#598240 - 09/06/2006 13:59
Re: PYTANIA I UWAGI- temat na Final!!! Powodzenia:)
|
Q
Meldunek: 19/04/2005
|
wiedziałem ze bedzie zamieszanie ... co nie którzy chyba nie kumaja  że gra na to samo zdarzenie to duze ryzyko (zgodność z regulaminem) ... ehhh (mowa o Pyciu) Jak dla mnie .. za te typy powinno być -200 (bez wzgledu na wynik) ... gdyż można powiedzieć ze zagrałeś na wyniki 2:0,3:1,4:2 i wyższe + 3:0 na to samo spotkanie 
|
Do góry
|
|
|
|
#598242 - 09/06/2006 14:13
|
Q
|
Quote:
Z powyższym mam pytanie czy typy 1 i 2 YAQB w grupie 8 też przypadkiem nie są skorelowane:
1. Germany - Costa Rica: Drużyna gości zdobywa gola Typ: No
2. Germany - Costa Rica: Drużyna gospodarzy wygrywa i utrzymuje czyste konto Typ: TAK
Bo jeżeli wchodzi drugi to pierwszy automatycznie też.
Tutaj jest ta sama sytuacja... -200 pkt ... Jak posypia sie kary to niektórzy zaczna myslec co grają w konkursie.. 
|
Do góry
|
|
|
|
#598244 - 09/06/2006 14:19
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/10/2002
|
skoro typy nie mogą być SKORELOWANE oraz nie moga być PRZECIWSTAWNE to oznacza, że w zasadzie nie można podać więcej niż jeden typ na dane zdarzenie i tak byłoby prościej...
|
Do góry
|
|
|
|
#598245 - 09/06/2006 14:20
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/08/2003
|
Quote:
Quote:
Z powyższym mam pytanie czy typy 1 i 2 YAQB w grupie 8 też przypadkiem nie są skorelowane:
1. Germany - Costa Rica: Drużyna gości zdobywa gola Typ: No
2. Germany - Costa Rica: Drużyna gospodarzy wygrywa i utrzymuje czyste konto Typ: TAK
Bo jeżeli wchodzi drugi to pierwszy automatycznie też.
Tutaj jest ta sama sytuacja... -200 pkt ... Jak posypia sie kary to niektórzy zaczna myslec co grają w konkursie..
Ten przypadek jest już wzajemnie, dwustronnie zależny i jeśli stosowny punkt reg. zostanie w dotychczasowym brzmieniu, sprawca powinien być ukarany .
|
Do góry
|
|
|
|
#598246 - 09/06/2006 14:21
|
Q
|
jak ok ?? to tak samo jakbyś zagrał 2:0 i 3:0 na to samo zdarzenie ...
|
Do góry
|
|
|
|
#598247 - 09/06/2006 14:25
|
Q
|
Quote:
skoro typy nie mogą być SKORELOWANE oraz nie moga być PRZECIWSTAWNE to oznacza, że w zasadzie nie można podać więcej niż jeden typ na dane zdarzenie i tak byłoby prościej...
Jezeli ktoś rozumie tą zasade .. to nie widze problemu ... zagrać przykładowo Niemcy-Kostaryka :1 kartka w meczu [2] Niemcy-Kostaryka :handicap 0-1,5 [1] Niemcy-Kostaryka ver 8,5 rzutu rożnego
jezeli juz ktoś zamierza grac dwa typy na to saamo zdarzenie..niech 5 razy sie zastanowi czy aby na pewno typy sie nie pokrywają lub nie sa przeciwstawne 
|
Do góry
|
|
|
|
#598248 - 09/06/2006 14:27
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
jak ok ?? to tak samo jakbyś zagrał 2:0 i 3:0 na to samo zdarzenie ...
Opisujesz zupełnie inna i ewidentnie niedopuszczalna sytuację. Typy pycia to inna kategoria. Nie jednoznaczna i wątpliwa i dlatego powinna byc wyjasniona juz dziś. Te typy 1) wykluczają się wzajemnie/dwustronnie w obydwie strony jeszcze przed rozpoczeciem meczuTypy pycia nie wykluczaja się tylko jednostronnie i tylko w jednym przypadku - gdy Niemcy wygrają 3:0, a więc dopiero po rozegraniu zdarzenia.
Dobrze napisał veride i gdybysmy poszli tym tropem sprawa byłaby załatwiona, ale to też w pewien sposób ogranicza.
|
Do góry
|
|
|
|
#598250 - 09/06/2006 14:34
|
Q
|
ale jest moment wykluczenia (jednostronny) ... i co ? mamy czekać do konca meczu ??? i Jak Niemcy wygrają 3:0 ... to ?? TYPY maja być przejrzyste .... wtedy nie bedzie takich sytuacji .. PS:  wiedziałem że tak bedzie
|
Do góry
|
|
|
|
#598251 - 09/06/2006 14:40
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
i Jak Niemcy wygrają 3:0 ... to ??
Cóż, jak dla mnie gratulacje dla pycia za nos, lub analize i za ryzyko, ale o tym wypowie sie oczywiscie biszop.
W jednej grupie ktoś zagrał kilka typów na dokładny wynik 2:1. To tez jest pewien problem, bo wybranie takich meczy, ktore zakładają prawdopodobienstwo ze taki wynik padnie jest bardzo bliskie grze na progresje i moim zdaniem nie powinno byc czegos takiego w takim turnieju. Choc osobiscie mnie to nie dotyczy, to jeszcze znacznie mniej mi sie widzi niz typy pycia.
mam jeszcze jeden postulat, ale zabrzmi dla niektorych jak ograniczanie swobod, z tym ze sie pod nim nie podpisuje obiema rekami - to tylko propozycja: ograniczyc liczbe typów na correct score i ht/ft powiedzmy do trzech w całej rundzie.
|
Do góry
|
|
|
|
#598252 - 09/06/2006 14:53
|
Meldunek: 16/05/2003
|
Odpowiem hurtowo - jako współodpowiedzialny za omawiany zapis. "przeciez moze byc tak ze bedzie 3-1 i wchodzi mi jeden typ !! " - jeszcze raz Regulamin : - musi zaistnieć możliwość trafienia wszystkich typów ( czyli nie można zagrać dokł wynik 1:0 i druzyna gości strzeli bramkę) - te typy nie mogą być ze sobą skorelowane, tzn nie można podać dwóch takich typów na jeden mecz, gdzie przy trafieniu jednego automatycznie wchodzi drugi Zasada jest prosta : Trafienie jednego typu nie może być równoznaczne z trafieniem innego - i to działa jednostronnie. Typy yaqb-a - sytuacja jest identyczna - Kewin już to wyjaśnił "Moim zdaniem typy pycia są ze sobą skorelowane polowiczniejednostronnie. Jeden wynika z drugiego tylko wtedy kiedy Niemcy wygrają 3:0. Jeśli patrzeć na odwrót to już nie; tak więc wszsytko zależy tu od wyniku. Ciekawa sprawa, trzeba sie mocno zastanowić nas tym punktem regulaminu w teakim brzmieniu. Jak dla mnie te typy są ok." - Jonathan, jak wyżej. Wystarczy jednostronne skorelowanie. "skoro typy nie mogą być SKORELOWANE oraz nie moga być PRZECIWSTAWNE to oznacza, że w zasadzie nie można podać więcej niż jeden typ na dane zdarzenie i tak byłoby prościej... " - Alez mozna - mozna kombinować np wygrana druzyny, wynik do przerwy, kartki w meczu, spalone itd. To w żaden sposób nie łączy się ze sobą i nie jest "konfliktogenne" "typy pycia wykluczają się tylko jednostronnie" - Jonathan, o wykluczających się typach mówi inny punkt. W tym mówimy wyłacznie o korelacji. Generalnie intencją tego rozwiązania jest uniknięcie sytuacji, w której na jedno przewidywane przez kogos zdarzenie mozna wystawić np pięć róznych typów. Tak było kiedys w konkursie tenisowym i tez zostało to zmienione. Trzeba słuchac praktyków  pozd
|
Do góry
|
|
|
|
#598253 - 09/06/2006 14:53
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/10/2002
|
Quote:
w jednej grupie ktoś zagrał kilka typów na dokładny wynik 2:1
lepiej by zrobił jakby dawał typy przed meczem, bo jak wejda mu trzy pierwsze 2:1 mógłby sobie zmienić na 1:0, ale może nie wytrzymał nerwowo...
|
Do góry
|
|
|
|
#598254 - 09/06/2006 15:15
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/02/2003
|
Quote:
W jednej grupie ktoś zagrał kilka typów na dokładny wynik 2:1. To tez jest pewien problem, bo wybranie takich meczy, ktore zakładają prawdopodobienstwo ze taki wynik padnie jest bardzo bliskie grze na progresje i moim zdaniem nie powinno byc czegos takiego w takim turnieju. Choc osobiscie mnie to nie dotyczy, to jeszcze znacznie mniej mi sie widzi niz typy pycia.
mam jeszcze jeden postulat, ale zabrzmi dla niektorych jak ograniczanie swobod, z tym ze sie pod nim nie podpisuje obiema rekami - to tylko propozycja: ograniczyc liczbe typów na correct score i ht/ft powiedzmy do trzech w całej rundzie.
A tego to całkiem nie rozumiem. Jaka progresja jak nie ma możliwości zwiększenia stawki? A zresztą co to komu przeszkadza? Jeśli nawet trafi typ za 10 razem to i tak ma już -900 z poprzednich typów, no tak? Z postulatem się całkowicie nie zgadzam mimo, że pewnie nie będe często grał correctów. Jedynym ograniczeniem powinien byc maksymalny kurs na typ. I wystarczy.
|
Do góry
|
|
|
|
#598256 - 09/06/2006 15:31
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
A tego to całkiem nie rozumiem. Jaka progresja jak nie ma możliwości zwiększenia stawki? A zresztą co to komu przeszkadza? Jeśli nawet trafi typ za 10 razem to i tak ma już -900 z poprzednich typów, no tak? Z postulatem się całkowicie nie zgadzam mimo, że pewnie nie będe często grał correctów. Jedynym ograniczeniem powinien byc maksymalny kurs na typ. I wystarczy.
Przecież nie napisałem, że to dokładnie tak jak progresja. Ma z nią natomiast dużo - moim zdaniem wspólnego. Oczywiście, że masz racje z tymi kursami. Tutaj jednak nie chodzi o to by kogoś pozbawiac mozliwosci typowania. Chodzi o to, zeby ograniczyc desperackie seryjne typy za 8.00 i 9.00, u tych, ktorzy na poczatku pokpią sprawę, a potem bedą gonić. Oczywiście nikomu nie mozna tego zabronic i nie o to chodzi by zabraniac. Chodzi o to, zeby nie bylo takiej sytuacji, ze ktos typem na zdarzenie, w którym chodzi przede wszystkim o wysokosc kursu i ewentualny awans dzięki niemu, nie wskoczył za kogoś, kto typował przez cały czas rundy równomiernie i trafnie. Nie wiem czy Ci to przeszkodzi, czy nie, jesli sam znajdziesz sie w sytuacji, gdy ktoś Cię przeskoczy w ten sposób.
Postulat jest tylko propozycja, ja też nie powiedziałem, że się z nim zgadzam. Uważam, że nie jest idealny, ale mozna go przedyskutowac, nawet jesli będzie to tylko krytyka z czym się w pełni licze.
|
Do góry
|
|
|
|
#598257 - 09/06/2006 15:56
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
|
|