Opcje tematu
#14821 - 27/12/2001 08:08 SPD-podsumowanie sezonu
Kodi Offline
enthusiast

Meldunek: 30/09/2001
Myśle że okres świąt to najlepsza pora na wszelkiego rodzaju podsumowania i przemyślenia dotyczące kończcego sie roku.Ligi sie pokończyły lub już dobiegają końca podejrzewam ze wiekszość formułowiczów ma "wolne",wiec troche czasu sie znajdzie na małe podsumowanie.
Chciałbym aby kazdy kto tak entuzjastycznie przyjmował "spółdzielnie" i kazdy kto ma na to ochote terz wypowiedział sie na jej temat w kilku zdaniach podsumowujac jej działanie. Najlepiej by było by kazdy w swoim zakresie wytknoł SPD wady a jesli ktos znajdzie jakies zalety to jest prosze niezwłocznie o nich poinformowac , fajnie by było gdyby przedstawic tez swoie pomysły dotyczace usprawnienia działania SPD.
Ja zaczne od wad:
1. tak naprawde to nie wiem czy komus sie to przydaje ,bo jedna z fundamentalnych zasad grania brzmi nie korzystaj z cudzych nie sprawdzonych typów
2. wypaliły te tematy które juz i tak istniały np. liga angielska , bunda tez kiedys zyła nie wspominajac o lidze polskiej, tak naprawde to nie powstał zaden nowy temat o nowej lidze np. czemu nie ma ligi hiszpanskiej
3. analizy angilelskiej,bundy,fracuskiej i jaka tam jeszcze jest sa w wiekszosci pisane przez osoby które przeskakuja z ligi do ligi co niestety wyklucza ich kompetencie , bo jak sie jest od wszystkiego to sie jest do niczego.wiem z doswiadczenia ze trzymanie sie jednej ligi daje lepsze rezultaty niz takie przeskakiwanie , jak sie ma jedna lige to sie z niej zbiera doswiadczenia i informacie o zespołach a taka wiedza napewno zaprocentuje napewno
4.spotkanie w SPD naprawde dobrej zapowiedzi kolejki graniczy z cudem , jak dobrze pamietam od poczatku działana spotkałem zaledwie kilka
5 przepisywanie typów z jakiejs gazetki lub opatrzenie ich jednym zdaniem kometarza to farsa i szczyt lenistwa no chyba ze sie nie miało nic wiecej do powiedzenia

Oki dosyc tej goryczy teraz moze kilka plusów , ale niestety nie znalazłem ich wiele :
1 krok w dobra strone aby z forum na którym przewaznie sie ludzie kłuca stac sie jakas pomaca dla prubujacych cos zarobic na sporcie
2 SPD nieco uporzadkowała nam forum
3 hehe przez pierwszy tydzien moze dwa naprawde mysłałem ze to moze wypalic

Co do propzycji to sie na razie wstrzymam , zobacze co wy napiszecie , bo moia jest troszke nietypowa.

A tak ogóle to zycze wam wszystkim szczesliwego nowego roku bo na wesołych swiat to juz za pózno no i oczywiscie wysokich wygranych w nadchodzacym roku, a temu forum zycze abym kturegos dnia wpisyjac adres www.mecz.pl mugł wejsc w temat SPD xxxxx i znalezc tam wspaniałe analizy prawdziwych pasionatów i profesianalistów , zajmujace całe hektary których skutecznosc wynosi 101% i które spotykały by sie z zywym odzewem formułowiczów .
Tego wam i sobie zyczył CHWAST.narka...

Do góry
Bonus: Unibet
#14822 - 29/12/2001 06:12 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Kodi Offline
enthusiast

Widzę ze mój temat nie spotkał się z większym zainteresowaniem a dziwi mnie to gdyż kiedy zakładano spółdzielnie tematy o niej po prostu pękały od chętnych do pomocy i popierających ten pomysł. Wczoraj , jak i wcześniej , będąc na czacie wyciągnąłem ten temat i od większości usłyszałem ze „ to i tak nic nie pomorze”, „starszyzna tego forum coraz rzadziej pisze jakieś sensowne rzeczy i raczej przestała się udzielać” dużo w tym racji niestety ale co poradzić.
Przykro mi to mówić ale forum stało się miejscem swar i kłótni a czat zamiast służyć do wymiany poglądów o typach służy raczej do kibicowania, czasami to czuje się jak bym był na jakiejś interi na czacie ogólnym , nie dziwie się ze schodzi się tam czasami dużo ludzi co ze sportem nie maja wiele wspólnego co mnie i inny raczej mocno denerwuje .
Mam jeszcze jedna uwagę dotycząca SPD dlaczego się jej nie powiodło: ano dlatego ze praktycznie nikt nie był za nic odpowiedzialny niby tam hpc i bluex za ligę angielska i szakal za bundeslige ale różnie to bywało szakal na początku naprawdę się przyłożył i pokazał prawdziwy profesionalizam , hehe ale trwało to chyba z tydzień może dwa , powód jego praca nie spotkała się z jakimkolwiek komentarzem czy opinia .
Aha i jeszcze jedno nie pamiętam kto importował na nasze forum pomysł spd ale pamiętam ze powiedział ze znał gości co właśnie tak pracowali i mieli spore osiągnięcia ciekawi mnie to ze nie skontaktował nas z nimi skoro są tacy dobrzy to przydała by się nam ich praca a może i my byśmy mogli im w jakiś sposób pomóc choć przy takim poziome tego forum to szczerze w to wątpię ale kto wie.
No dobrze przechodzę powoli do sedna mojej przydługiej wypowiedzi chciałem wam na początek przytoczyć dwie małe historyjki jakie mnie niedawno spotkały maja one na celu uzmysłowienie wam jak nawet niezbyt ważne sprawy na które nie zwracamy uwagi bo wydają się nam zbyt blachę wpływają na wyniki meczu. Otóż pewnego dnia czytałem sobie w przeglądzie sportowym wywiad z Jackiem bakiem który właśnie zmieniał klub z olimpyk Lyon na Lens a oto co powiedział „w moim starym klubie panowała jakąś niezdrowa atmosfera tam naprawdę nie grali zawodnicy o najlepsze formie ale tam rządziły jakieś przedziwne układy . nie to co w moim nowym klubie tam atmosfera jest wspaniała a tak poza tym to w lens czuje się bardzo dobrze mieszka tu wielu Polaków mam z kim pogadać w ojczystym języku bardzo się cieszę ze się tu znalazłem” ok. dalej nie pamiętam ogólny klimat jego wypowiedzi oddałem . niedługo potem doszło do bezpośredniego pojedynku tych drużyn na boisku w Lyon wynik meczu 1-2 dla lens . niestety słabo znam ligę francuska wiec nie wiem nic więcej na temat tego pojedynku ale wydaje mi się ze to co powiedział bak miało niebagatelna wpływ na wynik tego meczu, myślę ze z pomocą przyjdzie tu krsk kutry jest znawca tej ligi francuskiej, przypominam ze był to pojedynek na szczycie a w większości takich pojedynków pada jedynka .
Ok. teraz druga historia kiedyś brakowało mi do kuponu jednego meczy wiec postanowiłem poszukać czegoś na forum i wybrałem kaiseslautern-TSV potem siedząc na czacie zapytałem szakala co o tym myśli i odradził mi ten mecze bo do tsv wraca pewien zawodnik nazwiska nie pamiętam który jest kluczowy dla drużyny zespól z nim „jest nieobliczalny”. No i stało się 1-3 dla TSV kurs jeśli dobrze pamiętam 5.2 w sts.
Sami widzicie ze na wynik meczu ma czasami wpływ zdarzenie które jest z pozoru nie zauważalne : jeden zawodnik więcej nie robi różnicy w wyjazdowym spotkaniu ?? zły nastrój w klubie w klubie nie znaczenia na wynik meczu ?? a jednak ma i to widać całkiem spore.
Przy okazji wychodzi sprawa specjalizacji czy ktoś mógł to przewidzieć oprócz osoby która naprawdę zna się na danej lidze . myślę ze nie .
Chciałbym obalić jeszcze jeden mit ze jedna osoba może się z powodzeniem zajmować jedna liga naprawdę profesjonalnie a dlaczego zastanówmy się pobieżnie co musi zrobić aby naprawdę mieć o niej i o jej drużynach naprawdę duża wiedze bejrzeć wszystkie mecze czyli na przykład w wypadku ligi angielskiej w której o ile dobrze pamięta jest 28 drużyn trzeba by obejrzeć 14 meczy po 90 minut to daje 1260 minut czyli dokładnie 21 godzin wiem z doświadczenia ze wynik meczu nie wystarcz bo jest najczęściej złudny nie oddaje prawdziwej formy drużyny , dalej przed każdym mecze trzeba sprawdzić składy i zastanowić się co oznacza strata konkretnego zawodnika dla drużyny- słabsza obronę , gorsza grę głowa , słabsza skuteczność w ataku , czym jest taki wirtuoz piłki jak Owen jeśli nie będzie miał mu kto podawać a w tak trudnej lidze jak ta na wyspach nawet on może mieć problemy z wypracowaniem sobie sytułaci podbramkowej. Ja przyjmuje ze i na to trzeba by poświęcić z godzinę na jeden mecz a jeśli ktoś nie robi tego systematycznie to na pewno dużo dużo więcej .ok. jeśli mamy 14 meczy a wiec i 14 godzin by to zajęło , wiec mamy już w sumie 35 godzin a to na pewno nie wszystko , na początku powiedziałem ze zrobię to pobieżnie wiec na pewno o czymś zapomniałem dołożę z 5 godzin na te sprawy i wychodzi 40 godzin a to daje prawie 6 godzin dziennie a wiec prawie jak druga praca. Czy ktoś z was ma tyle czasu i energii aby się podjąć takiego zadania wydaje mi się ze większość z was to studenci wiec na pewno nikt nie znalazł by tyle czasu z i tak już zapracowanego dnia. takie analizowanie jest możliwe tylko przez osobę która zawodowo zajmowała by się jakąś ligę. jeśli istnienie taka osoba na tym forum wątpię żeby była chętna się podzielić swoimi typami z armia darmozjadów licząca 1500 osób które nie potrafią nic razem zrobić we w wspólnym interesie , tak myślę ze jak do tej pory „szpiedzy” od buków nie mieli żadnego powodu czytać tego forum bo nie stanowi ono żadnego zagrożenia dla nich .
Do czego zmierzam ,zaraz wyjaśniam.
Proponuje aby stworzyć grupę osób która zajęła by się wyłącznie jedna ligą (nie tak jak hpc i BlueX którzy w istocie nie są ekspertami od ligi angielskiej ale od lig angielskich ponieważ typują chyba ze 3 czy 4 ) jak by to wyglądało : każdy miał by swoja drużynę o której wiedział by wszystko bardzo dokładnie ,co nie chce mi się pisać bo na szczegóły przyjdzie czas później ,przed każdym meczem pisał by raport dotyczący stanu drużyny jej przygotowania do meczu ,nastrojów , skuteczności i formie poszczególnych piłkarzy jak i zgrania i formie całej drużyny oraz obowiązkowo trzeba by oglądać ich wszystkie mecze , więcej mi się nie chce pisać bo jak powiedziałem na szczegóły przyjdzie czas później .
Taki podział obowiązków pozwolił by nam naprawdę porządnie się przygotować do każdej kolejki wybrać mecze najbardziej pewne oraz wychwycić ewentualne fuksy.
Pomysł jest dość prosty i żadnego z uczestników tego przedsięwzięcia by tylko nieznacznie obciążył , bo cóż znaczą te 3 czy 4 godziny w tygodniu. A tak w ogóle to myślę ze tak praca nie sprawia nikomu dużo trudności uważam ze dla większości taka praca to czysta przyjemność tak jak dla mnie .a i jeszcze jedno proponuje by była to liga angielska ponieważ o niej można się dowiedzieć najwięcej no i można otrzymać pomoc od ludzi na miejscu które mogą na pewno pomóc, ale to jest sprawa do omówienia jak i wiele innych potrzeba tylko chętnych którzy potraktują to naprawdę poważnie. Odpowiedzialność zbiorowa w tym wypadku nie będzie możliwa ponieważ każdy będzie pilnował swojego kawałka i będzie się musiał się z niego dosyć często wywiązywać .ze się to sprawdzi nie mam wątpliwości ale mam pewne wątpliwości czy znajdzie się grupa odpowiedzialnych ludzi która dorosła do tego zadania .osobiście już się zastanawiałem kogo by obsadzić do tego zadania. liczę ze „starszyzna” tez się zainteresuje tym pomysłem . czekam na chętnych i na jakąś dyskusje na ten temat bo to naprawdę leży w naszym interesie aby cos takiego zorganizować, i się zorganizować. Jeśli jedna liga by nam wypaliła to kto wie może kiedyś wzięli byśmy się za następna a wtedy było by naprawdę super, ale na to przyjdzie czas.

Do góry
#14823 - 02/01/2002 18:41 Re: SPD-podsumowanie sezonu
krsk Offline
member

Meldunek: 02/11/2001
chwast
Junior Member
Member # 817
wysłano 27-12-2001 04:08
--------------------------------------------------------------------------------
Myśle że okres świąt to najlepsza pora na wszelkiego rodzaju podsumowania i przemyślenia dotyczące kończcego sie roku.Ligi sie pokończyły lub już dobiegają końca podejrzewam ze wiekszość formułowiczów ma "wolne",wiec troche czasu sie znajdzie na małe podsumowanie.

Przeczytalem dzisiaj Twoje posty i nie do konca sie z Toba zgadzam. Ja uwazam, ze to Forum spelnia swoje zadanie. Oczywiste jest, ze wiekszosc z nas to tylko amatorzy i trudno jest wymagac od nas wielkiego profesjonalizmu, lecz to co piszemy daje jakies korzysci, czego dowodem jest, ze co niektorzy cos tam wygrywaja i pisza o tym na forum. Jest logiczne, ze nie mozna slepo odpisywac typow, ale gdy znajdujemy jakas informacje o tej czy innej druzynie to mamy mozliwosc zastanowienia sie nad danym meczem,gdy tej informacji niema musimy kierowac sie intuicja.
Podam drobny przyklad: jestem przekonany, ze wiele osob gra takie druzyny jak BAYERN,REAL czy inne wielkie, automatycznie aby powiekszyc swoja wygrana. Wystarczyla jednak jedna i druga informacja, ze Bayern gra bez Kahna i innych i wiekszosc odrzucila tego 100% pewniaka i w ten sposob zostaly uratowane pieniadze w wielu kieszeniach. Sa i inne informacje, jak Fiorentina w klopotach finansowych, podobnie Peterbough i inni to wykorzystali. Tak wiec moim zdaniem to forum spelnia swoje zadanie. Oczywiscie jest takze troche minusow, z ktorych najwiekszym jest chyba balagan i wulgaryzm. Wulgaryzm - poniewaz naprzyklad: w*********j brzmi tak samo jak w******alaj, a przeciez w takim wypadku mozna uzyc slowa odejdz, nie pisz na tym forum itp. Rozumiem, ze kazdy ma nerwy i nie dziwie sie jesli klnie przez sluchawke telefoniczna,moze sie wyrwac, natomiast gdy pisze ma czas zastanowic sie co pisze. Przy okazji chcialbym zwrocic sie z apelem do milosnkow otwierania nowych tematow: mnie osobiscie one niedenerwuja i jestem zdania, ze jezeli ktos chce sobie popisac to niech pisze ile tylko moze dobrze byloby jednak abyscie swoim pisaniem nie dezorientowali innych, poniewaz inni w wiekszosci biora jednak powaznie to co tu sie pisze i nieuzasadnine prognozy oraz nieprawdziwe dane moga wprowadzac w blad, a przeciez nie o to nam chodzi. To by bylo na tyle. Moze ktos jeszcze wypowie swoja opinie na temt SPD ?
krsk

Do góry
#14824 - 02/01/2002 19:48 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Szakal Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/06/2001
Elo,

Dopiero teraz przeczytalem ten temat i w wiekszosci sie zgadzam z chwastem. Juz Ci powiem co myle w sprawie daleszej wspolpracy na SPD. Zanim zaczalem mowilem bede pisal tylko do tej pory kiedy ludzie sie przyloza i tez dorzuca cos od siebie. Odzew byl znikomy, a nawet jak sie cos komus zachcialo pisac to wiadomo jak to bylo pisane Dopowiem wiecej nie uwazam sie za zadnego Experta od bundesligii ale bardzo lubie sledzic ta lige i moge stwierdzic ze jest moze nie najstabilniesza ale zapewne jedna z bardziej przewidywalnych. Moze i nie zawsze anlizy moje byly trafne i wystarczajace ale ja nie gram przeciez calej kolejki tylko wybieram 1-2 gora 3 mecze z bundy. I to nie zawsze na strony ale czesto gram tez Overy o czesto padaja! Nie wiem czy zauwazyles ale nigdy wczesniej nie podawalem typow do Tabeli Typerow z bundesligii. Spowodowane to bylo tym ze nie chcialem zeby inni wiedzieli co gram. Ale skoro zaczalem juz pisac do SPD to podalem kilka typkow na TT. Kto chce porzadne typki na bundeslige to zapraszam do mojego bylego serwisu z ktorym kiedys wspolpracowalem (bundesliga.it) i to wam wystarczy tylko dokonajcie porzadnej selekcji!

A wracajac do SPD to moja opinia jest taka: Za duzo ludzi wymaga od piszacych analizy a od siebie najchetniej nie dokladalaby NIC! Pasozytnictwo to jest to!!!

Pozdrawiam
Szakal

Do góry
#14825 - 12/01/2002 16:28 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Kodi Offline
enthusiast

sie ma panowie
poniewaz przez dłuszy czas nie miałem dostepu do sieci to nie zauwarzyłem ze ktos odpisał na moje posty a , juz myslałem ze temat umarł nikt nic nie ma do powiedzenia a tu masz jednak sie ktos zainteresował poniewaz teraz chwilowo nie mam czasu to ustosunkuje sie do waszych postów na wieczor
jednak dalej nie ma odpowiedzi na temat ktury rzuciłem a mianowicie zmian i oceny SPD mimo tego ze odpowiadaali tak powazni formułowicze choc szakal poruszył juz troche ten temat a mianowicie powiedział o posozytnictiwe reszty formułowiczownie stety ale sie z tym zgadzam

zapraszam do wymiany pogladów moze cos zdziałamy
narazie

Do góry
#14826 - 13/01/2002 09:25 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Kodi Offline
enthusiast

Witam

Wiec po kolei najpierw do krsk:
„Ja uwazam, ze to Forum spelnia swoje zadanie. Oczywiste jest, ze wiekszosc z nas to tylko amatorzy i trudno jest wymagac od nas wielkiego profesjonalizmu, lecz to co piszemy daje jakies korzysci, czego dowodem jest, ze co niektorzy cos tam wygrywaja i pisza o tym na forum. “
czy zadowala cie taka sytłacia-bo mnie nie !!!
fakt ze forum spełnia jakies tam zadanie ale jest ono dalekie od ideału niestety nawet bardzo dalekie . heh jakies tam wygrane tez mnie nie ciesza bo staram się to granie traktowac dosc powaznie i zarabiac pieniazki na swoiej wiedzy niestety czasem ona nie wystarcza i dlatego powstało to forum nie tylko żeby się wymieniac typami ale tez żeby sobie pomagac a taka pomoc jaka oferuje mi te forum to sobie można d...e podetrzec niestety
“Podam drobny przyklad: jestem przekonany, ze wiele osob gra takie druzyny jak BAYERN,REAL czy inne wielkie, automatycznie aby powiekszyc swoja wygrana. Wystarczyla jednak jedna i druga informacja, ze Bayern gra bez Kahna i innych i wiekszosc odrzucila tego 100% pewniaka i w ten sposob zostaly uratowane pieniadze w wielu kieszeniach.”
Takie informacie można znalezdz w codzienej prasie lub w kazdym szanujacym się serwise sportowym , niestety nie ograniczam się do grania takich druzyn , a wiadomosci oferowane na forum rzadko dotycza nawet takich druzyn . ale nie to mnie naj bardziej wkurza jeśli już znajde taka wiadomosc obarczona jakos opinia to skad mogę wiedziec ze jest ona kompetenta skoro widziałem pana XX ktury ja podał jako eksperta od ligi YY a 2 tygodnie temu jako eksperta od ligi ZZ a jeszcze wczesniej od ligi WW.
Możesz muwic ze nie mam raci krsk ale nie jest to tylko moja poinia ale już wielokrotnie słyszałem ze to forum już nie schodzi na psy ale już zeszło.

Ok. teraz do szakala
„Dopiero teraz przeczytalem ten temat i w wiekszosci sie zgadzam z chwastem. Juz Ci powiem co myle w sprawie daleszej wspolpracy na SPD. Zanim zaczalem mowilem bede pisal tylko do tej pory kiedy ludzie sie przyloza i tez dorzuca cos od siebie. Odzew byl znikomy, a nawet jak sie cos komus zachcialo pisac to wiadomo jak to bylo pisane Dopowiem wiecej nie uwazam sie za zadnego Experta od bundesligii ale bardzo lubie sledzic ta lige i moge stwierdzic ze jest moze nie najstabilniesza ale zapewne jedna z bardziej przewidywalnych. Moze i nie zawsze anlizy moje byly trafne i wystarczajace ale ja nie gram przeciez calej kolejki tylko wybieram 1-2 gora 3 mecze z bundy”
szakal zgadzam się z toba nie stety tez to zauwazyłem chetnie bym ci pomugł ale na bundzie się specialnie nie znam ale w 100% sa na forum osoby kturych tez ona fascynuje a dlaczego nie pisza bo uwazam ze jeśli ktos już posiada jakos wiedze to albo boi się pisac żeby puzniej jobów nie zbierac od tych co miał im pomuc w ten sposub się nie jedna osoba wyniosła , albo jest zwykłym chamkim co się nis chce dzielic i tyle ale sadze ze raczej to pierwsze !!!

“Kto chce porzadne typki na bundeslige to zapraszam do mojego bylego serwisu z ktorym kiedys wspolpracowalem (bundesliga.it) i to wam wystarczy tylko dokonajcie porzadnej selekcji! “

no własnie informaci nam nie brakuje tylko niestety nie ma chetnych żeby je poskładac do kupy a prawda jest taka ze robimy to sami jak tylko cos tam chcemy postawic wystarczy tylko skopiowac je na forum i skonfrontowac z opiniami innych . a tak wogule to jest dobrze gdy robi to jedna osoba bo tak naprawde to na kazdym sporcie można zarobic tylko trzeb trymac reke na pulsie i być na bierzaco . jakie to proste a jakie trudne
mam jeszcze sporo spraw do omuwienia ale jeśli nikt się nie włoczy do dyskusi to nie będę na darmo pisał skoro i tak to wszystkich guwno obchodzi.

Pozdrowionka
Chwast

p.s
krsk przepraszam za moje wulgaryzmy

Do góry
#14827 - 16/01/2002 04:14 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Batigol Offline
addict

Meldunek: 13/12/2001
Przeczytałem te posty.
Zgadzam się z nimi.

Moje uwagi:
- trzeba czasu, by forum wyrobiło grono graczy poważnie podchodzących do tematu,
- ogólna dostępność, powoduje że ludzie nie chcą się dzielić informacjami (naturalna reakcja w sumie)
- postęp w kierunku pozytywnym ma na pewno szanse
- nie widzę szans na kilkanaście osób, które stale grają, analizują mecze, itd., (powód -ograniczenie w czasie, potrzeba przerw w grze)
i jeszcze znają się dobrze na temacie i w dodatku chca się dzielić pracą,
- wydaje się mi wielce szkodliwe !!! podawanie pewnych informacji dla ogólnej wiedzy (np. pewni bookies PL - różnice, itp.)
-nie rozumiem walki o nie dodawanie nowych tematów ( nie przeszkadza śmietnik, jak jest kilka niezależnych mocnych tematów, trzeba wiedzieć tylko które, taki śmietnik wokół nich ma swoje zalety - rzadko bywające osoby tam napiszą co chcą, a w uporządkowanych tematach - istotne sprawy piszą stali bywalcy)

- nawiązując do pomysłu o analizie, mam taki pomysł na początek:

1.Musi być porządek w danym temacie.
2.umieszczanie tam informacji z portali footbalowych
3. z forów "betting" - od znanych typerów
4. docelowo zamknięcie grupy osób współpracuących (lub części informacji)

Mianowicie:
Wystarczy, że w danym temacie, żeby nie wpisywali się wszyscy jak popadnie, pisząc swoje zdanie lub uprzejmości, ale np. w temacie PremierShip(nawet podział tematu na konkretne drużyny!!): ludzie kopiowali ciekawe informacje z różnych portali sportowych - podając link/źródło, wtedy każdy, kto nawet nie zna się dobrze na danej drużynie, ale przeczyta że czołowy napstnik jest kontuzjowany umieści o tym informacje). W ten sposób temat będzie miejscem gdzie gromadzi sie informacje, a wnioski każdy będzie wyciągał sam (ewen. uwagi też byłyby mile widziane, ale ja te uwagi nie czekałbym, tylko na informacje, np. jak wypowiedź Bąka)

Dodatkowo (co uważam za istotne) z zagranicznych forów można by kopiować ciekawe posty znanych typerów (umieszczać wersję oryginalną i tłumaczenie - w ten sposób osoba znająca język niemiecki (a takich jest mniej niż angielski) mogłaby "przynosić" ciekawe informacje z portali i forów niemieckich.

Moje rozwiązania dają takie korzyści:
1. każdy może się dołączyć,nie musi znac się na danej drużynie, byle przyniósł ciekawą informację
2. nie trzeba nic samemu analizować, tylko gromadzić informacje, (takie analizy poza tym wg mnie są pozbawione głębszego sensu, bo nawet rodowici Anglicy łącznie z TonyQ - nie są w stanie całkowicie rozpracować swojej ligi - bo nam polegają zakłady sportowe - przypadkowość zdarzeń, więc jaki sens pisać pseudo analizy -liczą się informacje)
3. zyskujemy tłumaczenia z języków które nie znamy,
4. ! dla osób, które nie chcą się dzielić informacjami (w zasadzie słusznie) - z czasem, po zgromadzeniu szerszego grona osób (to daje możliwość poświęcania małej ilości czasu, a dzięki licznemu gronu osób suma informacji jest duża) - można takie grono (lub część informacji, by nie stracić dopłyywu świeżej krwi z forum)przenieść na ukryte forum lub coś w tym rodzaju (to argument by przyłączyli się ludzie, którzy samodzielnie działają). Ta jednak kwestia to sprawa dłuższego czasu.

Poza tym nie ma co liczyć na cuda z dnia na dzień, jak coś jest dobre to wejdzie w życie, potrzeba jednak na to czasu.

Nie mówię, że będe pierwszy który tu dostarczy informacje, ale dołączę się w miarę możliwości czasowych.

Wystarczy, że kilka osób zrobi tematy z Bundesligi lub PremierShip ( a także ligi włoskiej i hiszpańskiej) dla kilku poszczególnyych drużyn (niekoniecznie nie wszystkich - wszystko kwestia czasu). A ludzie tam powoli będą wrzucać informacje z różnych źródeł, bez analiz. I trzeba wtedy zachęcać osoby znające różne języki do odwiedzania forów i portali sportowych i ściągania info (1 lub 2 osoby mogłaby czuwać i podawać które posty są szczególnie cenne, by każdy nie musiał czytać wszystkiego, bo jak materiału byłoby dużo -czytanie jego - zabierałoby sporo czasu. Na pewno zawsze będą minusy, ale liczą się także plusy. Minus jaki dostrzegam, to fakt, że ważne informacje wypływają w ostatniej czasem chwili, z drugiej strony to także może być czasem nawet duży plus (nieoczekiwana "zmiana kursów").

Jeżeli są osoby, które się zgadzają z taką koncepcą, niech zgłoszą w tym temacie zainteresowanie (bez zobowiązań). Temat może powoli się rozkręcać, nie widzę powodu oczekiwania natychmiastowych rezultatów.

Do góry
#14828 - 21/01/2002 02:31 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Kodi Offline
enthusiast

sie ma

bardzo ciekawy pomysł i własciwie o to mi pierwotnie chodziło , poniewaz pierwsza podstawowa przynyna moich wtop jest nie doinformowanie.
chodzi tez w duzym stopniu o jezyk bo jak sie zabieram na przykład do niemieckiej to sobie krajowych foruw nie poczytam a napewno szkoda .
aha i mozna by se było darowac tresc orginalna i przejsc odrazu do polskiej a przynajmniej oddac jej sens bo o to chodzi.
wszystko jest ok tylko chetnych brak
a tak na poczatek to proponuje jeden mecz o wyruwnanych kursach

co wy na to czekam na odzew!!!!!!!!

nara

Do góry
#14829 - 21/01/2002 04:09 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Batigol Offline
addict

Meldunek: 13/12/2001
Od momentu jak napisałem swój post poznałem lepiej forum, które uważam za bardzo pozytywne.

Nie wycofuję się ze swojego pomysłu, ale obawiam się, że na tym etapie forum jest mało szans na jego realizację.
Jest za mało osób stale grających i stale uczestniczących w forum.

Poza tym zrzucenie wielu stron z danej WWW (co ma czasem miejsce i teraz) nie ma sensu. W dodatku jak to robi raz jedna raz druga osoba i nawet nie ma podanego źródła (jak robiłaby to w sensowny sposób 1 osoba to byłoby co innego).
Przede wszystkim chodzi o jakość.

Pomyślałem teraz o linkach - jako formie podstawowej + komentarz co tam jest.

Chodź ściąganie z forum niemiekiego pewnych info czy wyszukiwanie na forach angielskich ciekawych postów (bo na ogół tam też jest śmietnik) - to kiedyś może wypali. Przecież od czasu do czasu każdy to robi jak gra, chodzi o to żeby się chciał tym dzielić.

Zauważyłem, że masz mało postów. Więc moja propozycja - jest taka -dogłębnie poznaj forum (ja to robię) - żeby ocenić jego aktulane możliwości i swoje propozycje omów z konkretnymi osobami, które mają interesujące posty.

I staraj sie o stworzenie grupy osób, która oprócz grzeczności, wymieniać będzie przede wszystkim istotne informacje.
Takie tworzenie musi trwać trochę czasu.

A co do stworzenia "SPD" - największą szansę ma liga angielska. Na innych WWW tez jest o niej najwięcej jest informacji. Chociaż interesująca jest tez liga niemiecka, ze względna na popularność w Polsce - ale mecze są tylko w Polsacie Sport. Można też obejrzeć RAN z SAT1.

Do góry
#14830 - 21/01/2002 04:25 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Kodi Offline
enthusiast

własnie chciałbym cos skrecic w kierunku bundes ligi co by szakala troche wspomuc ale jak muwie niemieckiego nie kumam wiec troche mnie to ogranicza
a z tym sciaganie infa to nie głupi pomysł zawsze cos tam umknie a jak sie cos ciekawego zanjdzie to czemu nie miałoby sie tym podzielic
a niemiecki to trudny jezyk a na angielsko jezycznych frach to nie wiele mozna zanalesc

a tak wogule to to forum to znam niezle tak niezle jak je mozna poznac w pół roku
intesywnego czytania i obserwowania

narka :zobacz:

Do góry
#14831 - 21/01/2002 04:35 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Adolf 88 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/11/2001
[QUOTE]Oryginalnie wysłał chwast:
[qb]własnie chciałbym cos skrecic w kierunku bundes ligi co by szakala troche wspomuc ale jak muwie niemieckiego nie kumam wiec troche mnie to ogranicza
a z tym sciaganie infa to nie głupi pomysł zawsze cos tam umknie a jak sie cos ciekawego zanjdzie to czemu nie miałoby sie tym podzielic
a niemiecki to trudny jezyk a na angielsko jezycznych frach to nie wiele mozna zanalesc

a tak wogule to to forum to znam niezle tak niezle jak je mozna poznac w pół roku
intesywnego czytania i obserwowania

narka :zobacz: [/qb][/QUOTE]

He, he chwastu po "polskiemu" też nie piszesz.
Ale ja nie o tym...Podoba mi się ten pomysł i w razie czego jestem gotów pomóc.

Do góry
#14832 - 21/01/2002 04:47 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Kodi Offline
enthusiast

nareszcie konkrety iwo: iwo: iwo:

Do góry
#14833 - 21/01/2002 20:46 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Szakal: "nigdy wczesniej nie podawalem typow do Tabeli Typerow z bundesligii. Spowodowane to bylo tym ze nie chcialem zeby inni wiedzieli co gram."
Ja np. nie kryję swoich typów i nie mam nic przeciwko ujawnieniem ich. Jeśli już postawiłem zakład to nie widzę powodu by trzymać te typy w sejfie. Błędne jest myślenie, że bukmacherzy nie robią nic innego tylko sledzą forum i zmieniają kursy by dopasować je do znajdujących się tutaj typów. Jeśli już to działa to tak: ludzie piszą typy, inni je czytają i lecą bo buków, buk zmienia kurs pod ciężarem wpływających pieniędzy na ktorąś ze stron. Ktoś kiedyś podał swoją teorię spiskową typu: "nie piszcie typów na forum bo buki to czytają!" Następnie ktoś inny wysłał typ... a kurs u bukmachera poszedł w drugą stronę. Tak jak wspomniałem, buki zmieniają kursy pod wpływem postawionych pieniędzy a nie samych słów.

Zresztą, jeśli grasz profesjonalnie to obstawiasz poważne sumy i raczej nie u nas tylko w necie bo wtedy Twoje zakłady nie są obciążone 10% podatniem i możesz więcej postawić (a nie 500zł max). Żadne informacje podane tu na forum nie wpłyną na ten kurs. Tak więc nie trzeba się zamieniać w tajemniczą sektę i schodzić do podziemia.

chwast: "...nie tylko żeby się wymieniac typami ale tez żeby sobie pomagac a taka pomoc jaka oferuje mi te forum to sobie można d...e podetrzec niestety"
Bez komentarza. Jeśli chodzi o podział obowiązków według poszczególnych lig to nie jest to jedyna droga do sukcesu. Wystarczy spojrzeć na typy uQ$'a. Osobiście obstawiam głównie premiership ale jeśli widzę dobrą wartość gdzieś indziej to też w to wnikam. Trzeba mieć oczy otwarte na wszystko bo okazje zdarzają się wszędzie.

Batigol: "-nie rozumiem walki o nie dodawanie nowych tematów ( nie przeszkadza śmietnik, jak jest kilka niezależnych mocnych tematów, trzeba wiedzieć tylko które, taki śmietnik wokół nich ma swoje zalety - rzadko bywające osoby tam napiszą co chcą, a w uporządkowanych tematach - istotne sprawy piszą stali bywalcy)"
Ja tez nie. Oczywiście denerwujące jest kiedy ktoś wysyłający swój pierwszy post otwiera nowy temat "moje typy" i zamieszcza tam swój toto-kupon. Ale to są nowi ludzie i każdy uczy się na błędach. Obrzucanie ich wulgarnymi słowami czy kasowanie postu też nie pomoże, bo możemy przecież stracić kogoś kto się zna na rzeczy ale pierwszy raz się udziela na forum dyskusyjnym. Do wszystkiego trzeba podchodzić ze zrozumieniem.

Wcześniej jak był tylko Sports Insider to była presja by nie otwierać nowych tematów ze względu na zbyt ciasny dział. Ale teraz nie ma takiej potrzeby. Dlaczego w dziale Skocznia Narciarska nie jest otwierany nowy temat na każdy konkurs czy raczej weekend konkursów? Przejrzystość byłaby większa, a stare tematy i tak schodzą w dół. I chyba właśnie o tym często zapominamy, że stare tematy i tak znikną. Jeśli widzisz jakąś prawdziwą okazję u buka to otwórz nowy temat. Wspaniały przykład nowego tematu dla pojedyńczego meczu można znaleźć w dziale Stadion Piłkarski: Aalst Wasterlo 2 kurs 3,2 (autor DJ BRONEK).

Podoba mi się też idea podawania linków do dobrych analiz. Są strony (jak np. www.sportinglife.com) gdzie eksperci podają typy z opisami oraz inne bardzo ważne informacje, bez których nie wyobrażam sobie obstawiania: forma z ostatnich pięciu meczy oraz lista kontuzjowanych (plus ich zastępców) i pauzujących za kartki. Z obstawianiem jest jak z inwestowaniem na giełdzie: informacja jest kluczem do sukcesu.

Jeszcze jedna dobra rada: przed obstawieniem meczu Ligi Mistrzów sprawdź składy obu drużyn poprzez stronę www.uefa.com. Są tam one podane długo przed rozpoczęciem meczu i wtedy wiadomo kto gra, kto jest na ławie a kto siedzi w domu. Sędziowie też są podani.

Do góry
#14834 - 23/01/2002 06:06 Re: SPD-podsumowanie sezonu
Kodi Offline
enthusiast

witam

a wiec tak , chce powiedziec ze nikogo nie chce obrazac na tym forum jesli kogos obraziłem to goraco przepraszam.
wiec tak własciwie to chodzi mi o to a raczej chodziło zeby przynajmniej najpopularniejsze ligi przez nas grane były tak swietnie opisane jak liga angielska , nad ktura nie bede sie tu rozpływał ale naprawde podoba mi sie sposób w jaki jest opisywana , dobitnym dowodem jest dyskusja jaka sie rozpetała nad meczem derby.

ale racia jest tez po stronie conrada ktury muwi ze okazi trzeba szukac wszedzie zgadzam sie ale faktem jest ze łatwiej ich szukac na znanym terenie niz bładzic po nieznanych ligach jesli sie nie ma zbyt wiele czasu , ale to juz nie ma wpływu na sprawe.

wiec po przemysleniach doszedłem do wniosku ze rzeczywiscie trzeba czasu na to aby sie znalezli tacy kturzy sie znaja na danej lidze i chetnie sie podziela tym co wiedza , a do tego potrzeba jest co najmniej dwojga bo samotne pisanie troszeczke mija sie z celem (takim don kichotem jest vincente ktury odwala kawał dobrej roboty ale przwie nic z tego nie ma)bo nie mozna skonfrontowac swoich typów z typkami innych
ja ze swej strony postaram sie dopomuc troszeczke w jakiejs lidze (mam juz upatrzona) nie tylko ze wzgledu na siebie ale tez zeby pomuc w rozbudowaniu i spopularyzowaniu jakiegos tematu co w przyszłosci moze i mi pomuc ale na efekty swoiej pracy trzeba bedzie troszke poczekac i specialnie na nie nie liczyc

nara al:

Do góry