Strona 2 z 2 < 1 2
Opcje tematu
#105953 - 09/06/2002 03:07 Re: TT - może jakieś zmiany w 2 edycji?
vanpablo Offline
addict

Meldunek: 13/12/2001
Możę i ja trochę powiem na ten temat.
W tej chwili w TT zostali Ci którzy typowali najtrafniej i chyba o to chodziło (formuła obecna jest całkiem ok),że będzie dla nich promocją; za rozważne typowanie w pierwszych miesiącach; fakt ,iż na placu boju zostało ich mniej i maja dzięki temu większe prawdopodobieństwo wygranej.
Chciałbym sie jeszcze zapytać moderatora jak wygląda sprawa drugiej edycji:
-czy będziemy mieli dalej sponsora?
-jak długo będzie trwała?
-i z jakim saldem startujemy? (proponował bym dla wszystkich równe szanse w końcu to nowa edycja i równość taka może przyciągnąc więcej uczestników.

Pozdrowienia dla wszytskich

Do góry
#105954 - 09/06/2002 11:47 Re: TT - może jakieś zmiany w 2 edycji?
saba Offline
veteran

Meldunek: 19/09/2001
Vanpablo, co do ewentualnego sponsorowania II EDYCJI TT musiałby się wypowiedzieć Bogge albo Conrad. Jeżeli TT by miało dalej sponsora, to pewnie od sponsora by już zależał czas trwania edycji. Na pewno nie były by zerowane stany kont graczy, bo wtedy TT nie pełniłoby już swojego głównego zadania. Znaczyłoby to, że całą to edycję graliśmy tylko o nagrody i cały ten czas już jest stracony. I tak każdy startuje z równymi szansami do nagrody, a limit -5000 można jeszcze bardziej zaniżyć, aby odpadało mniej osób.

Panowie, widzę, że mam zupełnie inny pogląd na cele, jakie powinno spełniać TT. Dla mnie powinno pełnić ono na forum formę pewnej "książki" historii gry danego forumowicza. Dla większości forumowiczów jednak najważniejszy jest sponsor, jak często będą nagrody itd., bo dla- czego? , jak nie dla nagród mamy robić następną edycję, skoro proponujecie kasować po nich stany kont ?

Założenia i cele pierwszego TT, którego autorem był Szakal, nie były również takie, by TT miało pełnić na forum funkcję konkursu o nagrody.
Nagrody i sponsor to NIESTETY musiał (i niestety pewnie musi) być konieczny dodatek by na forum byli jeszcze chętni do uczestniczenia w TT. Powód ? - według mnie prosty i niestety bolesny dla tego forum. Po prostu forumowicze nie dorośli jeszcze do takiej formy TT, jaką proponował Szakal czy proponuje ja (bez urazy, bo jest to spowodowane tylko tym , że te forum jest jeszcze bardzo młode i tradycja bukmacherstwa w Polsce jest jeszcze zbyt młoda) . Pewnie jak nie będzie sponsora i możliwości wygrania nagród , to nie będzie także chętnych do TT. Forumowicze wolą TT z nagrodami do 100 zł, a nie rozumieją tego, że jak by takie TT potrwało kilka lat, to na nim by mogli zarabiać rocznie kwoty z pięcioma zerami. Jestem przekonany, że w krajach gdzie bukmacherstwo ma już długie tradycje np. Anglia, nikogo by nie interesowały nagrody, gdy była by okazja prześledzić kilkuletnią historie gry i bilans grających i była by możliwość obstawiania typów najlepszych w realu. Ja bukmacherstwo traktuję nie jako zabawę i dlatego muszę na nie patrzeć poważnie. Według mnie, jeżeli ktoś traktuje to poważnie a nie jak zabawę , to siłą rzeczy MUSI patrzeć w przyszłość.

Jeżeli jednak większość będzie chciała zrobić z TT formułę konkursu z nagrodami lub nie znajdziemy sponsora i nie będzie chętnych do uczestnictwa w TT, to pewnie i tak trzeba będzie wprowadzić zmiany. Proponowałbym jednak wtedy uszanować pomysł Szakala i nie nazywać już tego TT tylko wymyślić zupełnie inny konkurs.

Za kilka lat , jak już w Polsce bukmacherstwo będzie miało trochę większe tradycje , a i forumowicze będą starsi i bardziej doświadczeni, to takie TT (w takiej czy innej formie) na pewno będą powstawać jak grzyby po deszczu. Stracimy te kilka lat na zrozumienie tego , a co za tym idzie sporo kasy (bo kasa, którą można było wygrać , to stracona kasa), ale cóż , za naukę się płaci.
Chyba , że cały czas tak będzie , że bardziej doświadczeni forumowicze będą uciekać z forum i na forum będzie głównie nowa fala ludzi grających. Wtedy już takie TT raczej nigdy nie będzie miało szansy bytu.

Jestem za zmianami, które przyniosłyby TT większą liczbę uczestników, ale tylko wtedy, kiedy te zmiany nie zburzą całkowicie obecnych założeń i celów TT.

Proponuję zobaczyć jak rozwinie się sytuacja ze sponsorem i chętnymi do gry w II EDYCJI TT i jeżeli nie będzie na to dużej ilości chętnych , to wtedy dać sobie spokój z TT i można stworzyć jakiś konkurs na zbliżonych zasadach.

Do góry
#105955 - 09/06/2002 12:03 Re: TT - może jakieś zmiany w 2 edycji?
vanpablo Offline
addict

Dzięki saba za świetny wykład , mam nadzieję że przeczyta go dużo osób.

Do góry
#105956 - 09/06/2002 13:21 Re: TT - może jakieś zmiany w 2 edycji?
Padre Offline
old hand

Meldunek: 01/11/2001
Witam.

Po przeczytaniu tego co ma nam do powiedzenia saba jeszcze bardziej utwierdzam się w tym że TT jest nam potrzebne.
Kilka słów o nagrodach, nie przejmowałbym się zbytnio tym że możemy stracić sponsora.Nie ten to inny a jeżeli zdażyłoby się tak że nikt nie chciałby sponsorować TT to zawsze można zrobić składkę lub grać bez nagród.

Nie wiem jak Wy ale ja dzięki temu konkursowi(korzystaniu z typów paru uczestników) zarobiłem już sporo kasy w realu.

Wierze że znajdzie się kilka osób które będą chciały uczestniczyć w II edycji TT która mam nadzieje dostarczy nam wszystkim sporo kasy .

Pozdrawiam.

Do góry
#105957 - 12/06/2002 02:40 Re: TT - może jakieś zmiany w 2 edycji?
Batigol Offline
addict

saba

zgadzam się z tym co piszesz

wg mnie można robic nowe konkursy, ale TT powinna pozostać

poza tym, jeżeli będą nowe inicjatywy odbiegające od TT myślę, że nalezy je kierować w formułę nowych konkursów, bo na forum zawsze będzie więcej nowych graczy, dla których forma zabawowa jest ważniejsza (> wynik sondy odnośnie konkursu na mundial) i to ich wciąga, a z czasem może zaczną grać systematycznie i dołączą się np. do TT.

jeżeli ma byc to odzwierciedlenie realu, jaki jest twój stosunek do 2 kwestii:

- wpisowych, by wszystkim graczom zależało i żeby było ryzyko (bo przecież jak ktoś zapomni podać swego typu, który zagrał, to jednak nie ryzykuje zbyt dużo, część graczy może specjalnie eksperymentować, inaczej niż w realu; przecież przy wpisowych np. za pozycje 6-10/4-6 może być zwrot stawki, a wygrywają np. 1-5/1-3). Grozi to oczywiście wycofaniem się niektórych graczy, można jednak to sprawdzić. Poza tym celem nie jest chyba duża liczba graczy, tylko prawdziwa, nie wiadomo ile osób stale gra. Jeżeli spora liczba graczy gra od porażki do wygranej z przerwami, być może nie ma ochoty do prowadzenia stałych zapisów swej gry.

- jakby nie było sponsora (czy tak nie lepiej) - powinna być szersza lista buków (np. podanych na 1 stronie mecz.pl) - przecież brak tego powoduje b.duże straty - względem celu, o którym piszesz,

Przy okazji zapytam:
Czy grasz systemem 2z10 czy 3z10 by przyśpieszyć (lub w ogóle osiągnąć przy pewnym % trafień) zyski czy to zwyczaj z gry w sts lub prof ze względu na podatek (zmniejszenie).
Czy próbowałeś niezależnie prowadzić zapis swojej gry w singlach. No i jakie były wnioski z porównania. Gra systemem wymusza konieczność większej liczby typów, a co może powodować że kilka typów może okazać się mniej przemyślanych, chyba że bazuje się bardziej na statystyce i wtedy typów jest więcej.

Do góry
#105958 - 12/06/2002 05:05 Re: TT - może jakieś zmiany w 2 edycji?
saba Offline
veteran

Meldunek: 19/09/2001
Batigol, formuła z wpisowym nie była by zła i na pewno warto by było spróbować. Po zakończeniu tej edycji zrobimy sondę i zobaczymy ilu by było chętnych.

P.S
Co do singli, dubli itd. , to w TT gram je w mniejszej ilości niż w realu z powodu ograniczenia 10 kuponów tygodniowo, które w TT musi być.
Jestem jednak wielkim zwolennikiem różnego rodzaju systemów x/X i te głównie gram w realu.
Jeżeli chodzi o same single, to gram je w realu w mniejszej ilości i za większe stawki.
W STS, Prof i Totomix preferuję też systemy skrócone np. 4z16 czy 6z20 w np. 20 komb. , ale w okresie kiedy oferta jest bardzo szeroka i nie jest problemem znalezienie w niej dużej ilości meczy wartych zagrania. Na pewno nie w takim okresie, jaki jest teraz, bo ostatnio oprócz paru pozycji, już dłuższy okres czasu nie mogę znależć w STS nawet 1 meczu, który warto by było zagrać i raczej koncentruję się na internetowych bukach.

Do góry
#105959 - 26/06/2002 12:35 Re: TT - może jakieś zmiany w 2 edycji?
Slawek 007 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/02/2002
Bedzie 16 bo od przyszlego sezonu ja sie na 100% przyloczam.
Tyloko zachowajcie sponsora!!!

Do góry
Strona 2 z 2 < 1 2