#290389 - 07/02/2005 12:33
Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
|
veteran
Meldunek: 10/02/2004
|
Już wcześniej sygnalizowałem, że można by było uatrakcyjnić konkurs poprzez dodanie jednego typu wybranego przez siebie. Uważam ze grając w parach nie powoduje żadnych przeszkód. Wiem że to jest wielkie utrudnienie dla prowadzących konkurs, żeby jak najmniej komplikować wyszukiwanie rezultatów prowadzący konkurs podawałby zestaw spotkań jak również ligę z której można wybierać dowolny mecz Wylądałoby to miejwięcej tak: Liverpool - Everton 1 - 1 Wisła K - Legia W 1 - 1 FC Lens - PSG 1 - 1 Walia - Francja 1 - 1 oraz dowolny mecz z 2 ligi włoskiej Drugą nowelizacją podnoszącą atrakcyjność konkursu mogłobybyć dodanie spotaknia bonusowego za którego moglibyśmy uzyskac podwójną ilość pkt. Wylądałoby to miejwięcej tak: Liverpool - Everton 2 - 1 Wisła K - Legia W 1 - 1 - bonus FC Lens - PSG 1 - 3 Walia - Francja 0 - 4 Vicenza - Modena 2 - 2 dowolny Gram z wami dopiero od niedawna więc mozecie brać moje propozycje z przymrózeniem oka  Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#290394 - 07/02/2005 13:48
|
Pooh-Bah
Meldunek: 27/12/2002
|
-punkty bonusowe = zbyt duża losowość
-zbyt czeste spadki i awanse = zbyt duża losowość
nie przepadam za LOTTO
pozdrawiam
Edited by SOUDAL (07/02/2005 13:50)
|
Do góry
|
|
|
|
#290396 - 07/02/2005 13:53
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/09/2002
|
naradzilem sie z Terrorem. Pomysl fajny. Wstepnie moznaby zaoferowac cos takiego - kazdy moze sobie wybrac co chce typowac, 8 dowolnych spotkan,przy oczywiscie nastepujacych restrykcjach: 1. Bedzie stworzony oddzielny temat "Pula spotkan" - w nim wspolnie z Terrorem bedizemy podawac wszystkie spotkania ktore mozna typowac w aktualnej kolejce "sr-czw", "sob-niedz" - od razu w odpowiednim formacie 2. typy musza byc wysylane dokladnie w takim formacie jak w temacie wspomniamy wyzej pod kara chlosty/dybow w wypadku jakichkolwiek odstepstw. 3. w parze nie moze sie powtorzyc ani jeden mecz, typy jak najbardziej moga. Zalety: - promocja samodzielnosci, urozmaicenie Wady: - sajgon organizacyjny, chyba ze wszyscy beda sie trzymac formatu  ... wtedy do zrobienia Jezeli pomysl wam sie spodoba, zorganizujemy pilotażowa kolejke w nastepnym tygodniu na prrzelomie sr-czw
|
Do góry
|
|
|
|
#290397 - 07/02/2005 14:23
|
Pooh-Bah
|
Quote:
...sajgon organizacyjny...
Czyli gramy po staremu 
|
Do góry
|
|
|
|
#290398 - 07/02/2005 14:33
|
Carpal Tunnel
|
Wszyskto zalezy od wspolczynnika krnabrnosci uczestnikow PLK, ostatnio utrzymuje sie na niskim poziomie  - czyli moze da sie po nowemu Zle zrozumialem Terror'a, pilotazowa kolejke zrobimy w ta srode-czwartek . Zaraz zaloze nowy temat pula spotkan, Terror nowe tematy dla lig, co bedziemy czekac do przyszlego tygodnia ... od razu zobaczymy komu sie spodoba a komu nie bez sondowania w oddzielnym temacie
|
Do góry
|
|
|
|
#290399 - 07/02/2005 14:40
|
old hand
Meldunek: 26/08/2003
|
Quote:
Wady: - sajgon organizacyjny, chyba ze wszyscy beda sie trzymac formatu ... wtedy do zrobienia
hehe, czyli chyba będziemy musieli grać po staremu Naprawde fajnie by było coś takiego wprowadzić ale przecież ten kto to będize liczył to mu mózg wyparuje (jednym słowem dla mnie to jest bez sensu)!!! Natomiast myśle że fajną rzeczą było by wprowadzić coś takiego że jedno wybrane przez gracza spotkanie jest punktowane podwujnie, i tu jestem zdecydowanie za:) Jeśli chodiz o spadki i awanse to jestem za tym żeby były tak jak do tej pory co 10 kolejek! A dla tych kturzy będą używać argumentów że przy spadkach co 10 kolejek nie można nic osiągnąc startując z nizszych lig mogę powiedziec ze mozna osiagnac! ja wygralem zaczynajac od 3 ligi! To moje skromne zdanie! pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#290400 - 07/02/2005 15:13
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
hehe, czyli chyba będziemy musieli grać po staremu Naprawde fajnie by było coś takiego wprowadzić ale przecież ten kto to będize liczył to mu mózg wyparuje
bez histerii, Terror i ja montuje sobie coolery na czole co by uzyskac odpowiednie chlodzenie - bedzie dobrze 
|
Do góry
|
|
|
|
#290402 - 07/02/2005 15:58
|
Pooh-Bah
Meldunek: 31/08/2003
|
Ja chciałem zwrócic jeszcze uwage na pomysł na który wpadł Eksperto a dokładniej cyt:
System co 10kolejek, jest jak najbardziej odpowiedni, ale wg mnie Ci co spadaja powinni lądować w srodku tabeli nizszej ligi, a Ci co awansuja ponizej polowki wyzszej ligi, nie wiem ile ptk powinno sie dodawac/odejmowac, ale na podstawie tego sezonu mozna to obliczyc i wziac pod rozwage w przyszlym sezonie, podczas nowelizacji regulaminu.
koniec cytatu.
Uważam że to bardzo dobry pomysł bo właśnie dzieki takiemu systemowi jak obowiązywał do tej pory jestem teraz w 2 lidze
Proponuje rozwazyc pomysł bo jak dla mnie jest swietny
|
Do góry
|
|
|
|
#290404 - 07/02/2005 17:05
|
Pooh-Bah
Meldunek: 10/09/2003
|
niech ci co awansują i spadają dostają srednią ilość punktów wszystkich grających w danej lidze.
|
Do góry
|
|
|
|
#290405 - 07/02/2005 19:36
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Sytuacja wygląda tak. Grzesiek miał bilans 13-13-4 i spadł... w normalnej lidze piłkarskiej uplasowałby się w środku tabeli, w końcu występował cały czas w pierwszej lidze, ja również występowałem w pierwszej lidze z bilansem 16-12-2 po spadkach/awansach wylądowałem na 12 miejscu  , z takim bilansem to powinno być miejsce około 5/6, więc system jest chory i trzeba go wyleczyć.
W poprzednim sezonie startowałem od 4 ligi, przeszedłem jak burza, nie ma co ukrywać rywale w 4,3 i 2 lidze byli słabi, więc z awansem nie miałem najmniejszych problemów, do tego dochodziły walkowery... Za awans do ligi wyżej odejmowano mi 4ptk, czyli łacznie straciłem 12ptk(i po 12 kolejkach byłem w 1lidze) i zakończyłem na 5 miejscu, uważam, że niesprawiedliwie, bo miałem łatwiej(te 12 pierwszych meczów to prawie kompet punktów), nabijałem punkty ze słabymi zawodnikami, lub tzw. 'olewaczami' którzy oddawali punkty za darmo.
Wg mnie gdy ktoś awansuje z niższej ligi, powinien lądować na miejscu spadkowiczów lub minimalnie wyżej.
|
Do góry
|
|
|
|
#290406 - 07/02/2005 19:37
|
veteran
Meldunek: 10/02/2004
|
Wiem że trochę mieszam, ale właśnie system spadków i awansów był i jest dla mnie trochę niesprawiedliwy i zbyt skomplikowany. Choć gram od niedawna i jestem na samym końcu 4 ligi (przedostatnia pozycja) to wcale nie uważam że powinna być wielkie zamieszanie z awansami i spadkami. Jeśli ja w ciągu kilkunastu tygodni mogę awansować z 4 ligi do 1 ligi, to znaczy że traci ona na atrakcyjności. 1 liga - ja nazwałbym ja "extaklasą" powinna być marzeniem każdego uczestnika naszej zabawy, a wtedy wzrośnie jej atrakcyjność i prestiż. W przyszłości czytając post napisany przez Blancorna czy Świekę pomyślimy o nim "to jest gość z extraklasy - to jest ktoś" i o to chodzi!!! Awans do kolejnej ligi musi być poprzedzony jakimś wysiłkiem, a wtedy będzie nam wszystkim zależeć na jak największym przykładaniu się do typowania. Nie może być tak że ktoś awansuje tylko dla tego, bo przyszła na niego kolej, a tak jest teraz (spadkowicze otrzymują jakieś pkt. z poprzedniej ligi + coś tam i zajmuja niższe pozycje w tabeli i związku z tym Ci którzy byli w środku tabeli raptem po spadkach i awansach są na ich czele. Moja sugestja była by taka, aby po spadkach i awansach zerować ilość dużych pkt. (bramki powinny pozostać). Każdy zaczynałby ciułanie pkt od początku. Wydaje mi się że byłoby to dość sprawiedliwe. (tak jak to jest w każdej prawdziwej lidze). Uważam że spadek i awans po 4 zawodników to nie jest najrozsądniejsze wyjście. Proponuję też, że automatycznie powinno spadać i awansować po 2 zawodników a pozostałych 2 grać w barażach o awans. (np po dziesięci kolejkach następują awanse i spadki, a 11 kolejka to tylko baraże. Reszta w tym czasie odpoczywa (jedna kolejka) i znowu od nowa 10 kolejek, spadki, awanse, baraże itd.) Dość ciekawym rozwiązaniem, ale tylko dla extraklasy byłoby podzielenie jej (w ostatniej serii 10 spotkań) na dwie częsci. I tak w górnej strefie graliby zawodnicy o mistrzostwo całego sezonu natomiast w dolnej o utrzymanie się w lidze. To bardziej uatrakcyjniłoby rozgrywki bo nawet zawodnicy ze środkowej strefy musieliby starać sie o zajęcie odpowiedniej pozycji przed końcową rozgrywką. Walka o utrzymanie się w extaklasie byłaby bardziej zacięta, a i większy prestiz w grupie grającej o mistrzostwo. Reasumując moje postulaty brzmią:
Awans po 2 zawodników + baraże. Zerowanie zdobytych pkt po każdej serii 10 spotkań. Nadanie 1 lidze nazwy "extraklasa" i reorganizacja jej w końcowej fazie mistrzostw.
Ja wiem że jest to rewolucja rozgrywek, ale pomysł godny rozpatrzenia więc zapraszam do dalszej dyskusji.
Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#290407 - 07/02/2005 19:52
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Zerowanie zdobytych pkt po każdej serii 10 spotkań.
Czyli co ostatnie 10 spotkań ma decydować o mistrzostwie a nie wszystkie 30 spotkań 
No chyba że mam problemy ze zrozumieniem 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|