idziesz do urzędu gminy/miasta czy cos tam masz. znajdujesz wydział gospodarki przestrzennej/zagospodarowania przestrzennego. bierzesz sobie wypis to kosztuje pare zlotych nie pamietam bo brałem 2 lata temu jak kupowałem dzialke ale cos kolo 30zl. jak na dzialkach obok nie masz domów a nie ma planu zagospodarowania przestrzennego to chcac dowiedziec sie o to czy mozesz cos tam postawic, wystepujesz o DECYZJE O WARUNKACH ZABUDOWY. skladasz wniosek, na podstawie jakiegos projektu co znajdziesz w necie wpisujesz wymiary domu. tylko nie pisz ze chcesz garaz osobno bo Cie skasuja 100zl za ten debilny garaz. bez garazu masz darmowe, tylko ze w naszych urzedach pracuja tacy debile ze sie mozna wsciec. ustawowo maja na to 30 dni - w skrajnych przypadkach - 60. ja czekalem od wczesnia do stycznia bo debile z urzedu a potem z poczty pogubili dokumenty, zwrotki bo o tym wszystkim informowany jest wlasciciel dzialki listem poleconym i wlasciciele dzialek przylegajacych. inna mozliwoscia - dowiedz sie numer dzialki idz do wydzialu ksiag wieczystych w sadzie i tam powinno byc zapisane jaka to jest dzialka na takiej białej karcie. . wez taki dom co ma garaz w srodku. jak masz wąską dzialke postaw dom WZDŁUŻ co jest chyba logiczne.
co do cen - działkę kupiłem 2 lata temu za 25000zł. ma 2000m2 - troche dluga i niezbyt szeroka 20m x 100m ale mi to wystarcza. teraz mialem propozycje sprzedania jej za 70000

ani mysle sprzedawac. byla tam dzicz, nikt nic nie robil przez 30 lat, korzenie, krzaki, kamienie, sad jakis stary. wszystko musiałem czesac ale dobrze ze mam w fimie rozne sprzety i ludzi wiec poszlo izi. w kazdym razie fajnie teraz wyglada. woda na dzialce byla wiec odeszlo mi jakies 4500zl. prad 1m od dzialki, gaz jakies 10m. jakbym teraz mial kupowac to chyba na marsie bo napewno nie tutaj. jak ogladalem ceny gruntow, ba nawet mieszkan - mieszkania ktore na jesien kosztowaly rzedu 60-70 tys teraz sa do sprzedania za 120-130 tys.
w razie pytan wal na priv