Opcje tematu
#1754 - 08/05/2001 03:30 el_manifesto
Anonymous
Unregistered

NEVER STOP BETTING!

el_sistemo projekt wywrócił się do góry dołem i nakrył się...
Ufo, wybacz, że się znowu nie posłucham (btw: grtlcje, panie mgr, mam nadzieję, że nie za bardzo trzeźwy w tej chwili właśnie) ale nie będzie żadnego przesiewu - idzie wszystko - od kursu 1,1:1 do 15:1

tak - ja jestem uparty...

ostatnie wyniki spowodowało po części zmęczenie materiału (mnie) - 4 z dwójek (nietrafionych) nie powinny w ogóle znaleźć się w typowaniach...
stało się tak, bo użyłem do przewidywania dwójek tych samych parametrów, co do jedynek, tylko nieco podwyższonych - dopiero, gdy lecąc do tyłu w historię coś za dużo dwójek mi zaczęło wychodzić, skojarzyłem o co chodzi, lecz było za późno...

nie zmienia to faktu, że i tak byłbym do tyłu...

cóż, jak już mówiłem el_sistemo zmienia swój kształt - mam nadzieję, że na dłuższy czas pozostanie bezzmienny...
rzucając się tak od sposobu do sposobu mogłem (tak było poniekąd) przecież trafiać w piękne "dziury" w systemach, więc STOP, zasady są jasne:

-kursy wszystkie

-współczynnik trafienia >0,58 (było 0,54 lub 0,56 zależnie od wersji)

-lecą kombinacje 2 z 5 uporządkowane wielkością współczynnika

+kombinacje 2 z wszystkich (za odpowiednio mniej, 10x mniej jedna dwójka)

+coś mi się zdaje kinda uQ$ style, czyli topy z tip-exa, chyba też kombinowane, ale jeszcze to sprawdzę - to chyba też za mniej, bo jeszcze nie zbadane do końca...

NEVER STOP BETTING

czyli dywersyfikacja

dalej będę publikował swoje typy w znanych tematach - podzielone na el_sistemo i topy z hilla
kursy z el_sistemo dalej będą oscylowały koło 2 (konkretnie 2,12), więc Ufo, możesz dalej pogrążać mnie i matematykę za pomocą "nosa", nawet w nieco mniejszych kursach
topy z hilla to już extrema, kursy będą dość wysokie, ale czasem 2z9 przy 2 trafionych może pójść do przodu...

pewnie gdzieś indziej można znaleźć lepsze przeszacowania niż u hilla, ale leniwy jestem - choć jeśli ktoś coś poradzi, gdzie przenieść się powinienem...
jestem otwarty na propozycje...

NEVER STOP BETTING!

Do góry
Bonus: Unibet
#1755 - 08/05/2001 03:43 Re: el_manifesto
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
To się nazywa "mocne postanowienie". Już widzę jakie kontrowersje znów wywoła Hi_Res. No cóż, trzymam kciuki. Na El_Sistemo wtopiłem co prawda, ale nie zmienia to faktu iż dla zasady kolejne El.... będę posyłał. Symbolicznie póki co, ale za to w imię szeroko pojętej nauki (czytaj matematyki). Czekam z niecierpliwością na pierwsze typy ( oraz re-posty).
Szczerze - Fisher

Do góry
#1756 - 08/05/2001 17:43 Re: el_manifesto
Anonymous
Unregistered

miło mi widzieć, że ktoś jednak grał według moich typowań

niemiło, że bezskutecznie...

na razie więc radzę obserwować i wnioski wyciągać po miesiącu najwcześniej

do moich typowań dojdą jeszcze typy MLB oparte na dość specyficznej (imho) progresji (jednak!) - ale te w wiadomym temacie...

Do góry
#1757 - 08/05/2001 20:20 Re: el_manifesto
Anonymous
Unregistered

Witaj.
Czy ty nigdy nie zrozumiesz że sportu nie da się tak łatwo wpisać w sztywne ramy programu komputerowego - nie rozumiem czego ciągle próbujesz. Przecież jak już pisałem wcześniej na wynik w konkretnym meczu składa się wiele czynników których twój system nie uwzględnia (myślę że wiesz o co mi chodzi).
Tak więc wydaje mi się że nigdy nie stworzysz programu generującego wyniki choćby w 50% - zrozum to wreszcie a będziesz bogatszy tzn nie będziesz tracił kasy.
Tak w ogóle to pozdrowienia i życzę powodzenia (choć osobiście w nie nie wierzę) OGIY

Do góry
#1758 - 08/05/2001 20:47 Re: el_manifesto
Anonymous
Unregistered

nie wypada nie opdowiedzieć...

[QUOTE]Oryginalnie wysłał OGIY:
Witaj.
Czy ty nigdy nie zrozumiesz że sportu nie da się tak łatwo wpisać w sztywne ramy programu komputerowego
[/QUOTE]

odpowiadam:
witaj
nie, nigdy tego nie zrozumiem
wiedząc, co jadłeś w ciągu ostatnich kilku godzin/dni będziesz w stanie z "jakimś" prawdopodobieństwem ocenić nastrój w jakim jesteś w tej chwili...

rozumiem, że zabijam ideę "sportu" - czystego, nieopisywanego, nieprzewidywalnego żywiołu - cóż, to tylko idea...

[QUOTE]Przecież jak już pisałem wcześniej na wynik w konkretnym meczu składa się wiele czynników których twój system nie uwzględnia [/QUOTE]

oczywiście ideałem byłoby uwzględnić sędziów, łapówki, kontuzje, nastroje, składy, pogodę i biorytm intelektualny trenera - niestety, uważam, że jakkolwiek niektóre z tych zmiennych nieźle by opisały wynik meczu - nie za bardzo mam skąd czerpać dane, niestety...

[QUOTE]Tak więc wydaje mi się że nigdy nie stworzysz programu generującego wyniki choćby w 50%[/QUOTE]

ależ przepraszam - stworzyłem... generujący w 75%, tylko niestety często podpierający się remisami, więc to strasznie małe prawdopodobieństwo...
a jeśli chcesz, to bez programu powiem ci, że wszystkie zdarzenia, których kursy są <=1,3 generują wyniki zgodne z faworyzowanymi w 80%
50% to nie tak dużo...
ale wystarczająco dużo...

[QUOTE]
zrozum to wreszcie a będziesz bogatszy tzn nie będziesz tracił kasy
[/QUOTE]

dziękuję za rady i mentorski ton - ale zawsze byłem upartym dzieckiem

[QUOTE]Tak w ogóle to pozdrowienia i życzę powodzenia (choć osobiście w nie nie wierzę) OGIY
[/QUOTE]

tak w ogóle to też pozdrowienia
też życzę powodzenia
i ja w twoje wierzę - pod warunkiem, że pół dnia będziesz spędzał nad analizą...
ale niektórzy lubią swoją pracę...

Do góry
#1759 - 08/05/2001 20:54 Re: el_manifesto
Anonymous
Unregistered

i oczywiście:

[blink]
EVERYTHING YOU BET IS WRONG
[/blink]

Do góry
#1760 - 08/05/2001 20:54 Re: el_manifesto
Set Fisher Offline
old hand

Uff, słowa OGIY co prawda nie skierowane do mnie, ale nie mogłem się powstrzymać od komentarza. A to dlatego, iż sam staram się ujarzmić całe to bukmacherstwo w szpony matematyki. Może nie aż tak skomplikowanymi formułami jakich używa Hi_Res (ten kto widzial arkusze Hi_Resa może to potwierdzić), ale zawsze to cyferki. Badania jakie prowadzi autor tematu mogą czesto ukazać/odsłonić wiele zaskakujących faktów. I one własnie, te pozornie mniej istotne mogą być kluczem do sukcesu, a o to przecież nam wszystkim chodzi.
Skąd moja impulsywna reakcja ? Nie wolno twierdzić "i tak się nie uda", jeśli się nie ma dowodów na to. Często podcina to skrzydła pracy twórczej. Nie sądzę, aby Hi_Resowi zaszkodziła Twa opinia OGIY, ale ja niechętnie słucham "nie uda się".
Z całym szacunkiem - Set El_Fishero

Do góry
#1761 - 08/05/2001 20:57 Re: el_manifesto
Anonymous
Unregistered

el_fishero, dzięki
ale dzisiaj nic mi nie podetnie moich karłowatych skrzydełek

Do góry
#1762 - 08/05/2001 21:20 Re: el_manifesto
Set Fisher Offline
old hand

Ni z gruszki, ni z pietruszki: REKLAMA

"(M)oże(L)epiej(B)ogatym być czyli śpię spokojnie bo typuję w MLB - podpis nieczytelny."

I PO REKLAMIE

Do góry
#1763 - 08/05/2001 23:42 Re: el_manifesto
jahu Offline
old hand

Meldunek: 21/02/2001
Kiedys pisząc o tym co robisz mówilem że kluczowe dla Twego systemu jest osiągnięcie trafialności ok.50% przy kursach pow.2.0 to jest najtrudniejszy element no ale dla kazdego kto ma jakąś podbudowę matematyczną przy grze z bukami jest to oczywiste.

Trzeba pamietać że: by prawdopodobieństwu dać działać potrzeba BARDZO DUŻEJ LICZEBNOŚCI PRÓBY.El_sistemo grasz od niedawna więc wnioski że to nie dziala są zdecydowanie zbyt wczesne.

Jeśli chodzi o tą liczebność proby to przecież w badaniach OBOP , CEBOS [przy wyborach] mówi się że dopuszczalny błąd wynosi ok. 3% a są to badania na przy liczebności próby 1200-1300....więc są to liczby spore , oczywiście im mniejsza liczebność proby tym większa możliwość odchylenia w górę lub w dół od naszego prawdopodobieństwa w Twoim przypadku ok.50% także ja bym się nie zrażał chwilowym nipowodzeniem.

Jeżeli do swojego modelu wpisałeś min.liczbę strzelonych bramek-liczbę straconych bramek , serię ostatnich meczy to nie jest rzeczą niemożliwa osiąganie trafialności ok. 50% zakładając że te kursy bez analizy stosunku bramek i serii ostatnich meczy wystepują z częstotliwością czterdzieści kilka procent [a tak przecież jest]

Życzę więc powodzenia w dalszych pracach może uda Ci sie opracować długoterminowe prpetum-mobile na zarabianie u bukow życzę tegi Tobie no i chyba nam wszystkim.....

Z zaciekawieniem czekam na dalsze efekty
PPOWODZENIA.

Do góry
#1764 - 09/05/2001 00:30 Re: el_manifesto
Anonymous
Unregistered

[QUOTE]Oryginalnie wysłał jahu:
Trzeba pamietać że: by prawdopodobieństwu dać działać potrzeba BARDZO DUŻEJ LICZEBNOŚCI PRÓBY.El_sistemo grasz od niedawna więc wnioski że to nie dziala są zdecydowanie zbyt wczesne.[/QUOTE]

no tak - owszem
liczebność jest najważniejsza
dlatego kolejne zmiany - mające zwiększyć liczebność (m.in. dodanie dwójek - zmiana buka to też był element mącący, tym bardziej, że już miałem wiele policzone dla intertops) trochę namieszały
a ja dla zabawy - po tych mieszaniach, zniosłem sobie ograniczenie kursu - wpisanie tylko liczb ograniczających i już excel liczy całą historię - i okazało się że jest lepiej... i to DUŻO

nie przeczę, że el_sistemo v.1.x mógł działać dobrze - ale chodzi o to, że ja nie wiem, dlaczego działał do tej pory (od początku sezonu - do chwili gdy zacząłem tu - na "papierze" jedynie) - bo udział trafionych meczów przyjmując moje kryteria (wraz z ograniczeniem kursów oszacowanych przeze mnie) był mniejszy niż w rzeczywistości
i to nie dawało mi spokoju...
to było tak, że gdy buki obniżały kurs, tak, że nie mieścił się w widełkach el_sistemo - na mecz, który według el_sistemo powinien wejść - to ten mecz przeważnie nie wchodził
i tak samo w drugą stronę...

nie mogłem tak polegać na bukach - że będą grali dla mnie
i poprawiałem
poprawiałem
aż myślę że poprawiłem

oczywiście na efekt (ostateczny i potwierdzony) przyjdzie czekać, kto wie, czy nie do przyszłej wiosny...

[QUOTE]dopuszczalny błąd wynosi ok. 3% a są to badania na przy liczebności próby 1200-1300....więc są to liczby spore[/QUOTE]

we wszystkich ligach z hilla przez cały sezon wychodzi mi ok.500 (dokładnie do tej pory: 505, z tego 253 trafione) meczów, więc myślę, że sezon powinien wystarczyć do oszacowania

zważywszy, że już nie potrzebuję danych historycznych co do kursów, a parametry i wzory opracowywałem na podstawie sezonów do 99/00 można przyjąć, że el_sistemo v2 się już sprawdził...

ale to wiem na pewno tylko ja...

pozostaje jeszcze kwestia średniego trafionego kursu - bo jeżeli od października zeszłego roku dla hilla było to 2,12 (z dużymi odchyłami w obie strony, w górę szczególnie - min:1,1 1.kwartyl:1,56 mediana:1,9 3.kwartyl: 2,35 i max:9 - co przy kombinacjach cieszy bardzo) to nie wiadomo, jak będzie w sezonie przyszłym
a 50% na kursie 1,8 to średnia przyjemność...

[QUOTE]te kursy bez analizy stosunku bramek i serii ostatnich meczy wystepują z częstotliwością czterdzieści kilka procent [/QUOTE]

oczywiście jeżeli obaj mówimy o tych kursach, jestem zmuszony twierdzić, że jednak trzydzieści kilka...

[QUOTE]Życzę więc powodzenia w dalszych pracach może uda Ci sie opracować długoterminowe prpetum-mobile na zarabianie u bukow życzę tegi Tobie no i chyba nam wszystkim.....[/QUOTE]

obiecuję że nie zapomnę o mecz.pl
nawet na francuskiej rivierze...

[This message has been edited by hi_res evil (edited 08-05-2001).]

Do góry
#1765 - 10/05/2001 06:45 Re: el_manifesto
Motonita Offline
member

Meldunek: 02/03/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał hi_res evil:
obiecuję że nie zapomnę o mecz.pl
nawet na francuskiej rivierze...
[/QUOTE]

hehe,jestem uzalezniony juz od obstawiania a teraz w dodatku od mecz.pl,
musze cos wygrac na leczenie

Ps:
Z tymi pomyslami i determinacja napewno Ci sie uda

262 hi_res evil - buki "1" 1,2 (TT250)

Powodzenia!

Do góry
#1766 - 10/05/2001 23:48 Re: el_manifesto
jahu Offline
old hand

Meldunek: 21/02/2001
HI_RES dlaczego uwazasz że dobrze jest grać
2z5 przez jakiś czas tak gralem z całkiem niezłym skutkiem ale ostatnio trochę siedzę nad statystykami iwychodzi mi że znacznie lepiej grać 2z3 [przy kursach pow.2.0 i prawdopodob. ok.50% no moze nieco poniżej 50%].

Dlaczego tak uważam?
systemy 2z5 czy 2z7 czy 2z3 dają dobry zarobek gdy wykorzystują całą swoją "moc" czyli gdy trafiasz wszystkie mecze lub prawie wszystkie.
No a przecież najłatwiej jest trafić 2z3.
Pewnie powiesz ze gdy grasz 2z5 i trafisz wzsystkie 5 meczy to dopiero jest zarobek... tak ale jak długo bęzdziesz czekać na trafienie całej piątki.
Mi wychodzi że bardziej się opłaca grać 2z3 ale nie jestem pewny na 100% swoich wyliczeń
więc jak to jest co jest lepsze?

Do góry
#1767 - 11/05/2001 00:57 Re: el_manifesto
Anonymous
Unregistered

wszystkie 2zX są tak samo dobre ze statystycznego punktu widzenia

natomiast za 2z5 (czy nawet 2 ze wszystkich) ma tą istotną przewagę, że nie dzielisz meczów - kiedy trafiasz np. 1. mecz z 1 trójki i 2.mecz z 2. trójki - a wyszło ci ich tylko 6 - to przy 2z3 tracisz wszystko, a przy 2z5 - przy tych kursach - tylko trochę - dlatego jeszcze lepsze są 2zX (12, 15) - i tak też będę grał - tylko za mniejsze stawki...

ale graj jak ci wygodnie - akurat 2 z byle ilu przy określonych założeniach (prawd, kurs) jest identycznie zyskowne w długim okresie...

howgh

Do góry
#1768 - 12/05/2001 00:45 Re: el_manifesto
Ufo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 19/02/2001
Jeśli chcę się dalej bawić w typowanie, to jedynym warunkiem (dla mnie oczywiście) jest średni kurs pow. 2,12? Dalej będzie się liczył %trafień? Chyba trzeba zmienić nieco reguły z wiadomych powodów...

Do góry