#6130594 - 17/01/2014 22:28
Re: Bieganie [7]
[Re: antyfutbol]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/01/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#6131038 - 18/01/2014 07:56
[Re: Domenico]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 04/10/2001
|
Witam  To mój pierwszy post w tym dziale. Od wiosny do późnej jesieni zrobiłem multum km na rowerze. Dzięki temu zgubiłem zbędne kg. Chcąc to utrzymać przez zimę, postanowiłem biegać. Mam buty Kalenji Ekiden 50. Z racji tego, iż nie wiedziałem jak to się potoczy (moje bieganie), na początek dobra rzecz, cenowo szczególnie. Nie przedłużając...Biegam po asfalcie (wyłącznie), dystans 5 km. Nawet dzień - dwa przerwy sprawia, że bolą mnie okropnie golenie i kostki po połowie dystansu. Nieco poczytałem o technice biegania, zwróciłem uwagę na to jak sam się zachowuję podczas biegu. Wg moje laickiego oka w tej dziedzinie, mam skłonność do supinacji. W tej sprawie Panowie mam pytanie. Jakie buty będą dla mnie odpowiednie? Z góry dzięki za odp. Udanych biegów i spełnienia założonych celów na ten 2014. jesli faktycznie jestes supinatorem to buty neutralne (w tym te ekideny) sa ok. te bole sa typowe dla poczatkujacych. zwroc uwage na swoja sylwetke w czasie biegu, powinna byc wyprostowana i lekko pochylona do przodu a nie 'zlamana' nad miednica. rob 2-3xtyg prosta gimnastyke (10-30 minut) wzmacniajaca miesnie dolnego kregoslupa, miednicy, bioder i nog. dopoki bole nie mina raczej nie zwiekszaj dystansow, staraj sie biegac po nawierzchni bardziej miekkiej niz asfalt. powodzenia 
|
Do góry
|
|
|
|
#6131042 - 18/01/2014 08:19
[Re: radeke]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 04/10/2001
|
Pochwalę się (copy/past z endo): IV bieg Grand Prix Warszawa zBiegiemNatury. Cel już od dawna był tylko jeden - złamać rekord z poprzedniego GP (00:24:24) i choć głowa mocno zdeterminowana nie obyło się bez kilku przeszkód...  zmęczenie po jedynie 3h snu, śnieg z deszczem na trasie, ból piszczela, kolka jakoś od 2 km, błoto, błoto, mnóstwo błota a dodatkowo na 2,5 km "gps signal lost". Z endo bez zasięgu zupełnie nie wiedziałem czy biegnę na te 24 min., na więcej czy na mniej ?  Z 50 m przed metą na zegarze dostrzegam dwie dwójki, banan na twarzy, piąteczka z ziomkiem, który już skończył na mecie i pełnia satysfakcji...  Jest progres - oficjalnie: 00:22:25, poprawa o 1:59 (tego nie zakładałem), na kolejnych będzie już ciężko, ale walczymy dalej . nie wiem jakim cudem, ale udalo mi sie przeoczyc ta pierwsza w tym roku zyciowke w naszej grupie spoznione ale szczere gratulacje radeke i duze brawa 
|
Do góry
|
|
|
|
#6131590 - 18/01/2014 22:56
[Re: McKracken]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 08/01/2008
|
Dzięki McK Podstawek o której jutro lecisz Chomiczówkę i 5tkę czy 15tkę, bo może jak znajdę chwilę to przyjdę kibicowsko (jeszcze przynajmniej 1 znajomy biegnie) albo zachaczę podczas swojego biegania. Powodzenia i oby bez poślizgów 
|
Do góry
|
|
|
|
#6131772 - 19/01/2014 03:20
[Re: jerome]
|
Pooh-Bah
|
kur... 30 min temu wypierdoli#em się na lodzie na operowane kolano, boli. okład z lodu, jak jutro na chomiczówkę nie dam rady przybiec to coś grubszego, kur#a 
|
Do góry
|
|
|
|
#6132178 - 19/01/2014 16:21
[Re: Platini]
|
Pooh-Bah
|
Arek Gardzielewski z czasem 15:15 wygrał,
podstawek połamał 20 izi, 19:xx cos mial.
|
Do góry
|
|
|
|
#6132179 - 19/01/2014 16:24
|
Pooh-Bah
|
Aaaa jeszcze mocno finiszował i kogoś tam na ostatnich metrach machnął.:)
Graty !! Czekamy na relację...
|
Do góry
|
|
|
|
#6132392 - 19/01/2014 21:00
|
wieczny student
Meldunek: 08/12/2006
|
skończyłem w 19:34  O ile wczoraj pogoda była bardzo sympatyczna - lekki mróz, bez opadów i bez wiatru, to dzisiaj była masakra. -8 stopni, mocny wiatr i zacinający śnieg. Krótko biegam więc nawet na treningu nie miałem tak trudnych warunków. Potwierdziło się to, że na Chomiczówce zawsze jest kiepska pogoda  Trasa też nie sprzyjała osiągnięciu dobrego wyniku. Kręta, miejscami trzeba było się prawie zatrzymać, ale przynajmniej nie było ślisko. Wg wykresu wyszły jakieś podbiegi. Jednak w ogóle ich nie czułem. Jeszcze obsuwał mi się pasek tętna więc wszystkie plagi egipskie na mnie spadły  Na finiszu rzeczywiście mocno przycisnąłem i wyprzedziłem tych, których miałem w zasięgu. Ostatecznie i tak są sklasyfikowani przede mną, bo stałem blisko startu  Dzięki radeke za doping  Zmobilizowało mnie to do finiszu. Po kilku minutach poszedłem w tamto miejsce, ale już musiałeś się przemieścić  Wstępny plan był, żeby atakować 19:00, ale przy takich warunkach i krętej trasie zweryfikowałem swoje plany do 20:00 więc udało się zrealizować cel. miejsce 57/809 PS. Na którejś stronie był konkurs, żeby wytypować czas Gardzielewskiego. Do wygrania buty asics. Typowałem 15:13, zrobił 15:15. Było blisko. Chyba muszę nauczyć go finiszować 
|
Do góry
|
|
|
|
#6132784 - 20/01/2014 00:38
[Re: podstawek]
|
Pooh-Bah
|
Elegancko, widać ciężka praca na treningach przynosi znakomite efekty. Z warunkami to tak jak piszesz - mocno odczuwalne zimno no i ta poskręcana trasa. Ja z kolei jak skończyłeś to poszedłem na metę, bo myślałem, że tam Cię znajdę jak będziesz folie izotermiczną pobierał albo stał po michę ale zaraz ludzi się zbiegło i już Cię nie spotkałem. Jeszcze trochę na mecie postałem i później udałem się w kierunku auta, po drodze jeszcze spotkałem kolegę, który już rozgrzewał się do startu na "pietnastaka". Kurcze z Gardzielewskim to było dać znać to bym go na finiszu odpowiednio zmobilizował albo całkiem pogonił i były by asicsy Jeszcze raz gratulacje, świetny czas 
|
Do góry
|
|
|
|
#6133697 - 20/01/2014 22:05
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
I tu sie z wami nie zgodze, nie ma tanszego sportu
A ze jest duzo zbednych i drogich gadzetow to inna bajka
Podst sprzet: buty: powiedzmy 150 zl stoper: mozna za 20 zl kupic Dla osob, które nie moga zyc bez pulsometra to spokojnie mozna kupic za 50 zl i tez sie nada i uwaga ma juz stoper getry: 50 zl koszulka:50 zl
Każdy ma prawo myśleć inaczej, ja jestem zdania że bieganie do tanich sportów nie należy. Kto biega w jednej koszulce?  Do tego gdzie odzież na zimę? Idąc tym tropem każdy sport będzie tani - taki minimalizm. Nie w tym jednak chyba rzecz.
podstawek  Poleciałeś ładnie, lecz jak pisałem na Endo niczego innego nie można się było spodziewać. Teraz wiadomo na co polowanie  fech ma rację, naginać 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|