No i się zdenerwowałem, więc coś skrobnę...
Conrad, widzę, że zaczynamy postępować według zasady wolnoć Tomku w swoim domku?? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że na dłuższą metę nie jest to jakieś specjalnie korzystne rozwiązanie. Wszyscy na tym forum wiemy i (jak sądzę) szanujemy to, że współpracujesz z GB. Ja osobiście nie mam nic do tego i sądzę, że inni również. Ale polecam słownikową definicję słowa FORUM, bo według mnie jest to miejsce służące do wymiany opinii. Owszem, podlega umiarkowanej cenzurze, ale dotykać ona może wypowiedzi obelżywych itd. - krytyka, a przede wszystkim rzeczowa i uargumentowana krytyka jest czymś co nie tylko może, ale i powinno się na takim forum pojawiać... A jeśli ktoś tą swobodę wypowiedzi nadzoruje to może być pewnym, że prędzej czy później obróci się to przeciwko Niemu...
Cenię Cię Conradzie bardzo za Twoją inicjatywę - założenie tego forum. Trafiłeś z nim w dziesiątkę, zebrałeś tu kupę porządnych ludzi i to forum z pewnością było najlepsze w Polsce. Przy okazji zacząłeś na tym robić pieniądze i chwała Ci za to - nie tylko potrafiłeś stworzyć ciekawą inicjatywę, ale jeszcze na niej zarobić. Niestety od jakiegoś czasu zaczyna się odwrót z tego forum ludzi, na których najbardziej powinno Ci zależeć... Ale o tym zaraz...
Najpierw terrorist...
Znam człowieka i byłem zbulwersowany, kiedy powiedział mi o tym, co zaszło. Terrorist to jest facet, który na bukmacherce zna się lepiej, niż 80 czy 90% ludzi na tym forum. jeśli decydujesz, że za wypowiedź krytykującą GB należy Mu się ban, to z całym szacunkiem, ale postępujesz głupio i naiwnie. Jeśli w ten sposób będziesz się rozstawał z tej klasy użytkownikami to nie wróżę Ci długiej kariery...
Terrorist to facet specjalizujący się w sportach skandynawskich - skandynawskim hokeju czy piłce nożnej. I ma rację mówiąc, że jeśli o te sporty chodzi to GB nie może się równaż z Nordicbetem. Ja z kolei grając np. tenis mówiłem Mu, że GB ma bardzo dobrą ofertę tenisową i On był w stanie przyjąć to do wiadomości...
Ale przeanalizujmy to co napisał... Twierdził, że nie ma w baw żużla i LA. A jest? Nie ma racji? Ma 100% racji. A, że przy tym użył paru słów, które mogły Ci się nie spodobać to inna sprawa, ale gdyby za takie wypowiedzi tępić to połowa użytkowników byłaby zbanowana. Tutaj pisze się dużo gorsze rzeczy i są one tolerowane... Dlaczego ? Bo nie pisze się ich na GB, z którymi współpracujesz... Może mi się wydaje, ale nigdzie w regulaminie forum nie jest chyba napisane, że GB jest "świętą krową", której "ruszać nie wolno"... A jeśli tak nie jest to powiem wprost - wara od wypowiedzi, które niosą ze sobą rzeczową krytykę!!! Skoro można krytykować innych buków, to GB też i to jest naturalna kolej rzeczy...
Teraz popatrz na ludzi, którzy piszą w tym temacie posty, po tym co się stało z terroristem. Amkwish, Juan Roman Riquelme, pixies, HAGIi, że wymienię tylko tych... To są ludzie, których na tym forum można nazwać autirytetami, to są ludzie, którzy stanowią istotę tego forum... I to są ludzie, którzy w tej sprawie jak jeden mąż zwracają się przeciwko Tobie, a moja skromna osoba się do nich dołącza... Chcesz iść z nimi na wojnę? Po co? To właśnie Oni mają tutaj największe doświadczenie w tym biznesie, to Oni piszą często najbardziej sensowne posty, to Oni to forum rozkręcają... Rozumiem, że Tobie bardziej teraz zależy na tych nowych, którzy zapiszą się do GB jako Twoi protegowani i przyniosą Ci wymierne korzyści. I nawet by mnie to nie raziło, gdyby nie Twoje zachowanie. Głupie zachowanie (od razu mówię, że zgodnie z kanonami polskiego prawa prasowego można powiedzieć, że ktoś się głupio zachowuje, nie można tylko nazwać go głupkiem, więc to nie jest obraza). Myślisz, że w tym momencie pozycja forum jest tak mocna, że można się pozbyć nawet tych wybitnych osobistości, byleby tylko nie siały fermentu? TO wyobraź sobie, że te wskazane przeze mnie osoby (i inne autorytety) nagle z forum znikają. Owszem, siłą rozpędu masz tu coraz więcej młodych, którzy zapewniają Ci pieniążki, ale to nie potrwa długo. Bo Oni w zdecydowanej większości są słabsi od tych, na których się wypiąłeś i forum z Nimi w roli głównej już nie pociągnie długo na takim poziomie. Myślę, że przedmówcy przyznają mi rację, że jego poziom systematycznie spada, a sposobem na uzdrowienie tej sytuacji nie jest oczyszczenie forum z tych najlepszych...
Tym osobom, o których tu pisałem i wielu innym klasowym gaczom na forum powinieneś być wdzięczny za trzymanie tego na takim poziomie, na jakim to jest trzymane, a nie pokazywać im na każdym kroku, kto tu rządzi...
Kończąc...
Nie chciałbym rezygnować z tego forum, ale jeśli atmosfera tutaj będzie taka jak po tej sytuacji to to zrobię, i w końcu to samo zrobi amkwish, który już kiedyś o tym mówił, to samo zrobi Juan Roman Riquelme, to samo zrobi HAGIi - Ci ludzie sobie bez tego forum poradzą. A czy forum poradzi sobie bez nich? Sam sobie odpowiedz na to pytanie...
I co teraz? Nie myślę, że powinieneś przywrócić terroristowi możliwość pisania na forum. Myślę, że powinieneś Go przeprosić i przywrócić Mu taką możliwość !!!
Nie zmienia to faktu, że On pewnie nie będzie chciał tu pisać, ale to co się stało to żenada i ohydny przejaw dyskryminacji, a że drażni mnie to, że tak się dzieje obecnie w całym polskim piekiełku (PiS-iory), to skrytykuję to tutaj z całą mocą...
Mam jeszcze cichą nadzieję, że to nie ty skasowałeś te posty i że wszystko się wyjaśni, ale ta nadzieja jest naprawdę cicha...
W każdym razie ja swojego posta z racji jego długości zapisałem sobie na pulpicie, żeby w razie czego móc go wkleić raz jeszcze po skasowaniu, a jeśli dostanę bana to mam nadzieję, że ktoś się tutaj później o mnie upomni...
A z terroristem solidaryzuję się, bo to nie jest pierwszy lepszy dupek, który się tutaj znalazł z przypadku, mam z Nim kontakt na bieżąco i wiem, jaki On poziom prezentuje, zresztą jeszcze raz zwrócę uwagę na to, kto się tutaj wypowiada broniąc Go - nie ma tu przypadkowych użytkowników, którzy weszli właśnie na forum i zarejestrowali się bo mają 16 lat i bukmacherka zaczyna ich kręcić...Zastanów się nad tym, Conrad...
Z pozdrowieniami,
Maciek vel Aslan
PS. Panowie, na wszelki wypadek się z Wami żegnam

A żeby nie było offtopic to powiem, że według mnie gamebookers nie jest takim złym bukiem, choć ma pewne niedociągnięcia. Warto mieć u nich konto chociażby z powodu oferty tenisowej, ale w przypadku niektórych sportów są słabiutcy, albo w ogóle w ofercie ich nie mają... Ale nie ma buków idealnych. jednak na ostatnich dwóch stronach dyskusji rozchodzi się o co innego...