#1235705 - 20/05/2007 00:01
Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy
[Re: saris]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
Ta stronka "miażdzy" doslownie .... W 100% sie zgadzam. Jeszcze tak drastycznych fot nie widzialem ... Na pewno dziala na kazdego tylko jest jeden problem ... dziala dzien, tydzien, miesiac a potem zapominasz. Siedzisz za kierownica i juz mozesz zrobic jakas glupote ... Ja jezdze malo wiec ciezko cos powiedziec o kierowcach. Ale moj wujek duzo jezdzi po Polsce i twierdzi, ze gdyby kiepsko jezdzil to juz mogloby byc kilka razy po nim. Mozesz byc dobry ale ktos popelni blad i wypadku nie unikniesz ... Szybka jazda jest niebezpieczna. Jednak zalezy tez od kierowcy. Doswiadczony wie gdzie moze troche szybciej pojechac. natomiast niedoswiadczeni przy szybkiej jezdzie czesto nie sa w stanie uniknac jakiejs groznej sytuacji. Dlatego jest tak u mnie, ze ja sie bardziej boje jechac z kims kto jest slaby i jedzie 80km/h niz w moim ojcem ktory dobrze jezdzi i nawet przy 120km/h jest pewniejszy. I nie wszyscy kierowcy ptrzy wolnej jezdzie sa bezpieczni. Przykladowo dziadkowie maja taki rekleks jak mlody po dwoch piwach. Naprawde czesto po[pelniaja bledy. Aha, i jestem zdania, ze kobiety jezdza gorzej. Nie maja takiej umiejetnosci przewidywania zagrozenia i uniakania. Znam moze 2-3 kobiety, ktore jezdza naprawde dobrze. Restza jezdzi slabo i jest jedna rzecz: boi sie jezdzic a to juz problem bo kazde zagrozenie je paralizuje. Podam przyklad (nie twierdze, ze akurat tylko o kobiety chodzi ale ogolnie o niedoswiadczonych kierowcow). Dwa lata temu moja ciotka zginela w wypadku, uderzenie w bok auta. Ona byla pasazerka, kierowca wymusil pieszenstwo na skrzyzowaniu. W bok auta uderzyla mloda dziewczyna, jechala troszhe za szybko. Ale byla gorsza rzecz: ona nic nie zrobila by uniknac zderzenia. Nie bylo praktycznie hamowania, wjechala na wprost, prosto w drzwi pasazera. A biegli uznali, ze byl czas na jakas reakcje. Wina nie byla jej ale gdyby jechal wtedy ktos kto ma wieksze dosawiadczenie to albo bym mocno hamowal albo zjechal troche w bok (przykladowo bagaznik). Wlasnie syn tej kobiety kiedys mial wypadek bo ktos mu wyjechal na skrzyzpowaniu. Wtedy szybko zareagowal i nie uderzyl prosto w bok tylko bbardziej w tyl. Byc moze uratowal w ten sposob pasazera. jego matka nie miala juz szczescia. Tak wiec szybkosc ma duze znaczenie ale i doswiadczenie jest bardzo wazne .....
|
Do góry
|
|
|
|
#1235772 - 20/05/2007 00:26
[Re: rivex]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/09/2002
|
[quote=saris] Dlatego jest tak u mnie, ze ja sie bardziej boje jechac z kims kto jest slaby i jedzie 80km/h niz w moim ojcem ktory dobrze jezdzi i nawet przy 120km/h jest pewniejszy. doswiadczenie swojego ojca musisz dodac do tego co reprezentuje napruty leszcz w civicu i nie wiem co wyszlo Tobie ale mi wniosek -> 120km/h nigdy nie jest bezpieczna predkosci zwlaszcza w naszym kraju z jedna autostrada kwalifikujaca sie do remontu W kwestii zapominania: http://www.scheurijzer.nl/flitspaal.htm do rozdawania w formie fotoalbumu podczas wreczania mandatow za przekraczanie predkosci
|
Do góry
|
|
|
|
#1236334 - 20/05/2007 03:00
[Re: Skiper]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
-error]Właśnie robię prawko ... co mnie załamuje, z tego co widzę na ulicach
- nie respektowanie zatrzymania się przed zieloną strzałką co w tym śmiesznego? Masz zieloną strzałkę przy czerwonym świetle - musisz się zatrzymać, przepuścić tych, którzy mają pierwszeństwo i dopiero jechać jak masz wolne. Nie wiem co w tym śmiesznego. Ja nie chciał bym jadąc na zielonym prosto wjechać w jakiegoś kretyna, który mi się władował na pas, bo mając zieloną strzałkę nie zatrzymał się i nie popatrzał.
|
Do góry
|
|
|
|
#1236552 - 20/05/2007 04:16
[Re: Bzyku]
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
-error]Właśnie robię prawko ... co mnie załamuje, z tego co widzę na ulicach
- nie respektowanie zatrzymania się przed zieloną strzałką co w tym śmiesznego? Masz zieloną strzałkę przy czerwonym świetle - musisz się zatrzymać, przepuścić tych, którzy mają pierwszeństwo i dopiero jechać jak masz wolne. Nie wiem co w tym śmiesznego. Ja nie chciał bym jadąc na zielonym prosto wjechać w jakiegoś kretyna, który mi się władował na pas, bo mając zieloną strzałkę nie zatrzymał się i nie popatrzał. Dokładnie Bzyku o to mi chodziło: codziennie widzę DEBILI wjeżdżających na zielonej strzałce w przejście dla pieszych, z oburzeniem jeszcze że ktoś śmie przechodzić w tym momencie ! LOL ! Dziś to makabra - dwóch gości na czerwonym yebneli sbie przez przejście, mało nie tratując chłopaka z dziewczyną i jeszcze przystaneli i rzucili poprawną łaciną ... za ryj, na glebe i na rok do pudła skerwesynów bym dał 
|
Do góry
|
|
|
|
#1236770 - 20/05/2007 05:25
[Re: [T]-error]
|
veteran
Meldunek: 05/04/2005
|
Dobrze, że taki temat powstał. W naszym kraju kultura jazdy jest bardzo niska, a wielu kierowców uważa się za bogów dróg. Ja prawo jazdy posiadam od dwóch lat, nie mam więc jeszcze prawa uważać się nawet za dobrego kierowcę, ale w ciągu tych dwóch lat mój światopogląd i umiejętności jazdy uległy diametralnej zmianie. Przyczyną tego jest na pewno zdobycie pewnego doświadczenia, ale także wpływ innych czynników, chociażby tego że w ciągu ostatniego roku zginęły dwie osoby, które znałem, a jedna można powiedzieć uszła z życiem ze śmiertelnego wypadku (oczywiście przyczyną tych wypadków był ALKOHOL)  Moim zdaniem w naszym kraju powinny być wprowadzone obowiązkowe testy psychologiczne dla osób ubiegających się o prawo jazdy. Takie badania pozwolą wyeliminować osoby, które mimo tego że są już pełnoletnie nie dorosły do siadania za kółkiem. Wiadomo, że takie badania będą przedrażać koszt kursu, ale moim zdaniem koszt taki będzie adekwatny do późniejszych korzyści. To jest jeden z moich pomysłów, zachęcam do zamieszczania Waszych opinii i pomysłów 
|
Do góry
|
|
|
|
#1236944 - 20/05/2007 06:51
[Re: micha$]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/12/2004
|
plus kolesie, którzy trąbią na samochody, które nie zdążyły opuścić skrzyżowania. Zjeżdżający ze skrzyżowań mają pierwszeństwo przed wjeżdżającymi... ale jak nie masz zjazdu to na kiego wjezdzac ??? [T]-error zapraszamy do Stolycy  codziennie widze kolesi co wjezdzaja na czerwieni (i bynajmniej nie po to zeby skrecac w lewo  ) itp. co do fotoradarow co zaproponowal Wahi to ...az sie boje pomyslec co by sie działo w Wawie jakby wszyscy jezdzili 50na godzine <krzyk> :-)
|
Do góry
|
|
|
|
|
|