Strona 3 z 14 < 1 2 3 4 5 ... 13 14 >
Opcje tematu
#1236954 - 20/05/2007 07:02 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: pszek]
Skiper Offline
shaken not stirred

Meldunek: 07/07/2005
T-error, Bzyku - no nie powiecie mi chyba, że korzystnie by było żeby WSZYSCY zatrzymywali się przy przejeździe koło zielonej strzałki. Po to ona jest, żeby sobie cichaczem, na niewielkiej prędkości przemknąć, oczywiście kontrolując czy ktoś nie idzie \:\)
Co do poziomu kierowców, to jeśli chodzi o jazdę po mieście to jest on przynajmniej w Krakowie procentowo całkiem dobry \:\) kulturka, każdy każdego wpuszcza czy też poczeka aby ktoś inny sobie spokojnie zmienił pas. Poza miastem to już inna bajka \:p

Do góry
Bonus: Unibet
#1236960 - 20/05/2007 07:18 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: Skiper]
th0mas Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/08/2005
No właśnie do tego nie jest, żeby sobie powolutku cichaczem przemknąć Skipper. Jest po to, aby się przed nią zatrzymać. Takie są przepisy. I chyba o nich doskonale wiesz, skoro jesteś kierowcą.

Dzisiaj na TVN Turbo oglądałem "Uwaga pirat" Koleś ma trasie złamał kilka zasad ruchu drogowego, przekroczył przy tym prędkość diametralnie. I w radiowozie mówi do policjantów, że on się bardzo do Słupska spieszy i że on wszystko bezpiecznie wykonywał \:D

Parodia. Ale przynajmniej mu ładnych 20 pkt. przywalili \:\)

Do góry
#1236962 - 20/05/2007 07:21 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: th0mas]
Maldini$$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/09/2006
Originally Posted By: th0mas
No właśnie do tego nie jest, żeby sobie powolutku cichaczem przemknąć Skipper. Jest po to, aby się przed nią zatrzymać. Takie są przepisy. I chyba o nich doskonale wiesz, skoro jesteś kierowcą.

Dzisiaj na TVN Turbo oglądałem "Uwaga pirat" Koleś ma trasie złamał kilka zasad ruchu drogowego, przekroczył przy tym prędkość diametralnie. I w radiowozie mówi do policjantów, że on się bardzo do Słupska spieszy i że on wszystko bezpiecznie wykonywał \:D

widziałem to , co jeszcze miał złamaną ręke

Do góry
#1236964 - 20/05/2007 07:22 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: Maldini$$]
Maldini$$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/09/2006
Originally Posted By: voddomen

Do góry
#1236989 - 20/05/2007 08:32 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: th0mas]
Wahi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/09/2003

Przepis ze strzalka jest faktycznie glupi. Po co sie zatrzymywac przed strzalka? Przepis powinien kazac stawac za strzalka przed droga ^^ Po zatrzymaniu sie przed strzalka w wielu miejscach nic nie widac i nic nie wiadomo i jest to postoj tylko po to by od razu ruszyc

Do góry
#1236990 - 20/05/2007 08:34 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: bolo_lacznik]
Wahi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/09/2003
Quote:
ale jak nie masz zjazdu to na kiego wjezdzac ???
[T]-error zapraszamy do Stolycy \:D
codziennie widze kolesi co wjezdzaja na czerwieni (i bynajmniej nie po to zeby skrecac w lewo \:D ) itp.
co do fotoradarow co zaproponowal Wahi to ...az sie boje pomyslec co by sie działo w Wawie jakby wszyscy jezdzili 50na godzine <krzyk> :-)

moze byloby po prostu bezpiecznie? Zreszta ja jestem za 60km/h, a nawet za 70km/h w miescie (+ograniczenia znaakowe w niebezpeicznych pkt tak jak teraz), bo osoby przestrzegajace przepisow 50km jezdza bezpiecznie niezaleznie od predkosci. A jak ktos przekracza 50 to i 60 bedzie przekraczal i takich nalezy tepic.

Do góry
#1236993 - 20/05/2007 08:44 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: Wahi]
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Originally Posted By: Wahi
Quote:
ale jak nie masz zjazdu to na kiego wjezdzac ???
[T]-error zapraszamy do Stolycy \:D
codziennie widze kolesi co wjezdzaja na czerwieni (i bynajmniej nie po to zeby skrecac w lewo \:D ) itp.
co do fotoradarow co zaproponowal Wahi to ...az sie boje pomyslec co by sie działo w Wawie jakby wszyscy jezdzili 50na godzine <krzyk> :-)

moze byloby po prostu bezpiecznie? Zreszta ja jestem za 60km/h, a nawet za 70km/h w miescie (+ograniczenia znaakowe w niebezpeicznych pkt tak jak teraz), bo osoby przestrzegajace przepisow 50km jezdza bezpiecznie niezaleznie od predkosci. A jak ktos przekracza 50 to i 60 bedzie przekraczal i takich nalezy tepic.

ogolnie granica 50km/h w terenie zabudowanym jest podyktowana tym , ze w chwili uderzenia w pieszego z taka predkoscia ma szanse przezyc

jeszcze pare slow na temat kultury jazdy po miescie - ilu z Was zatrzymuje sie zeby pieszych puscic?...

Do góry
#1236994 - 20/05/2007 08:45 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: Wahi]
joga_bonito Offline
enthusiast

Meldunek: 08/04/2005

Przepis ze strzalka jest faktycznie glupi. Po co sie zatrzymywac przed strzalka? Przepis powinien kazac stawac za strzalka przed droga ^^ Po zatrzymaniu sie przed strzalka w wielu miejscach nic nie widac i nic nie wiadomo i jest to postoj tylko po to by od razu ruszyc

teraz to zes napisal buahahaha zatrzymac masz sie przed strzalka zeby piesi, ktorzy maja zielone swiatlo mogli przejsc...

Do góry
#1236995 - 20/05/2007 09:02 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: nOcnY]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Originally Posted By: nOcnY
ogolnie granica 50km/h w terenie zabudowanym jest podyktowana tym , ze w chwili uderzenia w pieszego z taka predkoscia ma szanse przezyc

jeszcze pare slow na temat kultury jazdy po miescie - ilu z Was zatrzymuje sie zeby pieszych puscic?...

Ja się zatrzymuję. Samochody też wpuszczam. No bo czemu nie? Umrę od tego? Korona mi z głowy nie spadnie...
Zresztą dość często jest tak, że jadący z naprzeciwka chce skręcić w (jego) lewo i tym samym blokuje drogę. Jak widzę takiego kolesia to go przepuszczam, bo za nim robi się niezły korek.
Niestety niewielu kierowców myśli za innych a to wg mnie jest podstawą jeżdżenia po polskich drogach...

Do góry
#1236999 - 20/05/2007 10:16 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: twist]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
Originally Posted By: twist
Originally Posted By: rivex
[quote=saris]
Dlatego jest tak u mnie, ze ja sie bardziej boje jechac z kims kto jest slaby i jedzie 80km/h niz w moim ojcem ktory dobrze jezdzi i nawet przy 120km/h jest pewniejszy.

doswiadczenie swojego ojca musisz dodac do tego co reprezentuje napruty leszcz w civicu
i nie wiem co wyszlo Tobie ale mi wniosek -> 120km/h nigdy nie jest bezpieczna predkosci zwlaszcza w naszym kraju z jedna autostrada kwalifikujaca sie do remontu

W kwestii zapominania:
http://www.scheurijzer.nl/flitspaal.htm do rozdawania w formie fotoalbumu podczas wreczania mandatow za przekraczanie predkosci

Nie gadaj glupot. W polsce sa drogi gdzie spokojnie pojedziesz 120km/h i nie bedzie to zbyt niebezpieczne ...
Jaki napruty leszcze w civicu? Terror podal link do wypadku gdzie gosc w civicu byl trzezwy ..

Doswiadczenie jest bardzo wazne!!!! Nie bede sie klocil ale podam przyklad mojego bylego sasiada. Jezdzi bardzo ale to bardzo szybko. Mial swietne samochody: Merc C AMG, S 500, Supra biturbo, BMW 645i, S 600. Przejezdza ok. 80-90tys km rocznie. Jezdzi dynamicznie. I zdawaloby sie, ze moze sie rozjebac ale od 15 lat nie mial nawet stluczki. Nie popieram jego jazdy bo jezdzi dynamicznie i za szytbko ale jest naprawde dobry i potrafi unikac kolizji ...
Do tego bardzo czesto trenuje na scigaczu. Moze ma i szczescie ale gdyby nie byl dobry to juz dawno bylby martwy.

A co do kultury jazdy w Polsce: proponuje pojezdzic w innych krajach. U nas nie jest tak zle. Drogi sa kiepskie alre kierowcy nie sa az tak zli. Mam znajomego, ktory jezdzi po calej Europie. Twierdzi, ze Polacy jezdza naprawde niezle. W Europie Zachodniej kierowcy jezdza naprawde szybko i nie jest to zbytnio bezpieczne.....

Do góry
#1237002 - 20/05/2007 11:36 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: Wahi]
twist Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/09/2002

mozemy pospekulowac, czy dziecko 5,6-letnie pod kolami auta przy predkkosci 30 km/h wyladuje tylko na wozku inwalidzkim czy w kostnicy, czy moze wystarczy tylko 20 km/h. Mozemy takze spekulowac nad tym, czy jestes wstanie zobaczyc je przed pasami jadac z ta predkoscia, jak po lewej stronie stoi sznur aut czekajac na zielone. Czy chodzi wystarczajaco szybko, by "wtargnac" pod kola wyrywajac sie mamie. Oby ci tylko kiedys 100'tonowa lokomotywa nie udowodnila, ze warto sie zatrzymywac przed znakiem "STOP", a takim jest zielona strzalka. Dziecko tylko zadrapie zderzak, ale lokomotywa zrobi swoje.

Do góry
#1237014 - 20/05/2007 15:04 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: twist]
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Ależ panowie ... ja wierze wam, że nie ma sensu dla was zatrzymywania się przed zieloną strzałką, wierze wam, że jeździcie bezpiecznie 150 km/h, wierze wam we wszystko \:\)
Problem jest inny, czy uwierzy wam prokurator jak spowodujecie wypadek?

Najczęstszym tłumaczeniem kierowcy [młodego i starego] jest popiech. Panie władzo bo ja się spieszę; do pracy, z towarem, do chorej mamy, po dziecko ....
Bach dwa autka przytulone, przód rozbity, w drugim nie ma pół boku - i już im się nie spieszy \:D Już stoją obok zdziwieni, patrząc na rozyebaną brykę taty ... już nie ma pośpiechu ...

Panowie, nie oszukujmy się, Polacy zrobią wszystko na przekór, żeby nie było, bo co to nie ja .... jest ograniczenie 70, to ja 110 ... no co, ja mogę ... eh.

Jeszcze raz powtórzę się, tu na forum można pociemniać o swojej jeździe, o respektowaniu przepisów, o kulturze jazdy.
Pamiętajcie - prokurator tego nie kupi!

Szkoda życia, noga z gazu ...

Do góry
#1237028 - 20/05/2007 15:47 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: [T]-error]
Hornblower Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/11/2003
W UK wszedzie jest pelno fotoradarow - nawet sie nie obejrzysz, a tu przychodzi list z mandatem i 3 punktami.
A juz za 9 punktow (limit na 3 lata)- utrata prawa jazdy !!!
Utrudnia to zycie, ale na drogach jest wzglednie bezpiecznie.
Moze sie pojawic argument, ze mozna przeciez siasc za kolko bez prawka. Mozna, ale przy zlapaniu to dodatkowy paragraf. Jesli dodatkowo, bez prawka spowoduje sie wypadek - to ubezpieczyciel poszkodowanego zrobi z ciebie bankruta (i moze to jest nawet wiekszy straszak).

Do góry
#1237029 - 20/05/2007 15:47 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: [T]-error]
Hornblower Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/11/2003
W UK wszedzie jest pelno fotoradarow - nawet sie nie obejrzysz, a tu przychodzi list z mandatem i 3 punktami.
A juz za 9 punktow (limit na 3 lata)- utrata prawa jazdy !!!
Utrudnia to zycie, ale na drogach jest wzglednie bezpiecznie.
Moze sie pojawic argument, ze mozna przeciez siasc za kolko bez prawka. Mozna, ale przy zlapaniu to dodatkowy paragraf. Jesli dodatkowo, bez prawka spowoduje sie wypadek - to ubezpieczyciel poszkodowanego zrobi z ciebie bankruta (i moze to jest nawet wiekszy straszak).

Do góry
#1237061 - 20/05/2007 16:57 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: Hornblower]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
kiedyś często podwoził mnie kumpel, który dorabiał sobie jako kierowca busów. woził marynarzy z polski do europejskich portów.
chłopak jeździł szybko, ale miał czucie(setki tycięcy kilometrów)

i co mnie zawsze zastanawiało, miał nawyk zwalniania gdy jechał na dwupasmówce obok auta(jechał w 'cieniu'), które zbliżało się do przejścia dla pieszych. pytam się, czego to robisz(ja bez prawka), a on do mnie 'widziałem, jak kiedyś autobus na bocznym pasie stanął na pasach, a po zewnętrznej nie zatrzymało się autko i pociągnęło kobietę'.

brak wyobraźni zabija.

Do góry
#1237083 - 20/05/2007 17:29 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: Llama]
dardaw Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/03/2003
Być może już wkrótce ma naszych drogach ubędzie pijanych kierowców.

Nowa ustawa,która czeka już tylko na podpis premiera prawdopoodobnie niedługo wejdzie w zycie.
Mozemy się z niej dowiedziec iz kierowcy u których atwierdzono powyzej 0,5 promila stracą samochód na zawsze.Pojazd ma być wyceniony i zlicytowany a pieniądze za auto zasilą kase funduszu pokrzywdzonych w wypadkach.Niestety nie bedzie to dotyczyło wszytskich.Posiadacze aut luksusowych otrzymają auto z powrotem po wplaceniu kwoty która ustali sąd 24 godzinny.Piszę "niestety" poniewaz kazdy wyjątek jest polem do naduzyc.
Rozwiązano tez problem aut słuzbowych ew pozyczonych.Auta te nie będą oczywiscie licytowane ale kierowcy ktorzy prowadzili je "pod wpływem" będa obciązeni w/g cennika za te auta i stana sie dłuznikami Skarbu Panstwa a ten jak wiadomo nie popusci.
Uciekający z miejsca wypadków, nie zatrzymujący sie do kontroli bedą traktowani na równo z tymi co prowadza po pijanemu.

Ja to popieram i podpisuje sie pod tym obiema rekami , i czekam niecierpliwie na wejscie ustawy w zycie, obawiam sie jedynie ze wzrosną stawki u policjantów.

Do góry
#1237092 - 20/05/2007 17:43 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: dardaw]
sports Offline
addict

Meldunek: 27/09/2005
*** beda jezdzic po pijaku

Do góry
#1237093 - 20/05/2007 17:44 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: sports]
sports Offline
addict

Meldunek: 27/09/2005
polak potrafi - wzrosnie sprzedaz maluchow i duzych fiatow.......tak mialo byc

Do góry
#1237145 - 20/05/2007 18:34 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: Llama]
loozik Offline
enthusiast

Meldunek: 22/12/2002
Originally Posted By: Llama

i co mnie zawsze zastanawiało, miał nawyk zwalniania gdy jechał na dwupasmówce obok auta(jechał w 'cieniu'), które zbliżało się do przejścia dla pieszych. pytam się, czego to robisz(ja bez prawka), a on do mnie 'widziałem, jak kiedyś autobus na bocznym pasie stanął na pasach, a po zewnętrznej nie zatrzymało się autko i pociągnęło kobietę'.

brak wyobraźni zabija.

Na to jest przepis mówiący, że nie można wyprzedzać na pasach. Każdy tak musi robić!!!

Do góry
#1237151 - 20/05/2007 18:43 Re: Szybcy, wściekli, pijani - bez wyobraźni - kierowcy [Re: Llama]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Originally Posted By: Llama
kiedyś często podwoził mnie kumpel, który dorabiał sobie jako kierowca busów. woził marynarzy z polski do europejskich portów.
chłopak jeździł szybko, ale miał czucie(setki tycięcy kilometrów)

brak wyobraźni zabija.

No to to chyba wiekszosc robi, juz mialem taki przypadek ze kierowca na prawym pasie zwolnil i zachcialo mu sie pieszego... Oczywiscie nie byl na tyle inteligentny, aby spojrzec w lusterko i zobaczyc czy ktos nie jedzie po lewym pasie, cale szczescie ze wlasnie zwalniam w takich przypadkach, bo malo doswiadczeni kierowcy wlasnie robia taki numery, niby aby pomoc pieszym a nie zwracaja uwagi na innych kierowcow.

Do góry
Strona 3 z 14 < 1 2 3 4 5 ... 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08