Opcje tematu
#35630 - 19/02/2002 23:26 betting exchange?
dilbert Offline
enthusiast

Meldunek: 22/01/2001
może ktoś co wie o takich firmach jak www.betfair.com www.betdaq.com
gdzie tkwi chaczyk w atrakcyjności ich kursów?,wiem że Betfair ma 5 % podatek ale pomimo to i tak się czasami opłaca

Do góry
Bonus: Unibet
#35631 - 20/02/2002 00:56 Re: betting exchange?
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Haczyk tkwi w tym, że to zwykli ludzie obstawiają między sobą i to oni decydują o kursach. Betdaq.com być może wystawi polską wersję językową, ale na razie jest zbyt wcześnie by mówić o szczegółach. Ale jestem z nimi w kontakcie i jeśli będę wiedział o szczegółach to na pewno wszystkich o tym poinformuję.

Do góry
#35632 - 20/02/2002 03:44 Re: betting exchange?
dilbert Offline
enthusiast

Meldunek: 22/01/2001
W takim systemie jest wiele mozliwości nadużyć i interesuje mnie jak to wygląda w praktyce.

Do góry
#35633 - 20/02/2002 14:43 Re: betting exchange?
DJ Bronek Offline
addict

Meldunek: 27/04/2001
Mógłby ktoś opisać jak tam się gra?

Do góry
#35634 - 20/02/2002 15:07 Re: betting exchange?
uQ$ Offline

Meldunek: 23/01/2001
Możesz tam grać "normalnie", tak jak u buka, przyjmując wystawione oferty (tyle że przez innych graczy, a nie przez buka). Możesz też sam zabawić się w buka, wystawiając swoje oferty.
Jeżeli znajdzie się ktoś kto będzie miał przeciwne zdanie niż ty i chciał obstawić odwrotny zakład i będzie mu pasował wystawiony przez ciebie kurs, to założycie się miedzy sobą, a pośrednik weźmie jedynie prowizję 5% od wygranej zwycięzcy.

Sam gram na Bet-Ex. Zacząłem dość przypadkowo, bo wygrałem tam $100 konto w Tip-Ex'owym konkursie sponsorowanym przez nich. Początkowo, prawie tego konta nie używałem, spróbowałem się tym poważniej zająć na początku tego roku i efekty przerosły moje wszelkie oczekiwania. W ciągu kilku tygodni powiększyłem stan konta kilkukrotnie . Okazuje się, że zdecydowanych faworytów typu MU, Barcelona, Real, Bayern, itd. można "sprzedać" po prawie dowolnej cenie (bycie bukiem jest wyjątkowo przyjemne gdy faworyci nie wygrywają ). Dodatkową zaletą (dla mnie wyjątkowo istotną) jest to, że można wystawić oferty za więcej niż się ma na koncie (oczywiście gdy część z nich zostanie przyjęta i wyczerpane zostanie saldo konta reszta jest automatycznie anulowana), inne betting exchanges na to nie pozwalają . Wadą Bet-Ex jest jedynie to, że nie do końca im "ufam", jednak testowa wypłata jaką zrobiłem dotarła do mnie po trzech dniach bez żadnego problemu (co jest rekordem wśród buków), więc mam nadzieję że moje obawy co do nich nie są uzasadnione.

Do góry
#35635 - 20/02/2002 15:38 Re: betting exchange?
Szakal Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/06/2001
Podobnie działa tez flutter.com

Do góry
#35636 - 20/02/2002 15:40 Re: betting exchange?
uQ$ Offline

Flutter został przejęty przez BetFair.

Do góry
#35637 - 20/02/2002 16:15 Re: betting exchange?
bogge Offline
addict

Meldunek: 18/01/2001
Witam Panowie,

Proponuję też przyjrzeć się ofercie www.parbet.com sam jestem klientem Parbet i jak na razie jest całkiem, całkiem

Pozdrawiam

bogge

Do góry
#35638 - 20/02/2002 16:22 Re: betting exchange?
uQ$ Offline

Bogge,

1. Czy Parbet ma coś wspólnego z Expektem (poza zbliżoną szatą graficzną) ?!

2. Czy Parbet pozwala na wystawienie ofert za więcej niż się ma na koncie. Np. mam $1000 i czy jest możliwe wystawienie na sprzedaż trzech zakładów po $500. Oczywiście, jeżeli dwa z nich znajdą nabywcę, to trzeci jest automatycznie anulowany. Betfair i Play121 nie pozwalają na coś takiego, Bet-Ex tak.

Do góry
#35639 - 20/02/2002 18:23 Re: betting exchange?
Conrad Offline

Betfair bardzo szybko się rozwija. Patrzyłem kilka miesięcy temu na ich upublikowane wyniki finansowe i oni naprawdę robią na tym duże zyski. Ważny jest tu oczywiście nie tylko marketing ale również prosty system obsługi. Play2Match.com założony przez Eurobet był niewypałem właśnie dlatego, że był zbyt skomplikowany dla przeciętnego człowieka.

Polecam również zakłady "interactives" w firmie WSEX. Bardzo lubię tego buka i często jestem w kontakcie z jednym z jego założycieli, o którym był nawet artykuł w Rzeczpospolitej. Można tam kupować i sprzedawać tak zwane "akcje." Kupując akcje 'Lord of the Rings' stawiasz, że ten film zdobędzie Oscara. Sprzedając akcje tego filmu obstawiasz to, że ten film nie zdobędzie tej statuetki (za najlepszy film). Ten system jest o tyle dobry, że można tam robić sure bety. W WSEX sprzedajesz akcje a gdzieś indziej obstawiasz, że dany film/aktor/aktorka wygra statuetkę.

Można też obstawiać sporty amerykańskie live. Dodatkową zaletą jest też możliwość zamknięcia pozycji w każdej chwili. Jeśli np. sprzedałeś po 30 i cena spadła to możesz np. odkupić po 20 i wtedy od razy masz zysk. W ten sam sposób możesz zmniejszać straty jeśli wiesz, że cena akcji będzie iść w "złym" kierunku.

Jeszcze jeden plus to sposób obsługi Twoich pieniędzy na koncie. Jeśli sprzedasz powiedzmy akcje dwóch aktorów, to automatycznie uwolniona zostaje pewna suma Twoich pieniędzy. A to dlatego, że przynajmniej jeden z tych zakładów musi wygrać. Sprzedając ich akcje obstawiasz to, że nie wygrają statuetki. A statuetka jest tylko jedna.

Na koniec tylko dodam, że obsługują Neteller i Pay Pal bez opłat.

Do góry
#35640 - 20/02/2002 19:11 Re: betting exchange?
irussan Offline
member

Meldunek: 12/01/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad:
[qb]Haczyk tkwi w tym, że to zwykli ludzie obstawiają między sobą i to oni decydują o kursach. Betdaq.com być może wystawi polską wersję językową, ale na razie jest zbyt wcześnie by mówić o szczegółach. Ale jestem z nimi w kontakcie i jeśli będę wiedział o szczegółach to na pewno wszystkich o tym poinformuję.[/qb][/QUOTE]

Kiedy orientacyjnie można by się spodziewać, że pojawi się polska wersja językowa?

Do góry
#35641 - 20/02/2002 19:23 Re: betting exchange?
uQ$ Offline

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad:
[qb]Polecam również zakłady "interactives" w firmie WSEX. Bardzo lubię tego buka i często jestem w kontakcie z jednym z jego założycieli, o którym był nawet artykuł w Rzeczpospolitej. [/qb][/QUOTE]

Odbiegając od tematu betting exchanges, Conrad czy po tym co się stało z Aces Gold nie obawiasz się grać u takich buków jak WSEX ?!

Do góry
#35642 - 20/02/2002 20:16 Re: betting exchange?
Conrad Offline

irussan, tego tak szczerze nie wiem. Jak tylko będę znał jakieś szczegóły to napiszę o tym.

uQ$, Aces Gold załatwił trochę ludzi... jest to przykre zjawisko i dlatego lista bukmacherów na stronie głównej jest tak krótka. WSEX jest solidną firmą ale oczywiście trudno przewidzieć co sie stanie po Aces. Najgorsze jest to, że wielu bukmacherów miało tam konta (w celu "oddania" niechcianych nadwyżek) a inni z nimi współpracowali jeśli chodzi o transfer pieniędzy graczy.

Co się dzieję, najpierw Enron, teraz Aces...

Do góry
#35643 - 20/02/2002 20:54 Re: betting exchange?
bogge Offline
addict

Meldunek: 18/01/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał uQ$:
[qb]Bogge,

1. Czy Parbet ma coś wspólnego z Expektem (poza zbliżoną szatą graficzną) ?!

2. Czy Parbet pozwala na wystawienie ofert za więcej niż się ma na koncie. Np. mam $1000 i czy jest możliwe wystawienie na sprzedaż trzech zakładów po $500. Oczywiście, jeżeli dwa z nich znajdą nabywcę, to trzeci jest automatycznie anulowany. Betfair i Play121 nie pozwalają na coś takiego, Bet-Ex tak.[/qb][/QUOTE]

Cześć uQ$

1. Owszem, ma coś wspólnego-zakupili od nas softwear co zreszta widać na pierwszy rzut oka

2. Tutaj również nie możesz zagrać na kredyt tak jak w Betfair i 121.

Fajną rzeczą jest możliwość sprzedawania/kupowania wyników spotkań, np. dziś podczas ćwierćfinałów w Hokeju na Olimpiadzie. Taki mały Live Betting

Do góry
#35644 - 20/02/2002 21:55 Re: betting exchange?
bet007 Offline
veteran

Meldunek: 23/03/2001
Betroyal uruchomił specjalną ofertę dla poszkodowanych przez AcesGold http://www.betroyal2.com/goldmes.asp?

Do góry
#35645 - 21/02/2002 00:59 Re: betting exchange?
uQ$ Offline

[QUOTE]Oryginalnie wysłał bogge:
[qb]

2. Tutaj również nie możesz zagrać na kredyt tak jak w Betfair i 121.

[/qb][/QUOTE]

No właśnie o to chodzi, że to nie jest gra na kredyt (bo dotyczy wystawionych, ale nie przyjętych ofert), w momencie przyjęcia którejś oferty pozostałe są automatycznie zamykane. Dziwię się, że Betfair, Play121 czy Parbet na to nie pozwalają. Dla mnie to wada, która powoduje że nie otworzyłem i pewnie nie otworzę tam konta.

Do góry

Moderator:  rafal08