#1790568 - 19/11/2007 01:16
Re: Czy dochody z pp bukmacherów są w Polsce legalne ??
[Re: cinek1234]
|
addict
Meldunek: 18/01/2005
|
jeszcze darowizna może byc rozwiązaniem,można umówić sie z kims i 4% chyba sie płaci.
|
Do góry
|
|
|
|
#1808578 - 26/11/2007 01:02
[Re: rivex]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/11/2005
|
Panowie , ostatnio odbieralem kupon w STS i poprosilem o wypisanie mi zaswiadczenia o wygranej. Ku mojemu zdziwieniu pracownica punktu oznajmila mi ze automatycznie STS przekazuje ten kwitek do Skarbowki i na koniec roku bede musial zaplacic z tego tytulu podatek.Powiem szczerze ogarnelo mnie delikatne zdziwienie , dlatego chcialbym poznac zdanie osob ktore prosza o wydanie takiego zaswiadczenia , gdzie lezy sens i prawda 
|
Do góry
|
|
|
|
#1808850 - 26/11/2007 01:51
[Re: AL_Capone]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/06/2003
|
Panowie , ostatnio odbieralem kupon w STS i poprosilem o wypisanie mi zaswiadczenia o wygranej. Ku mojemu zdziwieniu pracownica punktu oznajmila mi ze automatycznie STS przekazuje ten kwitek do Skarbowki i na koniec roku bede musial zaplacic z tego tytulu podatek.Powiem szczerze ogarnelo mnie delikatne zdziwienie , dlatego chcialbym poznac zdanie osob ktore prosza o wydanie takiego zaswiadczenia , gdzie lezy sens i prawda Prawda jest taka (i sens w/g baranów), że potrzeba przecież mieć wypłaty dla ludzi siedzących w najróżniejszych urzędach i z łaską podchodzących do klientów. Jako że sympatyzuje z pewnym ugrupowaniem politycznym nie widzę w tym nic dziwnego. Mniej osób płacących na Zusy i srusy to konieczność szukania dodatkowych źródeł przychodu. Już teraz wpłacane składki na zus są automatycznie wypłacane na konieczne świadczenia. Sorki że tak politycznie to wytłumaczyłem, ale to jedyne możliwe tłumaczenie.
|
Do góry
|
|
|
|
#1809224 - 26/11/2007 03:07
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/11/2004
|
Panowie , ostatnio odbieralem kupon w STS i poprosilem o wypisanie mi zaswiadczenia o wygranej. Ku mojemu zdziwieniu pracownica punktu oznajmila mi ze automatycznie STS przekazuje ten kwitek do Skarbowki i na koniec roku bede musial zaplacic z tego tytulu podatek.Powiem szczerze ogarnelo mnie delikatne zdziwienie , dlatego chcialbym poznac zdanie osob ktore prosza o wydanie takiego zaswiadczenia , gdzie lezy sens i prawda Gram od samego poczatku jak tylko powstal u nas Prof, pozniej STS ile sie juz pierdol nasluchalem od pracownikow to szok. Ogolnie sa slabo szkoleni a w zasadzie wogole a czesto sie zmieniaja, wez jej powiedz niech glupot nie gada zadnego podatku nie placisz.
|
Do góry
|
|
|
|
#1809602 - 26/11/2007 04:54
[Re: KUERTEN.]
|
enthusiast
Meldunek: 18/10/2007
|
Czy ktoś miał już "okazję wykorzystać" te zaświadczenia o wygranych ? Innymi słowy, czy ktoś został wezwany przez US w celu wyjaśnienia zródła finansowania zakupu mieszkania,czy też innej wartościowej nieruchomości/rzeczy i wykorzystał te zaświadczenia o wygranej z STS-u, Profk-a ? Czy takie zaświadczenia Skarbówka uznała za wystarczające wyjaśnienie źrodeł finansowania ? z góry wielkie dzięki za odpowiedź, bardzo mi na tym zależy...
|
Do góry
|
|
|
|
#1809664 - 26/11/2007 05:09
[Re: Zielone Wirusy]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/03/2003
|
dla mnie sprawa wydaje sie prosta jeżeli wygrałeś w ciągu roku mniej niż 2200 zł czy jaki tam jest ten próg przy jednorazowym kuponie to jeżeli masz pięć takich zaświadczeń na kwote np 2000zł ( czyli 7 zaświadczen po 300 zl ) to nie zapłacisz podatku ale jeżeli kupisz mieszkanie i przyniesiesz do Urzędu skarbowgo 50 zaświadczeń po około 900 zł każde z całego roku to z pewnościa wlepią ci podatek od dochodu bo po co jest ten podatek przy jednorazowej wygranej na ponad 2tys 200 zł ( 10 % )
czyli jeżeli wygrałeś w ciagu roku więcej niz te 2200 zł to musisz od tego zapłacić 10 % podatek a nawet nie wiem czy nie zapłacisz jakiejś kary że nie ująłęs tego w zeznaniu rocznym
jeżeli będziesz miał 30 zaświadczeń o wygranych kuponach na 2 i 3 tys zł to nie zaplacisz podatku ponieważ ten podatek juz był od tych kuponów powyżej 2200 zł odprowadzony przez bukmachera
ale oże faktycznie wypowie się ktoś kto miał juz przygodę z urzędem skarbowym i przyniósł im pokazć zaświadczeń na na przykład 100 tysięcy i co mu powiedzieli
|
Do góry
|
|
|
|
#1809691 - 26/11/2007 05:18
[Re: majestic]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2004
|
Mnie ta sprawa też interesuje.Z tego,co przedstawiłes,Kuerten,to dotyczy tylko buków.Faktycznie mozna domniemywac,że skoro uzyskało sie dochód w ciągu roku przekraszajace 3 najnizsze wynagrodzenia miesięczne,to podlega sie podatkowi extra-10%. Nie jestem az tak zorientowany w sprawach podatkowych,dobrze by było ,gdyby ktoś podał wykładnię prawną.
|
Do góry
|
|
|
|
#1809692 - 26/11/2007 05:18
[Re: majestic]
|
enthusiast
Meldunek: 18/10/2007
|
ale oże faktycznie wypowie się ktoś kto miał juz przygodę z urzędem skarbowym i przyniósł im pokazć zaświadczeń na na przykład 100 tysięcy i co mu powiedzieli Właśnie na wypowiedzi takiej osoby najbardziej mi zależy. Jeśli oczywiście takowa znajdzie się na tym forum...
|
Do góry
|
|
|
|
#1809737 - 26/11/2007 05:33
|
Carpal Tunnel
|
Witam ja przez kilka lat grania nazbierałem takich zaświadczeń na prawie 100 tys ( to nie znaczy że jestem do przodu ....) bo mozna włożyc 200 tys a wygrać 100 tys i wziąść na tę sume zaświadczenia
chodzi mi o to że chyba niepotrzebnie je zbierałem bo co z tego że od każdego kuponu odprowadzasz 10 % ale są to zaświadczenia w przedziale od 200 zł do 2000 zł żadnego na większą sumę nie mam bo wiadomo rozbijalem te kupony by nie płacić po raz drugi podatku
ale ten drugi 10 % podatek powyżej 2200zł jest
i podejrzewam że jeżeli pochwalisz sie w urzedzie takimi zaświadczeniami to zapłaciśz dodatkowy podatek , a nawet domiar za to że we wczesniejszych latach nie zgłosiłeś tego dochodu
rozmawiałem z kuzynem który pracuje w US i powiedział mi ze to całkiem prawdopodobne
także najlepiej zbierać te zaświadczenia przez 20 lat i przynieść z każdego roku po 2000zł ja już zbieram prawie 10 lat więc za kolejne dziesięc będę mógł sobie coś kupić bez obaw ale podejrzewam że wtedy tyle będzie kosztował motorower a więc kupie go bez obaw ...
|
Do góry
|
|
|
|
#1809758 - 26/11/2007 05:39
[Re: edi8]
|
Carpal Tunnel
|
ale to nie jset podatek od jednego kuponu za 2280 zł to jest podatek od wygranych powyżej 2280 zł to tak jak z allegro za żadną rzecz używaną starszą niż pół roku do 200 zł nie płacisz podatku od sprzedaży ale gdy nazbierasz tych rzeczy 300 po 10zł w miesiącu i działasz w sposób ciągły i zorganizowany to powinieneś płacić podatki
|
Do góry
|
|
|
|
|
|