#2621344 - 27/09/2008 07:27
Bieganie
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/08/2004
|
Nowa pasja w moim zyciu  Biegam juz jakies 2 miesiace na zewnatrz. Od pol roku regularnie na silce. Teraz postanowilem, ze sprobuje przebiegnac maraton. I stad wlasnie temat. ktos juz to zrobil? Jak dlugo sie przygotowywaliscie, jaki czas, jaka dieta i tysiace innych rzeczy, ktorymi mozecie sie podzielic. Ja sobie daje bardzo dlugo na przygotowanie bo ponad 12 miesiecy. Planuje start w pazdzierniku 2009. Obecnie biegam okolo 50 km tygodniowo ( nie liczac silowni) i tez mam kolejne pytanie. Jesli ktos biega jakie macie mniej wiecej czasy na plaskim terenie na 5 km. Ja mam taka trase wlasnie i obecnie czas 21.03 ale chcialbym zejsc do ponizej 19 minut w ciagu kilku miesiecy. Czy ktos kto ma doswiadczenie w bieganiu moze mi powiedziec czy to realny plan czy tylko mrzonka? Nareszcie 3 tygodnie temu przestalem palic i wciaz sie trzymam i zaczynam odczuwac lepsze mozliwosci przy bieganiu dlatego mysle, ze to 19 chyba jak najbardziej realne?
|
Do góry
|
|
|
|
#2623222 - 28/09/2008 05:31
Re: Bieganie
[Re: ciacho1984]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/08/2006
|
Wybór odpowiednich butów do biegania , nie polega na wyborze znaczków, logo itp, bo osoby tu polecają konkretne modele a to nie ma nic wspólnego z właściwym wyborem dla autora tematu. Polecam na początek zrobić test wodny i określić pronację, a dopiero potem szukać butów odpowiednich dla określonej pronacji, terenu bo jakim się biega (tartan, beton, żwir, las itp), co pozwoli dobrać odpowiednie buty. w gwoli scisłosci ja nie kierowałem sie marką tylko tym co sam posiadam. skoro autor pisze, ze biega do pracy to chyba nie jest leśniczym żeby ganiac miedzy drzewami. dla mnie to są bardzo porzadne buty na chodniki i nie czuje zmeczenia czy obolałych kolan nastepnego dnia. poza tym podałem tylko przykład, tym nie trzeba sie sugerowac a najlepiej dopytac sie w sklepie itp. 
|
Do góry
|
|
|
|
#2625033 - 29/09/2008 02:44
Re: Bieganie
[Re: anfa_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2005
|
A kto biega na betonie ? Chyba kretyni ( nie licząc maratonu) panie kretyn, jak znajdziesz mi w poblizu bloku tartan w moim chorym miescie to pogadamy  Biegales kiedys sporo, bo smiem twierdzic, ze nie. Po co ci tartan do robienie wytrzymalosci? Las, park, najlepsze podloze to sciołka lesna. Na poczatek im bardziej plasku tym lepiej. Radze unikac szczegolnie zbiegow, ktore niszcza kolana.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|