Strona 15 z 23 < 1 2 ... 13 14 15 16 17 ... 22 23 >
Opcje tematu
#4711619 - 06/06/2011 05:38 Re: Hazard w internecie [5] [Re: AGASSI]
dondo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 08/02/2007
Kompletnie przemilczał sprawę portfeli internwtowych albo nie moge tego znaleźć. Jeśli tak, prawdopodobnie nie miał pojęcia o co go Tomaszewski pyta laugh

Do góry
Bonus: Unibet
#4711623 - 06/06/2011 05:51 Re: Hazard w internecie [5] [Re: dondo]
AGASSI Offline
Knockin' On Heaven's Door

Meldunek: 21/03/2007
5. W jaki sposób Ministerstwo Finansów zamierza sprawować nadzór nad nielegalnymi grami, kiedy gracze będą korzystali z metody składania depozytów, przez zagraniczne portfele finansowe, których założenie można dokonać z terenu kraju, a ich występowanie szacuje się na kilkanaście procent graczy i to graczy najbardziej aktywnych? W jaki sposób Ministerstwo Finansów zamierza kontrolować graczy, korzystających z zagranicznych kont bankowych?

odpowiedź :

Ad 5.

Zgodnie z art. 30 ustawy o grach hazardowych zakazane jest urządzanie w kasynach gry pokera, w którym uczestnicy grają między sobą, z wyjątkiem urządzania turniejów gry pokera na podstawie udzielonego zezwolenia. Rozporządzenie ministra finansów z dnia 5 listopada 2009 r. w sprawie kontroli wykonywanych przez Służbę Celną w zakresie urządzania i prowadzenia gier i zakładów wzajemnych (Dz. U. Nr 188, poz. 1459) określiło, że kontrola przestrzegania przepisów regulujących urządzanie i prowadzenie gier hazardowych wykonywana jest doraźnie i w związku z powyższym odstąpiono od stałej obecności funkcjonariuszy urzędów celnych w kasynach gry.

Mając powyższe na uwadze, należy stwierdzić, że pytanie nr 5 odnosi się do nieaktualnego stanu prawnego, bo regulowanego m.in. rozporządzeniem ministra finansów z dnia 7 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego (Dz. U. Nr 65, poz. 598, z późn. zm.), które to stanowiło w § 37 o objęciu kasyn gry stałym nadzorem (stała obecność pracownika szczególnego nadzoru podatkowego w kasynie). Rozporządzenie to zostało zastąpione &#8211; w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej &#8211; odmienną w swej treści regulacją wprowadzoną ww. rozporządzeniem ministra finansów z dnia 5 listopada 2009 r. w sprawie kontroli wykonywanych przez Służbę Celną w zakresie urządzania i prowadzenia gier i zakładów wzajemnych (obecnie rozporządzenie ministra finansów z dnia 28 grudnia 2009 r. w sprawie kontroli wykonywanych przez Służbę Celną w zakresie urządzania i prowadzenia gier hazardowych &#8211; Dz. U. Nr 226, poz. 1820).

Należy jednocześnie wskazać, że rozwiązania zaproponowane w ustawie o zmianie ustawy o grach hazardowych oraz niektórych innych ustaw w art. 15b dodawanym w ustawie o grach hazardowych nakładają na podmiot prowadzący działalność w zakresie gier urządzanych w kasynie gry obowiązek m.in. zainstalowania w kasynie gry audiowizyjnego systemu kontroli gier służącego kontroli przebiegu i prowadzenia gier, w tym umożliwiającego rozstrzyganie wątpliwości związanych z urządzanymi grami oraz weryfikacją prawidłowości określania ich rezultatów, rozliczania żetonów i pieniądza gotówkowego w kasie, wydawania zaświadczeń o uzyskanej wygranej i prowadzenia ewidencji wypłaconych (wydanych) wygranych, a także możliwość kontroli i weryfikacji osób wchodzących do kasyna gry. Zapis sygnału audiowizyjnego będzie przechowywany przez okres 3 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym został dokonan

raczej nie zrozumiał pytania laugh laugh

Do góry
#4711624 - 06/06/2011 05:55 Re: Hazard w internecie [5] [Re: AGASSI]
AGASSI Offline

sorry nie to wkleiłem ale efekt ten sam.......brak odpowiedzi grin

Ad 3&#8211;5.

W kwestii sprawowania nadzoru nad rynkiem gier hazardowych należy wskazać, iż do zadań Ministerstwa Finansów ani Służby Celnej nie należy nadzór nad jakąkolwiek nielegalną działalnością, w tym nad nielegalnym urządzaniem gier hazardowych. Natomiast do zadań Służby Celnej, zgodnie z treścią art. 2 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz.U. Nr 168, poz. 1323, z późn. zm.), należy m.in. wykonywanie kontroli określonych w art. 30 ust. 2 tej ustawy, tj. kontroli przestrzegania przepisów

regulujących urządzanie i prowadzenie gier hazardowych, o których mowa w ustawie z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. Nr 201, poz. 1540, z późn. zm.), a także zgodności tej działalności z udzieloną koncesją lub zezwoleniem oraz zatwierdzonym regulaminem.

Jednocześnie, z uwagi na przypisane Służbie Celnej zadania zawarte w art. 2 ust. 1 pkt 7 ustawy o Służbie Celnej, polegające na rozpoznawaniu, wykrywaniu, zapobieganiu i zwalczaniu przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych oraz ściganiu ich sprawców, w zakresie określonym w ustawie z dnia 10 września 1999 r. Kodeks karny skarbowy (Dz. U. Nr 111, poz. 765, z późn. zm.), w tym przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych przeciwko organizacji gier hazardowych, dokonywane są czynności zmierzające do realizacji tych zadań.

W celu sprawnej realizacji zadań nałożonych na Służbę Celną w zakresie kontroli gier hazardowych, w tym nadawania kierunków zwalczania przestępczości w tym obszarze działalności, w lipcu 2009 r. została powołana, w ramach Służby Celnej, Krajowa Grupa Zadaniowa ds. Kontroli Gier i Zakładów Wzajemnych.

Należy jednocześnie wskazać, że rozwiązania zaproponowane w ustawie o zmianie ustawy o grach hazardowych oraz niektórych innych ustaw w zakresie dostępu do danych teleinformatycznych pozwolą objąć działaniami prewencyjnymi i wykrywczymi obszary nielegalnego urządzania gier w Internecie. Należy zwrócić uwagę, iż uprawnienie powyższe będzie mogło być realizowane jeszcze przed powzięciem uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego. Okoliczność, iż dana gra prowadzona jest za pomocą łączy przypisanych innym osobom, nie powinna stanowić przeszkody w ewentualnych czynnościach procesowych, ponieważ osoby takie stać się mogą ich uczestnikami, np. w charakterze świadków, a ponadto przedmioty służące popełnieniu czynu zabronionego mogą stanowić dowód i zostać zatrzymane oraz podlegać przepadkowi również, jeśli nie stanowią własności sprawcy.

Do góry
#4711627 - 06/06/2011 05:57 Re: Hazard w internecie [5] [Re: AGASSI]
AGASSI Offline

pytania 3-5 brzmiały tak

3. W jaki sposób Ministerstwo Finansów zamierza

sprawować nadzór nad nielegalnymi grami, on-line, kiedy gracze będą

korzystali z łączy internetowych, przez niezarejestrowanych kart

pre-paid krajowych operatorów komórkowych?

4. W jaki sposób Ministerstwo Finansów zamierza

sprawować nadzór nad nielegalnymi grami internetowymi, w sytuacji, kiedy

gracze będą korzystali z łączy internetowych zarejestrowanych na inne

osoby (np. domowników lub krewnych), których konta bankowe z natury

rzeczy nie będą zawierały informacji o depozytach związanych z grami

hazardowymi?

5. W jaki sposób Ministerstwo Finansów zamierza

sprawować nadzór nad nielegalnymi grami, kiedy gracze będą korzystali z

metody składania depozytów, przez zagraniczne portfele finansowe,

których założenie można dokonać z terenu kraju, a ich występowanie

szacuje się na kilkanaście procent graczy i to graczy najbardziej

aktywnych? W jaki sposób Ministerstwo Finansów zamierza kontrolować

graczy, korzystających z zagranicznych kont bankowych?

Do góry
#4711628 - 06/06/2011 07:00 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Piostar]
Moonchild Offline
enthusiast

Meldunek: 06/10/2007
Z dupy te odpowiedzi. Jeśli ktoś gra przez net założony na osobę trzecią to jak niby te osoby mają być ze sobą powiązane? Tą na którą jest net ale nie ma przelewów będą ciągać po sądach? I co niby z nią dalej? Będą wodne tortury, żeby puściła pary? A może faktycznie sprawdzała tylko kursy? Albo jak ktoś gra z publicznego wifi? Rozumiem, że "Okoliczność ta nie powinna stanowić przeszkody w ewentualnych czynnościach procesowych". Tylko komu, co, w jaki sposób? Wyjaśnienie brak. Może i dobrze.

Mnie bardziej ciekawi co innego. Bo z tego co pisaliście coraz bardziej wydaje się prawdopodobne, że buki ustawę Kapicy oleją. Tymczasem chociażby wspomniane ongame cieszy się, że niedługo zostaną uregulowane rynki w Hiszpanii, Danii i Belgii i będą mogły tam legalnie działać. Jeśli potraktować ich deklaracje poważnie to rodzą się dwa pytania:
a) czy nasza ustawa jest aż tak hardcorowa, że nie ma najmniejszego sensu zabawa w ubieganie się o polską licencje?
b) czy może pokazuję to realną pozycje Polski na tzw. arenie międzynarodowej, prostu nasze kontakty w instytucjach typu ETS są tak marne, że nie ma co zawracać sobie naszymi ustawami głowy?

Do góry
#4712847 - 07/06/2011 01:05 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Moonchild]
AGASSI Offline

To jest chyba najlepszy kwiatek laugh

"Ponadto poker uznawany jest za grę losową także na Łotwie, Litwie, Węgrzech, w Portugalii, Szwecji, Belgii, Finlandii, Niemczech, Szwajcarii, Chorwacji, Słowenii, Wielkiej Brytanii, Republice Czeskiej oraz we Francji.

Stanowisko w zakresie oceny charakteru gry w karty poker znajduje potwierdzenie w wyroku Szwajcarskiego Trybunału Konstytucyjnego z 20 maja2010 r. nr 2C 694/2009 dotyczącym pokera sportowego (teza nr 5.2.1)"

a dalej Kaplica twierdzi :

"Ponadto uprzejmie informuję, że prace związane z opracowywaniem projektów aktów normatywnych nie polegają na odwzorowywaniu aktów prawnych funkcjonujących w innych krajach. "

laugh laugh laugh

co za debil laugh

Do góry
#4713428 - 07/06/2011 14:48 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Piostar]
luk4sz_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
i którego czerwca ta ustawa ma wejść w życie?

A co do korzystania z łączy internetowych zarejestrowanych na siebie czy inne osoby (domowników czy krewnych) może wystarczy powiedzieć, że ma się niezabezpieczoną sieć WiFi i niech szukają wiatru w polu tongue

Do góry
#4713578 - 07/06/2011 17:00 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Piostar]
cinek1234 Offline
enthusiast

Meldunek: 18/10/2007
Witam,

zastanawia mnie jedna rzecz związana z korzystaniem z VPN.

Jak wiadomo dostawcy tej usługi mają określone i ograniczone ilości adresów IP które mogą udostępnić użytkownikom ( np. 5 serwerów w UK z 3000 adresów IP).

Na pewno w pewnym momencie adres IP z którego zleciłem wypłatę / logowałem się u buka zostanie przydzielony innemu użytkownikowi VPN. Co to oznacza chyba nie muszę pisać...

Do góry
#4713679 - 07/06/2011 17:46 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Piostar]
agr1 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/03/2005
Mozesz wykupic Vpn ze stalym ip - koszt troszke wiekszy, ale wciaz niewielki.
Mozliwosci sa.

Do góry
#4713762 - 07/06/2011 18:20 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Piostar]
kazow Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/11/2004
ja nie wiem skad u was wynikaja te obawy i probelmy z logowaniem sie z roznych ip.

ja mam kablowke, ip sie zmienia co jakis czas, nigdy nie bylo problemow

do tego loguje sie z innego miejscas czesto, przez vpn bruksela lub amsterdam i to samo, zero problemow

Do góry
#4713829 - 07/06/2011 18:43 Re: Hazard w internecie [5] [Re: kazow]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
haha uśmiałem się grin Ciekawe czy 'Oni' w ogóle wiedzą co to są te portfele internetowe.

Aha panowie zakładamy taką abstrakcyjną sytuację. Wygrywam sporo kasy przelewam na MB i zamiast wypłacić na kartę wypłacam na konto bankowe. Załóżmy że wzywają mnie na rozmowę (urząd celny czy jak się ta szmata nazywa) i pytają skąd miałem te pieniądze?
pytanie :
a) czy taka sytuacja poniże 15k euro jest możliwa? czyt. czy interesują się tylko wyznaczonymi kontami bukmacherów (i wtedy MB ma luz) czy ogólnie przelewami z zagranicy?
b) co im ciekawego odpowiedzieć w takiej sytuacji?

ps.Trzeba wytłumaczyć skąd ma się kasę na MB? czy poprostu wystarczy że oni nie udowodnią że ta kasa jest z hazardu?

Do góry
#4713853 - 07/06/2011 18:59 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Piostar]
kazow Offline
Carpal Tunnel

no ogolnie bank ma obowiazek zglaszac wszystkie przelewy powyzej 15k, ale czy ktos bedzie kontrolowal to juz decyzja inna

a jak w praktyce to wyglada to nie wiem

Do góry
#4713883 - 07/06/2011 19:14 Re: Hazard w internecie [5] [Re: eroll]
Art300 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/07/2007
Originally Posted By: eroll
haha uśmiałem się grin Ciekawe czy 'Oni' w ogóle wiedzą co to są te portfele internetowe.

Aha panowie zakładamy taką abstrakcyjną sytuację. Wygrywam sporo kasy przelewam na MB i zamiast wypłacić na kartę wypłacam na konto bankowe. Załóżmy że wzywają mnie na rozmowę (urząd celny czy jak się ta szmata nazywa) i pytają skąd miałem te pieniądze?
pytanie :
a) czy taka sytuacja poniże 15k euro jest możliwa? czyt. czy interesują się tylko wyznaczonymi kontami bukmacherów (i wtedy MB ma luz) czy ogólnie przelewami z zagranicy?
b) co im ciekawego odpowiedzieć w takiej sytuacji?

ps.Trzeba wytłumaczyć skąd ma się kasę na MB? czy poprostu wystarczy że oni nie udowodnią że ta kasa jest z hazardu?

Przy założeniu, że już wezwali, czyli dowiedzieli się i wszczęte jest postępowanie, są dwie możliwości.

1. Udowodnią ( oni) hazard i wtedy 100 % zabiorą.
2. Ty musisz udowodnić, że to przychód legalny. Jeśli tego nie
udowodnisz, zabiorą 75%.

Do góry
#4713949 - 07/06/2011 19:44 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Art300]
eroll Offline
Carpal Tunnel

kazow - pisałem o przelewach poniżej 15k o tych powyżej to wiadomo że nawet jak są krajowe to moga być pytania skąd,jak i po co.

hmm no to wychodzi na to że trzeba będzie dla świętego spokoju zamówić tą kartę MB i wtedy mamy w dupie tą całą ustawę. Ogólnie dobrze byłoby mieć wtykę u tych celników żeby przynajmniej wiedzieć jaki nacisk kładą na tą hazardową strefę,,,od czego zaczynają 'węszenie' , podejrzewam że od przelewów w banku i potem po nitce do kłębka.

ps. ciekawe czy będzie jakaś pokazówka grin grin pierwszy złapany gracz itp, w tym kraju nic mnie już nie zdziwi ,,,

Do góry
#4713981 - 07/06/2011 19:55 Re: Hazard w internecie [5] [Re: eroll]
Goget Offline
Tenis Trader

Meldunek: 09/02/2003
Ogólnie dobrze byłoby mieć wtykę u tych celników żeby przynajmniej wiedzieć jaki nacisk kładą na tą hazardową strefę,,,od czego zaczynają 'węszenie' , podejrzewam że od przelewów w banku i potem po nitce do kłębka.

Kreta już mamy w PO na forum i gra w najlepsze laugh

Do góry
#4714055 - 07/06/2011 20:32 Re: Hazard w internecie [5] [Re: eroll]
kazow Offline
Carpal Tunnel

kazow - pisałem o przelewach poniżej 15k o tych powyżej to wiadomo że nawet jak są krajowe to moga być pytania skąd,jak i po co.

hmm no to wychodzi na to że trzeba będzie dla świętego spokoju zamówić tą kartę MB i wtedy mamy w dupie tą całą ustawę. Ogólnie dobrze byłoby mieć wtykę u tych celników żeby przynajmniej wiedzieć jaki nacisk kładą na tą hazardową strefę,,,od czego zaczynają 'węszenie' , podejrzewam że od przelewów w banku i potem po nitce do kłębka.

ps. ciekawe czy będzie jakaś pokazówka grin grin pierwszy złapany gracz itp, w tym kraju nic mnie już nie zdziwi ,,,

no ta granica 15k to sie tak nei przejmuj, wedlug prawa bank ma obowiazek informowac o kazdym przelewie powyzej 15k i kazdym ponizej ktory wydaje sie podejrzany ...no neistety nie zdefiniowali co znacyz podejrzany

Do góry
#4714187 - 07/06/2011 21:22 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Goget]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Goget
Ogólnie dobrze byłoby mieć wtykę u tych celników żeby przynajmniej wiedzieć jaki nacisk kładą na tą hazardową strefę,,,od czego zaczynają 'węszenie' , podejrzewam że od przelewów w banku i potem po nitce do kłębka.

Kreta już mamy w PO na forum i gra w najlepsze laugh

są równi i równiejsi laugh A tak serio Ja wypłaty poniżej tysiaka będę nadal robił na konto w banku a te większe na MB i potem przez kartę. Jakby do tych mniejszych jakmiś cudem ktoś się kiedyś przyczepił to wtedy wszystko przez MB i po temacie smile te 40zł rocznie za kartę wpisuję w koszty życia w lewackim politycznie kraju.

Do góry
#4714726 - 07/06/2011 23:28 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Piostar]
mirek11 Offline
enthusiast

Meldunek: 14/03/2006
moglby ktos jasniej wytlumaczyc o co chodzi z tym zmiennym a stalym ip,lepiej zmienny ip czy sialy i dlaczego ,czy adres mojego ip z ktorego sie logowalem bedzie tez mial ktos inny kiedys przydzielony bo ktos pisal o tym wczesniej,

Do góry
#4714736 - 07/06/2011 23:37 Re: Hazard w internecie [5] [Re: mirek11]
eroll Offline
Carpal Tunnel

A po co kombinować coś z ip? Przecież do ip będą się dobierali jak zobaczą że coś wygrywasz. Jak już zobaczą że coś wygrywasz (w banku) to choćbyś miał ip takie czy siak to i tak będziesz się musiał tłumaczyć z zysków nie wiadomego pochodzenia....
Ja wychodzę z założenia żeby ukryć zyski,nie komputer w szafie,,,

Do góry
#4714767 - 07/06/2011 23:51 Re: Hazard w internecie [5] [Re: Piostar]
mirek11 Offline
enthusiast

Meldunek: 14/03/2006
no to jak zyski ukryc ,moneybokes da rade czy inaczej

Do góry
Strona 15 z 23 < 1 2 ... 13 14 15 16 17 ... 22 23 >

Moderator:  rafal08