#1905504 - 04/01/2008 07:03
Re: pytanie do akwarystów
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Ja pytalem tylko z ciekawosci, szkoda mi kasy na cos takiego, bo nie interesiwalyby mnie jakies male akwaria tylko wielkie  Choc przyznaje wygladaja naprawde nieziemsko male tez potrafi byc ciekawe. mialem 160 litrow z muszlowcami i naskalnikami(najmniejsze z moich czterech szkiel) i wlasnie przed nim spedzalem najwiecej czasu,chociaz najbardziej cieszylo mnie jak wytarly sie trofeusy samica nosi ikre w pysku ,jak wykluja sie mlode to wypuszcza je na zewnatrz i potem z powrotem wracaja do mamusinej mordki ,obserwowac to ...cos wspanialego
|
Do góry
|
|
|
|
#1906675 - 04/01/2008 21:52
[Re: cobra]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2004
|
kiedys baniaki byly w metalowych ramach czy to cos dawalo dodatkowego to nie wiem ale napewno kit + rama trzymaly baniak w calosci. teraz baniaki laczone sylikonem.wedlug mnie jak ma peknac to peknie  i za bardzo chyba nic na to nie poradzimy (no oczywiscie jesli obchodzimy sie normalnie z zbiornikiem) mata pod zbiornik na + czyli zostaja welony same? PS. nie wiem czy pomoge ale nie pchaj tam zadnych muszelek  ladnie wygladaja ale maja wplyw na twardosc wody. jakie oswietlenie pociadasz i jakie rosliny planujesz? do welonow najlepiej te o twardych lisciach proponuje roznego rodzaju Anubiasy, żabienica , Nurzance, mikrozorium no i jakis mech 
|
Do góry
|
|
|
|
#1908099 - 05/01/2008 02:54
|
Carpal Tunnel
|
panowie, jeszcze jedno, są jakies sposoby w swiecie akwarystów na zabezpieczenie akwy przed peknieciami ? ja jedyne co mam to mata pod baniakiem... macie jeszcze cos ? bo dzis zalewam zbiorniczek... pozdrawiam 1.Dokładne wypoziomowanie podstawy 2.Styropian na blat ,przy 112 litrach i niewielkiej ilości kamoli wystarczy płat o grubosci 10mm 3.Zalac po pachy  i czekać ,obserwować Blacky ,na targach akwarystycznych w Norymberdze widziałem rury wpuszczone w otwory w dnie,które miały średnice 2cm mniejszą niz dziury. Pierścien silikonu trzymał wyśmienicie. Sam miałem akwa z dziurami w dnie i filtracja kominową ,nic sie nie działo ,najbezpeczniejsze akwarium. najwieksze szkody powoduje zawsze filtr zewnetrzny ,mamna mysli zalanie. ja dlatego kupowałemtylko Eheimy ,aby spac spokojnie. Przez pare lat miałem prawie 2000 litrów w baniakach i sasiada nie zalałem ,aleten z góry ,co nie miał akwariów ,zalał moje mieszkanie 
|
Do góry
|
|
|
|
#1908111 - 05/01/2008 02:56
|
Carpal Tunnel
|
blacky82... tak, na razie beda same welony a potem moze dokupie jeszcze 2 biało-pomaranczowe karasie... Cobra ,nie zapomnij o karpiu  Jak wyzdychają to powiemy ,ze im sie u Ciebie nie przelewało 
|
Do góry
|
|
|
|
#1911149 - 06/01/2008 01:02
|
Carpal Tunnel
|
Cobra ,bez obrazy ,aleten żwirek na dnie jest strasznie buracki akwa wyglada jak plac budowy (te ogładzone kamole) zmień zwirek na rzeczny i (może mi sie zdaje) ,ale widze piaskowce usuń kamole ,które podnosza pH wody ,choć pewnie tylko w minimalnym stopniu żwir do wymiany 
|
Do góry
|
|
|
|
#1911237 - 06/01/2008 01:13
|
Luc Nilis
Meldunek: 18/10/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1913270 - 06/01/2008 08:20
[Re: mat2000]
|
Carpal Tunnel
|
hehe zwir buracki? no moze z lekka  lepiej by wygladal napewno jakby kupil odzielny czarny i bialy i z samego bialego usypal jakas plaze na srodku a reszta czarnym. wtedy nie wygladaloby jak nagrobek z lat 80-tych  te pseudoskalki wywal koniecznie. welony przez nie nie przeplyna (patrz to z dziura) a chowac sie tez raczej nie beda pod tym daszkiem za bardzo znajac ich zywiolowosc  te rosliny to sztuczne czy prawdziwe? wysokie dajemy na tyl a te niskie bardziej z przodu rozkladasz plan trzystopniowy roslin ( oczywiscie bierzesz pod uwage wilekosc do jakich dorastaja a nie w jakiej je zakupiles  a i powiem delikatnie te fototapetki na tylna szybke sa do BANI. usun to szybciutko. a zamiast tego kup czarny badz niebieski brystol i umiesc go tam. roznice sam dostrzezesz  niebieski bedzie lepszy wedlug mnie jak tak bardzo chcesz miec cos w srodku to mozesz dodac jakis korzen ale nie trzymaj tych skalek nie pasuja poprostu do biotopu niezle bajery jak chcesz wychodza z kokosa. samemu mozna zrobic i morda ci sie wtedy ucieszy ze sam cos zrobiles. koszt kokosa w hiper super marketach to max 1.5pl. wypuszczasz soczek. rozwalasz go na pol wydlubujesz miazsz i masz zrobiona grote grote co tylko chcesz. oczywiscie obgotuj go przed wlozeniem do baniaka moze lekko napoczatku jak za krotko obgotujesz barwic wode w niewielkim stopniu ale bez paniki a i nie wiadomo czy nie byl czyms chemicznym po grzbiecie jechany :). PS ja swojego nie obgotowalem byl ok i wody nie brudzil az tak widocznie. a i jak bedziesz mial w planach dorzucic tam jakiegos zbrojnika (czyt. glonojada  ) to taki kokos w srodku to juz darmowe jedzenie dla nich bo bedzie skubal te wloski az kokos bedzie gladki jak pupa niemowlaka  napisz jeszcze co z tymi roslinami
|
Do góry
|
|
|
|
#1913725 - 06/01/2008 18:37
|
Carpal Tunnel
|
blacke: roslinki sa oczywiscie sztuczne, dokupie jeszcze 2 woreczki zwirku, 2 srednie roslinki i 2 welony białe... dzieki panowie za uwagi i wskazówki, pozdrawiam i zachecam do pochwalenia sie swoimi baniakami !!!!! to jak masz sztuczne zielsko to nie dokladaj zadnej swietlowki. jest to zbedne w takim razie
|
Do góry
|
|
|
|
#1913810 - 06/01/2008 19:30
[Re: blacky82]
|
Carpal Tunnel
|
blacke: roslinki sa oczywiscie sztuczne, dokupie jeszcze 2 woreczki zwirku, 2 srednie roslinki i 2 welony białe... dzieki panowie za uwagi i wskazówki, pozdrawiam i zachecam do pochwalenia sie swoimi baniakami !!!!! to jak masz sztuczne zielsko to nie dokladaj zadnej swietlowki. jest to zbedne w takim razie Dokladnie. Ja w swoich akwariach mialem poinstalowane timery ,programowalem i mialem spokoj ,z tym ,ze stosowalem tez swietlowki nocne. Jeszcze jedna uwaga. Nie widze na zdjeciu babelkow i to jest ok. Woda napowietrza sie (natlenia) sie poprzez ruch i nie potrzeba zadnych pompek dokladac. Jak widze jakies akwa z "pierdzacym nurkiem" to mi rece opadaja. Z takim badziewiem moze konkurowac tylko "wrak Titanica" ,palstikowy oczywiscie  Z kokosem dobra mysl ,a odnosnie gotowania to w ten sposob przygotowujemy rowniez zwir i kamole. Wyglada to z pozoru na wariactwo ,ale to naprawde sie oplaci ,bo zarazki ,przywleczone do akwa ,trudno wytepic ,nawet majac do dyspozycji bardzo dobre srodki. I jeszcze jedno. Gdybys ,celem obnizenia twardosci wody ,dolewal do akwa destylowanej ,to nie kupuj jej na stacjach benzynowych. Pompiarze maja instalacje do destylatki zrobione na miedzi. A propos wody ? Jak czesto i w jakiej ilosci robisz podmiany ? Pamietaj ,ze podmiana NIE nazywamy dolania wody ,jak troche wyparuje 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|