#4945379 - 29/09/2011 18:11
Re: Czy warto się przekwalifikować ?
[Re: gnacik]
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Poza tym, może i zarabiają więcej od Ciebie chociaż są po zawodówkach... ale ciekawe kto przychodzi bardziej zmęczony po pracy i kto ma więcej czasu dla siebie ?
zarabiaja wiecej pracujac w syfie i po kilkanascie godzin dziennie, wiec nie jest tak kolorowo.
|
Do góry
|
|
|
|
#4945599 - 29/09/2011 20:55
|
Pooh-Bah
Meldunek: 26/06/2011
|
@simons1986: daj jakiś kontakt do siebie, gg czy coś, bo nie mogę Ci wysłać PW. 943678 g-g
|
Do góry
|
|
|
|
#4945608 - 29/09/2011 21:01
[Re: connor]
|
Pooh-Bah
|
Poza tym, może i zarabiają więcej od Ciebie chociaż są po zawodówkach... ale ciekawe kto przychodzi bardziej zmęczony po pracy i kto ma więcej czasu dla siebie ?
zarabiaja wiecej pracujac w syfie i po kilkanascie godzin dziennie, wiec nie jest tak kolorowo. Experto to tak nie do konca, mam inny przyklad. Moj szwagier, pracuje jako monter urzadzen sanitarnych. Pracuje w o wiele mniejszej miejscowosci i standardowo po 8 h i zarabia okolo 2.500 tak wiec to nie jest tak ze jak ktos pracuje w wiekszym syfie to zarabia wiecej. Po za tym, wczesniej pracowalem w zwyklej hurtowni z zabawkami (praca fizyczna) i tam bylem o wiele mniej zmeczony niz teraz na stanowisku na ktorym jestem za kogos odpowiedzialny i glownie pracuje glowa 
|
Do góry
|
|
|
|
#4945645 - 29/09/2011 21:31
[Re: kazow]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
boom na glazurnikow sie kiedys skonczy, zostaniesz murarzem? Jak ktoś jest dobry to boom nigdy się nie skończy. Znam osoby, które mają terminy zajęte na najbliższe pół roku. Jeśli chodzi o pytanie z tematu to moim zdaniem warto  Lepiej tak próbować niż narzekać, że nie ma pracy.
|
Do góry
|
|
|
|
#4945667 - 29/09/2011 21:49
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
Jeżeli masz 2k na ręke po zarządzaniu to ja bym się cieszył, przeczytaj sobie ten artykuł:http://wyborcza.pl/1,76842,10369723,Czyszcze_fugi_szczoteczka.html
to tylko dowodzi patologii państwa. nabory na uczelnie jeszcze trwają! przyjdź do nas! dostaniesz świstek do zusu! parodia! młody absolwent nie ma szans na znalezienie dobrej pracy w większości gałęzi gospodarki, bo jej po prostu nie ma i w najbliższych latach - nie będzie. ja żałuję, że 15 lat temu nie wziąłem się za struganie w drewnie. ale byłbym teraz mastach.
|
Do góry
|
|
|
|
#4945681 - 29/09/2011 22:01
[Re: Kameleon]
|
Pooh-Bah
|
boom na glazurnikow sie kiedys skonczy, zostaniesz murarzem? Jak ktoś jest dobry to boom nigdy się nie skończy. Znam osoby, które mają terminy zajęte na najbliższe pół roku. Jeśli chodzi o pytanie z tematu to moim zdaniem warto  Lepiej tak próbować niż narzekać, że nie ma pracy. no wlasnie, mysle jeszcze o monterach instalacji gazowych lub sanitarnych, podobno to tez ciekawy kierunek 
|
Do góry
|
|
|
|
#4945767 - 29/09/2011 22:54
[Re: simons1986]
|
veteran
Meldunek: 05/01/2009
|
Dziewczyna po politologii (...) myła kible i podłogi .  no rzeczywiscie , jak po politologii moze robic cos takiego , powinna byc prezydentem (ch.j z granica wieku) bo przeciez zna sie na polityce  , rozwalaja mnie takie wpisy , szkoda ,ze nie dodala jeszcze ,ze "studia skonczylam z 5 na dyplomie" , brzmialoby jeszcze bardziej dramatycznie i niewiarygodnie Z drugiej strony dodaje ,ze zna swietnie angielski i niemiecki i nie potrafi znalezc nic lepszego nic siedzenie na kasie w tesco ?
|
Do góry
|
|
|
|
#4946629 - 30/09/2011 02:16
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/03/2006
|
Ooo, kolejny dobry artykuł: http://biznes.onet.pl/bez-dyplomu-zarobisz-wiecej,18563,4862857,1,news-detal
Swoją drogą kilka dni temu rozmawiałem z moją koleżanką, która obroniła się na kierunku Europeistyka, po moim pytaniu co można po tym zrobić powiedziała krótko: zarejestrować się w PUPie.
Taka prawda. W ogóle na kierunki humanistyczne powinni chodzić tylko fascynaci, ludzi których to naprawdę interesuje, wtedy by nie było takiej walki o stołki. Bogu dzięki miałem te mądrość jeszcze w liceum i poszedłem na Polibudę.
A tak jeszcze co do przebranżowania, polecam nauczenia się obsługi AutoCADa lub 3ds maxa (z tym drugim trochę trudniej), to naprawdę przydatna umiejętność i w małych miastach niezła karta przetargowa :-)
|
Do góry
|
|
|
|
#4946721 - 30/09/2011 02:39
[Re: mez]
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Z drugiej strony dodaje ,ze zna swietnie angielski i niemiecki i nie potrafi znalezc nic lepszego nic siedzenie na kasie w tesco ?
jezyki nic nie znacza, trzeba jeszcze miec cos do powiedzenia w danym jezyku
|
Do góry
|
|
|
|
#4951396 - 02/10/2011 03:11
[Re: eroll]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
bardzo żałuję że zamiast do dobrego technikum, czy zawodówki trafiłem do LO. a tak btw żeby zdać maturę na te 30% wystarczy mieć odrobinę,odrobinę inteligencji wrodzonej ,,,,a mówiąc wprost wystarczy mieć mózg. Czy to nie jest za niska poprzeczka żeby iść na studia ?! Nie jestem wredny,zawistny itp i nikomu nie bronię studiowania ale na Boga niech ten próg podniosą do chociaż do 60%. Dzisiaj selekcją jest to czy ktoś ma pieniądze na czesne a nie to czy ktoś ma odrobinę wiedzy. ps.Oczywiście wiem że wtedy dochody uczelni wyższych prywatnych chlernie by spadły i prawdopodobnie o to chodzi żeby nie spadły,,, sorry że poza tematem ale jak widzę niektórych że ktoś kto w podstawówce nawet na wfie musiał ściągać dodaje sobie na naszej klasie tytuł mgr przed nazwiskiem to nie wiem czy się śmiać czy płakać 
|
Do góry
|
|
|
|
#4951736 - 02/10/2011 05:30
|
addict
Meldunek: 30/07/2011
|
ponoc maja zwiekszyc poziom matur zeby cos znaczyly , w tamtym roku bodajze az 10% maturzystow nie zdalo, wiec moze cos przydatnego wymyslila minister Hall
|
Do góry
|
|
|
|
#4951792 - 02/10/2011 14:50
[Re: kazow]
|
enthusiast
Meldunek: 11/09/2001
|
boom na glazurnikow sie kiedys skonczy, zostaniesz murarzem?
Bardzo dobry tekst  - to tak jakby powiedzieć, że powietrze się kiedyś skończy  Parę lat temu budowałem dom. To było na górce budowlanej. Co drugi budowlaniec zarabiał kasę większą niż ja, a ja nie zarabiałem mało. Autami też jeździli niezłymi (oczywiście lepszymi). Miałem też okazję zobaczyć co jedzą na śniadania i wierzcie mi, że nie był to chleb z wodą (okoliczne sklepiki były bardzo zadowolone, że budowlańcy u nich kupowali). Ale wtedy dygali od rana do nocy, bo kolejny klient czekał. Teraz pracują po 8h, ale stawki aż tak bardzo nie spadły. Potrafili po prostu wykorzystać po mistrzowsku swoje 5 minut. Ktoś po studiach nie ma pracy? - Cóż, nie każdy musi jeść chleb z szynką. Brutalne ale prawdziwe. Co z tego, że ktoś skończył studia? Jak nie jest stworzony do pracy to nawet jakby po znajomości gdzieś się dostał to go/ją wywalą. Studia nie są żadnym miernikiem zwłaszcza jak ktoś kończy socjologię, politologię, pedagogikę, ekologię, ochronę środowiska .... Osoba, która widzi swoją przyszłość w którymś z tych zawodów (na zasadzie nie mam gdzie pójść to pójdę tam) z definicji nie zasługuje na "chleb z szynką"!!! Co po takich studiach robić? Z czego żyć? Z czego utrzymać rodzinę? A wracając do pytania - przekwalifikować się, ale nie na fizycznego ale na biznesmena. Szukać niszy, pomysłu na biznes, na starup i zaryzykować. Bo pamiętajcie - lepiej spróbować i żałować, że się nie udało, niż żałować do końca życia, że się nigdy nie spróbowało. "Do roboty jebane nieroby ......."
|
Do góry
|
|
|
|
#4952579 - 02/10/2011 20:24
[Re: KacMa]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/03/2008