#15235 - 08/01/2002 16:25
Nowe tematy - ksztalt Forum
|
enthusiast
Meldunek: 14/11/2001
|
Ostatnio tak patrze i widze, ze na forum jest coraz mniej opinii o meczach, dyskusji, nawet typow... Moze wynika to z tego, ze ludzie boja sie zakladac nowe tematy, zeby nie dostac tzw. zjebki... Inna sprawa, ze wiekszosc poluje na typy "niskich" memberow, samemu nic nie robiac, liczac na zysk malym kosztem. Ale nie o tym chcialem pisac. Pewnie kazdy przynajmniej raz odwiedzil Forum Tony Q. Chodzi mi o tematy typu "Nantes - Bastia 1 - any opinion ? " U nas taki koles, ktory napisalny taki temat dostalby pewnie wiele odpowiedzi, z czego wiekszosc typu: "nie musiales zakladac nowego tematu...napisz w SPD-Liga Francuska...poczytaj najpierw forum zanim cos napiszesz...a w ogole to jestes glupi  ..." Wydaje mi sie ze tego typu tematy nie sa zlym rozwiazaniem. Kazdy kto aktualnie zastanawial sie nad tym meczem do zagrania moze napisac do jakich wnioskow doszedl i napisac to na forum. Oczywiscie moga pojawic sie opinie zupelnie bzdurne, ale kazdy przeciez moze zajrzec do TT i wylowic typy "ludzi godnych zaufania". Gdyby teraz 10 takich postow, kazdy na temat innego meczu - umiescic w SPD -Liga Francuska - zrobi sie taki burdel, ze do niczego sie nie dojdzie. Taki temat spadlby z pierwszej strony forum zaraz po zakonczeniu meczu, bo po prostu nikt by tam nie zagladal. A potem Moderator ciach-ciach i nie ma tematu. Ciekawy jestem ilu forumowiczow podziela moje zdanie... Czekam na opinie i pozdrawiam szczygiel
|
Do góry
|
|
|
|
#15236 - 08/01/2002 16:58
Re: Nowe tematy - ksztalt Forum
|
old hand
Meldunek: 09/05/2001
|
skoro zostala wydzielone osobne formu dla Play-off oraz TT, to moze dobrym rozwiazaniem byloby wydzielenie stalych tematow (np: SPD'y, NBA ksiega, Tenis konkurs) do osobnego forum? a dla tematow "krotkoterminowych" stworzyc osobne forum i wtedy nikomu nie bedzie przeszkadzalo tworzenie "glupich" tematow - bedzie to przypominalo forum Tony'goQ
choc z drugiej strony taka role mialy pelnic SPD'y
|
Do góry
|
|
|
|
#15237 - 08/01/2002 17:46
|
addict
Meldunek: 25/08/2001
|
„szcygieł” pragnę zauważyć że wiele osób piszących na forum swego czasu (nawet kiedyś z tego co pamiętam poruszyło poniekąd kwestie), aby forum „mecz.pl” nie miało tak chaotycznego przebiegu i wyglądu, jak ma to miejsce właśnie na Network`u. Jeżeli i u nas miałoby dojść to tego typu formy to powiem krótko: według mnie to będzie już ostatni gwóźdź do trumny ostatnio i tak będącego w lekkim kryzysie naszego forum. Może rzeczywiście dobrym była by forma jaką zaproponował „chwastu” w swoim temacie o podsumowaniu SPD? Ale w sumie obeszło się to bez rozgłosu........także chyba nie ma o czym mówić.
|
Do góry
|
|
|
|
#15238 - 08/01/2002 20:25
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
[QUOTE] szczygiel: Pewnie kazdy przynajmniej raz odwiedzil Forum Tony Q. Chodzi mi o tematy typu "Nantes - Bastia 1 - any opinion ? "[/QUOTE] Jeżeli każdy miałby zakładać takie tematy na forum to wtedy naprawdę powstałby "burdel". [QUOTE] DMK: skoro zostala wydzielone osobne formu dla Play-off oraz TT, to moze dobrym rozwiazaniem byloby wydzielenie stalych tematow (np: SPD'y, NBA ksiega, Tenis konkurs) do osobnego forum[/QUOTE] To jest dobry pomysł, ale nie dla naszego forum. Forum mecz.pl jest za małe na taki podział. Rzeczywista liczba użytkowników napewno nie wynosi 1500(użytkownicy podwójni czy nawet potrójni, użtkownicy którzy już dawno się wyprowadzili z forum, użytkownicy przypadkowi, użytkownicy bierni). Myślę że narazie forma forum jest odpowiednia, nie poruszam problemu zawartości  . [QUOTE] Vicente: może rzeczywiście dobrym była by forma jaką zaproponował „chwastu” w swoim temacie o podsumowaniu SPD? Ale w sumie obeszło się to bez rozgłosu........także chyba nie ma o czym mówić. [/QUOTE] Myślę że brak sprzeciwu oznaczał wielką zgodę użytkowników w tej sprawie. Forma zaproponowana przez chwasta nie jest, moim zdaniem, zbyt dobra ze względu na liczbę "fachowców" od ligi angielkiej na forum. Z założenia SPD to bardzo dobry pomysł, wystarczyło by bowiem po dziesięciu takich HPCów i Bluexów  na każdą ligę i było by bardzo dobrze.
|
Do góry
|
|
|
|
#15239 - 08/01/2002 20:51
|
enthusiast
Meldunek: 29/11/2001
|
Zgadzam się z iogurtem, od siebie mogę tylko dodać że o obrazie forum decycują jego członkowie. Mówienie, że jest mało wartościowych typów, specjalistów, porządku na forum, za to dużo głupich tematów, kłótni, wyśmiewania itp. jest tak naprawdę oceną ludzi, którzy się tutaj udzielają. Jeżeli tak jest faktycznie to nic nie da reorganizacja forum, tematów - ponieważ dopóki ludzie się nie zmienią, efekt zmian zawsze będzie taki sam. Studiuję socjologię, to się trochę na tym znam.
|
Do góry
|
|
|
|
#15241 - 09/01/2002 00:56
|
addict
Meldunek: 09/06/2001
|
To forum staje sie wielkim konkursem, coraz wiecej bowiem ich jest. Teraz zaczynamy rywalizowac miedzy soba zamiast pisac ciekawe sugestie. Pamietam , ze ja sam nie mialem czasu na play-off i analizy na forum do tego grac w realu...
|
Do góry
|
|
|
|
#15242 - 09/01/2002 01:16
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2001
|
[QUOTE] Maciek: Ostatnio ktoś -chyba Sokół- przeanalizował mecze ligi włoskiej w temacie SPD i zaraz później ktoś napisał post że po co kopiował typy z analizami z jakiejś tam gazety ,że można wejść na stronę i je zobaczyć. Nie chciało mi się tego komentować ,po prsotu ręce opdają. [/QUOTE] Ja tak napisałem. Sokół skopiował tekst z futbol.pl, ponieważ jest to znana polska strona uważam że wystarczy podać link a nie kopiować wieleeee linijek tekstu bo przecież po polsku każdy umie czytać. Ale jeżeli inni mają inne zdanie na ten temat to możecie sobie kopiować ile chcecie Ja jednak myślę iż jest to niepotrzebne zaśmiecanie tematu. Ponadto futbol.pl swoje analizy podaje dosyć późno. PS Co innego tłumaczenia tekstów z zagranicznych stron.
|
Do góry
|
|
|
|
#15243 - 09/01/2002 16:15
|
Pooh-Bah
Meldunek: 08/09/2001
|
[...]
Ale nie o tym chcialem pisac. Pewnie kazdy przynajmniej raz odwiedzil Forum Tony Q. Chodzi mi o tematy typu "Nantes - Bastia 1 - any opinion ? "
Jestem jak najbardziej za tym, zeby pisac wlasnie w ten sposob. Jeden osobny temat na dana kolejke ligi albo nawet na jeden ciekawszy mecz. Po meczu kilka komentarzy/podziekowan, czy antypodziekowan za dobre / zle typy. Potem temat spada poza pierwsza strone i tyle.
[...]
Gdyby teraz 10 takich postow, kazdy na temat innego meczu - umiescic w SPD -Liga Francuska - zrobi sie taki burdel, ze do niczego sie nie dojdzie.
Zgadzam sie, ze w ten sposob duzo trudniej cos znalezc niz gdyby zrobic tak jak piszesz powyzej.
Uwazam tez, ze zalozenie tematu ktory nie jest w 100% zwiazany z obstawianiem ale ktory wywolalby ciekawa dyskusje i komus by pomogl - ktos by odpowaiedzial na jakies pytanie itp. nie powinno byc krytykowane.
Dziwi mnie tez, ze nikt nie czepia sie do dolaczania do wiadomosci zalacznikow z rysunkami / zdjeciami. Moze przy stalym laczu nie ma to znaczenia ale przez modem ma duze. W kilku innych grupach dyskusyjnych dolozenie do wiadomosci zalacznika graficznego (jesli w ogole jest mozliwe) jest o wiele wiekszym "grzechem" niz zalozenie nowego nawet bardzo bzdurnego tematu.
Pozdrowienia
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#15244 - 09/01/2002 16:20
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Witam, W bliskiej przyszłości chcę by forum wyglądało tak jak Major Wager: http://www.majorwager.com/ubb/ultimatebb.php Wtedy rozdzielając wszystkie sporty możemy sobie pozwolić na dużo więcej bardziej precyzyjnych tematów typu "Nantes - Bastia 1 - any opinion?" Tam działa to dość płynnie. Co sądzicie o wprowadzeniu takiej struktury forum?
|
Do góry
|
|
|
|
#15245 - 09/01/2002 16:32
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/06/2001
|
No hehe forum majora jest niezle, ale warto wziac tez pod uwage ich liczbe zarejestrowanych uzytkownikow. Projekt podzielenia forum na kategorie typu Pilka nozna, Us Sports (Nhl,Nba etc) zapewnilby z pewnoscia przejrzystosc na forum. Dla mnie najlepiej podzielonym forum wg dostepnosc informacji jest Cafe Forum oraz Soccer Mamak Wszystko ladni i przejrzyscie. Ale tam jest tylko Pilka Nozna.
|
Do góry
|
|
|
|
#15246 - 09/01/2002 16:36
|
Meldunek: 06/07/2001
|
witam mnie się za to podoba forum http://pub16.ezboard.com/bpunterslounge może dlatego, że mają wydzieloną LA i łatwo mi się tam poruszać. Chciałbym mieć takie forum na swojej stronie, tylko zupełnie nie wiem jak i do kogo zwrócić się o jego założenie. Ile kosztuje roczna obsługa itp. Natomiast forum Tony Quinlan jest dla mnie fatalne. Jeden lubi pomarańcze, inny ..... Tak to juz jest. Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#15247 - 09/01/2002 17:10
|
|
Hpc, jeśli chcesz zobaczyć fatalną kolorystykę to sprawdź: http://theprescription.infopop.net/ Powinni poprosić Alka Seltzer o sponsorowanie ich... Major Wager ma wielu zarejestrowanych użytkowników ale dużo mniej aktywnych (tak jak każde forum). Myśle, że idąc śladem MW byśmy byli bardzo podobni do Soccer Mamak, z tym że zamiast podziału na różne ligi piłkarskie byśmy po prostu mieli podział na różne... sporty. Cafe Forum (więcej podziałów) i Punter's Lounge (mniej podziałów) też ładnie wyglądają. Na razie widać pewną ciasność przy podawaniu wszystkich typów i informacji w jednym forum. Na tematy typu "Nantes - Bastia 1 - any opinion ?" nie ma miejsca, a tego typu zapytania mogą być jak najbardziej ważne. Powiedzmy, że mi się podoba zakład Jusillainen - Ahonen "1" u pewnego buka i chcę wymienić się zdaniami z ludzmi na ten temat. Wrzucając to do tematu o skokach może da mi odpowiedz... 20 postów w dół. Być może wiele ciekawych okazji gubimy w ten sposób, tylko dlatego że są zagubione gdzieś w ogólnym temacie z 200 odpowiedziamy. Naprawdę jestem skłonny rozczerzyć Sports Insider na 4-6 forum by zrobić dla wszystkich nie tylko większą swobode wypowiedzi ale także ułatwić znalezienie (i umieszczanie) informacji.
|
Do góry
|
|
|
|
#15248 - 09/01/2002 17:25
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad: [qb]Witam, W bliskiej przyszłości chcę by forum wyglądało tak jak Major Wager: http://www.majorwager.com/ubb/ultimatebb.php Wtedy rozdzielając wszystkie sporty możemy sobie pozwolić na dużo więcej bardziej precyzyjnych tematów typu "Nantes - Bastia 1 - any opinion?" Tam działa to dość płynnie. Co sądzicie o wprowadzeniu takiej struktury forum?[/qb][/QUOTE] Wg mnie mozna by sprobowac zalozyc grupe newsowa/dyskusyjna i tam prowadzic dyskusje na bardzo szczegolowe tematy a tutaj podawac tylko wnioski z tych dyskusji. Wtedy bylby tutaj porzadek, a Ci ktorzy chca podyskutowac w troche inny sposob tez by mogli. Jest to jakas alternetywa dla chata, ktory wymaga stalego polaczenia z siecia. Przyklad strony na ktorej mozna przegladac takie grupy: http://niusy.onet.pl/ Mozna takze uzyc specjalnego programu do przegladania takij grupy. Kilkaset wiadomosci sciaga sie bardzo szybko i potem mozna to przegladac bez polaczenia z internetem. Jesli ktos chce zobaczyc jak dziala ten program to moge go wyslac emailem. Prosze wtedy o maila wkubissa@pw.plock.pl Pozdrowienia Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#15250 - 09/01/2002 20:16
|
old hand
Meldunek: 29/07/2001
|
Obecny kształt forum uważam za dobry. Jeśli mają zostac wprowadzone podziały na dyscypliny to chyba sprawa jest prosta: 1. Piłka nożna 2. Tenis - tylko te 2 dyscypliny obstawiamy przez cały rok kalendzarzowy! 3. Koszykówka 4. Hokej 5. Inne. Ułatwi to z pewnością poruszanie siępo forum, dla przykładu ja obstawiam tylko piłkę nożną, pozostałe dyscypliny tylko od święta.
|
Do góry
|
|
|
|
#15252 - 09/01/2002 20:56
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad: [qb]Podział na dwie części (forum + grupa dyskusyjna) tylko skomplikuje sprawę. Wolę wszystko trzymać jako całość, pod jednym adresem i w jednym standardzie. Jeśli zdecydujemy się na podział według sportu, to dla których dyscyplin otwieramy osobną sekcję?[/qb][/QUOTE] Nie upieram sie, ze trzeba zakladac grupe d. ale: Przegladanie grupy dyskusyjnej mozna zrobic na tej stronie tak jak na przyklad: http://62.233.161.10:9080/ZNews/znewsM?gr_nr=12 albo (jesli to co wyzej nie zadziala) http://www.windsurfing.pl/ na dole po lewej. Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#15253 - 09/01/2002 21:42
|
|
Dzięki WK, muszę się bliżej przyjrzeć jak to działa. Terminator, po przemyśleniach mam następującą listę (praktycznie taka sama jak Twoja  ), ale wszystko jest jeszcze do uzgodnienia. 1. Piłka Nożna 2. Tenis 3. Hokey 4. Koszykówka 5. Skoki Narciarskie (i inne sporty zimowe) 6. Inne (Boks, itd.) Nie wiem co zrobić z żużlem. Jeśli mamy tu zapaleńców żużla (przynajmniej na takim poziomie jak kosz czy hokey) to może też otworzyć taki dział? Albo będzie to się mieściło pod 6-ką.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|