#480516 - 10/01/2006 16:21
Re: Serdecznie proszę o pomoc w kwestii prawnej
|
old hand
Meldunek: 30/06/2002
|
No to i ja się wypowiem.
To czy Expekt to dobry czy słaby buk, nie oceniam. Kiedyś grałem tam, teraz nie gram. Czytałem, słyszałem o wielu ich wpadkach, osobiście jak grałem tam, a było to jakoś 2-3 lata temu, to nie zadarzyło mi się, aby mine w jakiś sposób skrzywdzili. Brat też tam kiedyś grał, wypłacał 500zł, dostał dwa przelewy po 500zł. Napisał maila i oddał pieniądze i tyle. Wiadomo że każdemu zdaży się pomyłka. Tyle historii, teraz czas na konkretne odniesienie się do sprawy.
Grzegorz przywłaszczając te 17 tysięcy postąpił po pierwsze nieuczciwie, po drugie beznadziejnie głupio. No bo jak to nazwać? Na koncie pojawia się 17 tysiączków. I co? Dar niebios? Chyba nie. Tym bardziej że znał nadawcę pieniędzy i wiedział że pochodzą z Expekta i miał świadomość tego, że te pieniądze mu się nie należą. Powinien powiadomić o tym bukmachera i tyle, a nie puszczać kasę w obrót. Żeby to jeszcze wpłacił na lokatę, może by i jakiś procent dostał, a tak nie ma kasy a jest dług. Ten przypadek można porównać do pewnej sprawy jaka miał miejsce w moim mieście - w Białymstoku. Jakoś rok czy 2 lata temu, pewna bedomna kobieta spała na dworcu PKS. Jak się obudziła zoboczyła, że koło niej leży jakaś torba, okazało się że było w niej kilka tysięcy złotych. Co ciekawe poszła z nimi na policję, stróże prawa spisali protokół, zarekwirowali pieniądze i zaczęły się poszukiwania właściciela. Wedle prawa, tak właśnie powinno być, gdyby nie udało się znaleźć właściciela pieniędzy, otrzymałaby je ów bezdomna kobieta, po opłaceniu podatku.
Twoja sprawa Grzegorz jest podobna, znalazłeś pieniądze, powinieneś szukać właściciela. Ty znałeś właściciela a pieniędzy nie oddałeś. I tyle. Wszelkie tłumaczenia, że buk się pomylił, niech ponosi konsekwencje i generalnie to może naskoczyć. Nie ma co porównywać tego do pomyłki przy doładowaniu telefonu. Gdyby chodziło o pomyłkę 50 -> 500 to buk by powarczał powarczał i machnął ręką. Tu kwota jest znacznie poważniejsza więc nie sądzę aby Expekt ot tak przeszedł sobie nad tym do porządku dziennego. Nie wiem czy ma jakieś możliwości prawne odzyskania pieniędzy i czy Grzegorz może ponieść konsekwencje, ale nie ulega wątpliwości że postąpił niewłaściwie i poprostu głupio.
|
Do góry
|
|
|
|
#480517 - 10/01/2006 16:23
|
addict
Meldunek: 27/09/2005
|
.....okazja czyni zlodzieja....
to tylko taka dygresja
ale idac tropem tych co wsciekle bronia buków w tym przypadku expekta chcialem zapytac o 2 rzeczy
1) jak to jest nawet patrzac w regulamin ze firma moze naginac go do swoich potrzeb w strone w ktora im wygodnie? 2) jesli zagram mecz agassi - chadaj na 1 po kursie 3.00 to w sumie tez powinienem im oddac kase bo w sumie popelnili blad (wiem ze to abstrakcja bo sami wczesniej zrobia zwrot:)
P.S. bukmacherka to swietny interes i taki expekcik powinien miec sito kontroli zanim wysla komus kase wiec jesli tego nie robia niech lub sie nie znaja to juz nie jest problem grzegorza,
|
Do góry
|
|
|
|
#480518 - 10/01/2006 16:29
|
old hand
Meldunek: 30/06/2002
|
Quote:
.....okazja czyni zlodzieja....
Ale to nie znaczy, że trzeba z tej okazji korzystać - to raz.
A dwa - pkradanie złodzieja to też przestępstwo.
|
Do góry
|
|
|
|
#480519 - 10/01/2006 16:33
|
addict
Meldunek: 27/09/2005
|
a czy ja pisalem ze trzeba???
tak mi sie tylko nasunelo, ja nikogo nie oskarzam ani nie bronie
ale denerwuje mnie to jaki buk teraz jest biedny, a jak oni wycinaja numery i numerki to albo zaslanaija sie regulaminami albo wogole nie odowiadaja
to takie PRAWO KALEGO....ale jesli chce sie w tym swiecie egzystowac to trzeba sie z tym pogodzic
to jest wojna albo buk gracza albo gracz buka nie da sie aby wszyscy zarabiali..... tak jak w piramidzie - system argentynski
|
Do góry
|
|
|
|
#480521 - 10/01/2006 16:49
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/09/2003
|
piotr34 dzisiaj zarejestrowany i wrecz wszystkie jego wiadomosci napisane sa w tym temacie  Na poczatku tak smiesznie namawial by zrobic zrzutke na grzegorza, w 1 chwili myslalem, ze to grzegorz teraz raczej pewne, ze ktos z expa. Jego odpowiedzi wygladaja jakby pisalo je pare roznych osob, z ktorych do tego nie kazda zna polski  :D No i wali takie smieszne kropki na koncu wypowiedzi - zupelnie nie spotykane na forum nie tylko tym
|
Do góry
|
|
|
|
#480522 - 10/01/2006 17:30
|
veteran
Meldunek: 16/02/2005
|
grzegorz, nie daj sie  Internetowi bukmacherzy działają w Polsce nielegalnie. W co najmniej kilku punktach łamią ustawę o grach losowych i zakładach wzajemnych. Okradają też skarb państwa, nie odprowadzając podatku od zawieranych w Polsce zakładów... Łamią też zakaz reklamy firm bukmacherskich (reklamując się na meczach i imprezach organizowanych w Polsce) Z punktu widzenia polskiego prawa, nie mogą Ci nic zrobić  Pod jurysdykcję Malty czy Gibraltaru nie podlegasz, bo jesteś obywatelem Polski i tu prowadziłeś wszelkie operacje... Tylko polski sąd mógłby wydać Ci nakaz zapłaty. Ale, by to zrobić, musiałby istnieć między Tobą, a expektem jakiś stosunek prawny (umowa lub coś)... Nic takiego nie istnieje, sam fakt wpłaty pieniędzy na konto jakiejś zagranicznej, działającej u nas nielegalnie firmy, nie powoduje zawiązania takiego stosunku... Jeśli expekt nie da Ci spokoju i zacznie w jakiś, uciążliwy dla Ciebie sposób, dochodzić tych pieniędzy, daj znać... Wtedy to już będzie temat do sprzedania w mediach (ja w każdym razie chętnie zrobiłbym z tego tematu jakiś fajny materiał  ). Jak coś, pisz na prive'a  pozdruffki!
|
Do góry
|
|
|
|
#480527 - 10/01/2006 18:21
|
member
Meldunek: 26/07/2003
|
Tak jak napisał andj- Sądem właściwym jest Sąd właściwy dla miejsca prowadzenia (zarejestrowania) przedsiębiorstwa. W tym wypadku- Sądem właściwym miejscowo jest sąd maltański. Idąc dalej tym tropem- mogą Cie pozwać w procesie cywilnym przed tym sądem. Jest jedno małe "ale"- wszystkie dokumenty muszą być przygotowane w dwóch językach- dla sądu "ichniego" i dla sądu "naszego". Sama procedura może być i z pewnością jest skomplikowana. Niestety nie mam pojęcia jak stanowi prawo maltańskie w tej kwestii, ale jedno jest pewne- to wszystko będzie trwło długo. Zakładając, że wytoczą Ci proces cywilny domagając się spłaty MYLNIE przelanych pieniędzy będą musieli udowodnić szereg rzeczy.Nawet, gdy je udowodnią- Ty będziesz mógł się od tego odwołać- przed sądem "naszym" i przed sądem "ichnim". Powództwo cywilne pomiędzy dwoma państwami członkowskimi (czyli państwami UE, ich obywatelami- Ty jako osoba fizyczna i EXPEKT jako spółka) może doprowadzić do wydania nakazu zapłaty. W wypadku uprawomocnienia- komornik. Ale, ale... Już doszło do złamania prawa, bowiem MB bezprawnie zablokował Twoje konto!!Bez żadnego nakazu czy wyroku zajęli wszystkie środki zgromadzone na Twoim koncie! Chyba że EXPEKT udowodnił, że przez POMYŁKĘ przelał XXXX pieniądzorów na to konto. Wówczas MB "zesztornował" (anulował) te wpłaty i okazało się, że masz niewystarczającą ilość środków na koncie, ponieważ wszystko puściłeś już na wódkę, dziwki, skutery wodne,limuzyny i petardy.Jeśli nie- to masz pretekst do odwołania- "Jam żem kciał, ale łoni mię zamkli kąto". I tyle.Jeśli po "zesztornowaniu" okazało się, że w rubryce "winien" jest więcej niż "ma", to musisz: a) wystosować do MB oficjalne pismo z zapytaniem "Dlaczego?" i "Ile zajęli?". Czy zajęte środki wróciły do spółki EXPEKT? Jeśli tak- to ile. Jeśli tak- to proś o potwierdzenie dokonania przelewu z Twojego konta do EXPEKT. Tym samym zostanie uznane (w przypadku przegranej), że Twój dług się zmniejszył o tę kwotę; b)jedno co jest ważne- nie podawaj nigdzie, w żadnych privach, etc. swoich danych.Dobry prawnik ściągnie to potem i leżysz- bo sam się chełpiłeś jakeś to EXPEKTA oszukał i że o tym WIEDZIAŁEŚ!A tak- nie wiedziałem, mam kilka kont, głupi Jasiu sie nie uczył, skąd ma Jan to mądry wiedzieć? c) jak już pisałem wcześniej gdzies i kiedyś- sprawdź, gdzie ma siedzibę MB, w razie sprawy odwołuj się do nich, wzywaj na świadka, na konfrontacje, takie tam. W ciągu dwóch lat może Ci się uda zgromadzić środki na oddanie, a odsetki ustawowe w Polsce w tej chwili w sprawach gospodarczych to bodajże 10% w skali roku.Bo jeśli zostaniesz osądzony- to jako obywatel RP tylko i wyłącznie przez polskie prawo.(przynajmniej takie masz prawa w konstytucji). I na sam koniec- bo z tym najtrudniej- jeśli złodziej okrada złodzieja, to i tak jest to przestępstwo.Ale- zakłądy są legalne na Malcie w necie, a w Polsce nie. WNIOSEK- z dużym prawdopodobieństwem nie zrobią Ci NIC!Nawet nie mogą sprzedać długu firmie windykacyjnej, bo taka firma musi działać w oparciu o prawo kraju, na którego terenie działa. Koło się zamyka. Będę śledził ten temat z wielkim zainteresowaniem. Napisz koniecznie co odpisali Tobie z EXPEKTA- wtedy będzie wiadomo więcej.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|