[QUOTE]Oryginalnie wysłał jahu:
Trzeba pamietać że: by prawdopodobieństwu dać działać potrzeba BARDZO DUŻEJ LICZEBNOŚCI PRÓBY.El_sistemo grasz od niedawna więc wnioski że to nie dziala są zdecydowanie zbyt wczesne.[/QUOTE]
no tak - owszem
liczebność jest najważniejsza
dlatego kolejne zmiany - mające zwiększyć liczebność (m.in. dodanie dwójek - zmiana buka to też był element mącący, tym bardziej, że już miałem wiele policzone dla intertops) trochę namieszały
a ja dla zabawy - po tych mieszaniach, zniosłem sobie ograniczenie kursu - wpisanie tylko liczb ograniczających i już excel liczy całą historię - i okazało się że jest lepiej... i to
DUŻOnie przeczę, że el_sistemo v.1.x mógł działać dobrze - ale chodzi o to, że ja nie wiem, dlaczego działał do tej pory (od początku sezonu - do chwili gdy zacząłem tu - na "papierze" jedynie) - bo udział trafionych meczów przyjmując moje kryteria (wraz z ograniczeniem kursów
oszacowanych przeze mnie) był mniejszy niż w rzeczywistości
i to nie dawało mi spokoju...
to było tak, że gdy buki obniżały kurs, tak, że nie mieścił się w widełkach el_sistemo - na mecz, który według el_sistemo powinien wejść - to ten mecz przeważnie nie wchodził
i tak samo w drugą stronę...
nie mogłem tak polegać na bukach - że będą grali dla mnie

i poprawiałem
poprawiałem
aż myślę że poprawiłem
oczywiście na efekt (ostateczny i potwierdzony) przyjdzie czekać, kto wie, czy nie do przyszłej wiosny...
[QUOTE]
dopuszczalny błąd wynosi ok. 3% a są to badania na przy liczebności próby 1200-1300....więc są to liczby spore[/QUOTE]
we wszystkich ligach z hilla przez cały sezon wychodzi mi ok.500 (dokładnie do tej pory: 505, z tego 253 trafione) meczów, więc myślę, że sezon powinien wystarczyć do oszacowania
zważywszy, że już nie potrzebuję danych historycznych co do kursów, a parametry i wzory opracowywałem na podstawie sezonów do 99/00 można przyjąć, że el_sistemo v2 się już sprawdził...

ale to wiem na pewno tylko ja...
pozostaje jeszcze kwestia średniego trafionego kursu - bo jeżeli od października zeszłego roku dla hilla było to 2,12 (z dużymi odchyłami w obie strony, w górę szczególnie - min:1,1 1.kwartyl:1,56 mediana:1,9 3.kwartyl: 2,35 i max:9 - co przy kombinacjach cieszy bardzo) to nie wiadomo, jak będzie w sezonie przyszłym
a 50% na kursie 1,8 to średnia przyjemność...
[QUOTE]
te kursy bez analizy stosunku bramek i serii ostatnich meczy wystepują z częstotliwością czterdzieści kilka procent [/QUOTE]
oczywiście jeżeli obaj mówimy o
tych kursach, jestem zmuszony twierdzić, że jednak trzydzieści kilka...
[QUOTE]
Życzę więc powodzenia w dalszych pracach może uda Ci sie opracować długoterminowe prpetum-mobile na zarabianie u bukow życzę tegi Tobie no i chyba nam wszystkim.....[/QUOTE]
obiecuję że nie zapomnę o
mecz.plnawet na francuskiej rivierze...

[This message has been edited by hi_res evil (edited 08-05-2001).]