Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#4955456 - 04/10/2011 15:55 Własna działalność gospodarcza :)
simons1986 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 26/06/2011
Klamka zapadła, otwieram własną działalność gospodarczą. Znalazłem niższe na lokalnym rynku, niestety dotacji nie otrzymam na tego typu biznes ale udało mi zebrać kwotę na start. Szukam osoby która prowadzi działalność w systemie ryczałtowym, mam kilka pytań, czy znajdzie się tu takowa osoba smile ?

Do góry
Bonus: Unibet
#4956166 - 04/10/2011 21:13 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
LEWY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/01/2005

Do góry
#4958417 - 06/10/2011 04:49 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
Amir_Khan Offline
no risk no fun

Meldunek: 05/01/2010
Dlaczego nie otrzymsz dotacji ? od stycznia ma byc kasa w UP.

Do góry
#4958605 - 06/10/2011 14:26 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: Amir_Khan]
KacMa Offline
enthusiast

Meldunek: 11/09/2001
Originally Posted By: Amir_Khan
Dlaczego nie otrzymsz dotacji ? od stycznia ma byc kasa w UP.

Tak jak pisze - tego typu biznes nie łapie się na dotację (unijne). Pewnie chodzi o sexbiznes wink ale to się pewnie załapie na dotacje prywatne laugh

Do góry
#4974632 - 14/10/2011 16:31 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/04/2006
Wiecie może czy istnieją jakieś organizacje/instytucje itp placówki lub firmy które pomagają we wdrożeniu innowacyjnego pomysłu?

Problem w tym, że mam dobry pomysł na stronę internetową jednak wymagałaby ona sporo pracy i znajomości nie tylko naszego prawa krajowego. Ponadto sama w sobie strona byłaby dość mocno rozbudowana i musiałaby mieć sporo miejsca do archiwizacji danych jak i przyjmować możliwie jak największą ilość metod płatności z różnych krajów (głównie Azja, Europa i AM).

Wydaje mi się, że pomysł jest dobry tylko jest on baardzo skomplikowany do wdrożenia dla takiej szarej myszki jak ja.

Ponadto takie pytanko czy mam prawo jakoś opatentować pomysł na stronę? Bo jestem przekonany, ze tego typu strona powstanie jak nie za 2-3 lata to za 10 na pewno.

Do góry
#4974646 - 14/10/2011 16:38 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/12/2008
to w ramach projektu innowacyjna gospodarka
program 8.1 nie wiem czy jeszcze jest
jakos rok czy 2 jak przyznawali kase to po pół miliona raczej lekka reka i na niektore tak durne pomysly ze szok (np portal dla posiadaczy kotow)
jednak tam chyba trzeba bylo najpierw samemu zakupic i zaplacic za wsio a oni potem zwracali

nie mozesz opatentowac pomyslu na strone

Do góry
#4974738 - 14/10/2011 17:24 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
kazow Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/11/2004
wlasciwie zawsze mnie to zastanawialo, nie ma zadnej ochrony prawnej na biznes/pomysl/strone internetowa?

Do góry
#4974796 - 14/10/2011 18:01 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: Self-Confident]
KacMa Offline
enthusiast

Meldunek: 11/09/2001
Originally Posted By: Self-Confident
to w ramach projektu innowacyjna gospodarka
program 8.1 nie wiem czy jeszcze jest
jakos rok czy 2 jak przyznawali kase to po pół miliona raczej lekka reka i na niektore tak durne pomysly ze szok (np portal dla posiadaczy kotow)
jednak tam chyba trzeba bylo najpierw samemu zakupic i zaplacic za wsio a oni potem zwracali

nie mozesz opatentowac pomyslu na strone

8.1 w ramach programu innowacyjna gospodarka jest na stworzenie 'e-usługi'. Kolejny nabór to dopiero w 2012 w maju/czerwcu. W grudniu będą wyniki z tego roku (składałem wniosek).
W poprzednich latach faktycznie ludzie podostawali dotację na takie bzdury, że trudno w to uwierzyć. Jedyne wytłumaczenie to takie, że tylko takie wnioski spełniły kryteria formalne itp. No ale i wypełnienie wniosku było łatwiejsze. Teraz to ostra tyrka (jakieś 40 dni roboty).

W 8.1 koszt projektu nie może wynieść więcej niż 700k, z czego dostaje się dotację od 50% do 80% (zależy od wieku wnioskodawcy, regionu i branży). Nie jest to mało, ale są też rzeczy, których nie sfinansujesz (np.: zakupu auta). Resztę deklaruje się, że się posiada. I jak nie jest się mistrzem w kreatywnej księgowości to lepiej taką kwotę naprawdę posiadać.

Z tym zwracaniem to jest prawie tak jak pisze Self. Faktycznie jest tak, że najpierw się kupuje, a następnie etapami rozlicza. Tylko, że na początku można złożyć wniosek o zaliczkę max 30% przyznanej dotacji. Czyli niby kasę masz wcześniej. Ale UWAGA - kolejną transzę dostaniesz jak skonsumujesz poprzednią no i czas zwrotu liczony jest na około 3 miesiące. Oznacza to, że musisz mieć kasę na te 3 miesiące funkcjonowania. Nie wiem czy jasno to piszę? Jak się wypełnia wniosek to trzeba zrobić taki bilans przepływów finansowych. I chodzi o to, że jest luka np.: 3 miesiące pomiędzy wydaniem kasy z transzy a otrzymaniem zwrotu. No ale w tej luce się ponosi koszty (utrzymanie serwerów, płace ...). I na te koszty trzeba mieć pokrycie.

Bardzo ważna rzecz - projekt musi zarobić (na papierze) tyle kasy ile wyniosła dotacja + koszt w okresie 3 lat po zakończeniu projektu. Nie chodzi o zwrot dotacji, ale o to, że całość musi być na plus.

Wierzcie mi, wypełnienie takich kwitów nie jest proste i nie dość że wymaga pomysłu, wiedzy o technologii to jeszcze znajomości ekonomii, marketingu, księgowości i kadr.

Oczywiście można iść do firmy, która zajmuje się prowadzeniem takich wniosków. Kosztuje to jakieś 5k za złożenie wniosku, 5k jak już dostanie się wniosek i 3% od otrzymanej każdej transzy. Tak mniej więcej. W uproszczeniu kosztuje to 5% otrzymanej kwoty.

PS. o kotach to nie pamiętam żebym czytał, ale jakieś 90k dostał gość na serwis miłośników gwiezdnych wojen. Nie wiem jak on uzasadnił wyjście na plus laugh

Do góry
#4975000 - 14/10/2011 20:40 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

No to rzeczywiście bogate pomysły tongue

Mój na początku nie będzie wymagał aż tak wielkich nakładów finansowych. Wymaga jednak fachowej konsultacji w zakresie prawa jak i sama technika stworzenia takiej witryny. Jestem zielony w w tej kwestii stąd prawnicy jak i informatycy na pewno by mnie kosztowali. Myślę nawet, że informatycy musieliby by być zatrudnieni na stałe bo jednorazowe napisanie takiej strony nie wchodzi w grę. Pomysł jest jednak na tyle innowacyjny, że może na świecie istnieją 2-3 serwisy, które mogą aspirować do "w miarę podobne" do mojego pomysłu.

Póki co obrót finansowy w skali roku na świecie zamyka się w granicach 20 mln USD. Za 5 lat może przekroczyć 500 mln, a za 10 1 mld USD. Tempo wzrostu uzależnione będzie od ogólnoświatowego kryzysu.. wiadomo.

Szczerze to myślałem, że istnieją firmy gdzie idę, przedstawiam pomysł i za jakiś procent pomagają mi go wdrożyć. Oczywiście kasę wykładam ja.

No nic. W weekend muszę przemyśleć jak się do tego zabrać smile . Pzdr.

Do góry
#4975024 - 14/10/2011 21:05 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Może zainteresuja Cie jeszcze anioły biznesu.
Ciekaw jestem co Ci sie tam zrodzilo, bo czesto planowanie w zderzeniu z rzeczywistoscia okazuje sie dramatyczne.
Jak chcesz to zdradz na PM.

Do góry
#4975069 - 14/10/2011 21:51 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
bamik14 Offline
addict

Meldunek: 30/07/2011
Widząc jak jest chlopak "podjarany" masz mala szanse, ze sie dowiesz laugh
znajac zycie, zobaczy ile trzeba od siebie wlozyc i roboty przy tym i zrezygnuje

Do góry
#4975077 - 14/10/2011 21:54 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

no jak nie ma pojecia o informatyce, budowie stron i seo to go wycisną jak cytrynkę i 2 melony to za mało będzie smile
ale naprawde jak nie mi, to powiedz o tym komus kto moglby sie na tym znac, bo dla Ciebie moze wydawac sie super.

Do góry
#4975192 - 14/10/2011 23:00 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

Self ... za moment myślę zwijać się do domu bo mnie już męczy ta praca na dziś smile . Jak wrócę to Ci napiszę wieczorem mniej więcej na czym by miało to polegać jednak oczywiście nie zdradzę wszystkiego.

Na chwilę obecną co mogę powiedzieć to co napisałem jednemu z was na priv. Że pomysł jest tak innowacyjny jakby na przełomie lat 80 i 90 właściciel facebooka wystąpił o taką dotację do swojego portalu gdzie co 1000 mieszkaniec naszej planety ma internet z czego znów co 100 chciały tam wklejać swoje fotki smile . Branża bardzo rozwojowa.

Do góry
#4975812 - 15/10/2011 02:41 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
bamik14 Offline
addict

szkoda ze priva nie mam laugh
skoro Selfowi napisales, skrobnij okrojona wersjie tutaj smile
umiesz zaciekawic czleka, chociaz cos mi sie wydaje ze to twoja iluzja z ta wielkoscia twej mysli laugh

Do góry
#4976637 - 15/10/2011 18:34 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
kazow Offline
Carpal Tunnel

banik nie podcinaj chlopakowi skrzydel, fb tez kiedys mial byc niewypalem

btw... jezeli jest to tutaj jakis macher/pasjonat flash/grafika/php/sql/aplikacje pod winde

to zapraszam na priv, bede mial niedlugo male zlecenie do zrobienia

Do góry
#4976846 - 15/10/2011 19:39 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
bamik14 Offline
addict

W sumie masz racje, ale jak sobie za zwykla strone www stworzenie bez panelu logowania/rejestracji krzycza 2000zl stawka minimalna to puke

Do góry
#4976908 - 15/10/2011 20:06 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
VooDoo Offline
addict

Meldunek: 07/07/2004
@kazow, mam zablokowane PW, ale jak szukasz programisty to odezwij się via gg: 5123928 - robimy zarówno aplikacje webowe jak i desktopwe wink

Do góry
#4976909 - 15/10/2011 20:06 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
kazow Offline
Carpal Tunnel

zartujesz? takie stronki proste to po 300 zl chodza:)

Do góry
#4980885 - 17/10/2011 22:18 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

Byłem dziś w kancelarii prawniczej w Poznaniu i doznałem lekkiego szoku. I nie chodzi tu o ceny tongue .

Przedstawiłem gościowi sprawę jasno ze szczegółami i tak jak Ty Self jak i KacMa, którym pobierznie przedstawiłem na pw idee i byliście pozytywnie zaskoczeni tak ów prawnik był totalnie wniebowzięty moim pomysłem. Skwitował to mniej więcej tak: "przyznam Panu, że wiele osób przychodzi do naszej kancelarii o porady prawne w związku z portalami, które otwierają ale to co mi teraz Pan przedstawił to może okazać się prawdziwą bombą" (to tak pi razy drzwi zabrzmiało ) smile . Mało tego gościu dał mi namiary na jakąś grupę inwestorską do której sam należy jak przyznał i oni gdybym im ten projekt przedstawił mogli by w takie coś wejść w zamian za oczywiście jakiś %%% .

Teraz ma 3 tygodnie na przygotowanie mi wszelakiego rodzaju odpowiedzi prawnych bo nie ma się co oszukiwać portal ma działać nie na rynku polskim tylko na rynku ogólnoświatowym. W związku z tym zawiłości prawnych jest co nie miara. Ma się skonsultować z innymi kolegami w branży w zakresie prawa międzynarodowego/lokalnego itd. Z góry mi powiedział, że zapewne okaże się, że w kilkunastu Państwach ten portal nie ma prawa bytu. Ogólnie dużo by gadać.

W każdym razie dał mi do zrozumienia, że jeśli przedstawi mi tę analizę za 3 tygodnie i zrobię nazwijmy to biznes plan to zaproszą mnie na prezentację i wtedy ew. pomogą mi to wdrożyć. Ewentualnie bo jak mi powiedział zawsze mogę szukać innej grupy inwestorskiej. Sam przyznał jednak, że wg niego genialny pomysł, a sam czasem pogrywa w różnego rodzaju gry i kto wie czy by nie skorzystał z usług takiego portalu gdyby miał więcej wolnego czasu smile . Co prawda e-sport jest mu zagadnieniem dość obcym ale najbardziej spodobala mu się idea, że głównym źródłem dochodu są zwykli gracze. Natomiast wszelakiego rodzaju firmy, które będą się tam chciały ogłaszać będą tylko dodatkiem. A jak wiadomo firmy, którym ew. najbardziej by zależało na reklamie do najbiedniejszych nie należą smile .

Teraz tylko kwestia tego biznes planu. Szczerze to nie wiem jak ja się za niego zabiorę laugh laugh . Tak sobie myślę, że dopóki nie mam odpowiedzi od niego w zakresie tego całego prawa to nie mam się w sumie za co zabierać. Ale z drugiej strony jak ja przygotuję taką prezentację. Niby za 3 tygodnie mamy się spotkać na nieco dłużej jak to nazwał i mi wyjaśni co i jak ale tak sobie myślę, że jak mi karze robić jakieś symulacje to ja kompletnie nie będę wiedział jak się za to zabrać lol. Muszę lekko ochłonąć i na spokojnie poszukać czegoś w sieci. Najlepiej jakby to był jakiś przykładowy projekt pisany w ramach jakiegoś programu wspierającego z UE... .

Do góry
#4980924 - 17/10/2011 22:33 Re: Własna działalność gospodarcza :) [Re: simons1986]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Dobrze to słyszeć smile
Ja jestem skłonny pomóc w zakresie SEO/SEM jak i optymalizacji i usability portalu i forum.

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08