#2067002 - 16/02/2008 10:31
Rakieta tenisowa- jaką wybrać?
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/11/2004
|
Z tego co się orientuję całkiem spora liczba użytkowników forum pogrywa dosyć regularnie w tenisa. Po jakiś 18 miesiącach treningu musiałem zrobić dłuższą, półroczną, przerwę, ale mam zamiar powrócić do tego pięknego sportu. Stara rakieta nie jest zbyt dobrej jakości, pieniądze są więc wypadałoby zainwestować w jakiś nowy sprzęt. Czy jesteście w stanie doradzić coś do kwoty 500zł (wydaje mi się że to i tak jest dosyć wysoka kwota, ale jak się bawić to na całego  )? Z góry dzięki za wszystkie opinie.
|
Do góry
|
|
|
|
#2067024 - 16/02/2008 10:55
Re: Rakieta tenisowa- jaką wybrać?
[Re: Goget]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/11/2004
|
Ciężkie pytania, tym bardziej ciężko ocenić je po tak krótkim okresie grania (z 1,5 rocznym stażem tenisowym do wyjadaczy nie należę  ). Postaram się mimo wszystko odpowiedzieć na Twoje pytania, żeby w jakimś stopniu Cię naprowadzić. Wiek- 20 lat. Budowa ciała? Dosyć solidnia- 80kg przy ok. 185cm wzrostu. Styl- próba umiejętnego połączenia gry technicznej z siłową  Jeżeli chodzi o zamach to jest typowo podręcznikowy, czyli zapewne w Twojej skali będzie to między średnim, a długim. Jeżeli chodzi o konkretne uderzenia to na tym poziomie zaawansowania ciężko ocenić w jakim kierunku chciałbym pójść. Jak na 1,5 roku grania to nieskromnie dałbym sobie jakąś 5tkę w 10-stopniowej skali;)
|
Do góry
|
|
|
|
#2067091 - 16/02/2008 12:43
[Re: dextereq1]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
No jak grasz często na ceglanych kortach to przydałoby się trochę urozmaicić swój tenis Generalnie zasada jest taka : nie rzucać się od razu na profesjonalny sprzęt i nie liczyć że do 250 zł kupisz dobrą rakietę do regularnej gry. No i podstawa to nie oszczędzać na piłkach i wychodzić z założenia, że rakieta sama za nas wygra mecz. Przy wyborze rakiety trzeba zwrócić uwagę na jej wagę, grubość rączki, wielkość główki, grubość ramy, długość rakiety i stopień naciągnięcia i ilość strun. Im cięższa rakieta tym trudniejsza do gry i więcej siły musisz włożyć w uderzenie. Najcięższymi grają raczej tylko zawodowcy. Warunki masz do gry bardzo dobre, więc spokojnie możesz poszukać rakiety w średnim przedziale wagowym, tym bardziej, że lubisz robić dłuższe zamachy. Przy 185 cm wzrostu każda rakieta powinna ci leżeć dobrze w dłoni, więc grubość rączki bez znaczenia. Co do wielkości główki to im większa tym łatwiej uderzyć czysto piłkę (większy obszar czystego trafienia). Im mniejsza główka tym większa precyzja kontrola nad piłką. Skoro nie zadeklarowałeś się ani do gry technicznej, ani do siłowej to tu też polecałbym coś po środku, ze wskazaniem na coś większego mimo wszystko. Grubość ramy też odpowiada za siłę i precyzję. Im grubsza tym łatwiej możesz mocniej uderzyć, ale z kolei z mniejszą precyzją. Różnicy i tak nie dostrzeżesz w precyzji, dlatego lepiej wziąć coś z grubszą ramą. Długość rakiety ma wpływ na stopień rotowania piłki, ale też automatycznie zwiększa wagę rakiety, więc lepiej wziąć coś krótszego. Co do naciągu to im bardziej naciągnięty, tym trudniej kontrolować uderzenie. Co do marki to dużo osób narzeka na Wilsona, szczególnie na te tańsze modele. Chwali się z kolei Babolata i Yonexa. Wilsony generalnie przeznaczone dla graczy grających siłowo, Babolaty są bardziej uniwersalne ze wskazaniem na technikę. Najlepiej jak pójdziesz do sklepu, gdzie jest duży wybór rakiet i pomachasz sobie każdą. Zakupy w necie odradzam, chyba że zamówisz rakietę, którą już trzymałeś w rękach.
|
Do góry
|
|
|
|
#2067564 - 16/02/2008 21:06
[Re: march88]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/05/2003
|
Sam taka mam jak i nowszy model Flexpoit. Gra sie nia dobrze, pomaga grac, czyli dobra dla takiego amatora, lecz nie emeryta. W skali heada to jest model na pograniczu amator/profesjonal. I jakbym mial doradzac to wlasnie taki przedzial, jakas amatorska ale taka "najtrudniejsza"  Zreszta u mnie na korach trenerzy mowia ze dobra wlasnie dla amatora ktory cos umie grac. Jaki trener z wawy tez mowil ze u siebie tego modelu bardzo duzo sprzedal. Co do kupowania z neta to nie zgodze sie z Gogetem, ceny sa duzo nizsze, a gwarancja hehe, jak walniesz w ziemie w calej sily to moze sie zlamie :). Czesto kupowalem na allegro, ale rakiety to od jedenej osoby. 650-700 sklep / allegro 400zl z przesylka, bez pokrowca ale po co pokrowiec jak jest torba  Ale przez zakupem lepiej wpasc na korty pozyczyc poodbijac.
|
Do góry
|
|
|
|
#2067591 - 16/02/2008 21:13
[Re: czepek]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/04/2005
|
O dobry topik!  Chciałbym zacząć grać w tenisa, ot tak rekreacyjnie w przerwie miedzy puszczaniem kuponów  Coś dla dopiero zaczynającego grę polecisz Goget?:) Cena nie gra roli, zreszta jak amatorska to tam raczej nie powinna być duża. Pzdr.
|
Do góry
|
|
|
|
#2068249 - 17/02/2008 00:12
[Re: darkoo]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
Chłopaki ciężko jest polecić jeden konkretny model. Jak ktoś gra amatorsko od czasu do czasu to nie będzie w stanie wykorzystać możliwości rakiety z górnej półki tylko będzie marudził na wagę, mocno naciągnięte struny i małą główkę. Jak ktoś gra raz na miesiąc to nawet za 150 zł mu rakieta wystarczy. Najważniejsze to nie brać na początek nic ciężkiego (powyżej 300 g) bo możesz sobie nadwyrężyć i nadgarstek i staw łokciowy. Zbyt długimi rakietami też się za dobrze nie gra. Sam gram okazjonalnie i kupiłem sobie takiego - Babolata - głównie przez sentyment do firmy, która zaopatrza Rafe Nadala  i nie widze różnicy w jakości gry między nią a Headem kumpla za 250 zł  Najlepiej iść do sklepu porządnego sportowego, pomachać każdą rakietą, popytać sprzedawcę o radę i powiedzieć, że może wpadniesz kupić. Wracasz do domu i zamawiasz upatrzony model przez neta.
|
Do góry
|
|
|
|
#2068340 - 17/02/2008 00:26
[Re: Goget]
|
Marcos Baghdatis
Meldunek: 01/11/2004
|
Osobiście grałem już praktycznie każdym modelem rakiety po Yonexa, przez Heada, Wilsona, Babolata, kończąc na Dunlopie. Nie grałem tylko Fischerem. Z tych wszystkich najlepiej gra mi się Dunlopami i tylko tych rakiet używam od 2-3 sezonów. Ktoś tam wspominał o M-Fil 400, dla mnie kapitalna rakieta (raczej nie gram siłowo - choć budowa ciała, waga i siła do tego predysponują - wole jednak technikę). Tak jak Goget zgodzę się co do wagi, nie warto brać powyżej 300, bo to dla zawodowców. Jednak nie zgodzę się co do długości, M-Fil 400, jest około 1,5cm dłuższy od standardowych rakiet firmy Dunlop a właśnie tm modelem gra się mi najlepiej. Generalnie osobiście ide do sklepu, spędzam 2-3 godziny ze sprzedawcą (musi być kumaty) który pokazuje wszystko o rakiecie (ulotki, reklamówki itp) a potem grzecznie dziękuje i zamawiam w necie 
|
Do góry
|
|
|
|
#2068424 - 17/02/2008 00:48
[Re: Piostar]
|
Impossible is nothing
Meldunek: 02/10/2005
|
Jeśli chodzi o wagę rakiety to trzeba dobierać odpowiednią do masy całego ciała, jeśli ważysz 80 kg i masz solidną budowę ciała to jestem przekonany, że spokojnie możesz kupić rakiete o wadze 320 gramów (i to bez naciągu). Bardzo ważnym elementem w zakupie rakiety jest grubość rączki, i musisz to oczywiście sam sprawdzić, która rączka będzie Ci odpowiadała. W tym celu musisz ścisnąć rakietę mniej więcej w na środku rączki i jeśli twój mały palec zmieści się między rączką a zaciśniętą ręką to wtedy rozmiar będzie odpowiedni. Rozmiar główki to początkującym przedział 95-98 powinien wystarczyć. Naciąg powinien być naciągnięty na 25-26 kg, wtedy kontrola będzie nbardzo dobra. Na początku gry nie starajcie się grać mocno ale zwrócić uwagę na płynność zagrania, siła przyjdzie później. Początkujący najczęściej kupują rakiety Babolat i takie właśnie polecam. Nie są zbyt wymagające, odradzam zakup rakiet Wilsona. Ponieważ praktycznie każda z nich jest za trudna dla początkującego zawodnika.. Polecam rakietę Agnieszki Radwańskiej dla zaczynających grę w tenisa, naprawdę gra się nią bardzo przyjemnie... http://allegro.pl/item312739893_babolat_drive_z_tour_08_radwanska_gratis_torba.html
|
Do góry
|
|
|
|
#2068440 - 17/02/2008 00:51
[Re: ArtekPotito]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 18/06/2001
|
dextereq1 jak masz mozliwosc (mieszkasz w okolicy, czy tez w wiekszym miescie) to w duzych sklepach sportowych mozna wypozyczyc rakiete zostawiajac kaucje, zagrac sobie i samemu ocenic jej jakosc. Ja wlasnie tak zrobilem ostatnio, wzialem sobie to cacko: http://www.allegro.pl/item308580730_babolat_aeropro_drive_thermobag_aerox6_gratis_.htmlzagralem i zdecydowalem sie na zakup....oczywiscie w necie:) ceny duzo nizsze, lub tez w promocji rozne gadzety. Mnostwo informacji znajdziesz w necie, google i dzialaj. Ja np. o swojej rakiecie znalazlem mnostwo informacji i wiele z nich mi sie potwierdzilo juz po 2 godzinach gry:= np. to ze oryginalny naciag babolata musze zrzucic jak najszybciej i zalozyc cos innego. Goget - fajna rakietka, ja wlasnie wzialem model nastepny, ktory ma sporo z Twojego i powiem Ci ze zapowiada sie bardzooo ciekawie, ale wiecej powiem jak zagram 5-6 razy i zmienie tez naciag. Jednak Rafa gra fajnymi rakietami:)
|
Do góry
|
|
|
|
|
|