Strona 15 z 15 < 1 2 ... 13 14 15
Opcje tematu
#2679167 - 25/10/2008 04:38 Re: Moneybookers [13] [Re: SenDPL]
Mindman Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/01/2005
Originally Posted By: SenDPL

Mindman - pamiętam, ale teraz dzieje się to na większą skalę.

Co do ostatniego pytania - jestem pewny, że tak.

I to jest moim zdaniem najgorsze, a raczej nie sam ten fakt, tylko jakaś dziwna obojętność decydentów tego forum na tego typu sygnały. Przynajmniej w moim przypadku, spotkało się to ze średnim odzewem.

Walczcie Panowie i dajcie znać jak sytuacja się będzie rozwijać.

Do góry
Bonus: Unibet
#2679225 - 25/10/2008 05:20 Re: Moneybookers [13] [Re: Mindman]
marcin_27 Offline
journeyman

Meldunek: 24/12/2006
Musimy się dorwać do dupy tego frajera.
Potwierdzam całkowicie te fakty. W moim przypadku było identycznie czyli włamanie na pocztę na INTERII i potem kradzież pieniędzy z Moneybookers. Dwoje znajomych miało w podobnym czasie włamania na konta na INTERII i na moneybookers ale na swoje szczęście mieli puste konta.
Posiadam dwa adresy mailowe jakimi posługiwał się włamywacz.

Do góry
#2679234 - 25/10/2008 05:29 Re: Moneybookers [13] [Re: marcin_27]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Moż coś Wam to pomoże ale około roku temu i więcej byly podobne akcje, w dość krótkim czasie ktoś grabił konta MB, większość okradzionych, żeby nie powiedzieć wszyscy mieli konta pocztowe na Interi,
ktoś nawet w temacie opisywal o co chodzi z tymi kontami, dlaczego są lipne tudzież słabo zabezpieczone,
myślę że jest to tutaj do wygrzebania.

Myśle że ma to związek o tyle istotny że w ostatnim czasie MB zaczeło blokować intensywnie konta i ludzie zaczeli ponownie wymiany na wiekszą skale niz przez ostatni rok gdzie na forum nie bylo mozliwosci wymian w temacie.

Do góry
#2679264 - 25/10/2008 05:49 Re: Moneybookers [13] [Re: Biszop]
herkules Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/11/2004
http://www.javascript.net.pl/node/7

przykład w filmiku jak sie atakuje pocztę na interia.pl . Sprawa była głośna w świecie ludzi związanych z bezpieczeństwem . Nie wiem jak temat się zakończył bo Interia usilnie sie wypierała luki na swoich stronach.

Do góry
#2679273 - 25/10/2008 05:59 Re: Moneybookers [13] [Re: Biszop]
Lord Devastator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/03/2006
Dziekuje Panowie za dane bardzo mi juz pomoglo napisanie wszystkiego dowiedzialem sie nowych okolicznosci bo nie mialem pojecia JAK to sie stalo - bo KTO to ja juz wiem ;\)
pokasuje wiecej wiadomosci prosze o kontakt na priv jesli ktokolwiek cokolwiek moze jeszcze dodac szczegolnie nieoficjalnie bo np publikacja czyichs danych osobowych jest niezgodna z prawem - moze wiecej jest tych barankow - ten o ktorym ja wiem zostal dzis sprawdzony policyjnie w kartotece a w poniedzialek bede wiedzial czy juz byl karany
zglaszac wszystkie przypadki na komendy chocby jutro sprawa musi zostac wyjasniona do cna

Do góry
#2679389 - 25/10/2008 09:09 Re: Moneybookers [13] [Re: Lord Devastator]
Loony25 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/01/2005
a skąd biorą baze maili do włamania? skądś muszą je mieć ,

Do góry
#2679416 - 25/10/2008 09:37 Re: Moneybookers [13] [Re: Loony25]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Wystarczy wyciek od buka, a wiadome ze tam ludzie podaja takie maile jakie maja na moneybookers aby nie miec komplikacji.

Do góry
#2679419 - 25/10/2008 09:44 Re: Moneybookers [13] [Re: Loony25]
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2005
dobra. ja ide ze swoją sprawą na komisariat w podkarpackiej stolicy.

ogólnie ty Lord wiesz jak wyglądała moja sprawa.
więc w pół słowie
Brak netu-> korzystanie z kompów na uczelni.
początkowo wydawało mi się, że ktoś się 'bawi' na uczelnianych kompach.
ale po inwigilacji również MB łatwo dojść do wniosku, że lustracja konta była pierwszym krokiem do zagłębienia się w MB.

ale pytanie skąd ktoś wiedział o paru rzeczach.
in primo podejrzewałem, że ktoś zna mnie osobiście
in duo iż siedzi na forach typu właśnie mecz.pl i na podstawie podawanych tutaj danych -stawki-obroty-... itp. dokonuje selekcji osób i atakuje.

rozmawialiśmy z Lordem na ten temat na gg i nasze sprawy wyglądają dosyć podobnie, do tego czas jest zbieżny i bardzo podobny. myślę, ze ludzie na tego typu serwisach powinni bardziej uważać i choćby nie podawać stawek bo stąd właśnie stają się ofiarą tego typu złodziei.

dzwoniłem do interii. nie mogą mi powiedzieć ip logowań na poczte, nie mogą nawet zdradzić jakiej daty były ostatnie logowania. warto sprawę zgłosić na policję.

no właśnie. ale jak w takim przypadku działa policja. chodzi tutaj o rolę ofiary jako - osoby która jest związana ze światem bukmacherstwa internetowego, co wedle polskich, bladych bo bladych i nieegzekwowanych przepisów jest przestępstwem.

czy nie zarzucamy na siebie peleryny sprawcy - który używa internetu do że tak to określę 'nielegalnej incjatywy (bukmacherstwa) która jest w świetle przepisów przestępstwem)?

Do góry
#2679440 - 25/10/2008 10:55 Re: Moneybookers [13] [Re: Szczypior]
Lord Devastator Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Szczypior

czy nie zarzucamy na siebie peleryny sprawcy - który używa internetu do że tak to określę 'nielegalnej incjatywy (bukmacherstwa) która jest w świetle przepisów przestępstwem)?

Absolutnie nie
Moneybookers nie sluzy tylko do bukmacherstwa ale takze placenia za uslugi czy poprostu przelewow - jest takim elektronicznym portfelem do ktorego mowiac obrazkowo moze wsadzic łape ktos obcy lub go po prostu ukrasc
Walic na komende bez dwoch zdan dowiadujcie sie przy okazji ile moze to potrwac ja wytargowalem 1 dzien roboczy - nawet jesli Wam sie nie uda na tak krotko to pytac jak bedzie przebiegac postepowanie i jak macie sie dowiadywac o postepach
Zadnych kar i oskarzen o granie w necie nie bedzie tu Wy jestescie ofiara nie zapominajcie co jest przedmiotem zgloszonego przestepstwa nie ma tu nic do rzeczy gra w necie bo tego nikt nie zglasza a poza tym przepis jest martwy
Tak ze wszyscy włacznie ze Szczypiorem do dziela

Do góry
#2679457 - 25/10/2008 15:28 Re: Moneybookers [13] [Re: Lord Devastator]
Gandhi Offline
addict

Meldunek: 19/01/2007
Originally Posted By: Lord Devastator
publikacja czyichs danych osobowych jest niezgodna z prawem - moze wiecej jest tych barankow
Nie jest niezgodna, jeśli jest w interesie społecznym - w tym wypadku jeśli pomogłaby innym ustrzec się przed tym kolesiem.

Do góry
#2679458 - 25/10/2008 15:29 Re: Moneybookers [13] [Re: Gandhi]
Gandhi Offline
addict

Meldunek: 19/01/2007
Poza tym nie wpadajmy w paranoję, napisanie imienia i nazwiska to nie jest publikacja danych osobowych.

Do góry
#2679473 - 25/10/2008 16:02 Re: Moneybookers [13] [Re: Lord Devastator]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Lordzie, nie chce zbytnio tamować Twojego entuzjazmu co do policji i jej działań ale Twoj nadzieje mogą być płonne ;\)
Bynajmniej nie zamierzam Cię zniechęcać do podjęcia takiego kroku ale uzbroiłbym się w dużą dozę cierpliwości.
Dwa dni temu włamali mi się do samochodu, nic nie zginęło bo wszystkie rzeczy które mogły ich interesować są wbudowane na stałe, pani która po 3 h oczekiwania przyjmowała moje zgłoszenie pod koniec zapytała o straty, mowie że tylko szyba, myślałem że mnie zabije wzrokiem bo musiała pisać wszystko jeszcze raz.
Nawet nie chciała pózniej zejść zrobić oględzin bo przecież nic nie zginęło, a ona przecież umie opisać która szyba została wybita \:D
I na koniec zasadnicze pytanie, czy wnosi pan o sciganie sprawcy?? \:D

Inna sprawą jest też kwota jaka zginęła Ci z MB, niestety im wiecej tym lepiej, bo jak kwota niewielka to sprawa sobie poleży przewidziany termin w teczce do umorzenia, niestety.

Midman, zamiast kłapać dziobem bez sensu czasem lepiej nie pisz nic bo nie masz pojęcia ilu osobom forum czy też moderatorzy pomogli namierzać cwaniaków tej lub podobnej maści,
a to że akurat Ty o tym nie wiedziałeś nie znaczy że jak to nazwałeś "decydenci" nic nie robili.

Do góry
#2679518 - 25/10/2008 17:12 Re: Moneybookers [13] [Re: Loony25]
Stoin Offline
Profesor

Meldunek: 19/08/2005
Originally Posted By: Loony25
a skąd biorą baze maili do włamania? skądś muszą je mieć ,

wejdz sobie w Moja strefa ------> profil użytkownika ...

Możesz edytować dowolne informacje podane niżej.
Twój login:
....

Adres email: (dostępny tylko dla administracji forum - niewidoczny dla innych)

Do góry
#2679534 - 25/10/2008 17:24 Re: Moneybookers [13] [Re: Stoin]
marcin_27 Offline
journeyman

Meldunek: 24/12/2006
Wystarczy włamanie na 1-2 konta MB i złodziej może przejrzeć historię operacji i już jest kolejnych kilka lub kilkanaście potencjalnych ofiar. Na każdym kolejnym koncie są kolejne nowe maile i tak dalej...

Do góry
#2679579 - 25/10/2008 17:58 Re: Moneybookers [13] [Re: Szczypior]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Originally Posted By: Szczypior

ogólnie ty Lord wiesz jak wyglądała moja sprawa.
więc w pół słowie
Brak netu-> korzystanie z kompów na uczelni.
początkowo wydawało mi się, że ktoś się 'bawi' na uczelnianych kompach.

eh.
Ludzie naprawde, nie jest to pierwszy raz, jak ktos pisze cos takiego.
Nie potrafie zrozumiec, jak mozna logowac sie na poczte, do bukow czy na konta bankowe na kompach z ktorych korzysta mnostwo osob np kafejki.
Predzej czy pozniej, ktos was dymnie w ten sposob i to nie musi byc nawet jakas zorganizowana akcja.

Do góry
#2679682 - 25/10/2008 19:21 Re: Moneybookers [13] [Re: lupus]
Lord Devastator Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Gandhi
Poza tym nie wpadajmy w paranoję, napisanie imienia i nazwiska to nie jest publikacja danych osobowych.

ok to w najblizszym czasie osoba bedzie miala szanse sie wypowiedziec w tej sprawie a jesli sie nie wypowie to publikuje wszystko co mam
ppierwszy raz widze taka osobe wiec jest mala szansa ze ktos z Was tez widzial ale opublikuje po sprawdzeniu jej

Originally Posted By: Biszop
Lordzie, nie chce zbytnio tamować Twojego entuzjazmu co do policji i jej działań ale Twoj nadzieje mogą być płonne ;\)
Bynajmniej nie zamierzam Cię zniechęcać do podjęcia takiego kroku ale uzbroiłbym się w dużą dozę cierpliwości.

Zglosic nie zaszkodzi nawet jesli mamy jeszcze inne punkty zaczepienia a nuz widelec cos pomoze ja zglosilem - trzeba byc zdecydowanym i upartym

Co do kwoty to nawet gdyby osoba wlamujaca sie jeszcze nam doplacila to wlam na mb jest scigany i klasyfikowany jako przestepstwo scigane z kodeksu karnego nieuprawionego dostepu do informacji ew jeszcze doprowadzenie do niekorzystnego rozporzadzania majatkiem wiec tu nie ma zadnego znaczenia kwota

jeszcze raz apel: zglaszac i naciskac policje ostro dobrze jak ktos mialby kogos znajomego na komendzie zeby skrocic sciezke

To ze ktos mowi ze wladza forum ma to w DP to mam jednak troche inne doswiadczenia akurat Conrad odpowiedzial o co pytalem i ja nie mam sladow zeby to ktos byl stad dlatego stwierdzenie 'jestem pewien ze to ktos z forum' jest dla mnie rewelacją-sensacją - nie mam sladu powiazan bezposrednich

Do góry
#2680778 - 26/10/2008 01:41 Re: Moneybookers [13] [Re: Lord Devastator]
Lord Devastator Offline
Carpal Tunnel

Wszyscy ktorym sie wlamano na konta mailowe niech zapytaja interii czy maja zamiar zglaszac sprawe wlamania na policje jako ze wszystko wskazuje na to ze ktos przelamal ich systemy bezpieczenstwa lub conajmniej zlamal procedury wewnetrznego bezpieczenstwa (o ile nie wyniosl danych nieuprawniony pracownik)
Jesli kilka osob im zada pytanie dobrze sie zastanowia zanim odpowiedza
Jesli odpowiedza ze nie stwierdzili zadnej proby wlaman a tymbardziej udanego trzymajcie ich oswiadczenie chocby w formie emaila bedzie potrzebne w toku dalszej sprawy - bedzie to wymagane przez policje w dalszym postepowaniu

Do góry
#2680939 - 26/10/2008 02:54 Re: Moneybookers [13] [Re: marcin_27]
markii Offline
old hand

Meldunek: 30/04/2001
Originally Posted By: marcin_27
Musimy się dorwać do dupy tego frajera.
Potwierdzam całkowicie te fakty. W moim przypadku było identycznie czyli włamanie na pocztę na INTERII i potem kradzież pieniędzy z Moneybookers. Dwoje znajomych miało w podobnym czasie włamania na konta na INTERII i na moneybookers ale na swoje szczęście mieli puste konta.
Posiadam dwa adresy mailowe jakimi posługiwał się włamywacz.

Jedna rzecz: Czy Wy wykorzystujecie jedno haslo do wszystkich kont; poczty, bukmacherow itd?

Do góry
#2681227 - 26/10/2008 04:28 Re: Moneybookers [13] [Re: markii]
Lord Devastator Offline
Carpal Tunnel

A i jeszcze w ozmowach z interia zapytajcie czy mozna ustalic z jakiego IP logowala sie nieautoryzowana osoba, jaka procedura jest tego ustalenia i podania Wam lub copsom. Jesli powiedza ze IP nie ma/jest niewykrywalne zapytajcie co sie stanie jesli z takiego konta zostanie wyslane ostrzezenie o zamachu na najwazniejsze osoby w panstwie i ten zamach dojdzie do skutku ;\) czy wtedy tez powiedza ze 'nie ma IP' wiec niech sie zastanowia zanim cos palną tak głupiego ze 'nie ma IP'

Do góry
Strona 15 z 15 < 1 2 ... 13 14 15

Moderator:  rafal08