Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#290408 - 07/02/2005 19:53 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

Meldunek: 26/08/2003
ketjow masz dużo fajnych pomysłów i dzięki nim nasza PLK zapewne będize dużo bardziej atrakcyjna, nawet jeśli tylko część z nich wdrożymy w życie:)
Mam tylko jedno ale..... to zerowanie punktuw jest według mnie troche bez sensu! bo powiedzmy ktos gra sobie w 1 lidze i po 10 kolejkach ma 10 punktow przewagi nad drugim, a tu nagle zeruja mu punkty! troche nie fair, nieprawdaz?

jeśłi o mnie chodzi to myśle że osoby kture awansowały z ligi niżej powinny sie plasować w środku tabeli ligi do kturej awansowali, strzelone bramki wtedy by zostawały natomiast zapisywało by im się duze punkty na zasadzie: (dodajemy punkty 10 i 11 osoby w lidze po 10 kolejce, i dzielimy przez 2, i ta srdnia dopisujemy wszystkim ktorzy awansowali), w ten sposob beda sie oni znajdowali na pograniczu strefy spadkowej i srodka tabeli i mysle ze to bedize najbardziej sprawiedliwe! takie moje skromne zdanie:)

Do góry
#290409 - 07/02/2005 19:58 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
grzesiek2 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 31/08/2003
ketjow dobre masz te pomysły ja wprowadził bym wszystko oprócz zerowania dużych pkt bo sezon trwa 30 kolejek a ne 10 a jak bedziemy zerowac po kazdych dziesięciu to wystarczy mieć troche szczęścia i dobrze zatypowac w ostatnich 10 kolejkach żeby zostac mistrzem.A pozostałe 20 tracą troche na wartości bo trzeba walczyc od początku o wszystko a nie jakos przebrnąć pierwszych 20 i dopiero na finiszy grac o wszystko. Tak jak wczesniej pisałem w 100% popieram Eksperto bo coś z tymi spadkami i awansami trzeba zrobić zostawiam to pod rozwage innych. Zobaczymy co na to powiedzą Terror i Twist ja i reszta naszej Wielkiej Rodziny PLK

Do góry
#290410 - 07/02/2005 20:02 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Meldunek: 10/02/2004
Sam miałem dylemat z extarklasą i nie wiem jak to można byłoby sprawiedliwie załatwić, ale niższe ligi powinny mieć zerowane wyniki. To co teraz proponujesz właśnie pomaga średnakom awansować w szybkim tempie wprost do extraklasy.

Do góry
#290411 - 07/02/2005 20:09 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Spadki i awanse - ja widzę to tak: Experto i grzesiek ten sezon nie możecie zaliczyć do specjalnie udanych, walka do końca Experta o utrzymanie, grzesiek spadek do 2 ligi. W pewnym stopniu można zrozumieć wasz żal, że zawodnik awansujący z ligi niżej wskakiwał bezpośrednio przed was w tabeli - spoko. Ale w poprzednim sezonie ani Experto ani grzesiek nie dowiadczyli tego typu sytuacji [byli w czubie tabeli] i nie mieli zastrzeżeń do miejsc zajmowanych przez zawodników awansującyh. W momencie trochę gorszej gry ta zależność zaczęła przeszkadzać.
Jestem dalej za tym by przy spadkach/awansach dodawać/odejmować stałą liczbę punktów. Niekoniecznie to musi być 4, może 5 ? Może 6 ? Może dla spadkowiczów +4 a dla awansujących - 6 ?

Ketjow: świeża głowa, świeże pomysły
I bardzo dobrze ... trzeba przemyśleć np podział lig w ostatnich 10 kolejkach na dwie strefy, walka o mistrzostwo i walka o utrzymanie.
Baraże wydłużą sezon o następne tygodnie - nie mamy za bardzo czas, w i tak już mocno napiętym grafiku.
Pomysł z zerowaniem punktów raczej przepadnie.

Do góry
#290412 - 07/02/2005 20:13 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/12/2002
A co wy na to :

Spadek i awans tylko po 30 kolejce !? A w zasadzie po 15 bo wtedy należłoby skrócić sezon przynajmniej o połowę.
Obawiam sie jednak że sponsor sie nie zgodzi bo zbyt szybko "byśmy" ich skubali
Jesli nie bedzie sprzciwów sponsora to pomysł do przejscia czy nie za bardzo?

Do góry
#290413 - 07/02/2005 20:20 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Terror ja tam specjalnie sie nie bronilem przed spadkiem, bo miejsce spadkowe mialem chyba raz w 4 kolejce(29 kolejek niezagrozony), poza tym to srodek tabeli, zreszta chyba za mna gdzies wyladowales, ale bilans 16zwycięstw 12 przegranych i 2 remisy i 12 miejsce?? W poprzednim sezonie? Nie podobało mnie sie to, bo z taka łątwościa wskoczyłem do pierwszej ligi, własciwie bez wysiłku, a chyba nie o to chodziło, można sprawdzić jak wyglądała sytuacja po 10/20/30 kolejkach i wyciągnać serdnia, to jakieś -8pkt przynajmniej trzeba odejmować, jak już pisałem wyżej 1 liga to jednak wyższy pozim niż 2/3, byłem to wiem, z jaką łątwościa tam wygrywałem.

Do góry
#290414 - 07/02/2005 20:25 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Verbatimek Offline
old hand

Meldunek: 25/08/2002
Tak jak pisze Experto trzeba cos zrobic z tymi spadkami/awansami, tak aby spadkowicze ladowali conajmniej w srodku tabeli, a awansujacy conajwyzej w srodku tabeli. Pomysly ketjowa jak dla mnie wydaja sie dziwne. Zerowanie punktow niczemu nie sluzy (patrz post Blancorna), baraze jak baraze (troche z tym roboty). Ale podzial 1 ligi w ostatnich 10 kolejkach na dwie strefy jest nie do przyjecia, jezeli osoby z 11-20 miejsca nie moga przenikac do osob z miejsc 1-10! Dziesiec kolejek to przeciez bardzo duzo! Podczas ich trwania mozna awansowac na sam szczyt, patrz Blancorn (coprawda startowal z 10 miejsca, ale o 5 malych punktow i bylby 11 ) albo ja kilka sezonow wczesniej z 13. Jezeli mozna bylo by przenikac przez te strefy, to mozna podyskutowac co do tego pomyslu. Chociaz tez taka zmiana nikomu nie bedzie sluzyc.

Pozdrawiam =]

Do góry
#290415 - 07/02/2005 21:00 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
takizwykły Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003
Możemy robić tak że ilość punktów spadkowicza będziemy wyrównywali z ilością puynktów osoby zajmującej np. 10 miejsce w lidze. Myśle, że to by było sprawiedliwe.

Do góry
#290416 - 07/02/2005 21:43 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

Meldunek: 26/08/2003
nie no sory że się czepiam ale mnie ten wariant z samodzielnym wyborem meczy zupełnie sie nie podoba - [T]-error, Twist błagam podawajcie mecze do typowania już tęsknie za nimi:)

Do góry
#290417 - 08/02/2005 06:44 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
swieka Offline
addict

Meldunek: 25/09/2003
Quote:

nie no sory że się czepiam ale mnie ten wariant z samodzielnym wyborem meczy zupełnie sie nie podoba - [T]-error, Twist błagam podawajcie mecze do typowania już tęsknie za nimi:)

Mnie też to się niepodoba. A tak wogóle nie lubie zmian. Jedynie przychylam się do zmienienia + - przy spadkach i awansach i możliwości typowania 1-2 typów identycznych jak przeciwnik. No i typowaniu meczy do góra II ligi a nie jak to miało miejsce że były nawet mecze V ligowe.

Do góry
#290418 - 08/02/2005 07:26 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
sebkos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/12/2003
Witam!
Jeśli można pzyłączam się do apelu Blancorna i Świeki co do tego aby mecze do typowania podawali "Prezesi"
Dużo łatwiej jest śledzić wynik pojedynku w domowym zasiszu, a poza tym łatwiej będzie kontrolować rozgrywki.
A co do tego czy to będą mecze z najwyższych lig czy z niższych to już drugorzędna sprawa.
I jeszcze jedno - sprawa awansów i spadków. No ja jestem idealnym przykładem że wg starego systemu można zrobić niesamowity progres. Ale czy to nie jest szansa dla zdolnych graczy - przecież nikt nie dał mi tych zdobytych goli. Uważam że awanse(spadki) co 10 kolejek to dobra sprawa - może jedynie większa restrykcja jak mówicie co do odejowanych (dodawanych) pkt.
Pozdrawiam - jeszcze raz proszę - niech typy bedą jak dawniej

Do góry
#290419 - 08/02/2005 08:01 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
apofis Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2001
stanowczo protesuję przeciwko aż takim zmianom

zostawiłbym ze sześć lub siedem meczów postaremu i dałbym możliwość wyboru max 2 meczów (z zestawu max 10 hitów po jednym z każdej wazniejszej ligi) i basta

Do góry
#290420 - 08/02/2005 08:26 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Jakubosiu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/01/2004
Tey jak tak patrze na te całe zamieszanie to moze w ogole zostawy jakielokwiek zmiany i niech bedzie po staremu bo zle nie było

Do góry
#290421 - 08/02/2005 08:27 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
miszelek Offline
old hand

Meldunek: 17/02/2004
1) Blancorn podał pomysł, który już wcześniej proponowałem (więc już jest nas dwóch) żeby spadkowicze i awansujący trafiali w środeek tabeli z punktami tego z 10 i 11 miejsca podzielonymi przez 2
2) Spadki i awanse co 10 kolejek.

Zagrajmy jeden sezon tym systemem i zobaczymy w praniu jak sie sprawdza.

3) Nie no, dowolnośc w wyborze meczy to nie jest rewelacja, do tej pory była bezpośrednia rywalizacja pomiędzy graczami a tak to będzie gra dla samego siebie. Sam sobie wybieram mecz sam typuję sam przyznaję punkty sam sobie wygrywam... to po co ta liga ?

Do góry
#290422 - 08/02/2005 08:46 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Widzę że zainteresowanie moimi pomysłami jest duze, ale większość z Was patrzy na nie trochę powiedziałbym dziwnie. Powiem, że gdyby ludzkość nie rozwijała się to do tej pory nie znajdowalibyśmy się w epoce kamienia łupanego. Nie było by piłki nożnej i nie moglibyśmy zabawiać się w typowanie wyników.
Dziwią mnie niektóre posty z góry nastawione na nie.
Nadal jestem skłonny bronić swoich racji odnośnie kilku pkt.
Zacznę od pierwszego mojego postu odnośnie zwiększenia liczby meczy do typowania. Teraz po wstepnej próbie stwierdzam z całą stanowczością ze to co przedstawił T zdecydowanie mi się nie podoba i wolę poprzednia wersję z tym że naprawdę prosiłbym o zestaw bardziej atrakcyjnych meczy. Przyznam szczerze ze mecze w 5 lidze walijskiej obstawiam na chybił trafił a przecież nie o to chodzi.

Nie zgodzę się jednak z tym, że spadkowicze powinni dostawać jakieś określone pkt np. średnia czzy też znajdować sie odrazu w środku tabeli. Co to za argument że zawodnik znajdujący się w 4 lidze (patrz na mnie) w ciągu kilku tygodni może zdobyć mistrzostwo w extraklasie. Argument takie, że ktoś ciuła pkt. a po dziesieciu kolejkach są mu one zerowane i to ma byc niesprawiedliwe jest dla mnie śmieszne. Przecież jak jesteś dobry to udowodnij to ze spadkowiczem czy tez z zawodnikiem z niższej ligi startując na równych szansach. Przecież w tej chwili zawodnicy z pozycji 5-8 po spadkach i awansach są na samym szczycie tabeli i jeśli nie zaliczą specjalnych wpadek to są następni w kolejce do awansu. Masz 10 kolejek żeby się wykazać jak jesteś dobry to awansujesz jak słąby to spadasz do niższej ligi. Nie ma tzw. zawodników za dobrych na 2 ligę a za słabych na extraklasę bo odrazu umieszcza się ich w środku tabeli niższej ligi. Przecież zawodnik zajmujący po 10 kolejkach 5 miejsce ma że tak powiem byt w tej lidze zapewniony bo cięzko jest z tej pozycji mając tyle pkt. spaść na samo dno. Czy w realnych ligach jest tak że drużyna np. GKS Wólka Dolna w przeciągu kilku kolejek moze zdobyć mistrzostwo Polski.
I co takiego się wielkiego stanie jeśli zzerowane będą pkt. czy to jest jakaś niesprawiedliwość? Jeśli tak to proszę mi to udowodnić bo ja mam inne zdanie. Nie przyjmuję natomiast stwierdzenia że lepiej nic nie zmieniać bo jak już wcześniej wspominałem każdy system powinien ewaluować i to w odpowiednim kierunku. Dla przykładu z życia wzięte:
W tym sezonie w lidze holenderskiej awans do ligi mistrzów przypadnie tylko mistrzowi Holandi a nie jak do tej pory mistrzowi i vicemistrzowi, walka o drugie miejsce premiowane ligsą mistrzów rozpocznie się po zakończeniu sezonu w systemie playoff między zespołami z czołówki chyba 2-5?. Powoduje to że będzie większa walka o zajęcie czołowych miejsc w końcowej rundzie a nie jak do tej pory kiedy te miejsca zajmowaly zespoły Ajaxu i PSV. I zobaczmy co się stało? Kto zdobył tytuł mistrza jesieni w Holandii? Sceptycy reformy z góry mówili, a po co robić zmiany przecież do tej pory było dobrze. Moze i tak? Ale teraz jest jeszcze ciekawiej!!!

Trudność w awansie do wyższej ligii wyjdzie tylko na dobre naszej zabawie. Jeśli ktoś nie ma cierpliwości w dłuższym graniu, to trudno podziękujmy mu, a w przyszłości nie będzie się zdarzać że kilkanaście meczów w lidze to walkowery. Zostaną tylko miłośnicy tej formy zabawy. Nie wiem jak powinno być z extraklasą? Może powinniśmy podzielić ją odrazu na strefę mistrzowską w, której spadki i awanse następują tylko po 30 rundzie. Nie będzie problemów z dodawaniem i odjmowaniem pkt. Wiec według mnie podział powinien nastąpić po pierwszej serii. Reszta lig bez zmian awanse i spadki co 10 kolejek i zerowanie pkt.
Wrócę jeszcze do meczy barażowych i na argument o wydłużenia sezonu odpowiadam tak: Można co 10 kolejkę rozegarć w systemie piątek-sobota, a mecze barazowe w niedzielę-poniedziałek. Napewno znajdą się tacy, ktorzy powiedzą "dzień święty święcić" więc odrazu przyjąć ze będzie to poniedziałek.
Tak na szybko to tylko tyle.

Pozdrawiam Wojtek

Do góry
#290423 - 08/02/2005 09:00 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

...Nie no, dowolnośc w wyborze meczy to nie jest rewelacja, do tej pory była bezpośrednia rywalizacja pomiędzy graczami a tak to będzie gra dla samego siebie. Sam sobie wybieram mecz sam typuję sam przyznaję punkty sam sobie wygrywam... to po co ta liga ?

zgadzam się w 100%
to ma byc liga a nie granie dla siebie

Do góry
#290424 - 08/02/2005 09:05 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Przepraszam najmocniej za błąd z poprzedniego postu
T = [T]-error
Powinnno brzmieć: ....stanowczością ze to co przedstawił [T]-error zdecydowanie mi się nie podoba ....
Jeszcze raz Cię [T]-error przepraszam poprostu gdziś wkradł się chochlik

Do góry
#290425 - 08/02/2005 09:16 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

A co wy na to :

Spadek i awans tylko po 30 kolejce !? A w zasadzie po 15 bo wtedy należłoby skrócić sezon przynajmniej o połowę.
Obawiam sie jednak że sponsor sie nie zgodzi bo zbyt szybko "byśmy" ich skubali
Jesli nie bedzie sprzciwów sponsora to pomysł do przejscia czy nie za bardzo?

Po tym co napisał Ketjow raz jeszcze wroce do tego pomysłu.Może jednak da się jakoś srócić sezon jeśli nie do 15 do do 20 kolejek i zagrać go w całości bez spadków i awansów w miedzy czasie.Awanse i spadki nastepowały by tylko na koniec.Jesteś dobry utrzymaj formę przez cały sezon i awansuj=satysfakcja gwarantowana .
Do tych co stwierdzą, że to zadługo bez rotacji,że się będzie nudzić itp.Zostaną do gry tylko Ci którzy naprawdę beda chcieli(jak to pisał Ketjow pasjonaci )
Warunek żeby to się sprawdziło według mnie jest tylko jeden : sezon musi zostać troszkę skrocony.

pozdrawiam
pozdrawiam

Do góry
#290426 - 08/02/2005 09:32 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/09/2002
odnosnie pierwszego akapitu niejakiego K
oto moja rada: wez saperke, wyjdz na zewnatrz, zakop sie po brzegi z dupa nad ziemia, bedzie gdzie parkowac rower
Co to ma da rzeczy? nic.. ale czyz nie jest rownie rzeczowe jak wasze
cytuje "najglupszy pomysl", "pomysl nie podoba mi sie" "ja cche smoczka"

odnosnie promocji/spadkow sprostujcie jesli zle zrozumialem:
wez dominante podziel przez mediane pomnoz przez srednia, rozwin w szereg fouriera dziel przez szesc rob co chcesz wyjsc ma twist mistrz

Do góry
#290427 - 08/02/2005 09:52 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
piil Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/01/2002
To i ja, jak co roku, wrzuce swoj kamyczek do ogrodka.

Zdecydowanie glosuje przeciwko jakiemukolwiek samodzielnemu wybieraniu meczy. Idea ligi jest taka ze rywalizujemy w typowaniu tych samych meczy co przeciwnik, w nowej formule zrobilby sie z tego pojedynek korespondencyjny, mysle ze mniej emocjonujacy. Poza tym nie zajmuje sie teraz na codzien typowaniem pilki, samodzielne wybieranie meczy sprowadziloby sie czesto dla mnie do losowania. Zadanym z gory 8 meczom moge sie przyjzec, wybrac z kilkudziesieciu -juz trudniej.
Przy spadkach/awansach dodawalbym/odejmowal stala ilosc punktow, jak dotyczas. Byc moze wiecej niz 4 byloby lepiej. 5? 6?
Poza tym wszystko jest OK i zadnych rewolucji bym nie robil. ))

Pi

ps. Zadnego zerowania!! To jeden sezon a nie trzy 10- kolejkowe

Do góry
Strona 2 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >