Drugi rok z rzedu zaloze temat o lidze tureckiej, bo chcialem cos skrobnac, a na biezacy sezon takowego jeszcze nie ma
Ba! Nawet bede chcial napisac o tym samym meczu, co rok temu

Ba! Nawet bede chcial zaproponowac podobny typ

ale do rzeczy...
chodza ploty na miescie, ze istnieje maly uklad miedzy zespolami
Besiktasu a
Sivassporu. Na ile taka informacja, o rzekomym ukladzie, jest autentyczna, nie wiem, ale jak mowi mi o tym dwoch niezaleznych znajomych, to sprawdzic musialem

Rok temu jak pisalem o tym meczu i sugerowalem wygrana gosci, podtekst byl inny - porazka Besiktasu z L'poolem 0:8 i zapowiadana rewolucja w klubie. Dzisiaj bede opieral sie raczej na zaslyszanym oraz na statystykach, ktore mowia tak:
2005/2006Sivasspor -
Besiktas 1:3
Besiktas -
Sivasspor 0:1
2006/2007Sivasspor -
Besiktas 0:1
Besiktas -
Sivasspor 0:1
2007/2008 Besiktas -
Sivasspor 1:2
Sivasspor -
Besiktas 1:2
czyli ladnie rzecz ujmujac
od trzech lat, czyli od momentu w ktorym zespol z Sivas awansowal do SuperLigi, zawsze w meczach tych ekip wygrywa ekipa przyjezdnych. Uklad, nie uklad, takie sa fakty

Na dzien dzisiejszy, po 7. kolejkach, oba zespoly znajduja sie w gonej czesci tabeli - Besiktas lideruje, zas Sivasspor jest 5. z tylko 3-punktowa strata do lidera i najblizszego swojego rywala. Co tez wazne zespol ze Stambulu poki co zgarnal komplet na swoim terenie, zas we wszystkich 7 kolejkach jest jedynym niepokonanym zespolem w lidze. Swiadczy to na pewno o ich sile na poczatku rozgrywek, ale ja sobie za takie 2/10 zagram na wygrana gosci, a tak na zlamanie serii bez porazki Besiktasu

Turcja akurat jest krajem w ktorym wszelkie uklady z pewnoscia sa na porzadku dziennym, wiec i ten by mnie nie zdziwil.
Kursy na gosci polecialy juz nieco w dol, ale wciaz w okolicach ~5.50 mozna zlapac, co wg mnie jest warte sprobowania