#18227 - 14/05/2002 12:21
na temat pisma bukmacherskiego
|
enthusiast
Meldunek: 03/08/2001
|
było dużo wypowiedzi na ten temat w innym temacie ... żeby stworzyć jakąś koncepcję pisma trzeba o tym podyskutować. myślę, że problemem może być kolportaż, bo resztę jesteśmy w stanie zrobić sami, ważne też żeby do tego nie dołożyć - sprzedać to, znaleźć reklamodawców itp
|
Do góry
|
|
|
|
#18231 - 14/05/2002 16:22
Re: na temat pisma bukmacherskiego
|
member
Meldunek: 10/12/2001
|
Pomysł jest naprawde dobry i uważam że dwie formy są dobre, przecież wiekszość ludzi chodzących do buków nie ma nadal dostępu do internetu, a chętnie coś takiego by kupowali. pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#18232 - 14/05/2002 17:17
|
old hand
Meldunek: 14/02/2002
|
Mysle, ze powinnismy dotrzec do ludzi, ktorzy nie maja internetu. Wielu jest graczy nie wiedzacych nic o bukmacherstwie, ktorzy caly czas przegrywaja i nie wiedza dlaczego. Siedza w STSach i tworza kupony tasiemce...
Dowiadywalem sie jak wyglada sprawa rozprowadzania gazet w RUCH SA. Nie wiem czy poczatkowa umowa cos kosztuje, ale wiem, ze zabieraja oni 27% ze sprzedanych numerow.
Najlepszym rozwiazaniem bylby kolportaz przez STS albo Profa. Rozwiazanie idealne. Lekka reklama, dobre artykuly i nie powinno byc problemu ze sprzedaza.
Mozna tez sie zastanowic nad wydaniem takiego "mini-przewodnika", czyli czegos wiekszego niz zwykle czasopismo, ale mniejszego niz ksiazka.
Czekam na Wasze propozycje.
|
Do góry
|
|
|
|
#18233 - 14/05/2002 17:36
|
enthusiast
|
nie znam się na mediach elektronicznych, znam się za to na drukarstwie dlatego tą sprawę poruszyłem. Trzeba by było stworzyć pewien stały szablon w który wpisywało by się konkretne artykuły. Konkretna osoba miała by swoją rubrykę tej samej zawsze wielkości do wypełnienia swoimi przemyśleniami. Autorów mogło by być np. 30. Każdy wysłał by swój tekst. Wstawienie tekstów do szablonu uprościło by sprawę składu komputerowego. Po wydrukowaniu pisma można by było poskanować każdą stronę i rozesłać w jpgach także drogą elektroniczną
|
Do góry
|
|
|
|
#18234 - 14/05/2002 17:38
|
Pooh-Bah
Meldunek: 08/09/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Kejsper: [qb] Mozna tez sie zastanowic nad wydaniem takiego "mini-przewodnika", czyli czegos wiekszego niz zwykle czasopismo, ale mniejszego niz ksiazka.
Czekam na Wasze propozycje.[/qb][/QUOTE]W wydawanie drukowanej gazety nie bardzo wierze bo za darmo malo komu bedzie sie chcialo dlugo pracowac a zarobic bedzie wg mnie bardzo trudno.
Uwazam, ze swietny pomysl to wydanie poradnika dla grajacych. Przy kilku tys egzemplarzy moglo by to nawet bez reklam czy sponsorow przyniesc zysk.
Jesli chodzi o dystrybucje to po pierwsze zeby w ogole chcieli cos wziac musi byc numer ISSN i 7% VAT a prowizje dochodza do 40% (i niech ktos powie, ze buki zdzieraja z nas kase ;-)
Do tego przy zwrotach wydawca placi za przesylke. Towar nie zawsze jest wykladany na polki itd. Tak ze nie jest lekko.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#18235 - 14/05/2002 17:40
|
enthusiast
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał Kejsper: [qb] Mozna tez sie zastanowic nad wydaniem takiego "mini-przewodnika", czyli czegos wiekszego niz zwykle czasopismo, ale mniejszego niz ksiazka.
Czekam na Wasze propozycje.[/qb][/QUOTE]W wydawanie drukowanej gazety nie bardzo wierze bo za darmo malo komu bedzie sie chcialo dlugo pracowac a zarobic bedzie wg mnie bardzo trudno.
Uwazam, ze swietny pomysl to wydanie poradnika dla grajacych. Przy kilku tys egzemplarzy moglo by to nawet bez reklam czy sponsorow przyniesc zysk.
Jesli chodzi o dystrybucje to po pierwsze zeby w ogole chcieli cos wziac musi byc numer ISSN i 7% VAT a prowizje dochodza do 40% (i niech ktos powie, ze buki zdzieraja z nas kase ;-)
Do tego przy zwrotach wydawca placi za przesylke. Towar nie zawsze jest wykladany na polki itd. Tak ze nie jest lekko.
Wojtek[/qb][/QUOTE]
|
Do góry
|
|
|
|
#18236 - 14/05/2002 17:55
|
old hand
Meldunek: 14/02/2002
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb]Uwazam, ze swietny pomysl to wydanie poradnika dla grajacych. Przy kilku tys egzemplarzy moglo by to nawet bez reklam czy sponsorow przyniesc zysk.[/qb][/QUOTE]Poradnik w postaci jednej ksiazeczki to dobry pomysl moim zdaniem, a jesli by sie to dobrze przyjelo mozna by zaczac myslec o czyms WIEKSZYM.
Nie znam sie na prawie czy dystrybucji, ale mam dosc duze pole manewru przy reklamie. Mysle, ze moglbym zalatwic reklame na kilku stronach i-netowych.
Teraz tylko pytanie: kto bedzie pisal?
|
Do góry
|
|
|
|
#18237 - 14/05/2002 17:57
|
enthusiast
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał Kejsper: [qb] Mozna tez sie zastanowic nad wydaniem takiego "mini-przewodnika", czyli czegos wiekszego niz zwykle czasopismo, ale mniejszego niz ksiazka.
Wojtek[/qb][/QUOTE]z rejestracją nie ma problemu, tytuł prasowy rejestruje się w sądzie za 30zł po wydaniu pierwszego numeru wysyła się do biblioteki narodowej kilka egzemplarzy i dostaje się numer issn. na początku można wydrukować po np. 200 egzemplaży i oprócz tego rozesłać drogą elektroniczną w jpgach. Jeśli chodzi o kolportaż to można zrobić to drogą wysyłową ale trzeba by było jakoś dać znać o tym, że pismo istnieje. Potrzebna by była reklama np. w gazetce STS-u. koszt materiałów na wydrukowanie 200 egz pisma w formacie A4 40 stronicowego + okładka (pierwsza strona okładki kolorowa środek czarno biały) to 200zł. Wydrukować kilka pierwszych numerów mogę wydrukować sam za darmo.
|
Do góry
|
|
|
|
#18238 - 14/05/2002 17:58
|
enthusiast
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Kejsper: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb]Uwazam, ze swietny pomysl to wydanie poradnika dla grajacych. Przy kilku tys egzemplarzy moglo by to nawet bez reklam czy sponsorow przyniesc zysk.[/qb][/QUOTE]Poradnik w postaci jednej ksiazeczki to dobry pomysl moim zdaniem, a jesli by sie to dobrze przyjelo mozna by zaczac myslec o czyms WIEKSZYM.
Nie znam sie na prawie czy dystrybucji, ale mam dosc duze pole manewru przy reklamie. Mysle, ze moglbym zalatwic reklame na kilku stronach i-netowych.
Teraz tylko pytanie: kto bedzie pisal?[/qb][/QUOTE]
|
Do góry
|
|
|
|
#18239 - 14/05/2002 18:04
|
enthusiast
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Kejsper: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał WK: [qb]Uwazam, ze swietny pomysl to wydanie poradnika dla grajacych. Przy kilku tys egzemplarzy moglo by to nawet bez reklam czy sponsorow przyniesc zysk.[/qb][/QUOTE]Poradnik w postaci jednej ksiazeczki to dobry pomysl moim zdaniem, a jesli by sie to dobrze przyjelo mozna by zaczac myslec o czyms WIEKSZYM.
Teraz tylko pytanie: kto bedzie pisal?[/qb][/QUOTE]pisać mogą ci którzy zgłoszą się. Na początek teksty można np. umieścić na tym forum i głosowaniem wybrać te tych ludzi których artykuły miały by się ukazać w pierwszej kolejności (objętość w końcu jest ograniczona). Gdyby pismo przyniosło dochód podzieliło by się to między piszących jako wynagrodzenie za artykuły.
|
Do góry
|
|
|
|
#18240 - 14/05/2002 18:54
|
veteran
Meldunek: 08/07/2001
|
bardzo dobry pomysł... póki co raczej chyba nie byłoby mowy o zysku a raczej o prestiżu ale z czasem kto wie... chętnie pomogę w tworzeniu takiego pisma
|
Do góry
|
|
|
|
#18241 - 14/05/2002 19:11
|
Pooh-Bah
Meldunek: 08/09/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał juan_carlos: [qb]bardzo dobry pomysł... póki co raczej chyba nie byłoby mowy o zysku a raczej o prestiżu ale z czasem kto wie... chętnie pomogę w tworzeniu takiego pisma[/qb][/QUOTE]Jesli chodzi o zysk to na samym druku czasopisma czy innego wydawnictwa wg mnie trudno jest zarobic.
Ale gdyby sprzedawac/rozdawac po kika tysiecy egzemplarzy co jakis czas (moze miesiecznik) i znalezc reklamodawcow (no chyba zagraniczne buki) to mozna wyjsc na swoje. No chyba, ze poradnik okaze sie tak dobry, ze buki zrzuca sie, zeby go nie wydawac ;-)
Wg mnie na cyklicznie wydawane czasopismo nie starczy zapalu ale na jednorazowy poradnik moze pozniej z uzupelnionym i poprawionym wydaniem jak najbardziej.
Ja moge napisac cos o obliczniu szans na podstawie kursow, nadwyzek kursowych itp.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#18245 - 14/05/2002 19:42
|
enthusiast
|
naszą siłą jest to, że ludzie tu piszący są w całej Polsce a może także na świecie oraz każdy reprezentuje różnego rodzaju zawody a co się z tym wiąże umiejętności co może być przydatne przy tym przedsięwzięciu. Na np. 40 stronach formatu A4 (29,7/21cm) można umieścić teksty z 200 autorów a ponadto można umieścić dużo tłumaczeń z zagranicznych pism i stron internetowych - myślę że są tu na forum ludzie znający różne języki. W tym momencie jest już potencjalnych 200 nabywców. Jeżeli każdy z nich opowie o piśmie chociaż 5 kolegom odbiorców może być i 500-1000 można też wydrukować parę tysięcy ulotek z inforacjami o piśmie i podrzucić na uczelnie lub do szkół średnich możliwy by był kolportaż wysyłkowy
|
Do góry
|
|
|
|
#18246 - 14/05/2002 20:15
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/11/2001
|