Strona 2 z 2 < 1 2
Opcje tematu
#4952811 - 02/10/2011 21:36 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: simons1986]
chim123 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/05/2005
Jak już cytujemy grin

"Praca na etacie to płatne niewolnictwo" smile

Do góry
Bonus: Unibet
#4953399 - 03/10/2011 02:00 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: KacMa]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Originally Posted By: KacMa
Originally Posted By: kazow

boom na glazurnikow sie kiedys skonczy, zostaniesz murarzem?

Bardzo dobry tekst smile - to tak jakby powiedzieć, że powietrze się kiedyś skończy laugh

Parę lat temu budowałem dom. To było na górce budowlanej. Co drugi budowlaniec zarabiał kasę większą niż ja, a ja nie zarabiałem mało. Autami też jeździli niezłymi (oczywiście lepszymi). Miałem też okazję zobaczyć co jedzą na śniadania i wierzcie mi, że nie był to chleb z wodą (okoliczne sklepiki były bardzo zadowolone, że budowlańcy u nich kupowali). Ale wtedy dygali od rana do nocy, bo kolejny klient czekał.
Teraz pracują po 8h, ale stawki aż tak bardzo nie spadły. Potrafili po prostu wykorzystać po mistrzowsku swoje 5 minut.

Ktoś po studiach nie ma pracy? - Cóż, nie każdy musi jeść chleb z szynką. Brutalne ale prawdziwe. Co z tego, że ktoś skończył studia? Jak nie jest stworzony do pracy to nawet jakby po znajomości gdzieś się dostał to go/ją wywalą. Studia nie są żadnym miernikiem zwłaszcza jak ktoś kończy socjologię, politologię, pedagogikę, ekologię, ochronę środowiska .... Osoba, która widzi swoją przyszłość w którymś z tych zawodów (na zasadzie nie mam gdzie pójść to pójdę tam) z definicji nie zasługuje na "chleb z szynką"!!! Co po takich studiach robić? Z czego żyć? Z czego utrzymać rodzinę?

A wracając do pytania - przekwalifikować się, ale nie na fizycznego ale na biznesmena. Szukać niszy, pomysłu na biznes, na starup i zaryzykować.
Bo pamiętajcie - lepiej spróbować i żałować, że się nie udało,
niż żałować do końca życia, że się nigdy nie spróbowało.

"Do roboty jebane nieroby ......."

Dokładnie. piwo

Chorobą u nas jest kończenie nic nie znaczących studiów i zarazem oczekiwanie, że praca się należy. Najlepiej od zaraz, świetnie płatna, jeszcze lepiej żeby ktoś na kolanach błagał absolwenta by zechciał złożyć swój podpis na bajecznym kontrakcie.

Prawda jest akurat taka, że te dyplomy same w sobie to "tytuły w bezrobociu". Powinni publikować dane na temat zatrudnialności po ukończeniu danej uczelni z podziałem na konkretne kierunki, może to by ukróciło trochę promowanie/reklamowanie tego szmelcu.

A tak jak wspomniałeś, dobry glazurnik, hydraulik, elektryk, gościu od parkietów/itd./itd./itd.X1000 zarabia dobre pieniądze i ma pracę tak ustawioną, że czasami musisz na 6 miesięcy naprzód się umawiać (albo z jeszcze większym wyprzedzeniem) jeśli nie jest to coś małego jak drobna awaria. Kończy jedną pracę i od razu jedzie do następnej. A jak chce to i za granicą może kokosy robić, dobry parkieciarz jak się do Norwegii dostanie i jest solidny to słowo się rozchodzi i szybko się u niego robi "lista oczekujących". A pieniądz dobry. Nawet bardzo.

Ze startupem też dobry pomysł, ciężko natomiast wymyślić coś co przejdzie próbę czasu i opłacalności. Szczególnie jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną (niesamowita konkurencja w necie) czy gastronomię.

Do góry
#4953420 - 03/10/2011 02:10 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: simons1986]
Conrad Offline

Jak dla mnie to "hitowym" kierunkiem jest... europeistyka. crazy

A jakie genialne uzasadnienie ludzie mieli jeszcze nie tak dawno... "skoro wchodzimy do Unii to będzie duże zapotrzebowanie na ludzi po tym kierunku". Do czego? smirk Ano rzeczywiście, kwalifikacje na zmywak idealne, a i wolne stanowiska na zmywaku też są...

Do góry
#4953445 - 03/10/2011 02:24 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: Conrad]
john Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/11/2006
Originally Posted By: Conrad
Jak dla mnie to "hitowym" kierunkiem jest... europeistyka. crazy

A jakie genialne uzasadnienie ludzie mieli jeszcze nie tak dawno... "skoro wchodzimy do Unii to będzie duże zapotrzebowanie na ludzi po tym kierunku". Do czego? smirk Ano rzeczywiście, kwalifikacje na zmywak idealne, a i wolne stanowiska na zmywaku też są...

no dokładnie Europeistyka zamiata smile też miałem koleżankę w mieszkaniu z tego kierunku, największym zmartwieniem w tygodniu było to że nie ma jeszcze nowe odcinka Desperate Housewives laugh i nie widomo było co robić cały dzień... smile

Do góry
#4953755 - 03/10/2011 15:06 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: john]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Dla mnie mistrzowskie były uzasadnienia moich znajomych zapytanych :
-Dlaczego pedagogika/politologia/socjologia?
najczęstsza odpowiedz:
-Bo jestem słaba/słaby z matmy confused

grin Gdy drążyłem dalej w swojej wrodzonej dociekliwości mówiąc 'ale Ja nie pytam dlaczego nie studiujesz matmy tylko dlaczego studiujesz to czy to ?' pytany w końcu wymiękał mówiąc: 'coś musiałem wybrać',,,,,

i tu jest sedno tego gówna,,,Wyrobił się kretyński pogląd u młodych ludzi że studiować trzeba, nieważne gdzie,nieważne co,nieważne po co,,,poprostu tak wypada.

Do góry
#4954506 - 03/10/2011 22:48 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: eroll]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
Originally Posted By: eroll
poprostu tak wypada.

niet.
to 5 lat słodkiego bezrobocia na garnuszku rodziców/bądź 5 lat socjalu od państwa.

dziękuję za uwagę.

Do góry
#4954514 - 03/10/2011 22:50 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: Llama]
AGASSI Offline
Knockin' On Heaven's Door

Meldunek: 21/03/2007
Originally Posted By: Chrabąszcz
poprostu tak wypada.

niet.
to 5 lat słodkiego bezrobocia na garnuszku rodziców/bądź 5 lat socjalu od państwa.

dziękuję za uwagę.

może to było mało ambitne ale tych szalonych lat Nikt Mi nie odbierze grin
Llama mówi Ci to kolo po politologii wink

Do góry
#4954538 - 03/10/2011 22:57 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: Llama]
eroll Offline
Carpal Tunnel

poprostu tak wypada.

niet.

dziękuję za uwagę.

No nie do końca bo Ci o których pisałem akurat pracują,wynajmują mieszkania i sobie radzą a mimo to nie wiedzą po co studiują więc opcja garnuszka u rodziców tutaj nietrafiona.

Do góry
#4954597 - 03/10/2011 23:12 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: eroll]
eroll Offline
Carpal Tunnel

a zresztą nieważne, niech każdy robi co lubi i na co go stać tylko niech potem nie biadoli wink

Do góry
#4954693 - 03/10/2011 23:46 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: simons1986]
Conrad Offline

Jest takie myślenie, że "wypada coś skończyć".

Z tym że te ukończenie nic nie daje skoro coś to oznacza cokolwiek. I adekwatnie do tego można powiedzieć, że "jeśli chcesz byle co skończyć to z takim nastawieniem musisz się zadowolić byle jaką pracą".

Tak więc można studiować... i można udawać studiowanie.

Do góry
#4954959 - 04/10/2011 01:56 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: chim123]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Ale żeby nie odchodzić za bardzo od tematu myślę że w życiu warto być człowiekiem renesansu tzw.humanistą, interesować się wieloma rzeczami i umieć zarówno zaprojektować stronę www jak i ułożyć glazurę,mieć uprawnienia na koparkę i na wózek widłowy itp itd smile Jak już się ma te umiejętności to wtedy jak już ktoś napisał 'szukać niszy' i tam atakować. Niewielu ma kofort przepracowania po studiach (czy szkole średniej) całego życia w swoim,lubianym przez siebie zawodzie smile

Do góry
#4954973 - 04/10/2011 02:02 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: AGASSI]
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
Originally Posted By: AGASSI
poprostu tak wypada.

niet.

dziękuję za uwagę.

może to było mało ambitne ale tych szalonych lat Nikt Mi nie odbierze grin
Llama mówi Ci to kolo po politologii wink

Otóż to piwo

Podpisuje się pod tym, student V roku Turystyki wink

Do góry
#4955222 - 04/10/2011 05:16 Re: Czy warto się przekwalifikować ? [Re: Conrad]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Originally Posted By: Conrad
kwalifikacje na zmywak idealne, a i wolne stanowiska na zmywaku też są...

Po otwarciu granic bylo tyle chetnych na zmywak, ze juz od kilku lat wszedzie obowiazkowo wprowadzone sa zmywarki i nie da rady juz zlapac roboty na tzw zmywaku frown

Do góry
Strona 2 z 2 < 1 2

Moderator:  Biszop, rafal08