Strona 3 z 14 < 1 2 3 4 5 ... 13 14 >
Opcje tematu
#2048724 - 11/02/2008 05:27 Re: Samochody używane [Re: LEWY]
JiroJiro Offline
1

Meldunek: 21/05/2003
Kupowanie używanego diesla jest samo w sobie ryzykownym posunięciem ale kupowanie oplowskiego 2.0 DTI to w ogóle igranie z ogniem. Silniki są bardzo awaryjne a jeśli padnie pompa wtryskowa co zdarza się bardzo często w tych silnikach to będą to koszty równe połowie takiego samochodu.

Gdybym był zwolennikiem gnojowozów, a nie jestem, wybrałbym Golfa z 1.9 TDI które udało się VW jak nic innego. Silniki 1.9 są prawie niezniszczalne ...

Nie ma to jak benzynka \:p , lecz wiem że kiedyś przesiądę się do gnojowoza. Już nawet sobie wybrałem model A6 3.0 TDI. Ale puki nie założę rodziny do diesla nie wsiądę \:p

Do góry
Bonus: Unibet
#2048773 - 11/02/2008 05:35 Re: Samochody używane [Re: LEWY]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
Jesloi chodzi o auta sprowadzane wczesniej i jezdzace juz jakis czas w Polsce to jest duze prawdopodobienstwo, ze byly uszkodzone. Wczesniej oplacalo sie kupowac uszkodzone bo troche inne zasady importu byly. Teraz juz jest troche inaczej. Jesli kupouje sie swiezy samochod to raczej nie jest bity. Na Zachodzie rzadko sie bawia w naprawy. A jesli juz to jednak sa lepiej naprawiane.
W Polsce uszkodzone sa robione byle jak, aby tylko potem sprzedac. Liczy sie najnizszy koszt....

Do góry
#2048817 - 11/02/2008 05:46 Re: Samochody używane [Re: rivex]
LEWY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/01/2005
Dziabor znalazlem cos dla Ciebie \:\)

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4386163

Zwykly diesel bez turbiny czyli bardziej ekonomiczny, troszke wolniejszy ale........ To VW a nie Opel, pelna dokumentacja z kasiazka serwisowa no i cena chyba naprawde bardzo dobra. 500 zl napewo jestes wstanie utargowac, co powinno wystarczyc na oplaty.
Moze bedziesz musial dolozyc pare zl na wymaine oleju itd i na OC, ale ja na Twoim miejscu wybralbym Golfa niz Opelka.
Decyzja nalezy do Ciebie :))
Pozdrawiam

Do góry
#2048824 - 11/02/2008 05:47 Re: Samochody używane [Re: rivex]
rivex Offline
Carpal Tunnel

@Jiro - no bez jaj z ta pompa wtryskowa. Popatrz jakie sa ceny pomp i wtedy pisz. Bo ta polowa samochodu to chyba wtedy gdy pojedziesz do serwisu Opla i wymienisz wszystko po cenach dilerskich a do tego jeszcze inne pierdoly "naprawia".
Fakt, ze 2.0DTI nie jest idealne ale TDI rowniez.
Tam pada bardzo czesto turbo. Poza tym silnik 115KM ma bardzo zla opinie i jest dosc klopotliwy.

TDI jest uwazane za niezniszczalne ale klopoty z tym silnikiem tez sa czasami. Poza tym TDI sa strasznie zajezdzone. W Niemczech takie auta kupuje sie po to aby duuuzo jezdzic. Kultura pracy jest niska wiec nikt nie kupowal tego aby sobie jezdzic 15-20 tys km rocznie. Cena TDI byla zawsze wysoka przy kupnie i jedynie czeste uzytkowanie pozwoli na amortyzacje.
Sprawdzcie ile Golfy, Passaty TDI maja przelotu na autoscout24.de a potem na allegro \:\)

DTI tez to dotyczy oczywiscie. Ale jakby tak ogolnie spojrzec to jednak VW jest bardziej uzytkowany od Opla. Niemcy chyba bardzioej ufaja VW jesli maja brac auto do czestej jazdy. Poza tym TDI jest troszke bardziej oszczedne od DTI.

Przy dieslu trzeba uwazac jesli kupujemy.
Przebiegi sa tam olbrzymie. Czesto auta sluzbowe. Jesli staly zestaw glosnomowiacy to na 99% sluzbowka. A takie auta bez problemu robia 100tys km rocznie. Potem kilkuletnie ma 500k.
Sam widziałem auto, ktore normalnie zrobiło 550tys km. Na liczniku było 180k ale bylo tak dobrze utrzymane, ze bez dokladniejszego przyjrzenia nie widac zadnych sladow wskazujacych na wiekszy przebieg. W Niemczech jezdza w dlugich trasach po autostradach i te slady uzytkowania sa mniej widoczne.
30tys km na takiego diesla to takie minimum roczne. Jesli robi mniej to watpliwe aby trafilo do Polski za male pieniadze. Niemcy tez kupuja uzywane.

Jesli ktos nie ma cierpliwosci do szukania i nie zna sie zbytnio to lepiej benzyna. Tam o wiele latwiej o dobre auto....

Do góry
#2048846 - 11/02/2008 05:52 Re: Samochody używane [Re: rivex]
rivex Offline
Carpal Tunnel

SDI to trup. Chyba 18sek do setki jesli dobrze pamietam. Dla emeryta spoko ale do jazdy to jednak utrapienie.
Na LPG niewiele drozej bedzie a inna jazda.

A co do ksiazki: poki ksiazki serwisowej nie masz w rece to trzeba uznac, ze tej ksiazki nie ma. Masowo w ogloszeniach pisza, ze ksiazka jest a potem sie okazuje, ze nagle gdzies zginela itp. Do tego nieraz falszywki.

Kilka procent zawsze mozna utargowac. 500zl to na pewno nie starczy na rejestracje i inne pierdoly po sprowadzeniu auta \:\)

Do góry
#2048892 - 11/02/2008 06:01 Re: Samochody używane [Re: rivex]
LEWY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/01/2005
Rivex auto kosztuje 19k , dziabor ma do dyspozycjii 20k, jesli utarguje 500zl to ma juz w kieszeni 1500zl i ma dolozyc pare zl na wymiane oleju itd.
Dlaczego SDI to trup? Ojciec ma Cordobe SDI i jezdzilem nia 2 latka jak bylem w PL i nie bylo zle fakt ze nie jest to dynamiczny silnik, ale na Polskie drogi to wystarcza.
Do tego ropa spuszczana z sluzbowego auta..... ajj piekne czasy \:\)

Do góry
#2048902 - 11/02/2008 06:03 Re: Samochody używane [Re: rivex]
JiroJiro Offline
1

Originally Posted By: rivex
@Jiro - no bez jaj z ta pompa wtryskowa. Popatrz jakie sa ceny pomp i wtedy pisz. Bo ta polowa samochodu to chyba wtedy gdy pojedziesz do serwisu Opla i wymienisz wszystko po cenach dilerskich...

Wiem wiem, chciałem trochę podkolorować problem ale i tak koszt jest spory a problem w tych silnikach częsty.

TDI 1.9 to naprawdę pancerna jednostka a co do turbo to dużo zależy od właściciela. Jeśli ma pojęcie jak użytkować poprawnie, nawet ostro, samochód z turbiną to większych problemów nie będzie.

Oczywiście nie każde TDI jest dobre czego przykładem są m.in. jednostki 2.5 które do rewelacyjnych na pewno się nie zaliczają.

Reszta wywodu o gnojowozach jest tak oczywista jak prawdziwa.

Do góry
#2048921 - 11/02/2008 06:06 Re: Samochody używane [Re: JiroJiro]
JiroJiro Offline
1

Dodatkowo odnośnie SDI, nie dość że zdechlak to wcale nie pali mnie j niż takie TDI 90km (powiedzmy błąd statystyczny). Po dobrym, "lajtowym" programie TDI będzie paliło mniej \:p

Do góry
#2048949 - 11/02/2008 06:16 Re: Samochody używane [Re: LEWY]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
Originally Posted By: LEWY
Dziabor ja bym sie osobiscie zastanowil nad propozycja nr 2.
Wyglada to chyba najlepiej, auto zarejestrowane , aluski 17 i do tego 15 i do tego masz grill oplowski . Mozesz sprzedac komplet kol albo grilla Kamei i bedziesz mial na naprawe maski.
Auto jest wypucowane bo chyba kazdy przed zrobieniem zdjec czysci autko zeby zrobilo jakies wrazenie.Wlasciciel auta napisal zreszta, ze zalezy mu na szybkiej sprzedazy! i pewnie zejdzie z ceny jeszcze 500-1000zl.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4405057
Co sadzisz o czyms takim ?

co do drugiej propozycji (Vectry) to jak najbardziej mi sie podoba jednak... widac ze autko robione na wzor sportowy, wiec i wlasciciel pewnie lubil sobie depnac, ciekawe jak silnik... wcale sie nie zdziwie jak wlascicielem jest jakis "mlody rajdowiec" racja wyglada bardzo fajnie, az za fajnie. A co do mycia samochodu przed zrobieniem zdjec to ja np nie mylem i poszedl po tygodniu ;\)

co do Golfa to jakos nie podoba mi sie golf w kombi... zostaje przy Vectrze

Do góry
#2048965 - 11/02/2008 06:20 Re: Samochody używane [Re: LEWY]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Dziabor znalazlem cos dla Ciebie \:\)

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4386163

Zwykly diesel bez turbiny czyli bardziej ekonomiczny, troszke wolniejszy ale........ To VW a nie Opel, pelna dokumentacja z kasiazka serwisowa no i cena chyba naprawde bardzo dobra. 500 zl napewo jestes wstanie utargowac, co powinno wystarczyc na oplaty.
Moze bedziesz musial dolozyc pare zl na wymaine oleju itd i na OC, ale ja na Twoim miejscu wybralbym Golfa niz Opelka.
Decyzja nalezy do Ciebie :))
Pozdrawiam

bardzo ladny, jednak za taka cene to juz by sie przydala klima ktorej w nim nie ma... a szkoda, bo wtedy przyjrzalbym mu sie blizej

Do góry
#2048995 - 11/02/2008 06:29 Re: Samochody używane [Re: Dziabor]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Do góry
#2049245 - 11/02/2008 07:58 Re: Samochody używane [Re: Dziabor]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4294675

tym tez sie zainteresowalem, ma ktos jakies objekcje?? jak to jest z czesciami, jakie wady?? nigdy nie mialem ani nikt z moich znajomych nie mial Mitsubishi wiec marki nie znam od strony technicznej

Do góry
#2049253 - 11/02/2008 08:00 Re: Samochody używane [Re: Dziabor]
Nirtz Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/11/2003
Używane Samochody, dobra była komedia gdzieś z 1980 roku, swego czasu hit na VHS ;\)

Do góry
#2049344 - 11/02/2008 08:35 Re: Samochody używane [Re: LEWY]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Rivex auto kosztuje 19k , dziabor ma do dyspozycjii 20k, jesli utarguje 500zl to ma juz w kieszeni 1500zl i ma dolozyc pare zl na wymiane oleju itd.
Dlaczego SDI to trup? Ojciec ma Cordobe SDI i jezdzilem nia 2 latka jak bylem w PL i nie bylo zle fakt ze nie jest to dynamiczny silnik, ale na Polskie drogi to wystarcza.
Do tego ropa spuszczana z sluzbowego auta..... ajj piekne czasy \:\)

No tak, tanio jest ale jazda to nie bedzie najlepsza.
Po miescie mozna pojezdzic ale w trasie mozna juz zapomniec o wyprzedzaniu. Depczesz gaz a auto niemal w miejscu.
Spalanie wg katalogu chyba w TDI 90KM jest 0,1l nizsze niz w SDI.
SDI bedzie tansze troche od TDI, przebieg pewnie tez ogolnie mniejszy ale jednak za 20k mozna cos lepszego dostac.

Co do Mitsubishi: nie wiem jak z czesciami. Podejrzewam, ze nie ma duzego wyboru a ceny moga byc wysokie. Kolejna rzecz to odsprzedaz: ta marka jest malo znana wiec potem bedzie ciezko to sprzedac. Jednak ludzie boja sie malo znanych marek i potem jest problem. Bo tak poza tym to ciezko mi cos napisac o tym aucie. Naprawde rzadko spotykane w Polsce.

Do góry
#2049533 - 11/02/2008 16:10 Re: Samochody używane [Re: rivex]
loipop Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/12/2004
a moze wiecie panowie gdzie znalezc jakas strone z danymi technicznymi aut...tzn chodzi mi o dlugosc , szerokosc.

Do góry
#2049549 - 11/02/2008 16:49 Re: Samochody używane [Re: loipop]
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
google \:\)

Do góry
#2049552 - 11/02/2008 16:53 Re: Samochody używane [Re: Piecia]
hunters Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/11/2007
Originally Posted By: Piecia
Originally Posted By: Piecia
Zastanawiam się nad kupnem Fiata Bravo I wersji i chciałbym się poradzić czy ktoś jeździ nim na co dzień ? i jakie ma wrażenia i spostrzeżenia którymi warto się podzielić .

Jedna mala rada nie kupuj Bravo z silnikiem 1.4 . Spotkalem sie z 2 modelami i byly strasznie awaryjne .
Kumpel kupil Bravo rok 99 1.4 za 1000 pounds a przez rok uzytkowania wlozyl w niego ponad 1500 pounds nie liczac robocizny. Silnik 1.6 to chyba lepsze rozwiazanie.Kuzyn posiada takiego, jezdzil kilka razy trase UK-BDG i zadnych problemow.
A znajomy jak sie wybieral za miasto tym 1.4 to na lawecie wracal \:\)

no no dzięki za radę osobiście zastanawiam się nad dieselkiem 1,9 a ogólnie jak ten model jest jeśli chodzi o awaryjność ? zastanawiam się jeszcze nad seatem ibizą w podobnej cenie ale patrząc na dodatki i cenę to chyba lepszym wyborem jest fiacik ...

Jak kupuje się samochód używany to pamiętać należy, że do nie jest samochód NOWY. Czego wymagacie od samochodu, którym może jeździło nawet 5 właścicieli, w tym jeszcze kobiety (!!)? Zawsze trzeba się liczyć z dodatkowym wkładem, aby nadrobić niedbalstwo poprzedników....

Do rzeczy.... Sam posiadam Fiata Bravo 1996 1.4. Kupiłem go 2 lata temu, miał 118 tyś km. Obecnie ma 137 tyś km i poza tym, że przy mojej jeździe (na pewno nie ekonomicznej) pali trochę sporo bo 9-10 l/100km w zależności od pory roku to nie mogę powiedzieć na niego złego słowa. Wiadomo, części eksploatacyjne wymienia się na bieżąco i nawet wymiana rozrządu czy wahacza...to nie wliczam tego w awaryjność. Jedyne co od tej pory (patrząc właśnie pod kątem jako takiej "awarii") to wymieniłem czujnik ciśnienia oleju(pamiętam wtedy trwogę po zapaleniu się kontrolki oleju ;\) - a tutaj się okazało, że to tylko czujnik wart 20 złotych ) no i termostat, bo zbyt wcześnie otwierany był dopływ zimnego powietrza z zewn. i silnik nie zdążył się nagrzać do odp. temperatury). Poza tym teraz dojdzie mi wymiana klamek (jakieś 100 złotych), jeżeli ktoś kojarzy to jest to wada tych samochodów...no ale ludzie.... to 12 letni samochód:) Powiem tak.... ja na niego nie narzekam i jakiś czas na pewno nim pojeżdżę,dlatego też od października mam założony "gaz".... Od przeszło 12 miesięcy codziennie dojeżdżam nim do pracy (50km w dwie strony), nigdy mnie nie zawiódł. Fiat kiepski samochód? Jak ktoś tak twierdzi to jego sprawa. Części zamienne nie są drogie(nie mówie tu o tych u dealerów bo tam to jakiś kosmos jest) i serwisy dostępne. Dla mnie to dobry samochód za nieduże pieniądze.

pozdro

Do góry
#2049553 - 11/02/2008 16:56 Re: Samochody używane [Re: hunters]
Jakubosiu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/01/2004
Dziabor a nie lepiej cos takiego

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=310538975

Kumpel jezdzil czyms takim i zadowolony byl

Do góry
#2049586 - 11/02/2008 17:44 Re: Samochody używane [Re: kfjatek]
Big Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/03/2004
http://otomoto.pl/rover-25-C4389723.html

Dokładnie taki model ma mój syn i wraz z synową jeżdżą nim już 2 lata praktycznie bez awarii.Samochód tani w utrzymaniu spalanie na trasie ok 5,6 litra w mieście ok.7.Synowa mówi że z pod świateł mało która ma z nim szanse.A na serio.Sam nim trochę pojeżdziłem i rzeczywiście ma przyspieszenie z wyprzedzaniem nie ma żadnych problemów .Taka mała rakieta.Za tą cenę jest stosunkowo młody i wygląd chyba nie najgorszy.

Do góry
#2049673 - 11/02/2008 19:04 Re: Samochody używane [Re: Big]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

@Jakubosiu Alfa odpada, nie podobaja mi sie wogole

@Big tylko kombi mnie interesuje

z VW jedyne co moge kupic to Passata Kombi i z taka kwota to jedynie B5 , najlepiej w dieslu

Do góry
Strona 3 z 14 < 1 2 3 4 5 ... 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08