Strona 2 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#18247 - 14/05/2002 20:43 Re: na temat pisma bukmacherskiego
hpc Offline

Meldunek: 06/07/2001
witam
Panowie, juz to robiłem.
Przez pół roku wydawałem pismo z typami w Warszawie.
Rozprowadzałem je w punktach To-to gdzie się dało.

Ale efekty były mizerne.
Ludzie kserowali sobie 1 egzemplarz bo wychodziło im taniej.

Wyszło na to, że robiłem to dla przyjemnosci. Też dobrze.
Teraz wielu ludzi pyta mnie co z naszą broszurką, ale jak trzeba było kupić to "ziewali".

Przed wydaniem 1 numeru, trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie.

1. Jak często miałoby sie takie pismo ukazywać.
2. Jaką miałoby objętość.
3. Kto to by w końcu kupował, bo na kibiców z internetu nie ma co liczyć. Sami wyczytają to samo w sieci.
4. Aktualność pisma. Wiele rzeczy które opisujemy na forum w wydaniu gazetowym byłyby już nieaktualne a co za tym idzie zrazilibyśmy rynek tego typu informacją.
5. Ile miałoby pismo kosztować.
I w końcu rozprowadzenie. To sprawa najtrudniejsza.

Myślę, że szansa jest, przy znalezieniu odpowiednich sponsorów.
Tylko reklama + sport w ogólności + ciekawe opisy przyszłych imprez z uzasadnionymi typami bez typów bieżących (chyba, że wydanie internetowe).

Innym wyjściem jest płatna strona internetowa nad którą pracowałoby kilkanaście osób.
Każdy miałby do zapełnienia w tygodniu kilka rubryk bieżących + jeden wiekszy opis zjawiska, imprezy lub temu podobne.
Każdy z "redaktorów" byłby adminem i mógłby w każdym momencie sprawdzić "sprzedawalność" naszej inicjatywy.
Można byłoby się przymierzyć do dwóch wersji jezykowych.

Biuro już jest w Warszawie.
Czas i możliwości również. Zaplecze też.
Ale do tego potrzebni są sponsorzy, sponsorzy i jeszcze raz sponsorzy. Czyli reklama.
Płatne banery, może płatne strony z opisem produktów naszych dobrodziejów itd.

Pozdrawiam

Do góry
Bonus: Unibet
#18248 - 14/05/2002 21:17 Re: na temat pisma bukmacherskiego
Szakal Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/06/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał hpc:
[qb]może płatne strony[...][/qb][/QUOTE]www.dialer.pl -> Wiecej szcegolow na stone -> popularne bardzo na stronach z nagilżem. Nie znam szcegolow wyplacania premii ale warto zajrzec i poczytac na jakich zasadach dzialaja.

Do góry
#18249 - 14/05/2002 21:23 Re: na temat pisma bukmacherskiego
raf Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 18/06/2001
Przed wydaniem pierwszego numeru zastanowcie sie o czym w ogole marzycie..
Nie tak dawno byly wielkie pomysly na tzw. spoldzielnie. Nie musze mowic co z tego wyszlo bo kazdy chyba widzi. Miala byc wielka wspolpraca z korzyscia dla nas wszystkich, ale coz...nieliczni chcieli cos zdzialac. Nie wiem czy tylko ja zauwazylem ze na tym forum preznie dzialaja i rozwijaja sie tylko konkursu, a to dlatego ze rywalizacja bardziej pasjonuje, niz wspolna walka o dobro wszystkich. Tak wiec wg. mnie ten pomysl spali sie juz sam na starcie, chociaz uwazam to za calkiem ciekawa sprawe, ale dla AMBITNYCH ludzi.

Do góry
#18250 - 14/05/2002 21:32 Re: na temat pisma bukmacherskiego
xeo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2001
A może zamiast pisma zrobić poprostu strone zawierające typy statystyki , artykuły , dział pierwszej pomocy dla nowych graczy itp.

Wszystko co prawda jest juz w necie , ale zebrac to do kupy na jednej stronie i przetrawić dane to jest własnie to czego brakuje w polskim necie - jasnej zwięzłej i czytelnej informacji .

Zobaczylibyśmy jaki jest popyt na tego typu informacje .
Jezeli byłby duży można by wprowadzić jakąś forme opłaty za kożystanie z serwisu , a jezeli nie no coz kto nie ryzykuje ten nic nie traci , ale i nic nie zyskuje

Do góry
#18251 - 14/05/2002 23:10 Re: na temat pisma bukmacherskiego
Kejsper Offline
old hand

Meldunek: 14/02/2002
Moim zdaniem platne strony www to zly kierunek. Mamy mozliwosc wydrukowania wszystkiego po przystepnej cenie, lub za darmo wiec dlaczego by nie skorzystac?

Niestety w Polsce narazie wieksze mozliwosci daje zwykla papierowa gazeta niz siec.

Zwykle Ci, ktorzy maja dostep do Sieci beda juz takie rzeczy wiedzieli.

Sprawa druga to tresc gazety/poradnika/ksiazki (jak zwal tak zwal). Nie myslalem zeby podawac w niej typy, chcialem nauczyc sposobow gry, itp.

Do góry
#18252 - 14/05/2002 23:34 Re: na temat pisma bukmacherskiego
nikita Offline
enthusiast

Meldunek: 03/08/2001
mam chyba sposób na kolportaż
U mnie w Białymstoku przy hali Jagielonii jest knajpka klubowa, nie było by konkurencją dla niej sprzedawanie takiego pisemka.
Wystarczy jedno miejsce w mieście do sprzedaży ale połozone w knajpie lub przy obiektach sportowych tam gdzie przebywają kibice i grający u buków. W każdym mieście można coś takiego chyba znaleźć.
Takich miejsc trzeba by było znaleźć ze 40 w całej Polsce a na ostatniej stronie pisemka wydrukować listę punktów kolportażu. Była by to podstawa dla pokazania dla sponsorów (browary, sprzęt sportowy), że pismo jest w całej Polsce.
W taki sposób wydawane jest w Białymstoku pismo Domownik. Jest to pismo ogólnopolskie ze sponsorowanymi artykułami branży budowlanej. Dystrubucja jest robiona w niektórych sklepach z artykułami budowlanymi w całej Polsce

Do góry
#18253 - 14/05/2002 23:40 Re: na temat pisma bukmacherskiego
nikita Offline
enthusiast

[QUOTE]Oryginalnie wysłał raf:
[qb]Przed wydaniem pierwszego numeru zastanowcie sie o czym w ogole marzycie..
Nie tak dawno byly wielkie pomysly na tzw. spoldzielnie. Nie musze mowic co z tego wyszlo bo kazdy chyba widzi. Miala byc wielka wspolpraca z korzyscia dla nas wszystkich, ale coz...nieliczni chcieli cos zdzialac. Nie wiem czy tylko ja zauwazylem ze na tym forum preznie dzialaja i rozwijaja sie tylko konkursu, a to dlatego ze rywalizacja bardziej pasjonuje, niz wspolna walka o dobro wszystkich. Tak wiec wg. mnie ten pomysl spali sie juz sam na starcie, chociaz uwazam to za calkiem ciekawa sprawe, ale dla AMBITNYCH ludzi.[/qb][/QUOTE]nie trzeba tego koniecznie traktować jako spółdzielnię ale jako stowarzyszenie lub nawet partię. Partia może chyba wydawać pismo, być właścicielem tytułu itp.

Do góry
#18254 - 14/05/2002 23:48 Re: na temat pisma bukmacherskiego
Wernychora Offline
addict

Meldunek: 07/03/2002
Cześć!

Miałem pociągnąć dłuższy post, ale w połowie stwierdziłem, że nie warto. Ale teraz zobaczyłem nowy pomysł- PARTIA TO JEST MYŚL!!! iwo:

Piszę to poważnie (zaznaczam to, bo nieczęsto mi się to zdarza ), ale to jest wg mnie dużo lepszy pomysł, na początek, niż gazeta. Pozdrawiam!

Do góry
#18255 - 14/05/2002 23:59 Re: na temat pisma bukmacherskiego
Kejsper Offline
old hand

Meldunek: 14/02/2002
Widze, ze jak zwykle zaczynamy schodzic z tematu. Zaczelo sie od gazety, przeszlo do partii...

nawracam Was na dobra droge!

nikita - pomysl dobry, ale tak jak mowilem najlepsza droga kolportazu to buki. Ma ktos moze "znajomosci" w STS, TOTO-MIX albo PROFIE?

Do góry
#18256 - 15/05/2002 00:28 Re: na temat pisma bukmacherskiego
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Witajcie,

Jestem chętny dołączyć się do zespołu, tym bardziej jeśli się znajdzie kilku bądź kilkunastu wspólników gotowych zainwestować. Osobiście sądzę, że pismo powinno być w wersji fizycznej: magazyn, miesięcznik albo dwutygodnik. Jak mieszkałem w Anglii to prenumerowałem tego typu pismo pod nazwą OddsOn ale niestety zbankrutowało. Ale nie należy się tym przejmować. Tam u buków grają raczej starsi panowie i zamiast czytać tego typu magazyny to najczęściej stawiają pięc funtów na dokładny wynik + pierwszego strzelca i idą na pinta. U nas z koleii widzę mnóstwo młodych ludzi w punktach bukmacherskich czego tam nie ma.

Ważną kwestią jest reklama. Niby jest zabroniona, ale nie ma przewidzianych sankcji dla tych co reklamują. Zresztą ostatnio nawet w Przeglądzie Sportowym widziałem reklamę Profa.

Druga sprawa to kolportaż. Nie wiem czy przez buki się uda, chociaż byłby to świetny sposób na dotarcie do docelowych odbiorców. A może się nie udać bo nie jest to chyba w interesie naszych buków by gracze byli lepiej poinformowani o zakładach oraz co ważniejsze możliwościach obstawiania przez net u konkurencji.

Wracając do prawa:
Ustawa z dnia 29 lipca 1992 r. o grach losowych i zakładach wzajemnych.

Art. 8. Zabrania się reklamowania na terytorium kraju gier losowych i zakładów wzajemnych przez co rozumie się zachęcanie do udziału w grach i zakładach, przekonywanie o ich zaletach, miejscach, w których są urządzane, i możliwościach uczestnictwa.

No i co tu o tym powiedzieć?

Do góry
#18257 - 15/05/2002 00:38 Re: na temat pisma bukmacherskiego
tysio111 Offline
veteran

Meldunek: 14/11/2001
To reklam Lotto tez nie powinno byc chyba ze ja czegos nir rozumiem

Do góry
#18258 - 15/05/2002 00:51 Re: na temat pisma bukmacherskiego
nikita Offline
enthusiast

Zawsze w mieście jest jakiś główny buk do którego przychodzi najwięcej ludzi, obok znajduje się jakiś sklep lub np knajpka, wystarczy tam wrzucić pismo a gdy grający się o tym dowiedzą (wystarczy położyć ulotki na stoliku u buka) sami przyjdą nabyć oprócz tego sprzedaż wysyłkowa.
A co do reklamy, nie będzie to reklama i zachęcanie tylko informacja, fakty i opinie subiektywne grających. Reklama byłaby wtedy gdyby dotyczyła konkretnego buka.

Do góry
#18259 - 15/05/2002 00:53 Re: na temat pisma bukmacherskiego
markii Offline
old hand

Meldunek: 30/04/2001
Tak sobie czytam i wpadłem na taki pomysł:

Piszecie, że były by problemy z rozprowadzaniem pisma

A nie można by było tego rozprowadzać samemu? Np stojąc pod bukami?
W Szczecinie (szczególnie w wakacje) wielu młodych ludzi sprzedaje gazety codzienne poprostu "z ulicy".

Do góry
#18260 - 15/05/2002 00:54 Re: na temat pisma bukmacherskiego
Luke66 Offline
enthusiast

Meldunek: 16/04/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Kejsper:
[qb] Wielu jest graczy nie wiedzacych nic o bukmacherstwie, ktorzy caly czas przegrywaja i nie wiedza dlaczego. Siedza w STSach i tworza kupony tasiemce...

[/qb][/QUOTE]Ci co siędzą w STSach to są jeszcze w miarę normalni , pomyśl o tych co w Profesjonale wysyłają po 50 meczy na kuponie :rolleyes:

Do góry
#18261 - 15/05/2002 01:02 Re: na temat pisma bukmacherskiego
Conrad Offline

A czy nie można tego puścić przez Ruch na kolportarz krajowy? Jak jestem np. w Empiku to widzę mnóstwo czasopism i nie sądze by każde z nich miało olbrzymią ilość czytelników.

Ale głównie to się żyje z reklam. Ważne tylko by cena magazynu pokryła koszty operacyjne czyli czynsz/rachunki, płace, druk, dystrybucja, itd.

Walniemy jeszcze kilka własnych numerów 0-700 na aktualne typy z danego dnia i zysk gwarantowany.

Do góry
#18262 - 15/05/2002 01:09 Re: na temat pisma bukmacherskiego
nikita Offline
enthusiast

[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad:
[qb]A czy nie można tego puścić przez Ruch na kolportarz krajowy? Jak jestem np. w Empiku to widzę mnóstwo czasopism i nie sądze by każde z nich miało olbrzymią ilość czytelników.

Ale głównie to się żyje z reklam. Ważne tylko by cena magazynu pokryła koszty operacyjne czyli czynsz/rachunki, płace, druk, dystrybucja, itd.

Walniemy jeszcze kilka własnych numerów 0-700 na aktualne typy z danego dnia i zysk gwarantowany. [/qb][/QUOTE]EMPIK ma za mało siedzib, natomiast ruch za dużo poszło by to do miast gdzie nie ma buków, zginęło by pod stertą babskich pism, pnadto żeby dotrzeć do wielu sklepów trzeba zrobić zajebiście duży nakład a papier jest drogi i ryzyko duże

Do góry
#18263 - 15/05/2002 01:19 Re: na temat pisma bukmacherskiego
Conrad Offline

Empik też chyba bierze od Ruchu. Ale tak jak mówisz, może to pójść do zbyt wielu miejscowości miejsc gdzie nie będzie miało wzięcia.

Do góry
#18264 - 15/05/2002 01:46 Re: na temat pisma bukmacherskiego
xeo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2001
Czy aby nie wyprzedzamy faktów , moze zajmijmy sie najpierw sparawmi organizacyjnymi , lokalnym rozprowadzeniem pisma , a jak popyt na nie bedzie duży pomyslmu o profesjonalnym kolportarzu .

Co do pieniędzy sprawa jest prosta , każdy z chcacych czerpać hipotetyczny zysk z pisma musi wnieść pieniężny wkład , a co za tym idzie musi to być spółka prawa handlowego. Nie wyobrażam sobie wniesienia do przedsięwzięcia kapitału bez sądowej umowy spółki .

Nie do przejścia jest dla mnie cytowany powyżej art. ustawy o grach losowych i ... .
Nie da się tego ominąc , a bez tego pismo nie bedzie mialo racji bytu .

Do góry
#18265 - 15/05/2002 01:59 Re: na temat pisma bukmacherskiego
Wernychora Offline
addict

Meldunek: 07/03/2002
[QUOTE]Oryginalnie wysłał xeo:
[qb]Czy aby nie wyprzedzamy faktów , moze zajmijmy sie najpierw sparawmi organizacyjnymi , lokalnym rozprowadzeniem pisma , a jak popyt na nie bedzie duży pomyslmu o profesjonalnym kolportarzu .

Co do pieniędzy sprawa jest prosta , każdy z chcacych czerpać hipotetyczny zysk z pisma musi wnieść pieniężny wkład , a co za tym idzie musi to być spółka prawa handlowego. Nie wyobrażam sobie wniesienia do przedsięwzięcia kapitału bez sądowej umowy spółki .

Nie do przejścia jest dla mnie cytowany powyżej art. ustawy o grach losowych i ... .
Nie da się tego ominąc , a bez tego pismo nie bedzie mialo racji bytu .[/qb][/QUOTE]O tym myślałem, tylko nie chciało mi sie pisać, ale:
1. Jak to robić, to tylko dla pieniedzy ( i to nie symbolicznych), bo w końcu to świadome podcinanie gałęzi, na której my wszyscy wspólnie siedzimy..
2. Gdzie kucharek 6, itd...
3. Dla satysfakcji, to można coś napisać na forum, a jeszcze nie widziałem...
4. Partia- to jest to... , trzeba tylko ustalić jakie są warunki jej rejestracji.
5. Pozdrawiam!

Do góry
#18266 - 15/05/2002 02:01 Re: na temat pisma bukmacherskiego
nikita Offline
enthusiast

[QUOTE]Oryginalnie wysłał xeo:
[qb]Czy aby nie wyprzedzamy faktów , moze zajmijmy sie najpierw sparawmi organizacyjnymi , lokalnym rozprowadzeniem pisma , a jak popyt na nie bedzie duży pomyslmu o profesjonalnym kolportarzu .

Nie da się tego ominąc , a bez tego pismo nie bedzie mialo racji bytu .[/qb][/QUOTE]z rejestracją spółki wiąrzą się koszty. trzeba by każdemu wspólnikowi zarejestrować działalność gospodarczą (chyba że już ktoś prowadzi) i opłacać ZUS co miesiąc około 600zł (osoba już prowadząca działalność w dodatkowej pierwszej spółce musi opłacić w ZUSie dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne 100zł)
Nie wiem jak to ma się w stosunku do stowarzyszeń czy partii. Też chyba mogą zarejestrować tytuł prasowy i go wydawać

Do góry
Strona 2 z 5 < 1 2 3 4 5 >