#1113663 - 06/04/2007 18:29
Re: Prawidłowe odżywianie
[Re: Jakubosiu]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/12/2005
|
Jesc mniejsze posilki ale czesciej Na sniadanie jesc wiecej wegli zeby mieć energie na dzien, na wieczor jak najmniej wegli na korzysc bialka Pic duzo wody Chipsy , orzeszki i slodycze olać albo juz zbierac na trumne  Zmienic biale pieczywo na ciemne Zamiast oleju uzywac oliwy z oliwek Jesc duzo owocow morza(b. dobry wplyw na serce i uklad nerwowy) tyle co pamietam... Pzdr 
|
Do góry
|
|
|
|
#1113833 - 06/04/2007 19:40
[Re: slawiola]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/08/2004
|
Polecam stronę http://www.jedzdobrze.plJest tam forum, na którym odpowiada m.in lekarz. Jest również program komputerowy(w zasadzie to najważniejszy element tej strony), który w wersji darmowej po wprowadzeniu posiłków z całego dnia pokazuje czego zjedliśmy za mało (jakich witamin, elementów), a jakich za dużo. Są również informacje o tym co powoduje niedobór/nadmiar poszczególnych elementów
|
Do góry
|
|
|
|
#1116126 - 07/04/2007 04:48
[Re: odgdog]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/12/2001
|
Polecam stronę http://www.jedzdobrze.plJest tam forum, na którym odpowiada m.in lekarz. Jest również program komputerowy(w zasadzie to najważniejszy element tej strony), który w wersji darmowej po wprowadzeniu posiłków z całego dnia pokazuje czego zjedliśmy za mało (jakich witamin, elementów), a jakich za dużo. Są również informacje o tym co powoduje niedobór/nadmiar poszczególnych elementów A czy ten program ze strony jedzdobrze, tzn. Dr.Dietman lub Dr.Dietman 2 można pobrać z jakiegoś innego źródła, ponieważ transfer mają makabryczny a nie będę czekał dwóch dni zanim ściągnie mi się plik 50 megowy. Pozdrawiam SLAV
|
Do góry
|
|
|
|
#1116900 - 07/04/2007 17:51
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1119458 - 08/04/2007 04:10
[Re: slawiola]
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Chipsy , orzeszki i slodycze olać albo juz zbierac na trumne  Chipsy to jeden wielki syf, sa depresyjne  Nie ruszam tego dziadostwa i naprawde lepiej sie czuje  Pieczywo, najlepiej jakies zytnie i ogolnie 3 posilki dziennie.
|
Do góry
|
|
|
|
#1119636 - 08/04/2007 06:06
[Re: Llama]
|
Carpal Tunnel
|
ostatnio nie mogę sobie poradzić z podjadaniem. japa mi się nie zamyka  macie na to jakiś sposób? nawet woda mineralna nie pomaga, bo co wypiję, zaraz oddam inną drogą  chromu nie chcę brać. Polecam http://www.jedzdobrze.pl  (Nie jestem ich agentem, ani nie mam żadnych referali)  Przy dobrze skonstruowanym jadłospisie nie chce się podjadać. Chociaż trzeba samemu ze sobą trochę nawalczyć. Moja metoda (czasami się sprawdza, a czasami nie ;), zależy od wielu czynników) to "skojarzenia". Wystarczy sobie wyobrazić (konkretne wizualne np.: poszukać obrazka obtłuszczonego serca) negatywne skutki danego posiłku i skojarzyć go z posiłkiem. Czyli np.: McDonald -> http://wdfw.wa.gov/wlm/regions/reg5/graphics/t_mar2805c.jpgA efekty same się pojawią  Inna sprawa, że według niektórych żywieniowców głód oznacza "wołanie organizmu", czyli, że czegoś mu potrzeba. Jednak jeżeli odżywiamy się niezdrowo, to organizm zczyna pragnąć tylko energii, czyli kalorii. Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałem, ale jestem po 5 browarach 
|
Do góry
|
|
|
|
#1147748 - 18/04/2007 06:25
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/08/2003
|
Co to? tak mało entuzjastów zdrowego żywienia?? ja mam raczej opracowaną teorię  w praktyce gorzej  Ale cały czas "doskonalę" swoje żywienie To tak jak ja :D. Generalnie sam oporacowałem sobie jadłospis i czasem udaje mi się go realizować. jednak nawał zajęć jest tak cholerny, ze po prostu stosować się do tego wydaje sie być niemożliwe. Z reguły dobrze zaczynam. Z rana zielona herbata, zdrowe śniadanie pierwsze i drugie, a potem już gorzej. Ideałam byłoby jeść solidny obiad kazdego dnia (solidny czyli ciepły i z mięsem - niekoniecznie obfity). Generalnie im dalej, tym gorzej...
|
Do góry
|
|
|
|
#1147753 - 18/04/2007 06:30
|
veteran
Meldunek: 22/08/2006
|
tak czytam temat i doszedłem do wniosku, że powinienem już nie żyć ;] robie dokladnie wszystko na odwrót
-kilogramy czpisów, orzeszków -pizza chociaż raz dziennie -opychanie się, aż boli \o/ -jedzenie przed spaniem obowiązkowo -już nie wspomnę o mieszaniu jakiś tam węgli z białkami -i oczywiście podjadanie czyt. drugie śniadanie, obiad II, kolacja II, podwieczorki itp...
|
Do góry
|
|
|
|
#1147816 - 18/04/2007 13:25
[Re: hokuy]
|
Carpal Tunnel
|
tak czytam temat i doszedłem do wniosku, że powinienem już nie żyć ;] robie dokladnie wszystko na odwrót
-kilogramy czpisów, orzeszków -pizza chociaż raz dziennie -opychanie się, aż boli \o/ -jedzenie przed spaniem obowiązkowo -już nie wspomnę o mieszaniu jakiś tam węgli z białkami -i oczywiście podjadanie czyt. drugie śniadanie, obiad II, kolacja II, podwieczorki itp...
Nie wiem ile masz lat, a przypuszczam, że jesteś młody. Problemy z cholesterolem, ew. "cukrzycą" MOGĄ zacząć się w przyszłości. Do tego jeszcze masę innych kłopotów (wzrok, kości, skóra itp). Ale z całego serca życzę Ci zdrowia do końca. Ja akurat chyba nie mogę już sobie pozwolić na takie odżywianie. A mam dopiero 25 lat 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|