołanie zapowiadał w styczniu zeszłego roku odpowiedzialny za kontrolę skarbową wiceminister Stanisław Stec. Ma się ona zając nie tylko e-hazrdem, ale również całą szarą strefą w Internecie - sprzedażą towarów z przemytu, zawodowym handlem na Allegro, nierejestrowaną działalnością gospodarczą w sieci.

Niejasna sytuacja irytuje firmy, które prowadzą zakłady bukmacherskie w realu. Te rokrocznie wpłacają do budżetu państwa 70-80 mln zł. Otwierają punkty przyjmowania zgłoszeń w miastach, szkolą pracowników, kupują od Skarbu Państwa drogie zezwolenia. - A ci z sieci podbierają nam klientów - skarży się przedstawiciel jednego z największych operatorów tej branży , firmy STS Star-Typ-Sport ze Śląska. Aby walczyc z nową konkurencją, spółki takie jak STS chciałyby same oferowac usługi w Internecie. Ale na to nie pozwala im prawo. - Dlatego należy zakazac działalności i reklamowania się u nas zagranicznych portali - mówi człowiek z branży. - Taki zakaz byłby sprzeczny z prawem unijnym - odpowiada z kolei Robert Raszczyk.

Na temat legalności zakładów bukmacherskich przez Internet opinie prawników są sprzeczne. Na nasze pytanie Ministerstwo Finansów na razie nie odpowiedziało. W tej sprawie musi się bowiem skonsultowac z Ministerstwem Sprawiedliwości.

Co ciekawe, nasz fiskus nie jest tu wyjątkiem, bo jest to problem całej Europy. W większości krajów serwisy takie jak Bet-at-home działają w prawnej i podatkowej próżni. W trakcie mundialu reklamy e-zakładów będą wszechobecne w niemieckich miastach. Tymczasem korzystanie z takich serwisów jest w tym kraju nielegalne, a każdy z 16 landów ściśle strzeże swego monopolu do organizowania loterii i zakładów wzajemnych.

Z duchem czasu idą jedynie Anglicy. Nic dziwnego, u nich obstawianie wyników sportowych to prawie narodowa tradycja. - Rząd w Londynie doszedł do wniosku, że skoro nie da sie czegoś skutecznie zakazac, trzeba się nauczyc z tym życ, a nawet czerpac z tego zysk. Nowe prawo dotyczące e-hazardu, które wejdzie w życie w 2007 r., będzie jednym z najbardziej liberalnych w Europie - mówi Henrik Hoffman, prawnik z kopenhaskiego biura kancelarii prawnej Magnusson, który specjalizuje się w tej tematyce. W ten sposób Brytyjczycy chcą przyciągnąc do siebie internetowe firmy zajmujące się e-hazardem. I ściągac z nich choc częśc podatków. Nad podobnym prawem pracuje rosyjska Duma. Nieoficjalnie mówi się nawet, że przymiarki do uregulowania e-hazardu i zliberalizowania przepisów chce poczynic Unia Europejska.

Z badań przeprowadzanych przez firmę Nielsen Netratings wynika, że mundial znacznie zwiększył liczbę internautów odwiedzających strony hazardowe. Portale, które reklamowały się na ulicach polskich miast, nieoficjalnie przyznają, że pieniądze włożone na kampanię zwrócą się już wkrótce, dzięki przyciągnięciu nowych użytkowników.

Zyski, jakie z tego będą czerpały egzotyczne kraiki, powinny zastanowic naszych ministrów. Tymczasem nasz fiskus na razie główkuje, co z tym fantem zrobic. Oby efekt był lepszy niż główkowanie naszej reprezentacji na mundialu."

Do góry
Strona 3 z 4 < 1 2 3 4 >