No cóż, skoro nie przyjęli mojej karty kredytowej postanowiłem wykonać przelew SWIFT (po raz pierwszy w życiu). Poszedłem do banku , dano mi formularz przelewu za pomocą systemu SWIFT w formacie A4 :eek: . I regulamin do tego o tym samym formacie :eek: :eek: . Największe problemy miałem z wypełnieniem pola "Tytuł płatności". Wpisałem "System sportowy". Pani (właściwie to chyba panna jeszcze

) powiedziała, że jej obowiązkiem jest przeprowadzenie kontroli dewizowej i w tym celu musi mi zadać kilka pytań na temat "Tytułu płatności" gdyż nie zawsze przelanie pieniędzy na konto nierezydenta jest legalne. Pierwsze pytanie:
- Proszę mi dokładnie powiedzieć co to jest za "System sportowy"
-hmmmm no coż to taki system związany z kibicowaniem, ja tej firmie przysyłam pieniądze a za to dostaję to co mi do kibicowania potrzebne
- Nie bardzo rozumiem, czy koniecznie musi pan wysyłać te pieniądze aż do Anglii w tym celu? Jakie usługi dokładnie świadczy ta firma?
-no cóż ...... hmmmmmm..... za te pieniądze dostanę oryginalną koszulkę Manchesteru United, wiem że to trochę głupie ale nic nie poradzę że kocham tą drużynę

-(usmiech i chwila zastanowienia) dobrze, to ja zaniosę jeszcze to do sprawdzenia koleżance, proszę poczekać
(mniej więcej taka rozmowa)
Po 5 minutach wezwano mnie do biura koleżanki. Ta już obeznana bardziej w transakcjach zagranicznych oświadczyła, że koszty przekazania tych pieniędzy do banku odbiorcy mogą być bardzo duże. Spytałem dlaczego, czy oprócz tych 15 zl chyba za przelew SWIFT coś będzie trzeba dopłacić. Stwierdziła, że z tego co się orientuje to mają tylko jednego pośrednika w Anglii ale do niego od nich pieniądze nie idą bezpośrednio. :eek: . Stwierdziła, że będę musiał zapłacić 15 zł bodajże że za przelew SWIFT, następnie jest opłata 10 EURO za przekaz pieniędzy do Wielkiej Brytanii, ale pieniądze z pewnością pojdą jeszcze przez jakiś bank, więc koszty mogą być znacznie większe. Stwierdziła, że klienci którzy wysyłali do Anglii mieli potem do nich duże pretensje co do kwoty która ostatecznie doszła. Nie wspomnę tu już o przewalutowywaniu. Powiedziała, że mogę zrzucić opłaty na odbiorcę ale wtedy dostanie on kwotę którą wysłałem pomniejszona o koszty transakacji (czyli to samo) Napisałem do Betfair. Oni stwierdzili, że większość banków pokrywa koszty przelewów swoich klientów a jeśli mój tak nie robi to jest im bardzo przykro. Ktoś robił tam wpłatę Visa Classic?... bo jak ją sobie załatwię a też nie zadziała to chyba szału dostanę

Może wysłać w liście zwykłym tą kasę