Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#5749250 - 05/02/2013 02:03 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
PJ_8 Offline
2 x Playoff Winner

Meldunek: 22/12/2004
Czuje ze musze sie odniesc do proponowanych zmian.

Po pierwsze nie bardzo rozumiem po co zmieniac cos co sprawdza sie od "kilku" lat. Czy jest to wymuszone sytuacja z ubleglej edycji? Jesli tak to jaka? Sytuacja Experto i gimbusow z Krosna? Nie lubie wyrazac swojej opinii na temat takich sytuacji wiec wtedy tego nie zrobilem ale jezeli to ma spowodowac zmiany w regulaminie to chyba jednak trzeba. Kazdy zglaszajac sie do konkursu akceptuje regulamin o ile dobrze pamietam jest w nim zapis ze organizator podejmuje ostateczna decyzje w kontrowersyjnych sytuacjach. W tej sytuacji blad popelnil Experto (pozna godzina podania typu) i wydaje mi sie ze jego przeciwnik ktory tego nie dostrzegl. Czy nie dostrzegl czy nie chcial awansowac w ten sposob nie jest istotne. Najwazniejsze jest to ze w temacie kto awansowal do nastepnej rundy byl podany Experto. Jego przeciwnik w poprzedniej rundzie nie podaje zastrzezen a wiec Experto gra dalej.

Uwazam ze nie jest to sytuacja ktora powinna spowodowac zmienianie regulaminu. Jezeli jednak cos zmieniac to pomysł "by osoba, która pierwsza wyśle swój 5-ty typ, otrzymywała +100 do końcowego bilansu tygodniowego" jest bardzo zły. Uwazam ze ten konkurs jest fajny dlatego ze oprocz podania poprawnych typow liczy sie rowniez bezposrednia rywalizacja z przeciwnikiem (aspekt psychologiczny cos co wystepuje rowniez w pokerze). Czy wyczekujesz do ostatnich minut czy dajesz wczesniej typy wywierajac presje na swojego rywala to juz kwestia indywidualna.

Jedynym rozsadnym pomyslem ktory ulepszy regulamin a go nie zmieni jest przymus podania w temacie "kto awansował do nastepnej rundy" do np. środy. Spowoduje to ze pod koniec tygodnia kazdy bedzie wiedzial z kim gra w danej rundzie.

Do góry
#5749255 - 05/02/2013 02:07 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Stich]
PJ_8 Offline
2 x Playoff Winner

Originally Posted By: Stich
Dla mnie ta propozycja +100 kto pierwszy odda 5 typ jest zupełnie bez sensu. Dlaczego mam byc stratny od razu na starcie jak ktos da 5 typów poniedziałek ? Ok, niby mam ułatwienie bo znam wynik rywala... ale konkurs polega na typowaniu a jakies bonusy tylko przeszkadzaja w tym. Takie moje zdanie

Rozumiem, ze chodzi o wyeliminowanie zajścia z tej edycji... to proponowałbym przymusowe podanie 2 typow do piatku np.Wtedy bedzie juz jasne, kto z kim ma grac

Co do podawania wyniu do srody to ok

Co w przypadku gdy obstawiam przede wszystkim piłke nożna a jak wiemy Sobota-Niedziela jest najwiekszy wybor? Bede "zmuszony" aby wybrac mecze ktorych tak naprawde nie chce obstawiac?

Do góry
#5749264 - 05/02/2013 02:12 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
"kto awansował do nastepnej rundy" trzeba podac do srody a reklamacje przeciwnika gdyby jakies zastrzezenia mial - moze zglosic do piatku.

To w sumie bym zmienil jedynie, do bilansu bym wiecej nie dodawal a po prostu podniosl kurs minimalny do 1.5, wtedy juz po 1.5 pewniak nie jest tak pewny aby czekac do 20stej w niedziele.

Do góry
#5749265 - 05/02/2013 02:12 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
mkr Offline
PLAYOFF WINNER 2011

Meldunek: 17/08/2006
Originally Posted By: Conrad
Originally Posted By: mkr
Przyznawanie bonusa spowoduje ze najlepszą strategią będzie podanie w poniedziałek typów na niedzielną noc i wtedy to już zupełnie konkurs straci swój urok.

Tak byś zagrał już w poniedziałek by tylko sobie zapewnić dodatkowe +50 do końcowego bilansu?

Tak, gdy moim rywalem zostanie gracz o którym wiem że i tak bedzie czekał do niedzieli. W tej edycji w podobny sposób odpadłem, ja się odkryłem w tygodniu a rywal podał typy, które matematycznie dawały mu wygraną, nie musiał nawet analizować spotkań (5 spotkan po kursie 5 na lepszy wynik w kwarcie, miał 50% prawdopodobieństwa ze 1 wynik mu wejdzie i tak też się stało). Najbardziej mnie razi w tym i nie tylko w tym konkursie brak aktywności w okresie pon-pt, jak wiemy 1-szy typ niejako ustawia dalszą rywalizację i prowokuje do dalszego aktywnego typowania. Może zamiast bonusa konieczność oddania 1-2 typów w okresie pn/pt.

Do góry
#5749313 - 05/02/2013 02:32 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: connor]
Isildur Offline
Huachipato

Meldunek: 02/11/2003
Originally Posted By: Experto
"kto awansował do nastepnej rundy" trzeba podac do srody a reklamacje przeciwnika gdyby jakies zastrzezenia mial - moze zglosic do piatku.

To w sumie bym zmienil jedynie, do bilansu bym wiecej nie dodawal a po prostu podniosl kurs minimalny do 1.5, wtedy juz po 1.5 pewniak nie jest tak pewny aby czekac do 20stej w niedziele.

popieram Experto w 100 %

Do góry
#5749327 - 05/02/2013 02:38 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Mihooo]
PJ_8 Offline
2 x Playoff Winner

Originally Posted By: Mihooo
Popieram pomysł do podniesienia minimalnego kursu, który powinnien wynosić 1,40, a może nawet 1,50. Ciężej będzie trafić ostatni typ...w razie czekania do ostatniej chwili. Moim skromnym zdaniem dodawanie wtedy bonusów było by zbędne. Po za tym jestem za wprowadzeniem zasady: żeby maksymalnie podawać tylko 2 typy dziennie - niebędzie wtedy czekania z podawaniem typów do ostatniej chwili.

1. Nie widze potrzeby podniesienia minimalnego kursu jezeli ktos mysli ze zagranie kursu za 1,20 jest łatwe to prosze bardzo obstawiaj 5 typow za 1,2 nie trafiasz jednego konczysz na minusie, trafiasz 5 masz podwojony bankrol mało? Zdarzaja sie sytuacje ze obaj gracze koncza na minusie czy to jest lepsze czy jezeli osiagne wynik +100? Jezeli osiagam zysk grajac typy po 1.20 dlaczego mam gamblowac?

ps. Moze podniesiemy kurs na 8.0? Niech wygra nawjiekszy farciarz

2. Dlaczego chesz "zmuszac" do zagrania typow na meczze w 2 lidze francuskiej,2 lidze holenderskiej czy innych mniej znanych lig tylko dlatego ze sa rozgrywane w piatek? Bo jezeli nawet zrezygnuje z podania 3 sobotnich typow ktore uwazam za lepsze i podam 2 w Sobote i 2 w Niedziele to bede musial gdzies znalezc 5 typ w tygodniu. Czy musze podwac typy z lig lub dyscyplin na ktorych sie nie znam? Kazde tego typu zmiany ograniczajace wybór sa zle bo zmuszaja do typowania nie przemyslanych zdarzeń. Rozumiem ze jest to konkurs i w razie nie trafienia nic na tym nie tracisz ale ja staram sie podawac w pelni przemyslane propozycje tak jak gram je naprawde u bukmachera.

Tyle ode mnie i tak za duzo sie rozpisalem (3 posty jednego dnia ;o )

Do góry
#5749336 - 05/02/2013 02:42 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: connor]
PJ_8 Offline
2 x Playoff Winner

Originally Posted By: Experto

Jezeli bylby wymog podania awansu do srody to juz w ten dzieb bylyby reklamacje wiec uwazam ze nie ma potrzeby zgłaszania zastrzezen do piatku. Dla mnie środa ostateczny termin. OD czwartku wszystko powinno byc jasne jezeli by nie bylo to organizator podejmuje decyzje w kolejnym dniu i tyle

Do góry
#5749743 - 05/02/2013 15:56 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: PJ_8]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Originally Posted By: PJ_8
Originally Posted By: Stich
Dla mnie ta propozycja +100 kto pierwszy odda 5 typ jest zupełnie bez sensu. Dlaczego mam byc stratny od razu na starcie jak ktos da 5 typów poniedziałek ? Ok, niby mam ułatwienie bo znam wynik rywala... ale konkurs polega na typowaniu a jakies bonusy tylko przeszkadzaja w tym. Takie moje zdanie

Rozumiem, ze chodzi o wyeliminowanie zajścia z tej edycji... to proponowałbym przymusowe podanie 2 typow do piatku np.Wtedy bedzie juz jasne, kto z kim ma grac

Co do podawania wyniu do srody to ok

Co w przypadku gdy obstawiam przede wszystkim piłke nożna a jak wiemy Sobota-Niedziela jest najwiekszy wybor? Bede "zmuszony" aby wybrac mecze ktorych tak naprawde nie chce obstawiac?

Aby nie tracić czasu od razu zaznaczę to czego _nie_ zrobimy. Nie będzie przymusowego oddawania typów w ten czy tamten dzień, ani żadnych przedziałów czasowych kiedy to trzeba część typów oddać. Każdy będzie mógł podać wszystkie 5 typów nawet o 19:59 w niedzielę.

Wolę to zrobić poprzez zachętę a nie wymór, stąd idea by wprowadzić jakiś mały bonus dla osoby, która jako pierwsza poda wszystkie swoje typy.

Co do minimalnego kursu to też chciałbym zachęcić do odważniejszego i wczesnego stawiania. Nawet jeśli ktoś wtopi to przeciwnik nie będzie mógł teraz wysyłać wszystkie swoje typy po 1.20 tylko też będzie musiał coś lepszego wyszukać. smile

Do góry
#5750518 - 06/02/2013 00:48 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: PJ_8]
Conrad Offline

Originally Posted By: PJ_8
Po pierwsze nie bardzo rozumiem po co zmieniac cos co sprawdza sie od "kilku" lat. Czy jest to wymuszone sytuacja z ubleglej edycji? Jesli tak to jaka? Sytuacja Experto i gimbusow z Krosna? Nie lubie wyrazac swojej opinii na temat takich sytuacji wiec wtedy tego nie zrobilem ale jezeli to ma spowodowac zmiany w regulaminie to chyba jednak trzeba. Kazdy zglaszajac sie do konkursu akceptuje regulamin o ile dobrze pamietam jest w nim zapis ze organizator podejmuje ostateczna decyzje w kontrowersyjnych sytuacjach. W tej sytuacji blad popelnil Experto (pozna godzina podania typu) i wydaje mi sie ze jego przeciwnik ktory tego nie dostrzegl. Czy nie dostrzegl czy nie chcial awansowac w ten sposob nie jest istotne. Najwazniejsze jest to ze w temacie kto awansowal do nastepnej rundy byl podany Experto. Jego przeciwnik w poprzedniej rundzie nie podaje zastrzezen a wiec Experto gra dalej.

Dokładnie tak samo oceniłem sytuację. toast O decyzji kto awansuje decydują zawodnicy w danej parze. A nie ktoś obcy, który myśli że będzie dyktował jak on to widzi...

Obecna dyskusja nie ma nic wspólnego z tą jedną sytuacją, tym bardziej że cały szum narobiły tylko 3 osoby, które jak wiadomo znają się w realu. Wspierali się nawzajem i narobili rabanu by wymusić jakąś decyzję, ale im się nie udało.

Tutaj dyskusja zaś jest o różnych zmianach, od minimalnego kursu po bonus za ukończenie typowania przed rywalem. No i wygląda na to, że do środy trzeba będzie podać info o awansie aby "zameldować" się w kolejnej rundzie w razie awansu. smile

Do góry
#5750768 - 06/02/2013 02:26 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
Skiper Offline
shaken not stirred

Meldunek: 07/07/2005
Popieram propozycję podania info o awansie do środy. Natomiast jaka będzie kara za jej brak? -200? A może odpadnięcie z konkursu?

Natomiast nie widzę potrzeby innych zmian, zwłaszcza tych które już tu padły (premia za 5 typ - za co? Nie każdy ma czas obstawiać w tygodniu). Jak sam Conrad pisał w 1 poście nie chodzi o zmiany rewolucyjne. Minimalny kurs też wcale nie jest taki niski, i tak był już przecież podwyższany (wprowadzony de facto) po słynnym finale z udziałem Cypryjczyka gdy wygrał 7 typami po 1.01. Od tamtej pory w decydujących rundach już chyba nie było takich sytuacji.
Konkurs pozwala na sporą dowolność, czy to w typach czy taktyce, i jest to moim zdaniem jego duża zaleta, zatem nie widzę powodu by zmuszać ludzi do grania po 1.45 czy wyżej.

Do góry
#5750797 - 06/02/2013 02:35 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Skiper]
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Originally Posted By: Skiper
Popieram propozycję podania info o awansie do środy. Natomiast jaka będzie kara za jej brak? -200? A może odpadnięcie z konkursu?

Natomiast nie widzę potrzeby innych zmian, zwłaszcza tych które już tu padły (premia za 5 typ - za co? Nie każdy ma czas obstawiać w tygodniu). Jak sam Conrad pisał w 1 poście nie chodzi o zmiany rewolucyjne. Minimalny kurs też wcale nie jest taki niski, i tak był już przecież podwyższany (wprowadzony de facto) po słynnym finale z udziałem Cypryjczyka gdy wygrał 7 typami po 1.01. Od tamtej pory w decydujących rundach już chyba nie było takich sytuacji.
Konkurs pozwala na sporą dowolność, czy to w typach czy taktyce, i jest to moim zdaniem jego duża zaleta, zatem nie widzę powodu by zmuszać ludzi do grania po 1.45 czy wyżej.

+1
Obowiązkowe podanie awansu do środy i nic więcej nie zmieniać.

Do góry
#5750902 - 06/02/2013 03:43 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
padik Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 15/01/2002
Moim zdaniem podniesienie minimalnego kursu jest ok, ale nie przesadzał bym - 1,40 powinno być ok.

Od siebie mam zgoła odmienną propozycję, a więc maksymalny kurs np. 6,00. Tzn można podawać wyższe, ale w razie trafienia i tak do bilansu liczy się +500. Wyeliminowałoby to moim zdaniem patologie typu "podaję jako ostatnie deski ratunku jakieś dokładne wyniki, trafiam kurs 16,00 i przechodzę dalej mimo że typowałem beznadziejnie". To ma być konkurs wiedzy typerskiej a nie strzelnica czy totolotek. Rozumiem, że wpłynęłoby to również na nagrodę za najlepszy bilans. Ale tutaj moje zdanie jest podobne - bardziej cenię tego, który trafi 3 razy kurs w okolicach 4,0 - 5,0 niż tego, który na farcie przywali correct scorea, którego pewnie nawet nie gra "za swoje". Podsumowując - Postuluję wprowadzenie maksymalnego zysku za trafiony typ na poziomie +500.

Do góry
#5751150 - 06/02/2013 17:25 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
Conrad Offline

Podawanie info o awansie do środy lub min. kara -200 na pewno wprowadzimy. Z kursem min. to też sądzę, że jeśli zmieniać to nie wyżej niż 1.40.

Co do bonusu +50 za pierwsze podanie wszystkich swoich typów to może spróbujemy to w I & II rundzie kolejnej edycji i wtedy jeśli się przyjmie to w kolejnej wprowadzimy to na stałe? A jeśli nie to rezygnujemy z pomysłu i tyle...

Do góry
#5752099 - 07/02/2013 02:26 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
Skiper Offline
shaken not stirred

Meldunek: 07/07/2005
Pytanie Conrad po co kurs minimalny? Jak Anwil przegrał przez rzut Krzykały przez całe boisko to czy domagano się wyeliminowania rzutów zza połowy? To jest całe piękno sportu (i bukmacherki wink ). Zawsze była w tym konkursie praktycznie pełna dowolność w modzie i stylu, a nie jakieś ograniczenia jak na polskich autostradach - jak nie remont to 130 km/h.

Do góry
#5752805 - 07/02/2013 07:46 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Ghost]
PJ_8 Offline
2 x Playoff Winner

Originally Posted By: Ghost

+1
Obowiązkowe podanie awansu do środy i nic więcej nie zmieniać.

+2

Do góry
#5752806 - 07/02/2013 07:51 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Skiper]
Conrad Offline

Pytanie Conrad po co kurs minimalny?

A po co w ogóle regulamin? Niech sobie każdy ustali z przeciwnikiem w danej rundzie na jakich zasadach będą typować.

A tak na poważnie to kurs minimalny jest właśnie po to by jakiś minimalny wysiłek trzeba było zrobić nawet jeśli przeciwnik spudłuje swoje typy.

Do góry
#5757155 - 10/02/2013 13:08 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
royalflush Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/12/2008
Kurs 1.2 czy brak możliwości typowania tego samego spotkania też ma swoje plusy.Jest wystarczająco czasu na to by pierwszemu podać dobrze zapowiadające zdarzenia już wcześniej, podebranie rywalowi tzw perełek na których i tak się przecież można przejechać jest też jakimś ryzykiem, bo albo nam wejdą te kombinacje, albo rywal ma większe pole popisu więc każdy ma wybór jaką obrać taktykę.W jakimś stopniu to wszystko się uzupełnia, a jest w czym przecież wybierać.

----

Mnie się np nie podoba odkładanie typów na ostatnią chwilę w niedziele wieczorem, bo to całkowicie zabija ducha rywalizacji.Według mnie jeśli gracz coś takiego stosuje, powinien dostać przy potencjalnym awansie karniaka w postaci możliwości typowania w kolejnej rundzie nie do niedzieli, a do soboty.

Do góry
#5757163 - 10/02/2013 14:24 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
Valverde Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/11/2005
Zamiast minimalnego kursu lepiej wprowadzić zapis, iż na jeden dzień można typowac max dwa spotkania. Tym samym nikt nie będzie wyczekiwał typów drugiego, jego pomyłek by następnie zagrać pięc typów po 1.01, zaś rywalizacja będzie trwała przynajamniej przez kilka dni, a nie sprowadzała się do niedzielnej sieczki.

Do góry
#5763277 - 15/02/2013 17:06 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Conrad]
FanJagi Offline
veteran

Meldunek: 29/07/2002
Jeśli ma to jakieś znaczenie to jestem za koniecznością podawania zwycięzcy w danej parze do środy i przeciw wszelkim innym zmianom.

Do góry
#5763423 - 15/02/2013 20:37 Re: Propozycje zmian w regulaminie Playoff [Re: Skiper]
Gustawo Lima Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/09/2012
Pytanie Conrad po co kurs minimalny? Jak Anwil przegrał przez rzut Krzykały przez całe boisko to czy domagano się wyeliminowania rzutów zza połowy? To jest całe piękno sportu (i bukmacherki wink ). Zawsze była w tym konkursie praktycznie pełna dowolność w modzie i stylu, a nie jakieś ograniczenia jak na polskich autostradach - jak nie remont to 130 km/h.

akurat ten przykład to się kwalifikuje do ustalenia maksymalnej górnej granicy kursu, bo ten rzut to jak trafic kurs 1000 w konkursie grin tongue

Do góry
Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >