Strona 13 z 18 < 1 2 ... 11 12 13 14 15 17 18 >
Opcje tematu
#4773189 - 06/07/2011 21:51 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Wojtas_]
vindom Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/03/2006
Originally Posted By: Wojtas_
Nie nastawiałem się na akcje, tylko na napięcie, którego nie było. Thriller to nie jest akcja. Blade Runner jest po prostu słaby IMO, moze na tamte czasy był dobry, ale teraz jest kicha. Chociaz Terminator 2 tez ma swoje lata, a i dzis robi wrazenie i jest bardzo dobrym filmem. Po Łowcy wiele oczekiwałem po tak dobrych recenzjach, ale jedna wielka kicha. 4/10

Nie zgodzę się, że film jest słaby. Na pewno jest wciągający, "Łowca" jak rzadko który film s-f (bo nie lubię tego gatunku, z wyjątkami) miał fantastyczną atmosferę, kapitalny klimat, świetną scenografię pokazującą świat przyszłości. Do tego oprócz muzyki Vangelisa sugestywna gra aktorska - dla Hauera to bodaj najlepsza rola, wręcz rola "życiowa". Pomijam te wszystkie niuanse związane z filozoficznym przesłaniem filmu. No cóż za pierwszym razem też nie specjalnie przypadł mi do gustu, ale po drugim obejrzeniu zmieniłem zdanie. Moim zdaniem arcydzieło w swym gatunku.

Do góry
Bonus: Unibet
#4773190 - 06/07/2011 21:51 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Conrad]
TriumfWoli Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/08/2009
Originally Posted By: Conrad
Ghost, niedoceniany w sensie że podjął się największej produkcji naszych czasów, zrobił to można powiedzieć perfekcyjnie, bijąc nawet książkę bo wycięto to co powinno być wycięte a ulepszono wiele scen dla efektu, a mimo wszystko rzadko będzie wymieniany jako jeden z najlepszych reżyserów naszych czasów.

Zresztą jak się przyjrzeć to przeważająca większość z czołówki ma tylko garstkę naprawdę dobrych filmów, pod którymi mogą się podpisać. Ale kino to dzieło sztuki, i każdy kto stworzył choć jeden film który przejdzie do historii jako klasyk ma mój pełny szacunek.

Co ciekawe reżyser #1 filmu wszech czasu według IMDB, The Shawshank Redemption, jest znany jeszcze tylko z The Green Mile (mi się nie podobał), ale mimo wszystko uznanie za stworzenie według kinomanów najlepszego filmu. Co ciekawe dziś zajmuje się serialem The Walking Dead. smile

Czy ja wiem,to co powinno ? Tom Bombadil to prawie 1/4 pierwszej czesci w ksiazce,a w filmie an iwidu ani słychu,gdzie postac miala znaczenie dla podróży.

Oczywiscie nie ujmujac.
W mojej skromnej opinii,niesamowite jest to ze twórcy tego filmu wrecz idealnie odwzorowali wizerunek postaci,dokladnie pokrywajacy sie z moja wizją.W takim sam sposob wyobrazalem sobie ich podczas czytania (za wyjatkiem Elronda - pomyłka roku)

Do góry
#4773199 - 06/07/2011 21:57 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Wojtas_]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Nie nastawiałem się na akcje, tylko na napięcie, którego nie było. Thriller to nie jest akcja. Blade Runner jest po prostu słaby IMO, moze na tamte czasy był dobry, ale teraz jest kicha. Chociaz Terminator 2 tez ma swoje lata, a i dzis robi wrazenie i jest bardzo dobrym filmem. Po Łowcy wiele oczekiwałem po tak dobrych recenzjach, ale jedna wielka kicha. 4/10

Łowca praktycznie stworzył swój własny gatunek. Mi się podobał, choć jest to film bardziej psychologiczny czy nawet filozoficzny, co akurat w sci-fi mi się podoba bo porusza daleko idące kwestie (np. co to jest bycie człowiekiem?).

Terminator 2 i Aliens to dwa przykłady sequeli, które można powiedzieć że są nawet lepsze od oryginalnych filmów. Wiadomo, że nie o niebo lepsze, bo inaczej nie byłoby drugiej części jeśli pierwsza byłaby taka sobie, ale według mnie zdecydowanie lepsze co przy dobrym originale jest ciężko osiągnąć.

Jeśli lubisz sci-fi to polecam film Strange Days reżyserii Kathryn Bigelow (m.in. The Hurt Locker), byłej żony Camerona. Widziałem go kiedyś w kinie w Polsce, później także na zajęciach na studiach, i do dziś pozostaje wartym obejrzenia filmem z gatunku sci-fi.

Do góry
#4773230 - 06/07/2011 22:10 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: vindom]
Wojtas_ Offline
Wodzirej

Meldunek: 02/07/2004
Originally Posted By: vindom

Nie zgodzę się, że film jest słaby. Na pewno jest wciągający, "Łowca" jak rzadko który film s-f (bo nie lubię tego gatunku, z wyjątkami) miał fantastyczną atmosferę, kapitalny klimat, świetną scenografię pokazującą świat przyszłości. Do tego oprócz muzyki Vangelisa sugestywna gra aktorska - dla Hauera to bodaj najlepsza rola, wręcz rola "życiowa". Pomijam te wszystkie niuanse związane z filozoficznym przesłaniem filmu. No cóż za pierwszym razem też nie specjalnie przypadł mi do gustu, ale po drugim obejrzeniu zmieniłem zdanie. Moim zdaniem arcydzieło w swym gatunku.

ja tam nie zamierzam go drugi raz ogladac, bo odepchnal mnie od siebie bardzo skutecznie, ale o gustach sie nie dyskutuje, mnie sie malo podobal i tyle

z kolei np. Gladiatora, ktorego Bzyku równiez umieszczal w swoim topie, moglbym ogladac co drugi dzien, bo mega film, pozostale rowniez, po prostu Blade Runner jest dla mnie kichą tongue

Do góry
#4773456 - 06/07/2011 23:19 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
Gladiator i Blade Runner mają akurat parę wspólnych cech:

1) Ridley Scott
2) genialna muzyka
3) klimat, który wciąga

Poza tym zupełnie nie zgodzę się z tezą, że Blade Runner się zestarzał. Od nakręcenia filmu minęło 29 lat (!) mimo to efekty są - nawet na dzisiejsze standardy - na dobrym poziomie. A gra świateł jaką w tym filmie zaprezentował Jason Cronenweth to mistrzostwo w tym fachu.
Mówiąc efekty, mam tu na myśli głównie wygląd miasta przyszłości. Tą dbałość o szczegóły, które nie są oczojebnym wytworem komputerów.

Przywołałeś jako przykład filmu, który się nie zestarzał Terminatora 2. Zgadzam się z tym, ale trzeba wziąć pod uwagę jedną rzecz. Terminator 2 jest o 9 lat młodszym filmem. W kwestii efektów i rozwoju techniki to jest olbrzymia różnica.

Co do gustu - tu ciężko dyskutować. Każdy gust ma jaki ma. Rozumiem, że film może nie przypaść do gustu, jednak spodziewanie się po nim choćby napięcia to też błąd moim zdaniem.
Blade Runner to film - jak Conrad wspomniał - bardziej filozoficzny. I przede wszystkim science-fiction.
Na pierwszym miejscu są pytania o istotę człowieczeństwa, rozwoju technologii (wnioski podobne przedstawił Cameron w Terminatorze). Na drugim miejscu jest wskazanie jak będzie wyglądał świat przyszłości (megamiasta, totalne pomieszanie ras i języków, dominacja kultury azjatyckiej).
Na trzecim miejscu jest wątek miłosny i ta odrobina akcji/napięcia , czyli rzeczy, które muszą jakoś pchnąć fabułę do przodu.

Może kiedyś się przekonasz do tego filmu. W momencie gdy powstał też przeszedł bez większego echa. Ludzie wtedy byli zafascynowani światem Lucasa, i tego samego oczekując od Scotta wychodzili z kin zawiedzeni.
To zmieniło się po latach i dzisiaj we wszelakich rankingach dotyczących najlepszych filmów s-f brylują Odyseja Kubricka i właśnie Łowca Androidów.

Do góry
#4773505 - 06/07/2011 23:35 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
Conrad Offline

Z tych mniej znanych filmów sci-fi polecam także Screamers (ma swój klimat) oraz Impostor (Gary Sinise jeśli dobrze pamiętam).

Ogólnie ciekawy jest też A.I. Spielberga, ale odniosłem wrażenie że film byłby dużo lepszy gdyby w pewnym momencie wyskoczył napis "The End"...

Do góry
#4773519 - 06/07/2011 23:38 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
Conrad Offline

No i jeśli chodzi o coś naprawdę starego to Westworld i Futureworld zasługują na uwagę. Do dziś mam, aczkolwiek na VHS... wink

Do góry
#4773594 - 06/07/2011 23:53 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Conrad]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Wczoraj obejrzałem Dogville , bardzo mi się podobał wink
a tak btw zauważyłem że u mnie wspólnym mianownikiem 'kilmatycznego' filmu w który się wkręcam jest odizolowane miejsce akcji hmm np.Lśnienie, Wyspa Tajemnic trochę Jestem Legendą,,,

Do góry
#4774628 - 07/07/2011 06:33 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
Danielsan Offline
tkliwy nihilista

Meldunek: 18/06/2006
Kusturica, Von Trier, Tarantino, Mendes, Francis Ford Coppola, Aronofsky, Forman i ... Roberto Benigni chodź tu nie tylko reżyseria, ale całokształt smile

Do góry
#4774803 - 07/07/2011 16:46 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
Coronach Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2003
Ja za to ostatnimi czasy, jako że moja aktualna "lepsza połowa" jest sporo młodsza ode mnie weterana kina, to sobie robię wieczory wspomnień i wracam do wielu lepszych i gorszych filmów z czasów młodości, kaset VHS i wchodzenie psim swędem na filmy dozwolone od 18 lat (tak kiedyś do kin nie wpuszczal, jak od 18 to od 18 wink ) A że dla kobiety to pierwsze "oglądania" to przyjemne z pożytecznym połączyłem.

Na pierwszy ogień poszedł Lot nad kukułczym gniazdem genialny film, genialna książka, świetny Nicholson, podajcie mi chociaż jeden ze współczesnie granych w kinach filmów, który mógłby się równać scenariuszem, reżyserią, grą aktorską. Dla mnie jeden TOP10 wszechczasów.

Później był Człowiek z Blizną czyli Scarfece/[b] trochę dzisiaj razi muzyka, czy montaż ale sam film perełka, klimat świetny a Al Pacino klasą dla siebie.

Z takiej mojej mini listy "must see" jeszcze zaliczyliśmy ostatnio [B]Serpico
i Łowca Jeleni.

W najbliższych planach m.in. Wielki błękit , Dzikość serca, Prawdziwy romans (rozmowa o Sycylijczykach, mistrzostwo świata).

Bladerunner to mój osobisty TOP więc też przypomnę sobie w miłym towarzystwie wink

Do góry
#4775753 - 07/07/2011 21:43 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: eroll]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
Originally Posted By: eroll
Wczoraj obejrzałem Dogville , bardzo mi się podobał

jedyny IMO genialny film lvt. reszta gie przez duże G.

Do góry
#4775915 - 07/07/2011 22:13 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Coronach]
maaajo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2006
Originally Posted By: Coronach
Ja za to ostatnimi czasy, jako że moja aktualna "lepsza połowa" jest sporo młodsza ode mnie weterana kina, to sobie robię wieczory wspomnień i wracam do wielu lepszych i gorszych filmów z czasów młodości, kaset VHS i wchodzenie psim swędem na filmy dozwolone od 18 lat (tak kiedyś do kin nie wpuszczal, jak od 18 to od 18 wink ) A że dla kobiety to pierwsze "oglądania" to przyjemne z pożytecznym połączyłem.

Na pierwszy ogień poszedł Lot nad kukułczym gniazdem genialny film, genialna książka, świetny Nicholson, podajcie mi chociaż jeden ze współczesnie granych w kinach filmów, który mógłby się równać scenariuszem, reżyserią, grą aktorską. Dla mnie jeden TOP10 wszechczasów.

Później był Człowiek z Blizną czyli Scarfece/[b] trochę dzisiaj razi muzyka, czy montaż ale sam film perełka, klimat świetny a Al Pacino klasą dla siebie.

Z takiej mojej mini listy "must see" jeszcze zaliczyliśmy ostatnio [B]Serpico
i Łowca Jeleni.

W najbliższych planach m.in. Wielki błękit , Dzikość serca, Prawdziwy romans (rozmowa o Sycylijczykach, mistrzostwo świata).

Bladerunner to mój osobisty TOP więc też przypomnę sobie w miłym towarzystwie wink

Ostatni obejrzałem Serpico. Al Pacino powalił mnie swoją mistrzowską grą piwo

Do góry
#4775926 - 07/07/2011 22:18 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
vindom Offline
Carpal Tunnel

Powinniście obejrzeć filmy z Johnem Cazale - zdążył zagrać w "5" ale za to w jakich. Same klasyki.

Do góry
#4776072 - 07/07/2011 23:14 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
Sylwiaa Offline
a.k.a. "DOMINICCA"

Meldunek: 11/02/2008
ja uwielbiam Herculesa Poirot. Przyznam się że oglądałam w ''ratach '' każdy odcinek , żeby odgadnąć rozwiązanie grin

Do góry
#4776238 - 08/07/2011 00:46 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Sylwiaa]
vindom Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Sylwiaa
ja uwielbiam Herculesa Poirot. Przyznam się że oglądałam w ''ratach '' każdy odcinek , żeby odgadnąć rozwiązanie grin

lepiej przeczytać grin

ale żeby nie było mam wszystkie filmy z Poirotem

te z D. Suchetem (1989-2010)
te z P. Ustinovem (1978-1988)
i ten A. Finneyem (1974)

Do góry
#4776447 - 08/07/2011 01:44 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/12/2008
a ja ostatnio zacząem ogladać MacGayvera od początku i serial robi robote wspomnienia dziecinstwa smile

Do góry
#4776833 - 08/07/2011 03:14 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
APOLLYON Offline
Celtic Glasgow FC

Meldunek: 19/12/2003
Ostatnio oglądane:

London Boulevard - typowy brytyjski film. Gangsterka, przemoc, te sprawy... Colin Farrell-Curuś-Bachleda w roli głównej, ale baardzo w cieniu Ray'a Winstone (według mnie, najlepszego, żyjącego angielskiego aktora).

Oglądasz, oglądasz i przewdiujesz rozwój wydzraeń z dokładnością wróżki, a na koniec... kopara

Unknown - Zajebisty. Piszę zarówno o fabule jak i o grze głównego aktora. Liam Neeson jest jak wino...

Drive Angry - gniot jakich mało. Gdyby nie śliczna Amber Heard, to, naprawdę, nie byłoby na co patrzeć.

Do góry
#4780293 - 09/07/2011 06:38 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: Piostar]
OuLuBack Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/04/2010
Jestem numerem cztery.

Wlasnie ogladalem ten film, nie lubialem wczesniej tego typu filmow, ale naprawde goraco polecam ,

Fajna dupa tam gra tongue

Z tego co widze powinna byc kolejna czesc, nie moge sie doczekac juz kiedy wink

polecam

Do góry
#4780376 - 09/07/2011 07:14 Re: Film, TV, seriale [29] [Re: OuLuBack]
mat2000 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/10/2005
Originally Posted By: OuLuBack
Jestem numerem cztery.

polecam

i poza ta dupa nic ciekego tam nie ma