#36401 - 05/05/2002 18:02
Re: kupowanie typów
|
veteran
Meldunek: 14/11/2001
|
Rozmowa trochę zbacza z tematu działu, ale poruszona została bardzo ważna kwestia: zarządzanie kapitałem. Moim zdaniem trzeba isc po jak najmniejszej lini ryzyka (czytaj zaklady za niski procent depozytu). Jesli zaczniemy grac za mala ilosc depozytu pojedynczy zaklad to wydaje sie ze wleczemy sie z powiekszaniem kasy gorzej niz slimak po deszczu. Ale w dluzszym czasie daje to ciekawe rezultaty. #1 Startujemy z 500 zł. Zakladam ze miesiecznie bede powiekszal depozyt o 20 % (nie wnikam w sposob wykonania). W pierwszym miesiacu zarobie jedynie 100 zl (jedynie czy az?). W drugim miesiacu powiekszam juz 600 zl o 20 % czyli zarobiam w sumie niewiele wiecej bo 120 zl itd itd.... Gram tak przez rok. PO roku moj budzet wynosi 4458 zł (892% zysku) odejmujac depozyt startowy i dzielac to przez 12 miesiecy wychodzi ze srednio w tym roku zarobilismy 330 zl na miesiac. (z 500 startowych)
#2 W drugiej opcji zalozenie to zwiekszanie swojego depozytu nie o 20 % lecz o 30 %. Znow startujemy z depozytem poczatkowym 500 zl. Po miesiacu mamy 650 czyli zarobilismy 150 zl. Po roku mamy 11649 (2330 % zysku) a srednia zarobku wynosi 929 zl na miesiac.
Tak więc spokojna gra, poszczegolne zyski dolaczac do systemow i grac stopniowo za odpowiednia wyzsze stawki. Teraz jak osiagnac te 20, 30% czy wiecej miesiecznie. Sa na to rozne sposoby, "systemy gry":
* gra na roztrzygniecie ktore wg nas padnie, chyba najbardziej popularne (trzeba wziasc pod uwage oplacalnosc gry po danym kursie) * value bets (granie scisle matematyczne polegajace na tym, ze nie gramy na roztrzygniecie, ktorego sukcesu sie spodziewamy lecz na roztrzygniecie, ktorego prawdopodobienstwo wystapienia przez nas okreslone w polaczeniu z kursem daje oplacalnosc) * sure bets (obstawienie wszystkich mozliwych roztrzygniec zakladu, wykorzystujac roznice kursowe u poszczegolnych bukow, dla mnie jak pewnie dla duzej wiekszosci nieosiagalne ze wzgledy na potrzebe duzej gotowki) * roznice kursów (wykorzystanie roznicy w kursach miedzy lokalnymi bukami, na ktorych "terenie" rogrywa sie zaklad a kursami innych bukow) * inne sposoby
Kazdy z tych sposobow ma na forum z pewnoscia zawadowych propagatorow i to oni powinni sie wypowiedziec
Sposob wybrania zdarzenia to jedno, zarzadzanie stawkami to druga sprawa. Tu takze jest wiele mozliwosc: * "Kelly formula" i jej liczne odmiany * progresja i jej liczne odmiany * i wiele wiecej
Z osobistych doswiadczen moge powiedziec, ze probowalem chyba wszystkiego i dopiero kiedy zaczalem stosowac progresje, zaczalem miec zyski. Stosuje troche inna progresje na kursy mniejsze niz 1.8, inna na kursy wieksze niz 1.8. Oprocz tego gram rownolegle nie korzystajac z progresji, grajac roztrzygniecia przeze mnie wytypowane jesli kurs jest odpowiedni. Mysle, ze dobrze by bylo aby kazdy kto profesjonalnie stosuje dany sposob gry i dany sposob zarzadzania pieniedzmi wypowiedzial sie obszerniej o tym pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#36403 - 05/05/2002 22:11
|
old hand
Meldunek: 14/02/2002
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał uQ$: [qb]Problem w tym, że tego się nie da (jak np. w przypadku ruletki) policzyć, można to tylko szacować i właśnie na tym kto oszacuje je lepiej polega obstawianie. Jeżeli będziesz potrafił zrobić to lepiej niż buk i to o tyle lepiej aby "przeskoczyć" jego "margines zysku" to będziesz wygrywał.[/qb][/QUOTE]Wszystko jest piekne i proste jak sie czlowiek na tym nie zna  Stawiasz wszystko co masz na Manchester i albo sie uda, albo nie  . Trza nad tym popracowac...ale jednej nocy sie tego nie naucze :| ... Ja w swojej grze korzystam z progresji na X. Zastanawiam sie jeszcze nad opracowaniem swojego systemu progresji na "normalne" wyniki... ale jakos nie ma czasu przysiasc nad tym. Gram tez single i duble. Choc czesto mnie kusi dawac wieksza ilosc meczow - zwykle sie to zle konczy... A jeden z systemow zarzadzania pieniedzmi mam zamiar wprowadzic w zycie (tylko najpierw musze przestudiowac literature podrzucona przez Kure. Narazie moje "pickowanie" prezentowalo sie dosc chaotycznie...
|
Do góry
|
|
|
|
#36404 - 05/05/2002 23:45
|
old hand
Meldunek: 21/02/2001
|
Tysio111 Jestem progresją dość poważnie zainteresowany kiedyś byłem jej przeciwnikiem ale wiele wiele godzin "badań" i od jakiegoś czasu gra w realu spowodowała że powoli zaczynam zmieniać zdanie , choć dziś na pewno nie jestem jej zagorzałym zwolennikiem to prowadzę różne experymenty z progresją które jak dotąd przynoszą pozytywne wyniki.
Nigdy nie próbowalem grać progresją na kursy ok.1.8 czy możesz podac szczegóły jak to u Ciebie idzie co robisz przy serii nietrafionych...? itd.
|
Do góry
|
|
|
|
#36406 - 06/05/2002 01:26
|
old hand
Meldunek: 24/03/2001
|
Jesli chodzi o progresje na kursy 1.8 i nizsze to gram tak kilka lat.Co jest wazne przy takiej grze? 1PULA musi byc okreslona czasowo 2musisz miec margines bledu 3 najwazniejsze musisz okreslic ilosc dni na pomylke Jesli sie wyrabiasz w limicie dni wygrywasz jesli nie pakuj manatki. Prosto to brzmi ale takie nie jest.Najwarzniejszy jest schemat gry.Teraz np,gralem caly czas progresja na Colorado nhl play off.Zakladalem zysk z Jednego trafienia 200zl.I tyle.Latwo sie domyslic ze zaplanowalem pule na 7 kolejnych meczy miedzy colorado a san jose.Co jeszcze oczywiscie "przewidywalem" kursy w razie gdyby colorado gralo u siebie i kurs byl niski albo mialem dolaczyc tzw "pewniaka" kiedy ? pewniaka prawdopodobnie bym dolaczal gdzies w 4 spotkaniu jak colorado przegralo by 3 pierwsze.Pewniak byl by najprawdopodobniej z tenisa.Co jeszcze oczywiscie wydrukowalem sobie serie spotkan tych druzyn i ... OBSTAWILEM POCZEKALEM i wygralem .cOLORADO BYLO LASKAWE WYGRALO W DRUGIM SPOTKANIU 8-2 I MOJ PLAN SIE POWIODL.Tak mniej wiecej wyglada jedna z kilku planow mojej progresji ,wydaje sie prosta ?Hehe tak sie moze wydaje tylko w mojej progresji albo jestes zawsze do przodu albo OSTRRO do tylu jak sie pomylisz.Dlatego wszystko trzeba planowac i przewidywac wrecz "jasnowidziec".Raz zawiedziesz i jedziesz do domu gram progresja ponad 3 lata i jeszcze sie nie zawiodlem i wierze ze sie nie zawiode. 
|
Do góry
|
|
|
|
#36407 - 06/05/2002 01:45
|
addict
Meldunek: 07/03/2002
|
Witam! To pierwszy Twój post, Rafter, który ma, wg. mnie jakiś sens  . Tylko że, Ameryki nie odkryłeś i nie trzeba brać za to od razu pieniędzy (co nie znaczy, że nie można)  . Pozdrawiam!
|
Do góry
|
|
|
|
#36410 - 06/05/2002 02:43
|
addict
Meldunek: 07/03/2002
|
Spoko to forum :zobacz: ! Tam się coś dzieje  . Dzięki  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#36414 - 07/05/2002 00:09
|
old hand
Meldunek: 21/02/2001
|
RAFTER Czy mozesz bardziej rozwinąć punkt 1,2,3 nie jestem pewny czy dobrze cię rozumiem.
Piszesz że grasz progresją 3 lata czy możesz opisac twoj najtrudniejszy moment.
Jak często grasz?
|
Do góry
|
|
|
|
#36416 - 07/05/2002 02:38
|
old hand
Meldunek: 31/03/2002
|
a ja tu troche o tematowych pay picks`ach wydaje mi sie ze nie mozna z gory zakladac ze to wszystko to sciema na zasadzie "ma pewne typy to czego nie wygrywa a chce brac kase", popatrzcie na to z tej strony, owy ktos tam ma naprawde spore grono "zainteresowanych" jezeli skasuje od kazdego zalozmy 50$ miesiecznie to moze wyciagac calkiem ladna sumke zielonych miesiecznie ktore dorzuci do swojego kapitalu kto z was niechcialby miec takiego powiedzmy 50 osob x 50$ stalego miesiecznego dochodu i oprocz tego loic bezstresowo szmal na swoich dobrych typach - za tyle kasy to moglbym nawet tylko typowac wiadomo ze mnostwo z tych stronek to jacys naciagacze, ale na pewno sa perelki za ktore jednak warto dac troche grosza - ktos juz zrobil rozeznanie wsrod tego typu stronach ? trzeba sie przyjrzec zjawisku 
|
Do góry
|
|
|
|
#36417 - 07/05/2002 02:42
|
old hand
Meldunek: 31/03/2002
|
wow wlasnie znalazlem stronke na ktorej "the most successful group of handicappers" zyczy sobie az 175$ za 30 dni codziennych typow pomyslcie ile oni loja kasy (jak tylko maja spora grupe klientow lub tez frajerow - niewiadomo co soba reprezentuja  )
|
Do góry
|
|
|
|
#36418 - 07/05/2002 03:20
|
veteran
Meldunek: 19/06/2001
|
Te $175, to mniej więcej średnia. A i perełki są oczywiście, nawet documented...
|
Do góry
|
|
|
|
|
|