Troche dziwne, ze w to i owo na temat filmow wypowiada sie sporo osob, a tematu o Oskarach jak nie bylo, tak nie ma.
Ogolnie moje podejscie do Oskarow jest takie sobie, uwazam te nagrody za sredniowazne i wcale nie sa one wyznacznikiem jakosci filmu. Aczkolwiek swoje typy zamieszcze, zobaczymy czy Akademia sie ze mna w ktoryms punkcie zgodzi

Od razu mowie, ze wszystkich filmow nie ogladalem. Stawki minimalne proporcjonalne do kursow

Pierwszoplanowa meska: Wielkim faworytem jest Day-Lewis. I z reszta trudno sie dziwic, zagral swietnie, do tego zagral w filmie, ktory ma sporo nominacji, az 8. Stad juz bliska droga do nagrod, ale...zawsze jest jakies ale. Az poleje sie krew na pewno zdobedzie ze 2-3 statuetki, a przynajmniej powinno zdobyc. Wsrod nich mam nadzieje, ze nie bedzie Daya-Lewisa.
Moj typ to Johnny Depp - rownie zajebista kreacja, co Daniela. Jest jeden dodatkowy smaczek, Depp juz powienien wczesniej zgarnac statuetke, ale jeszcze jej nie ma. Dla mnie to obecnie zdecydowanie aktor nr 1. Czlowiek, ktory potrafi zagrac wszystko i robi to w dodatku niesamowicie. Potrafi sie wczuc w kazda role i zainteresowac niezainteresowanych odbiorcow

Nie bede ukrywal, ze dodatkowo kurs mnie tu lekko zmobilizowal

Jedynym problemem jest to, ze Depp to specyficzny aktor, nie boi sie rol, w ktorych pokazuje, ze jest genialny, ale, ktore nie sa na reke Akademii w przyznaniu Mu Oskara. Mam nadzieje, ze w tym roku to sie zmieni i to bedzie nagroda nie tyle za ta nagrode, co za caloksztalt.
Depp 10.00
UnibetPierwszoplanowa kobieca: Kursy faworyzuja Christie, czy slusznie jest az tak duza przewaga? Nie wiem, na mnie spore wrazenie zrobila Cotillard, zagrala fajnie i to wg mnie ona powinna zdobyc Oskara. Blanchett sie nie liczy w tej stawce moim zdaniem, co automatycznie ja faworyzuje przy roli drugoplanowej

Cotillard 3.5 prof
Drugoplanowa kobieca: Blanchett 2 nominacje, w pierwszi drugoplanowej. Wydaje mi sie, ze ma spore szanse zgarnac statuetke w drugoplanowej, mimo, ze stawka wyrownana. Do tego nie moze zabraknac typu na Ronan. Kapitalna rola w Pokucie. Jej problemem, a moze zaleta? jest to ze jest mlodziutka i ciekawe czy Akademia nie bedzie chciala zrobic czegos historycznego? Z tego co wiem by byla jedna z najmlodszych zdobywczyn Oskara. Dawno, dawno temu byla jedna pani mlodsza, ale naprawde nie chce mi sie szukac nazwiska i daty

. Wiek to jedyna przeszkoda w daniu Oskara aktorce...gra w Pokucie na pewno od stawki nie odstaje.
Blanchett 2.00
UnibetRonan 20.00 Prof
Do tego Ratatouille powinien w cuglach wygrac film animowany.
Najlepszy film i rezyser: tu zagram na 1 film, "Az poleje sie krew". Po prostu ten film wyglada znakomicie na tle rywali i musi zgarnac jakas wazna statuetke

Film : Az poleje sie krew 4.85 betsson
Rezyser: Anderson 5.4 betsson
Do tego film obcojezyczny to oczywiscie nasz Katyn. Zycze Panu Wajdzie tego z calego serca, film ujmujacy, do tego stawka nienajmocniejsza. Oskar zdecydowanie nalezy sie

Film obcojezyczny: Katyń 2.15 betsson
Moze gdzies sa wyzsze kursy...szukajcie, a znajdziecie. Stawki niskie, wprostproporcjonalne do kursow. Mam nadzieje, ze cos trafie, wtedy nie bede narzekal