#334672 - 27/04/2005 11:11
Under/Over - najważniejsze elementy analizy
|
enthusiast
Meldunek: 02/06/2004
|
Mam pytanie do obstawiających (z powodzeniem) zakłady Under/Over. Piłkarskie - dodam dla pełnej jasności. Jakie są najważniejsze informacje, które warto/należy brać pod uwagę, starając się przewidzieć liczbę goli w danym meczu? Bo mnie się to udaje perfekcyjnie, prawie 100 na 100, tyle że na odwrót (wchodzi prawie zawsze to, czego NIE obstawię)  A może U/O to czysta loteria?
|
Do góry
|
|
|
|
#334675 - 27/04/2005 13:06
Re: Under/Over - najważniejsze elementy analizy
|
enthusiast
Meldunek: 02/06/2004
|
Quote:
Marcholt, czyli dobrze analizujesz tylko w druga strone, graj odwrotnosc swoich typow. Z taka skutecznoscia bedzie majatek
A myślisz, że nie próbowałem? Skutek był taki sam, jak wtedy, gdy grałem swoje rzeczywiste typy. Ja po prostu mam talent do U/O 
|
Do góry
|
|
|
|
#334677 - 28/04/2005 15:55
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/12/2002
|
Cześć !!! Ja gram overy, na 100 zakładów 95 overów. jak dobieram mecze??? Najpierw liga. Moja hierarchia jest następująca: Od najlepszej na overy według mnie: 1. Norwegia, 2. Holandia, Szwajcaria, Niemcy II 3. Belgia, Niemcy, Turcja, Hiszpania, Szwecja 4. Włochy 5. Francja Patrzę, który zespół z danej ligi nie miał dawno overa. Przykładowo wiem, że Leverkusen lubi overka zrobić. Patrzę a tu 3 razy po kolei miał undery, więc gram na overa w kolejnym meczu. Gdyby to była drużyna z Włoch to 3 undery pod rząd w tej lidze to nic takiego, ale jeśli jest to drużyna z Holandii, czy Niemiec jak w przykładzie to wejście overa w nastepnym meczu wielce prawdopodobne. Do tego dochodzi jeszcze kilka czynników, czy gra mocny ze słabym, czy np. w tygodniu dana drużyna nie gra np. LM. Patrzę również na to jak wygląda sytuacja po danym dniu w danej lidze. Np. w sobotę w Niemczech mało overów to w niedzielę stawiam. Turcja to samo. Bardzo mało jest takich kolejek np. w Niemczech II, żeby nie było przynajmniej 5 overów. Ja zwracam uwagę na takie szczegóły i stawiam. Underów nie lubię, gdyż trzeba czekać cały mecz, a over to super sprawa, bo czasami po 15 minutach mogę juz obstawiać kolejny mecz, gdyz wynik jest korzystny dla mnie np. 3-0  Pozdrawiam wszystkich P.S. Dzisiaj np . 1 kolejka w Finlandii postawiłem coś takiego Cz 28/04/05 17:25 konkurs: GRACZ MIESIACA - KWIECIEN stawka : 15.00 PLN możliwa wygrana: 25.50 PLN data zdarzenie rodzaj zakład rezultat kurs Cz 28/04/05 18:00 Haka - KuPS powyżej/poniżej Fin.Veikkausliiga powyzej 2.5 goli 1.70 1.70
|
Do góry
|
|
|
|
#334678 - 28/04/2005 16:36
|
member
Meldunek: 01/02/2002
|
Quote:
Underów nie lubię, gdyż trzeba czekać cały mecz, a over to super sprawa, bo czasami po 15 minutach mogę juz obstawiać kolejny mecz, gdyz wynik jest korzystny dla mnie np. 3-0 
No wiesz, jak obstawiasz under a po 15 minutach jest 3-0, to tez mozesz juz spokojnie obstawiac kolejny mecz 
|
Do góry
|
|
|
|
#334679 - 28/04/2005 16:38
|
old hand
Meldunek: 27/03/2005
|
Nie wiem czy juz byl taki sposob gry na oner/under, ale wykombinowalem taka metode gry: Wszyscy dobrze wiemy z matematyki ze: a) plus i plus da nam plus b) minus i minus da nam minus c) plus i minus daje nam minus Przekladajac to na gre under/over przyjmujemy: plus - druzyna grajaca ofensywnie minus - druzyna grajaca defensywnie Klasyfikujac dana druzyne bierzemy pod uwage: - liczbe bramek strzelonych w sezonie, - to czy druzyna ma dobrych snajperow, - jak gra u siebie/na wyjazdach (bierzemy pod uwage liczbe bramek strzelonych/straconych) - styl gry druzyny (ofensywny czy defensywny) I wowczas kiedy spotykaja sie 2 plusy to postawimy na over, kiedy graja dwa minusy postawimy na under. Jezeli gra plus z minusem zasadniczo nie gramy (ewentualnie jezeli intuicja nam bardzo podpowiada mozemy zaryzykowac, ewentualnie obstawimy pierwszy druzyn mecz w europejskich pucharach - wiadomo bramki na wyjazdach licza sie podwojnie  wiec druzyny gospodarzy staraja sie uwaznie grac w obronie, gosc myslac o rewanzu staraja sie o korzystny wynik w tym meczu i postawimy na under). Postaram sie przez jakis dluzszy czas zagrac ta metode i napisze jakie efekty mi przyniosla. Na razie sprawdza sie 
|
Do góry
|
|
|
|
#334680 - 19/05/2005 08:27
|
member
Meldunek: 25/07/2003
|
Furorę robi ostatnio na forum wzór p*k>1. Jeśli zakładamy że zakłady u/o to loteria, to każdy o/u o kursie wyższym niż 2 jest opłacalny i w dłuższym okresie wyjdziemy na plus - mowa o piłce nożnej
|
Do góry
|
|
|
|
#334681 - 19/05/2005 10:38
|
old hand
Meldunek: 03/08/2004
|
Quote:
Jeśli zakładamy że zakłady u/o to loteria
 Tak samo możesz założyć, że wynik meczu w piłce to loteria, więc trzeba brać każdy kurs powyżej 3!!!!! Życzę powodzenia 
|
Do góry
|
|
|
|
#334682 - 19/05/2005 11:02
|
old hand
Meldunek: 27/03/2005
|
Quote:
Quote:
Jeśli zakładamy że zakłady u/o to loteria
 Tak samo możesz założyć, że wynik meczu w piłce to loteria, więc trzeba brać każdy kurs powyżej 3!!!!! Życzę powodzenia
jezeli grasz na overy, to podczas meczu, gdy padna juz 3 bramki jest to zdarzenie pewne 
|
Do góry
|
|
|
|
#334683 - 19/05/2005 12:31
|
enthusiast
Meldunek: 15/05/2005
|
Quote:
b) minus i minus da nam minus
A to ciekawe od kiedy?
--
Odnośnie u/o w piłce nożnej to nie zgdadzam się że w 100% jest to loteria. Można przewidzieć czy w meczu będzie <2.5 czy >2.5 np. biorąc pod uwage takie czynniki jak warunki atmosferyczne, to czy w danym zespole grają czołowi strzelcy ligi, ilość traconych i zdobywanych przez dany zespół goli na wyjazdach oraz na własnym podwórku itd. To takie czynniki, które w tej chwili przyszły mi do głowy, ale napewno znajdzie się ich więcej. W pewnym sensie jest to loteria, ponieważ wynik spotkania jest zależny od tego jak piłka 'najdzie' piłkarzowi na noge, albo jaką interwencją popisze się bramkarz, co trudno jest przewidzieć. W sporcie nie ma pewniaków, więc gdy przeanalizuje się spotaknie drużyn x i y i z jakiś tam kalkulacji oraz wniosków wyjdzie nam, że powinno paść więcej bramek niż 2.5, a mimo wszystko będzie ich mniej, to nie można mówić o loterii. Jest to podobny przypadek do np. przegranej MU lub Phoenix Suns po kursie 1.3 na własnym boisku/parkiecie z drużyną ogona tabeli.
To taka moja opinia.
|
Do góry
|
|
|
|
#334684 - 26/05/2005 12:40
|
old hand
Meldunek: 25/06/2003
|
Często odpuszczam jak mi nie podchodzi info pod gołe staty,natomiast jak podchodzi to gram zawsze bo to jest bajka  Miałem ostatnio mecz Kansas City-Metrostars Najlepszy napastnik i asystent gospodarzy pojechał na zgrupowanie. U gości z kolei kontuzje ,kartki i te sprawy-praktycznie co kolejkę inna para napastników- ,Guevarze też z deka wywaliło biorytmy,no nic.. Z samego infa wychodziło przynajmniej 48,50 % na u 2,5 przy kursie koło 2.20. W statach jednak same overy i po korekcie już niestety tylko pogranicze valura.Spasowałem.
|
Do góry
|
|
|
|
#334685 - 26/05/2005 12:56
|
enthusiast
Meldunek: 06/08/2004
|
witam
Rafalek czemu to nie obstawiacie tenisa ,przeto w tej dyscyplinie biorytmy odgrywaja ogromna role( b.psychiczny
|
Do góry
|
|
|
|
#334689 - 11/09/2005 14:34
|
enthusiast
Meldunek: 11/01/2004
|
Powiem tak - uwielbiam UNDERY! Zwlaszcza na przelomie ostatniego tygodnia. Polska-Walia, Irlandia-Anglia, Azerbejdzan-Austria, Hiszpania-Serbia - wszystko weszlo jak w maslo (no, moze z lekka nerwowka po stronie Hiszpanow). Zwracam uwage na statystyki (betexplorer.com), historie spotkan miedzy obydwiema druzynami. Przyklad? Polska na warszawskim stadionie w ostatnich latach stracila baaardzo malo bramek, wygrywala praktycznie do 0. 1:0 z Walia to potwierdzilo. Poza meczami narodowymi, lubie wyszukiwac underki w lidze portugalskiej, wloskiej i przede wszystkim francuskiej. Zwracam wtedy uwage na mecze w poprzednich latach. Jesli w np. francuskiej przez 4 lata byly same undery, stawiam znow na ponizej 2,5 goli. Najczestszy wynik? 0:0. Zaklady na ilosc bramek to wcale nie loteria, to po prostu zyla zlota, jesli dobrze i wnikliwie przeanalizuje sie spotkanie. Nie wypada sie chwalic, ale przede wszystkim dzieki underom w ostatnim tygodniu w STSie z 200 zl zrobilem... 6,5 tys  PS. Dzis gralem underek Chievo-Parma. PS2. Gram rowniez overy 
|
Do góry
|
|
|
|
#334692 - 11/09/2005 19:14
|
enthusiast
|
Wiem, jest bardzo wczesnie, kilka godzin temu zakonczyly sie kolejki najwazniejszy lig europejskich, ale... ja juz mam undery na nastepny tydzien  Na razie wstepie, wiekszosc dam do swoich kuponow (prawdopodobnie do rozpisu) wraz z innymi pewniakami. English Premier League: - Fulham - West Ham - Aston Villa - Tottenham Radze uwazac na Chelsea, choc na wyjazd to zespol bardzo latwy do przewidzenia, tym razem under nie jest taki pewny. French 1st League: - Bordeaux - Lyon - Auxerre - Ajaccio - St. Etienne - Paris SG Lyon wprawdzie overowy, ale statystyki wyraznie mowia, ze na wyjezdzie z Bordeaux gra im sie bardzo ciezko. Spanish Primera Division: - Atletico Madrid - Barcelona FC Puchar UEFA wyglada na bardzo overowe, Liga Mistrzow jest trudna do przewidzenia, smiem twierdzic, ze najblizej jej do loterii, o ktorej wspominaliscie powyzej. To na razie tyle, mialem troszke czasu i dla zrelaksowania zaupdate'owalem tenze topic 
|
Do góry
|
|
|
|
#334693 - 17/09/2005 16:22
|
stranger
Meldunek: 17/09/2005
|
Pido..... Mała prośba. Mógłbyś może coś więcej napisać o Twoim sposobie gry. Tzn. grasz single, rozpisujesz to jakoś itp. Będę wdzieczny. Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#334694 - 17/09/2005 20:54
|
enthusiast
Meldunek: 14/09/2005
|
a co buys powiedział na over 5.5 w meczu Trencin-Slovan
|
Do góry
|
|
|
|
#334695 - 17/09/2005 21:36
|
enthusiast
|
christopher - roznie, najczesciej rozpisy (kilka pewniakkow + 2/3) lub po prostu akumulacja, jesli gram typy z lig najbardziej underowych (Portugalia, Francja, Wlochy) luki85 - hokej (bo tak wnioskuje po ilosci bramek) to nie moja dzialka...  Aha, zapraszam na moj nowootwarty, underowy topic - http://www.mecz.org/ubbthreads/showflat....3b2888e9f157760
|
Do góry
|
|
|
|
#334696 - 19/09/2005 12:55
|
stranger
Meldunek: 18/09/2005
|
Moim skromnym zdaniem over/under to tylko i wyłącznie loteria. Oczywiście, że macie rację, iż w pewnym stopniu wypływają czynniki takie jak pogoda, ustawienie drużyny itp. Ale co z tego jak w meczu bywa czasami wiele dobrych sytuacji, nawet ze 2 słupki i poprzeczki i mecz kończy się wynikiem 2-0 (jak np Werder Barca ostatnio). Na to nie ma reguły - to oczywiste. Np czasami pytam kumpla dlaczego gra w danym meczu over i on mi odpowiada, że te zespoły są bardzo ofensywne, strzelają dużo goli, mają srednią ponad 3 na mecz i że dziś też będzie over. Natomiast inny kolega uzasadnia gre na overy tak, że oba zaspoły już od 3 kolejek nie miały overa więc statystycznie czas dziś ustrzelić over! I obaj mają jakieś tam swoje racje, jednak zaprzeczają sobie gdyż jeden wyszukuje druzyn ktore duzo strzelaly ostatnio bo w mysl ich ofensywnej strategii i dzis powinni duzo nastrzelac. Drugi natomiast podchodzi do tego statystycznie ze dawno nie bylo overa wiecz czas na over. Ilu graczy tyle filozofii gry  A prawda jest jedna - to loteria 
|
Do góry
|
|
|
|
#334697 - 19/09/2005 13:40
|
Pooh-Bah
Meldunek: 28/05/2003
|
A moim skromnym zdaniem jesteś w błędzie.Typowanie u/o nie jest wyłącznie loterią,bo jak każde zdarzenie sportowe można określić stopień prawdopodobieństwa.Można to zrobić w oparciu o wiele czynników-tak jak wspomniałeś w oparciu o pogodę,ustawienie drużyn,czy też statystyki.Moim zdaniem nie oznacza to sprzeczności,a po prostu spojrzenie na tę samą sprawę z różnych punktów widzenia.A jeszcze innym,całkowicie odmiennym argumentem,może być granie na przeszacowanie kursów.A i tak najważniejsze są wyniki;jeśli chłopaki są na plusie to nie jest aż tak istotne czym kierowali się przy wyborze typu.Liczy się skuteczność i zysk;przynajmniej dla mnie. Rzeczywiście nie zawsze (a może nawet często) mecz nie idzie po naszej myśli.Słupki,poprzeczki potrafią zniszczyć kupon,ale taka właśnie jest piłka i w tym tkwi jej urok.Tak samo można przejechać się typując mecze na zasadzie 1x2,bo jak nazwać na przykład stratę bramki przez prowadzącą drużynę w doliczonym czasie gry?Jak określić nieuznanie bramki,które jest ewidentną pomyłką sędziego?Jak wytłumaczyć porażkę (lub remis) mocnego faworyta z jakimś cieniasem (choćby ostatni czwartek i mecze UEFA)?Takich przykładów można by przytoczyć więcej,ale nie w tym rzecz.Moim zdaniem największym plusem grania u/o są dość atrakcyjne kursy (w stosunku do kursów 1x2).Jak dla mnie nie ma nic gorszego niż "przejechać" się na jakimś zasranym kursie typu 1.15 itp. A co przykladu meczu Werder-Barsa to też się na to nadziałem,ale skutecznie skontrowałem na livie i straty ograniczyłem do minimum.A widziałe jeszcze większe niespodzianki,np. tydzień temu Lever-Schalke.Były wówczas dwa przestrzelone karne i nieuznana bramka dla Leverkusen.Ale takie jest życie,nie można ciągle wygrywać. Ja gram głownie overy i mam się dobrze.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|