Strona 9 z 18 < 1 2 ... 7 8 9 10 11 ... 17 18 >
Opcje tematu
#2023500 - 04/02/2008 02:16 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Szewa]
ArtekPotito Offline
GRILL MASTER

Meldunek: 04/01/2007
Originally Posted By: Szewa
Artek, wnoszę, że oczywiście żartujesz z tym rankingiem stawiającym "Tylko mnie kochaj" wyżej od "Testosteronu" ?

"Lejdis" jeszcze nie widziałem, dlatego w tej kwestii się nie wypowiadam \:\)
niee, ja wogole mało filmów oglądam i się widocznie nie znam, dla mnie film musi być ciekawy i wesoły, nie patrzę na grę aktorów ani na pracę reżysera bo, tak jak mówiłem, nie znam się na tym \:\) a pewnie dlatego tak oceniłem bo "Tylko mnie kochaj" mam na dysku a Testosteron obejrzałem tylko raz \:\)

Do góry
Bonus: Unibet
#2023573 - 04/02/2008 02:29 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: ArtekPotito]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Nie żebym się czepiał, ale dla mnie Testosteron jest świetny i oglądając go można dojść do ciekawych wniosków ;)Natomiast Tylko mnie kochaj, to typowa komedia do obejrzenia jeden raz z dziewczyną w walentynki, i tyle ;\)

No ale o gustach się nie dyskutuje. Każdy ogląda to, co mu się podoba. No i dobrze, bo w przeciwnym razie świat byłby nudny, gdyby wszyscy mieli takie same zdanie \:\)

Do góry
#2024340 - 04/02/2008 05:09 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Szewa]
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/01/2003
Na polsacie pierwszy sezon Bones. Start dziś o 22.

Polecam :] Chociaż reklamy mogą odstraszyć \:\(

Do góry
#2024451 - 04/02/2008 05:34 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Kameleon]
gobel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/10/2005
Kameleon ten serial to z jakiego gatunku bo nie wiem czy warto ogladac?

Do góry
#2024460 - 04/02/2008 05:35 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: gobel]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Coś jak CSI. Nie?

Do góry
#2024469 - 04/02/2008 05:41 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: micha$]
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/01/2003
Tak, coś podobnego. Też zagadki kryminalne, ale rozwiązują je abrdziej naukowo \:p

DR. TEMPERANCE BRENNAN (Emily Deschanel) jest utalentowanym antropologiem pracującym w Jeffersonian Institution, która w wolnych chwilach pisze powieści. Dr. Brennan bardzo często współpracuje z agentem FBI SEELEY'em BOOTHem (David Boreanaz), pomagając zidentyfikować zwłoki, kiedy standardowe metody są bezużyteczne.
Będąca nieco na bakier ze współczesnym światem (kompletny brak obeznania z pop kulturą czy niezrozumienie cytatów filmowych i slangu) często powtarza, że lepiej rozumie martwych niż żywych.
Razem z nią w śledztwach pomagają jej przyjaciele z Jeffersonian:
ANGELA MONTENEGRO (Michaela Conlin), artysta-plastyk tworząca trójwymiarowe hologramy miejsc zbrodni i hipotetycznych jej przebiegów; ZACK ADDY (Eric Millegan), asystent Brennan, któremu wysokie IQ przeszkadza w ukończeniu kilku doktoratów. 'Wesołą gromadkę' zamyka DR. JACK HODGINS (TJ Thyne), specjalizujący się w owadach i minerałach, wielki zwolennik teorii spiskowych.

Opis z filmwebu.

Pierwsze odicnki nie zachwycają, ale potem jest już lepiej :]

Do góry
#2024550 - 04/02/2008 06:10 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Kameleon]
yacub Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 12/04/2005
Wszystkim polecam "Tropa de elite", Miasto Boga z drugiej strony...

Do góry
#2024826 - 04/02/2008 08:13 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: yacub]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
WE OWN THE NIGHT Królowie nocy (2007)

Reżyseria: James Gray
Obsada: Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Robert Duvall, Eva Mendes
Muzyka: Wojciech Kilar
Produkcja: USA
Gatunek: Dramat / Kryminał
Filmweb: 8.07/10
IMDB: 7.3/10

Trzymający w napięciu thriller, którego akcja toczy się w Nowym Jorku.
Nocne życie, nieczyste interesy, rosyjska mafia. Na tym tle rozgrywa się konflikt dwóch braci, z których jeden, manager nocnego klubu, jest związany z przestępczym półświatkiem Nowego Jorku, a drugi to uczciwy i wierzący w sprawiedliwość policjant...
(dystrybutor)

Kolejny po American Gangster powrót najlepszych tradycji filmów tego rodzaju z lat 80-ych. Jako, że uwielbiam takie filmy o policjantach, mogę powiedzieć tylko: kręćcie takich więcej!

Generalnie pewnie (tu znów posłużę się przykładem American Gangster) tak jak filmowi R.Scotta, tak i temu krytycy będą zarzucać wtórność, ale szczerze mówiąc ja mam to gdzieś. Wszystkie te filmy gangsterskie, policyjne, kryminały mają to do siebie, że nie da się unikać powtórzeń. A jeśli komuś się to uda, to zapewne ten ktoś stworzy jakieś arcydzieło.

Ciekaw byłem obrazu rosyjskiej mafii, by porównać go sobie do tego przedstawionego w Eastern Promises, ale teraz stwierdzam, że nie ma to sensu. W filmie Cronenberga na owej mafii skupiał się właściwie cały film - reżyser starał się pokazać jej cechy charakterystyczne, odróżniających ją od innych organizacji mafijnych. Tutaj tego nie ma. Tu mamy klasyczny pojedynek policja vs mafia. A że jest to rosyjska mafia? Tak jest, ale równie dobrze mogła by to być mafia włoska, latynoska czy jakaś inna. Filmowi nie zrobiło by to większej różnicy.

To co mi się w We own the night podobało najbardziej to nacisk na realizm. Tu nie ma superglin ganiających z klamkami po ulicach, nie ma spektakularnych strzelanin itd. Reżyser poszedł zdecydowanie bardziej ku realizmowi niż efekciarstwa. Przez cały film pod tym względem było świetnie, lecz szkoda, że w decydujących końcowych scenach jest parę rzeczy trochę naciągniętych. Szkoda.
No i tak jak w przypadku American Gangster, uważam, że lepiej by było gdyby film zakończył się ze 2 minuty wcześniej - bez ostatniej sekwencji scen.

Aktorstwo na bardzo dobrym poziomie - wszyscy główni aktorzy moim zdaniem spisali się naprawdę porządnie. Solidna muzyka Wojciecha Kilara, który wreszcie zapukał do drzwi Hollywoodu - może zostanie tam na dłużej?

Polecam ten film - kino w starym dobrym, klasycznym stylu, trzymające w napięciu i porządnie zrealizowane. Szkoda słabszej końcówki, ale mimo to mogę tylko zacytować słowa jednego z krytyków - Konrada Wągrowskiego - dotyczące American Gangster i odnieść je również do tego filmu:

"Wziął ten temat Ridley Scott, nakręcił w sposób klasyczny, przez co mogę tylko stwierdzić – niech klasyczny styl z mody nigdy nie wychodzi."

Amen.

8/10

Do góry
#2024921 - 04/02/2008 09:06 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Bzyku]
az3ta Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 23/08/2007
Tez uważam testosteron za b.ciekawy fajny filmik 3 razy ogladalem, a tylko mnei kochaj hmm... mozna obejrzec raz i styknie

Do góry
#2025001 - 04/02/2008 10:43 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: az3ta]
tyler Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2002
dopiero obejrzałem (niestety w niewielu kinach w polsce było) 'historię zabójstwa jessyego jamesa przez tchórzliwego boba forda' i jest to jeden z najlepszych filmów jakie widziałem w ostatnich latach. piękne zdjęcia, specyficzna atmosfera, świetnie opowiedziana historia i gra aktorska. ostrzegam jednak, że nie jest to wbrew pozorom western sensu stricte, bardziej określiłbym go mianem filmu psychologicznego (wiem wiem, enigmatyczne by nie powiedzieć pretensjonalne ;\) ) a, i trwa prawie 3h.

Do góry
#2025786 - 05/02/2008 00:59 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: tyler]
kadus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/06/2007
A ja ostatnio zrobilem sobie sesje filmowa z moim ulubionym aktorem : Edwardem Nortonem, praktycznie kazdy film, w którym Norton gra rolę (niekoniecznie główną) jest genialny. Uszeregowalem filmy wg tego ktory podobal mi sie najbardziej. Kolejnosc nieprzypadkowa. Jezeli ktos ich jeszcze nie widzial zapraszam do "lektury".

Lęk Pierwotny (Primal Fear) 10/10

Trzymający w napięciu film, łączący w sobie elementy dramatu sądowego , thillera i ciekawego studium psychologicznego. Martin, wzięty adwokat broni 19-latka, oskarżonego o zamordowanie arcybiskupa. Zbierając dowody, odkrywa mroczne tajemnice z przeszłości duchownego. Gdy jest bliski rozwiązania zagadki , szyki psuje mu ambitna prawniczka.

American History X 9/10

Przywódca miejscowej organizacji nazistowskiej (Derek) wychodzi z wiezienia do którego trafił za morderstwo na tle rasowym. Cały nazistowski krąg hucznie go wita i cieszy się z jego wyjścia na wolność. Jednak przede wszystkim na jego widok cieszy się jego młodszy brat (Daniel) dla którego Derek jest wielkim autorytetem. Z czasem zauważa on zmianę w zachowaniu Derek`a który przestał już być żądnym czystości rasy bohaterem, a stał się bratem który w poczuciu obowiązku i troski o przyszłe życie młodszego brata stara się odwieść go od nazistowskich ideologii. Derek opowiada mu o przeżytych doświadczeniach w więzieniu, które to miały wpływ na jego diametralną przemianę mając nadzieję że to zmieni poglądy Daniela. Jednak czy to wystarczy?...

Podziemny Krąg 9/10

Pewien mężczyzna od jakiegoś czasu cierpi na bezsenność. Jego życie jest monotonne, pozbawione sensu,nudne. Wszystko zmienia się z dniem, w którym poznaje Tylera, producenta mydła. Ich życie nabiera barw w momencie kiedy zakładają "podziemny krąg", czyli tajny klub, do którego przychodzą ludzie spragnieni wrażeń. W tajemniczej organizacji ludzie ci biją się między sobą. Wszystkie chwyty dozwolone!

Iluzjonista 8.5/10

Akcja opowieści rozgrywa się w Wiedniu pod koniec XIX wieku. Pewien iluzjonista do szaleństwa zakochuje się w pewnej pięknej damie z wyższych sfer. Kiedy dziewczyna zaręcza się z dziedzicem królewskiego tronu, magik postanawia użyć swoich niezwykłych mocy, aby zwrócić na siebie jej uwagę. Jego poczynania wywołują niepokoje na dworze królewskim.

25th Hour 8.5/10

Monty Brogan (Edward Norton) jest dealerem narkotyków i zostaje złapany. Ktoś go wsypał, ale on boi się myśleć kto, gdyż podejrzewa swoją dziewczynę. Film jest jakby zapisem ostatniego dnia na wolności, przed 7-letnią odsiadką. Monty zastanawia się nad swoim życiem i podejmuje ważną decyzje - za namową ojca, ucieka do innego stanu.

Red Dragon 7.5/10

Prequel "Milczenia owiec" i "Hannibala". Były pracownik FBI Will Graham powraca do czynnej służby, aby pomóc policji w ujęciu maniakalnego zabójcy kilku rodzin. Aby odnaleźć zabójcę Graham zwraca się o pomoc do Dr Lectera, przebywającego w więzieniu słynnego seryjnego mordercę. To Graham przed laty wyśledził i złapał Lectera.

Opisy z filmwebu. Polecam

Do góry
#2027257 - 05/02/2008 11:37 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: kadus]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
RENDITION Transfer (2007)

Reżyseria: Gavin Hood
Obsada: Jack Gylenhaal, Reese Witherspoon, Alan Arkin, Meryl Streep
Muzyka: Mark Kilian, Paul Hepker
Produkcja: USA / RPA
Gatunek: Dramat / Thriller polityczny
Filmweb: 7.65/10
IMDB: 6.9/10

"Rendition" to wielowarstwowa, złożona historia pracownika CIA (Jake Gyllenhaal) , którego życie ulega zmianie po tym jak staje się świadkiem brutalnego przesłuchania przeprowadzonego przez kairską tajną policję.

Jeden z całkiem sporej już grupy filmów, które powstały w ostatnich latach, a traktują o szeroko pojętej tematyce terroryzmu po 11 września. Ten jednak skupia się głównie na aspekcie działań służb wywiadowczych USA, czyli pokazuje ich metody działania. Zahacza też o temat samego terroryzmu (czyli co kieruje tymi ludźmi itp.), jednak bez większego wgłębiania się w tą tematykę.

Film ten można odczytać jako krytyczny wobec polityki zagranicznej administracji Busha - i ja trochę ten film tak odbieram. Oczywiście nie jest to nachalna propaganda w stylu "dzieł" Michaela Moore'a, tylko coś znacznie subtelniejszego - a przede wszystkim normalny film z własną fabułą. Resztę można doczytać między wierszami.

To, czego mi w tym filmie trochę brakowało to dość pobieżne nakreślenie postaci. Ten aspekt raczej stylizowany na to, co często widzimy w filmach typowo sensacyjnych - czyli ten jest dobry, tamten jest zły itp. Bez zbędnego wyjaśniania i zagłębiania się w temat. Również można było lepiej rozwinąć interakcję między poszczególnymi bohaterami (zwłaszcza między postaciami Douglasa i Abasiego).

Gavin Hood, który z każdym kolejnym filmem pnie się coraz wyżej w hierarchii reżyserów (w 2001 roku kręcił przecież w Polsce "W pustyni i w puszczy", potem był Oskarowy "Tsotsi", a to jest jego kolejny film), chyba nie podołał w pełni zadaniu jakie stawiał przed nim dobry temat i nie wykorzystał możliwości jakie dała mu ekipa naprawdę doskonałych aktorów. Brakuje - o czym już wspomniałem - dobrego nakreślenia postaci i relacji między nimi, brakuje jakichś dobitnych dobrych scen, o których by się pamiętało. Brakuje też czegoś, co by oddziaływało emocjonalnie na widza - bo chwyt polegający na ciąży Isabelli jest znany, wielokrotnie przerabiany i wyświechtany. No i kilka wątków zupełnie nie potrzebnych.
Ale przynajmniej zabrakło typowych dla Hollywodu banalnych i przesłodzonych scen - ale do tego Hood jeszcze pewnie dojdzie, w końcu to dopiero jego pierwszy jego film w Hollywood.

Aktorzy - pomimo wielu znakomitych nazwisk, jednak czuję niedosyt. I dotyczy to właściwie wszystkich. Nie, żeby grali źle - po prostu nie bardzo mieli co grać, ale o tym już wspomniałem wcześniej. Z tego towarzystwa najbardziej podobała mi się rola Yigala Naora, czyli filmowego Abassiego.

Co na plus - na pewno styl kręcenia filmu, przypominał Babel, czyli coś w kierunku kina artystycznego, a ja taki styl lubię. Generalnie to cała techniczna strona kręcenia moim zdaniem bez zarzutu - solidna muzyka, która jeśli już się pojawia to wiele dodaje poszczególnym scenom. A przede wszystkim świetna robota, jaką wykonali specjaliści od świateł. To głównie gra światła i cienia sprawia, że wiele scen wygląda wizualnie naprawdę bardzo dobrze.
No i podobało mi się zaskoczenie w końcówce, związane z chronologią.

Reasumując - mi się ten film podobał, ale czuję niedosyt. Gavin Hood miał szansę stworzyć chyba pierwszy znakomity film o tematyce "po 11 września" - niestety tej szansy moim zdaniem nie wykorzystał. Pozostał jeno tylko całkiem niezły film, który się obejrzy, ale już pewnie do niego nie wróci.

7/10

Do góry
#2028398 - 05/02/2008 23:51 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Bzyku]
Randall Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2004
http://www.wantedmovie.com/

To będzie dobry filmik \:\) Szkoda, że premiera dopiero w czerwcu \:\(

Do góry
#2028504 - 06/02/2008 00:14 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Randall]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
wygląda nieźle

Do góry
#2028640 - 06/02/2008 00:46 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Piecia]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
Królestwo (The Kingdom) dla mnie swietny film, ostatnio ogladalem sporo filmow akcji ale dopiero po Krolestwie jestem w pelni zadowolony, dobry film gdzie jeden gosc nie zabija stada wsciekle nacierajaych ludzi, jest w nim torche polityki, sporo terroryzmu, i zamachów, cala rzecz dzieje sie a Arabii Saudyjskiej gdzie FBI probuje prowadzic sledztwo w sprawie zamachu, jednak Sudyjczycy wyraznie nie chce sluzyc im pomoca i utrudniaja zycie jak moga!!
9/10

Do góry
#2028645 - 06/02/2008 00:47 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Dziabor]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
oczywiscie chodzi o Saudyjczykow \:\) a nie Sudyjczykow

Do góry
#2028956 - 06/02/2008 01:59 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Dziabor]
Marcel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/06/2003
juz niedługo John Rambo \:\)
http://pl.youtube.com/watch?v=8M1KiXWWTxg

zapowiada sie niezła sieczka

Do góry
#2030094 - 06/02/2008 07:12 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Dziabor]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
Originally Posted By: Dziabor
Królestwo (The Kingdom) dla mnie swietny film, ostatnio ogladalem sporo filmow akcji ale dopiero po Krolestwie jestem w pelni zadowolony, dobry film gdzie jeden gosc nie zabija stada wsciekle nacierajaych ludzi, jest w nim torche polityki, sporo terroryzmu, i zamachów, cala rzecz dzieje sie a Arabii Saudyjskiej gdzie FBI probuje prowadzic sledztwo w sprawie zamachu, jednak Sudyjczycy wyraznie nie chce sluzyc im pomoca i utrudniaja zycie jak moga!!
9/10

wlasnie zaczynam ogladac

Do góry
#2030127 - 06/02/2008 07:28 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Linc]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
co za kumpla mam , mowil, ze ma Krolewstwo a okazalo sie ze to Afganistan \:D

Do góry
#2030180 - 06/02/2008 07:53 Re: Film, TV, seriale [11] [Re: Randall]
Master Flamaster Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2006
Originally Posted By: Randall
http://www.wantedmovie.com/

To będzie dobry filmik \:\) Szkoda, że premiera dopiero w czerwcu \:\(

Ciekawie się zapowiada, szkoda tylko, że gra tam Lar(w)a Croft...

Do góry
Strona 9 z 18 < 1 2 ... 7 8 9 10 11 ... 17 18 >

Moderator:  Biszop, rafal08