Opcje tematu
#5347518 - 11/05/2012 19:37 System Android
Goodman Offline
veteran

Meldunek: 08/11/2001
Witam

Ponieważ dopiero raczkuje w tematyce nowych komórek zawsze miałem cegłówkę smile

Teraz pytanie ściągam plik apk czyli jakąś grę i po wrzuceniu instalki na samsunga galaxy s plus on chce się łączyć i pobierać np. 600 mb i tu tego za bardzo nie rozumiem to jest coś jakby instalka internetowa a jeżeli tak to skąd on dociąga tą resztę "ze strony producenta gry gameloft" ??? a jeżeli tak to czy ja za to płacę w jakiś sposób przecież na pewno takie nowsze gry są płatne np. Backstab coś takiego znalazłem na necie chyba to miało ze 20 mb.

Jakby ktoś mógł mi wytłumaczyc "łopatologicznie" o co w tym wszystkim biega i czy jeżeli dociągne przez połączenie komórkowe czy wi-fi resztę tej gry to zapłacę czy pobiorę po prostu nielegalnie??

Pozdrawiam
Goodman

Do góry
Bonus: Unibet
#5347961 - 12/05/2012 01:27 Re: System Android [Re: Goodman]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Jeśli uda Ci się połączyć i nie będziesz musiał płacić na stronie producenta gry to zapłacisz tylko za ściągnięte dane operatorowi (lub nie jeśli zadziałasz przez wifi).
600MB? To całkiem spora aplikacja czy też gra. Prawdopodobnie zamuli Ci pamięć w telefonie.

Nie rozkminiłem jeszcze nielegalnego pobierania/instalowania więc w tej kwestii Ci nie odpowiem...

Do góry
#5348098 - 12/05/2012 02:49 Re: System Android [Re: Goodman]
zludna Offline
old hand

Meldunek: 18/05/2007
Polecam raczej ściąganie z Android Marketu (z postu wnioskuję, że ściągnąłeś inną drogą). Przede wszystkim załóż konto na Gmailu, zaloguj się na swoim telefonie i przez Google Play (albo Android Market, bo teraz nazwa oficjalna to ta pierwsza) ściągaj.

Prawdopodobnie aplikacje będziesz mógł ściągać poprzez witrynę marketu na kompie, tam wystarczy kliknięcie, ale polecam ściąganie wszystkiego poprzez wifi. Jeśli nie masz pakietu internetu, to kategorycznie powyłączaj samoistne aktualizacje itp., bo dostaniesz ładny rachunek.

Jeśli chodzi o wielkość gry, to 600mb to za dużo, bo czasami aplikacje instalują się w pamięci telefonu, a nie na karcie, to wtedy słabo. Ale dziwne, spore. W sumie ja ściągam proste gry, więc się nie orientuję, ale powyżej 40mb nie spotkałam się :-)

Do góry
#5348212 - 12/05/2012 03:53 Re: System Android [Re: Goodman]
Yakeri Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 12/07/2009
goodman

nigdzie tego nie wyczytalem, ale na chlopski rozum ja to rozumiem tak, ze placi sie za instalke gry ktora wazy pare mb, a potem pobiera sie reszte za darmo, zatem jesli sie sciagnie na kompa (albo na telefon przez black market) i zainstaluje w telefonie to za nic nie placisz, masz poprostu pirata. gdyby tak nie bylo to ludzie by nie wrzucali ów instalek na neta

ja na swoim telefonie zainstalowalem tak kilka gier, mam podglad konta telefonicznego na necie, zadne oplaty mi nie zostaly naliczone.

aha i co do zamulania, wgralem sobie GTA 3 na telefon, 600mb+ i nic nie muli

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08