Strona 4 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#290448 - 08/02/2005 14:39 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Meldunek: 10/02/2004
Nie mam urazy! Wiem co to jest mieć chwilową utratę kontroli nad emocjami,. Mnie dzisiaj tez trochę ponosiło więc przepraszam wszstkich, którym trochę dopiekłem. Kilka ostatnich postów podniosło jednak moje morale.

Teraz już trochę dla żartów to mam nowy pomysł
Wprowadźmy nową kategorię to jest nagradę w kategoriii "odkrycie sezonu" mam nadzieję że mógłbym tam kandydować.

Do góry
#290449 - 08/02/2005 14:44 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
No to się porobiło
Muszę jeszcze raz to przeczytać

Do góry
#290450 - 08/02/2005 15:06 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
miszelek Offline
old hand

Meldunek: 17/02/2004
....o właśnie o to mi chodziło co grzesiek napisał

spadki i awanse mamy ustalone
brak dowolności typowanych meczy mamy ustalony

i tak trzymać i się nie puszczać

Do góry
#290451 - 08/02/2005 15:11 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Najsamprzód:

Quote:

Sytuacja wygląda tak. Grzesiek miał bilans 13-13-4 i spadł... w normalnej lidze piłkarskiej uplasowałby się w środku tabeli, w końcu występował cały czas w pierwszej lidze, ja również występowałem w pierwszej lidze z bilansem 16-12-2 po spadkach/awansach wylądowałem na 12 miejscu , z takim bilansem to powinno być miejsce około 5/6, więc system jest chory i trzeba go wyleczyć.

Musimy sobie wyjaśnić jedną rzecz: to nie jest "normalna" liga i rzeczy tego typu mogą mieć miejsce.
Nie gramy systemem każdy z każdym + rewanże. Nie stać nas na to Liga trwałaby wtedy 38 kolejek, awanse i spadki byłyby raz do roku ... myślę, że to jeszcze nie teraz.

Skąd wiesz Experto na którym miejscu byś wylądował?
Skoro system jest chory to go leczmy, ale nie na zasadzie, mi się powinęła noga to zróbcie tak żebym ja miał lepiej niż inni. A tak właśnie to argumentujesz. W poprzednim sezonie nie zgłaszałeś uwag do pozycji graczy awansujących bo lądowali w tabeli za tobą i było ok. To samo dotyczy grześka - nie żebym się na was uparł, ale akurat tak to wygląda. Macie żal, że gdzieś tam w środku sezonu ktoś awansuje i nagle jest przed wami - no sory ...

Quote:

Terror ja tam specjalnie sie nie bronilem przed spadkiem, bo miejsce spadkowe mialem chyba raz w 4 kolejce(29 kolejek niezagrozony), poza tym to srodek tabeli, zreszta chyba za mna gdzies wyladowales, ale bilans 16zwycięstw 12 przegranych i 2 remisy i 12 miejsce?? W poprzednim sezonie? Nie podobało mnie sie to, bo z taka łątwościa wskoczyłem do pierwszej ligi, własciwie bez wysiłku, a chyba nie o to chodziło, można sprawdzić jak wyglądała sytuacja po 10/20/30 kolejkach i wyciągnać serdnia, to jakieś -8pkt przynajmniej trzeba odejmować, jak już pisałem wyżej 1 liga to jednak wyższy pozim niż 2/3, byłem to wiem, z jaką łątwościa tam wygrywałem.

Przez ostatnich kilka kolejek Experto byłeś zagrożony, jeden, dwa punkciki nad strefą spadkową ... nieważne. To, że ja wylądowałem za tobą niema najmniejszego znaczenia, a bilans jak bilans, ktoś miał lepszy i wskoczył przed ciebie - proste, taki mamy regulamin, de facto zmieniony po "sprawie" DaBartka, który w ciągu kilkunastu kolejek spadł do 3 ligi. W zeszłym zesonie zwiększyliśmy liczbę odejmowanych punktów osobom awansującym i zwiększyliśmy spadającym. Widać też źle bo ... ten bo tamten.
Powtarzam, to nie jest "normalna" liga i dopóki awansują osoby 3 razy w sezonie takie sytuacje mogą mieć miejsce i nie jestem za tym by wyliczać jakieś średnie od których coś się odejmuje, dodaje mnoży czy dzieli. [post grześka]
Ustalmy stałą którą będziemy odejmować i dodawać dla awansujących i spadających. Nie wiem, niech to będzie -6 i +5 ... ale musi być to stała, bo serio nie zajedziemy daleko jak wywalimy mega obliczenia tylko po to by Kaziu nie uplasował się przed Expertem, grześkiem, Terrorem czy twistem.

Quote:

Jeśli chodzi o spadki i awanse to zostawił bym je co 10 kolejek. Jak już wcześniej pisałem trzeba wprowadzić zmiane z odejmowaniem i dodowaniem pkt(nie chodzi mi o własne żale jak napisał Terror bo jak wejdzie w życie ta ustawa to dla mnie gorzej bo mam zamiar wrócić do ekstraklasy)dlatego że jak słusznie zauważyli koledzy poziom w 1 lidze a reszcie jest zupełnie inny i łatwiej jest o pkt w niższych ligach a potem to bardzo przybliża do mistrzostwa pozatym osoby spadające z 1 ligi mają potem problemy z utzrymaniem sie w 2(przykład pill - chociaż odrabiał pkt jak tylko mógł ale miał juz za dużą strate spadając z 1 ligi).

Nie będę dwa razy pisał tego samego, spadki i awanse co 10 klejek i stała ilość punktów odejmowana bądź dodawana dla tych osób.

Odnośnie pozostałych zmian:

- zerowanie punktów odpada
- rozbicie tabeli na dwie grupy odpada- w zasadzie nigdzie się tak nie gra, kiedyś lata temu było parę krajów ale ...
- baraże, nie mamy na to czasu ...
- swobodne wybieranie meczy widzę też ma więcej przeciwników i też wypadnie najprawdopodobniej

Co do wybierania meczy nie muszę być to ja czy twist.
Jeśli ktoś chciałby raz na jakiś czas podać mecze, nie widzę problemu; dać znać wcześniej co mogłoby być zagrane i twist czy ja ubierzemyjuż to w odpowiedni format z zaznaczeniem czyje to typki

Póki co sprawa do przedyskutowania to te nieszczęsne punkty +/- bo serio tego dodawaniomnożeniodzieleniuśredniania nie wytrzyma program twista i wszystko się rozjebie. A wierzcie mi liczenie na piechotę to średnia przyjemność.

I ostatnia sprawa: nie denerwować mi tu twista
Odwala on tu kawał czarnej roboty - nie widać tego, ale tak jest. Dzienki twistowy ...

pzdr all)

Do góry
#290452 - 08/02/2005 15:20 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
miszelek Offline
old hand

Meldunek: 17/02/2004
...ok program się rozjedzie przy średnich, więc;

>spadający trafiają na 5-8 miejsce w lidze niższej z 1 do 4 pkt straty do 4 miejsca (po uwzględnieniu wcześniejszych awansów), te małe punkty niech zostaną

>awnsujacy trafia na 16-13 miejsce w wyższej lidze z 1 do 4 pkt więcej od 17 miejsca (po uwzględnieniu wcześniejszych spadków) , te małe punkty niech zostaną

???

Do góry
#290453 - 08/02/2005 16:54 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
O`Yama Offline
addict

Meldunek: 02/01/2004
Ja bym nic nie zmieniała

Do góry
#290454 - 08/02/2005 18:56 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Terror ja swoje, Ty swoje...

Jest Was tam kilku bodajze w zarzadzie:))), zrobcie glosowanie i zdecydujcie sie na cos, ale to po debacie, Poki co ja jestem za takimi zmianami;

Awansa/spadek moze byc 4 osoby, ale zajmuja miejsca w srodku tabeli z punktami osoby z miejsca 11 lub odejmujemy im 8 punktów w przypadku awansu, spadek to +8ptk.

Plus 15 kolejek 1-11 system a reszta 1-2

Aha, jak ktos poleci za 3 walkowery to niech nikt od razu nie wskakuje na jego miejsce, a dopiero po 10 kolejkach.

Reszta bez zmian.

Do góry
#290455 - 08/02/2005 19:13 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

W końcu gadasz do rzeczy Experto

Też chciałem się spytać odnośnie systemu rozgrywek, czy gramy tak jak do tej pory kolejki 1-20 systemem 1-11, 2-12 ... a kolejki 21-30 systemem 1-2, 3-4 ... czy może system zaproponowany przez Experta pół na pół ?

I co z punktami dodawanymi spadkowiczom i odejmowanymi awansującym? +8/-8 ? Jakieś inne propozycje?

Na pewno zostawimy 4 osoby spadające/awansujące.

Ostatni punkt Experto został już wprowadzony w życiew ostatniej edycji, za walkowerowiczów nie było dodatkowych awansów. Tak będzie i teraz.

Do góry
#290456 - 08/02/2005 19:46 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
To teraz debata, i myśle, że wybierzecie coś ciekawego(zarząd);), w każdym razie na pewno nie wszyscy będą zadowoleni, ale jeszcze sie taki nei urodzil, co by wszystkim dogodzil...

Do góry
#290457 - 08/02/2005 19:49 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
RAMBO33 Offline
enthusiast

Meldunek: 01/10/2003
ja nie jestem za tym żeby sobie mecze wybierać. Jestem za starym systemem puszczania meczy.

Do góry
#290458 - 08/02/2005 21:44 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

Meldunek: 26/08/2003
Popieram Experto w 100% i podpisuje się pod tym obiema rękami Nic więcej bym nie zmieniał - bo wtedy zatracimy to co było esencją PLK sami sobie odpowiedzcie na pytanie co to takiego Pozdrawiam i z mojej strony to tyle jeśli chodzi o tą debate

Do góry
#290459 - 09/02/2005 06:03 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/09/2002
Quote:

Nie podobało mnie sie to, bo z taka łątwościa wskoczyłem do pierwszej ligi, własciwie bez wysiłku, a chyba nie o to chodziło, można sprawdzić jak wyglądała sytuacja po 10/20/30 kolejkach i wyciągnać serdnia, to jakieś -8pkt przynajmniej trzeba odejmować, jak już pisałem wyżej 1 liga to jednak wyższy pozim niż 2/3, byłem to wiem, z jaką łątwościa tam wygrywałem.

Tak nie moze byc, ze wg subiektywnych odczuc pewnego "lobby" z I ligi, lbu II lub III bedziemy tworzyc system promocji/spadków. z jednym sie zgadzam, jesli to ma byc faktycznie sprawiedliwy system, a nie "ekspercki", "terrorowy", "grzeskowy" czy w koncu "twistowy" trzeba przeprowadzic rzetelna analize statystyczna Dysponuje rankingami dla kazdej ligi oraz kolejki poczawszy od dziesiatej kolejki IV edycji. Jesli ktos czuje się na siłach, moge to udostepnic w formie tabelki w MySql, lub wyeksportowac do Excela. Jesli ktos przeprowadzi rzetelna analize statystyczna z wykresami w Excelu, prezentacja we fleshu , ze -8 +8 jest mniej krzywdzace od -6 +6 lub srednia wazona miejsc 11/12 czy jak tam chcecie, tak bedzie ....
CV oraz list motywacyjny na gg lub priva. Odpowiadam tylko wybranym osobom

Do góry
#290460 - 09/02/2005 10:00 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
grzesiek2 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 31/08/2003
Jak tam chcecie ale dalej nie rozumie jakie zamieszanie wprowadzi dawanie średniej do systemu twista przecież on przelicza tylko wyniki meczy w nim, ale ja mówicie nie to nie. W takim wypadku proponuje +8/-8. To kiedy robimy głosowanie, a może jakąś sonde strzelić??

Do góry
#290461 - 09/02/2005 10:53 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

Meldunek: 26/08/2003
Quote:

Jesli ktos przeprowadzi rzetelna analize statystyczna z wykresami w Excelu, prezentacja we fleshu , ze -8 +8 jest mniej krzywdzace od -6 +6 lub srednia wazona miejsc 11/12 czy jak tam chcecie, tak bedzie ....
CV oraz list motywacyjny na gg lub priva. Odpowiadam tylko wybranym osobom

Z excela w liceum miałem 6, poza tym jestem flash designerem działającym na international freelasing, jak również jestem ekspertem ze statystyki gdyż już w 2 terminie zdałem egzamin z tego przedmiotu Biegle władam programem statystycznym Statgraphics Plus, moglbym sie zajac ta analiza, tylko kto za to zaplaci

a tak na powaznie to zdaje sie juz na adminow jesli chodiz o regulamin:) nie wazne jakie beda zasady, ja gram swoje i mam nadzieje ze nadal bediz emnie to bawic jak do tej pory pozdrawiam

Do góry
#290462 - 09/02/2005 15:20 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Pitersson Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 05/05/2003
Dyskusja jest bardzo zajmująca, i owszem, ale ja (jak chyba większość uczestników) NIE ZMIENIŁBYM NIC w dotychczasowym regulaminie, z wyjątkiem...
Właśnie, tym wyjątkiem byłyby przerwy na okresy świąteczne, czy długoweekendowe itp. (no tak powiedzmy w nadchodzącym sezonie to mogłaby być Wielkanoc i 1-3 maja). Ja już przez święta byłem raz załatwiony (raz też przez urlop ale to już moja wina/sprawa*).
Moim zdaniem byłoby dobrze gdyby święta (przynajmniej te najważniejsze) były wolne od PLK, lub przynajmniej żeby na takie okazje typy podawane były wcześniej.
A tak w ogóle to pozdrowienia dla wszystkich aktywistów opiekujących sie tematem, ja mam jeszcze zaległe zadanie, czyli uaktualnienie Klasyfikacji Wszechczasów - postaram się to nadrobic jak najwcześniej, może nawet przed nowym sezonem.

----------------------
* niepotrzebne skreslić

Do góry
#290463 - 09/02/2005 15:39 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Pitersson - wierz mi chciałbym zrobić wolne,ale nie mamy na to czasu.
Dwie zawalone kolejki wydłużają nam ligę prawie, że do lipca. A gdzie jeszcze turniej McTypa?
Rozwiązaniem jest by osoby, które nie mogą osobiście wytypować spotkań, mogą wcześniej zgłosić to mi, twistowi czy grześkowi i my podamy ich wyniki bądź wytypujemy za taką osobę.

Wracając do punktów dla awansujących/spadkowiczów ...

..... wydaje mi się, że +/-8 to za dużo a skoro +/-4 to za mało, może ustalmy to na poziomie +/-6 ?

Kolejka testowa też zostaje anulowana: demokratycznie osądzilicie pomysł samodzielnego typowania spotakń jako niewypał. I dobrze, bo mi też się nie podobał

pzdr)

Do góry
#290464 - 09/02/2005 17:01 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/12/2002
w sprawie awansów i spadków cos takiego :
awansują/spadają po 4 zespoły
te które awansuja otrzymuja punkty według zasady:
-pierwszy w niższej lidze po awansie ma o jeden punkty mniej niz ostatni który pozostał w lidze wyzszej
-drugi w niższej lidze po awansie ma o dwa punkty mniej niż ostatni który pozostał w lidze wyższej
itp.
itd

przy spadku:
-spadajacy z wyzszej ligi do nizszej z najlepszym bilansem (17miejsce) po spadku otrzymuje 4 punkty wiecej niz najlepszy ktory pozostał w lidze nizej
-spadajacy z wyzszej ligi do nizszej z kolejnego miejsca (18miejsce) po spadku otrzymuje 3 punkty wiecej niz najlepszy ktory pozostał w lidze nizszej
itp
itd

A teraz na przykładzie bo sam do konca nie rozumie to co napisałem

10 kolejka newralgiczna

wyzsza liga

1.blancorn 18
2.świeka 15
3....
4....
16.SOUDAL 14
17.adam 12
18.bartek 10
19.cyryl 8
20.darek 7

nizsza liga

1.agata 20
2.beata 19
3.cecylia 19
4.dorota
5.ewelina 17
6...
7...

po spadkach i awansach wygladao by to tak

wyzsza liga

1.blancorn 18
2.świeka 15
3....
4....
16.SOUDAL 14
17.agata 13
18.beata 12
19.cecylia 11
20.dorota 10

nizsza liga

1.adam 21
2.bartek 20
3.cyryl 19
4.darek 18
5.ewelina 17

ewentualnie mozna te zasade zachowac tylko do pierwszego awansujacego i spadajacego tz.awansujesz wyzej otrzymujesz rownowartosc punktow zawodnika z pozycji 16 minus jeden punkt a reszta stawki z miejsc 2 3 4 otrzymuja punkty z zachowaniem roznic z nizszej ligi przed awansem.

czyli na przykładzie :
wyzsza liga:
16.zenek 20
17.waldek19
18...
19...
20...
nizsza liga
1.a 28 (znudzilo mi sie wymyslanie imion )
2.b 23
3.c 21
4.d 17

po awansie wyglada to tak
wyzsza liga
16.zenek 20
17.a 19
18.b 14(bo w nizszej lidze roznił ich 5 pkt)
19.c 12
20.d 8

analogicznie przy spadkach

Mimo wszystko proponuje pierwsza opcje, mimo tego że przy awansie/spadku faworyzuje druzyny z miejsc 2,3,4(18,19,20) bo niweluje róznice wypracowane wczesniej.

Napisałem to na tyle na ile umialem to przedstawic.Mimo że jest to dosyc zakrecone mysle ze moze sie sprawdzic.
Jak ktos to zrozumie po pierwszym przeczytaniu to zasluzy na zapisanie to rozowego notesu sklonowanego za rada twista

Do góry
#290465 - 09/02/2005 19:05 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Niezrozumiałem ... ale jestem po 4 piwach, może dlatego

Do góry
#290466 - 09/02/2005 22:46 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/09/2002
chyba pozno juz, dwoi i troi mi sie w oczach od tych cyferek nie wykluczone ze bardziej ze zmeczenia - Soudal chlapnij male objasnienie
Jutro wieczorem sprobuje wyslac swoje herezje tylko dla ludzi o mocnych nerwach

Do góry
#290467 - 10/02/2005 08:29 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/12/2002
Prosze bardzo

Liga 1 (wyzsza)
16.zenek 21pkt - utrzymanie
17.zespol A 20pkt - spadek
18.zespol B 19pkt - spadek
19.zespol C 19pkt - spadek
20.zespol D 17pkt - spadek

Liga 2 (nizsza)

1.zespol A1 25pkt- awans
2.zespol B1 24pkt- awans
3.zespol C1 24pkt -awans
4.zespol D1 20pkt -awans
5.zenek2 19pkt -pozostanie

i teraz po zmianach (prosze sie skupic )
Liga 1 (wyzsza)
16.zenek 21pkt - utrzymal sie
17.zespoł A1 20pkt - awansowal i otrzymuje punkty zenka -1
18.zespol B1 19pkt - awansowal i otrzymuje punkty zenka -2
19.zespol C1 18pkt - awansowal i otrzymuje punkty zenka -3
20.zespol D1 17pkt - awansowal i otrzymuje punkty zenka -4

Liga 2 (nizsza)
1.zespol A 23pkt - spadek i otrzymuje punkty zenka2 +4
2.zespol B 22pkt - spadek i otrzymuje punkty zenka2 +3
3.zespol C 21pkt - spadek i otrzymuje punkty zenka2 +2
4.zespol D 20pkt - spadek i otrzymuje punkty zenka2 +1
5.zenek2 19pkt - pozostal

slyszalem tutaj glosy ze wyzsze ligi wyzszy poziom i po spadku ma sie za malo punktow co moze spowodowac dalsze spadki.
w tym co proponuje nie bedzie tej sytuacji bo po spadku druzyna laduje w czolowce ligi ale tylko z minimalna przewaga czyli musi potwierdzic ze jest dobra w typowani aby powrocic do wyzszej ligi
jesli chodzi o awanse to po promocji druzyny laduja na samym dole tabeli ale rowniez maja niewielka strate i maja szanse sie utrzymac a i byc moze awansowac/zdobyc mistrzostwo(sokoro padly stwierdzenia ze w wyzszych liga jest bardziej wyrownany poziom to i pkt beda zblizone miedzy strefa spadkowa a strefa "mistrzowska")

Prosciej to ja za h! juz chyba nie potrafie

Do góry
Strona 4 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >