witam Set Fisher
Zawsze sądziłem, że wyścigi to najprostsza z możliwych gier, ale patrząc na Twoje pytania muszę stwierdzić, że to tylko rutyna pozwalała mi tak myśleć.
Zacznijmy od rzeczy podstawowych.
W Polsce istnieje praktycznie tylko jeden tor z prawdziwego zdarzenia, w Warszawie na Służewcu. Ogólnie rzecz biorąc ściga się na nim c-a 1500 koni angielskich i arabskich podzielonych na grupy. Koń który wygra grupę np. IV przechodzi do III itd. i ściga się z mniej więcej równymi sobie. Podobna zasada jak w ligach tylko dużo szybszą rotacją.
Są również handicapy (takie swoiste puchary ligi), do których mogą być zapisane konie różnych grup, a te słabsze poprzez ulgę wagi (czyli mniej kilogramów niesionych u siodła) mają wyrównywane szanse w wyścigu.
Dopiero zacząłem a patrząc na pytania, boję się że forum nie pomieściłoby choćby części tego co tu można napisać. Więc po krótce.
1. Dżokeje są oczywiście lepsi i gorsi, ale ich forma raczej jest mniej istotna ( ważniejsza jest forma koni), chyba, że są nie do końca dysponowani

( wiadomo, praca w ciężkich czasem warunkach pogodowych), lub chcą z sobie tylko znanych powodów

obniżyć szanse konia w gonitwie. Jeśli chodzi o informacja o koniach to jest tak wiele istotnych zależności ( pochodzenie, osiągane wyniki-każdy wyścig jest dokładnie mierzony,stan toru,waga,dżokej,wymiary konia
itd, itd...,że to już nie książka a biblioteka. Bardzo ważna forma konia może być zdefiniowana tak po jego wynikach, jak i po wynikach innych koni od tego samego trenera. Na ogół podnosi się lub spada forma całej stajni.
Jeśli chodzi o bardzo fachową literaturę to szczególnie w anglii istnieje całe wyścigowe wydawnictwo, które ze szczegółami bada wszystkie możliwe zależności pozwalające graczom określić możliwości poszczególnych koni w określonym czasie. Ale tego na razie bym nie polecał. Zacząłbym od książki Kuźmicza i Walczaka, która w Warszawie jest dostępna w wielu kioskach sprzedających programy wyścigowe a w internecie mają swój link od
www.wyscigi.pl i dalej wyścigi w Polsce. Są tam również inne ciekawe internetowe strony.
O bookmacherach, różnicach pomiędzy grą w Polsce i w innych krajach, o sposobach gry, wypłatach itp następnym razem.